Supplement Kuatkan Paru Paru Elak Sesak Nafas

Supplement Kuatkan Paru Paru Elak Sesak Nafas

Paru-paru adalah organ penting dalam tubuh manusia yang bertanggungjawab untuk proses pernafasan. Oleh itu, adalah penting untuk menjaga kesihatan paru-paru agar dapat berfungsi dengan baik dan mengurangkan risiko penyakit pernafasan.Semasa proses penuaan, otot untuk proses pernafasan seperti diafragma akan menjadi lemah sebanyak 25%. Tambahan pula, kurang oksigen yang mampu diserap dari udara yang dihisap masuk. Ada ke Supplement Kuatkan Paru Paru Elak Sesak Nafas ?

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), seramai 4.2 juta kematian direkodkan di seluruh dunia akibat pendedahan terhadap udara tercemar setiap tahun.

SATU daripada 10 kematian dalam kalangan lelaki dan wanita di Malaysia dilaporkan pada 2021 adalah disebabkan oleh penyakit radang paru-paru.

radang paru-paru antara tiga penyebab kematian utama di Malaysia selama lebih daripada satu dekad.

Katanya, bakteria pneumokokus antara punca utama radang paru-paru dan menyumbang kepada kira-kira 27 peratus kes di seluruh negara

Semua orang boleh dijangkiti radang paru-paru pneumokokus, namun kanak-kanak kecil, warga emas dan orang dewasa berisiko lebih tinggi untuk mendapat jangkitan itu.

Kerosakan Paru Paru Sebab Covid

Punca utama bekas pesakit COVID-19 terpaksa kembali ke hospital dan dirawat di ICU adalah akibat mereka mengalami ‘organizing pneumonia’ (radang paru-paru).

Organizing pneumonia ialah keadaan yang berlaku apabila paru-paru pesakit COVID-19 berparut selepas sembuh, kerana ketika dijangkiti, virus itu menyebabkan berlakunya keradangan atau kecederaam pada paru-paru mereka.

Apabila ia berlaku, keradangan pada paru-paru boleh bertambah serius walaupun sudah sembuh daripada virus itu, menyebabkan mereka terpaksa dirawat semula dan sejumlah daripada mereka terpaksa dimasukkan ke ICU ~ Pakar Perunding Perubatan dan Paru-Paru Pusat Perubatan Sunway Velocity, Dr Nurul Yaqeen Mohd Esa

Bersihkan paru-paru dengan makan makanan bersifat antiradang

Keradangan pada saluran pernafasan boleh menyebabkan kesukaran bernafas selain menyebabkan dada berasa berat dan sesak.

Dengan cara memakan makanan yang dikategorikan sebagai antiradang, ia boleh mengurangkan simptom-simptom berkaitan.

Antara makanan antiradang adalah:

 • Kunyit
 • Sayuran berdaun
 • Buah ceri
 • Bluberi
 • Buah zaitun
 • Kacang walnut
 • Kekacang
 • Lentil
 • Buah oren
 • Betik
 • Brokoli
 • Bawang putih

Walaupun paru-paru merupakan organ tubuh yang boleh membersihkan dirinya sendiri, ia hanya akan bertindak sedemikian setelah pendedahannya terhadap bahan pencemar benar-benar terhenti.

Supplement Kuatkan Paru Paru: Penyakit Paru Paru

6 jenis penyakit paru paru yang lazim berlaku

Salah satu fakta penting berkaitan dengan kesihatan peparu adalah mengetahui penyakit yang boleh mempengaruhi organ paru-paru.

Berikut merupakan penyakit paru-paru kronik yang paling lazim:

1. Asma

Asma adalah masalah kesihatan peparu yang boleh menyebabkan laluan udara membengkak dan menyempit sehingga mengakibatkan kesukaran bernafas.

Faktor pencetus seperti habuk, pencemaran udara, asap, udara sejuk dan sebagainya boleh menyebabkan masalah asma menjadi semakin teruk.

2. Penyakit pulmonari obstruktif kronik (COPD)

COPD adalah keadaan kesihatan yang boleh menyebabkan kantung udara di dalam peparu manusia menjadi rosak.

Ia kebiasaannya berlaku akibat pendedahan kronik terhadap gas berbahaya seperti asap rokok dan sebagainya.

3. Kanser peparu

Sejenis kanser yang menyebabkan sel peparu membahagi di luar kawalan.

Keadaan ini menjejaskan fungsi peparu serta meningkatkan risiko kematian penghidap.

4. Pneumonia

Pneumonia adalah jangkitan paru-paru yang boleh berpunca daripada virus, bakteria atau kulat.

Mereka yang didiagnosis dengan penyakit ini boleh mengalami masalah sukar untuk bernafas, kerosakan paru-paru kekal atau lebih teruk, kematian.

5. Tuberkulosis (batuk kering)

Tuberkulosis adalah sejenis penyakit berjangkit yang berpunca daripada bakteria mycobacterium tuberculosis.

Jika ia tidak dirawat, komplikasi seperti kerosakan paru-paru dan kematian boleh berlaku.

6. Jangkitan influenza

Influenza adalah jangkitan virus yang berpunca daripada virus influenza. Ia boleh menyebabkan masalah pneumonia terutamanya jika anda mempunyai sistem imun badan yang lemah.

Supplement Kuatkan Paru Paru Elak Sesak Nafas

Supplement Kuatkan Paru Paru

1. VIVIX RESV

Vivix mengandungi polifenol yang bertindak untuk mengurangkan radang pada paru-paru dan membantu perbaiki sel-sel paru-paru yang rosak dan sebagai anti-oksidan untuk mengelakkan paru-paru bertambah parah.

 • Vivix adalah vitamin yang bantu lengkapkan nutrisi dan sel sel badan bila sihat, kuat akan sendiri berfungsi membaiki paru paru.
 • Vivix bukan ubat dan jika anda sedang mendapatkan rawatan doktor sila teruskan rawatan doktor dan makan ubat doktor.
 • Vivix masih boleh diambil sebagai minuman kesihatan.

Bagaimana Resveratrol di Dalam Vivix Bertindak?

1. Meningkatkan proses biogenesis mitokondria  – Apabila gula berjaya dibawa masuk ke dalam sel, gula ini akan diproses oleh mitokondria yang berfungsi sebagai “stesen janakuasa tenaga” di dalam sel. Pada masa yang sama, resveratrol membantu meningkatkan bilangan mitokondria melalui biogenesis mitokondria. Ini akhirnya akan meningkatkan jumlah tenaga yang dihasilkan dan menjadikan pengamal Vivix lebih bertenaga. peningkatan cellular energy

2. Memperlahankan proses inflamasi/keradangan – Resveratrol, anthocyanin daripada ekstrak Elderberry dan polifenol-polifenol lain di dalam Vivix bertindak sebagai antioksidan yang efektif dalam menghalang pembentukan radikal-radikal bebas. Radikal bebas adalah punca utama berlakunya kerosakan sel melalui proses inflamasi dan apabila proses ini dapat diperlahankan, kerosakan yang lebih teruk pada paru-paru dapat dihentikan.

3. Melambatkan proses pembentukan protein AGE – Dengan membantu melambatkan penghasilan protein AGE yang terhasil akibat kerosakan sel, pelbagai turutan proses yang membawa kepada penuaan dan penyakit-penyakit kronik termasuklah kerosakan pada struktur paru-paru dapat diperlahankan.

4. Melindungi sel dari kerosakan DNA – Sebarang penghasilan sel adalah berdasarkan maklumat yang diperoleh daripada DNA.Jika DNA rosak, sel-sel yang terhasil adalah tidak sihat dan tidak dapat menjalankan tugas dengan efektif.

Supplement Kuatkan Paru Paru

2. Omega Guard

Omega Guard membantu mengeluarkan air dalam paru paru secara semulajadi. Produk yang kaya dengan EPA & DHA juga membantu kuatkan paru paru, Omega Guard kaya dengan Omega 3 dan ada kajian yang menyatakan Omega 3 membantu mengurangkan jangkitan pada paru paru > Omega 3 Fatty Acids May Reduce Bacterial Lung Infections 

OmegaGuard Shaklee terdiri daripada 7 asid lemak Omega-3 semulajadi iaitu EPA (Eicosa Pentaenoic Acid), DHA (Docosa Hexaenoic Acid), ALA dan lain-lain lagi.  Satu hidangan OmegaGuard (3 biji) menyediakan 990mg Asid Lemak Omega-3.

Rata-rata minyak ikan diekstrak melalui kaedah penyulingan tekanan yang tinggi yang mana ia akan memusnahkan kebanyakan nutrient dan tidak mampu menapis kandungan logam yang akan membahayakan kesihatan. OmegaGuard sememangnya tidak diekstrak dari hati minyak ikan yang mengandungi toksik berbahaya.

Minyak ikan Omega Guard dihasilkan daripada ikan yang tinggal dilautan dalam (deep ocean) dan air sejuk bukan ikan yang senang dapat dipantai atau sungai…ikan-ikan ini pula mengandungi asid lemak tidak tepu yang tinggi.

Supplement Kuatkan Paru Paru : Pengalaman Pengguna

Supplement Kuatkan Paru Paru
Supplement Kuatkan Paru Paru
Supplement Kuatkan Paru Paru

Bagaimana nak order Supplement Kuatkan Paru Paru Elak Sesak Nafas

Diingatkan semula bahawa ini bukan ubat untuk merawat mana mana penyakit. ianya minuman kesihatan yang bantu kuatkan sistem imun badan. Berminat nak dapatkan set ini

Boleh hubungi saya di 013-3612717 atau klik link ini >www.wasap.my/60133612717/supplementparuparu

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set keputihan shaklee mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam,

Ainul Mustafa
Pengedar Shaklee Shah Alam
Email: ainulfadzilah@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *