Resveratrol Rawat Gout Kaki ?

Resveratrol Rawat Gout Kaki ?

resveratrol rawat gout kaki ? Gout adalah satu bentuk radang sendi. Gout disebabkan oleh pengumpulan kristal asid urik dalam sendi atau peningkatan paras asid urik dalam darah.

Ia dicirikan oleh serangan sakit secara tiba-tiba, sendi merah, panas dan bengkak. Ia membawa kepada ibu jari kaki iaitu sakit dan keradangan pada sendi di pangkal ibu jari kaki.

Resveratrol Rawat Gout Kaki ?

Gout boleh membawa kepada keadaan lain seperti batu karang, tophi atau nefropati urat. Ia berlaku kerana gabungan diet dan faktor genetik. Terdapat pelbagai ubat bukan steroid dan steroid yang terlibat dalam rawatan gout.

Walau bagaimanapun, perubahan dalam gaya hidup dan diet boleh memainkan peranan utama dalam mencegah gout. Kejadian gout telah dikaitkan dengan corak pemakanan seperti pengambilan alkohol,

Kejadian gout sangat dikaitkan dengan corak pemakanan seperti pengambilan alkohol, minuman manis fruktosa, daging dan makanan laut. Ia berlaku disebabkan pengambilan makanan yang tinggi kandungan purin.

Makanan yang mengandungi purin tinggi ialah hati, kekacang, dan daging (daging lembu, babi) dan bir. Sebaliknya, terdapat pelbagai makanan yang boleh dimasukkan ke dalam diet untuk mengurangkan risiko gout.

Resveratrol, komponen makanan seperti kulit anggur dan raspberi didapati mempunyai kesan pencegahan terhadap rawatan gout dalam arthritis.

Apa itu resveratrol?

Resveratrol ialah fenol semula jadi yang mempunyai ciri-ciri antioksidan dan antimikrob. Ia dihasilkan oleh banyak tumbuhan dalam keadaan tekanan seperti sebagai tindak balas kepada kecederaan atau apabila diserang oleh patogen seperti bakteria atau kulat.

Resveratrol ditemui dalam makanan seperti kulit anggur, beri biru, raspberi, mulberi, dan ligonberi. Pengambilan resveratrol didapati bermanfaat untuk menyembuhkan gejala seperti keradangan, serangan mendadak dan bengkak pada pesakit yang menghidap artritis gout.

5 Faedah Berasaskan Bukti Resveratrol dalam gout

1. Resveratrol mengurangkan keradangan dalam gout

Kajian eksperimen telah mendedahkan kesan terapeutik dan pencegahan resveratrol dalam mencegah gejala yang berkaitan dengan gout.

Satu kajian terbaru yang diterbitkan dalam Jurnal rheumatologi klinikal pada tahun 2016 telah dilakukan pada model haiwan.

Keputusan menunjukkan resveratrol menghalang keradangan dan bengkak pada sendi. Ia juga mengurangkan tahap asid urik serum.

Kajian menyimpulkan bahawa resveratrol mempunyai keupayaan untuk mencegah serangan mendadak, menghalang keradangan dan mengurangkan paras asid urik serum dalam arthritis gout.

Satu lagi kajian eksperimen mendedahkan aktiviti anti-radang resveratrol apabila ditambah dengan natrium alginat yang merupakan bahan pembantu farmaseutik pada arthritis gout akut.

Telah diperhatikan bahawa resveratrol mempunyai kesan yang lebih baik berbanding colchichine, ubat yang biasa digunakan untuk merawat gout.

Apakah maksud ini? Resveratrol didapati menghalang keradangan pada sendi-sendi pesakit yang menghidap Gout. Ia mengurangkan tahap asid urik, mencegah serangan mengejut, menghalang keradangan dan gejala Gout yang berkaitan.

2. Resveratrol ialah antioksidan semulajadi

Resveratrol menunjukkan sifat anti-oksidatif yang boleh terbukti penting dalam menyembuhkan arthritis gout.

Kajian eksperimen mencadangkan bahawa resveratrol apabila digunakan secara bersendirian atau digabungkan dengan natrium alginat yang merupakan bahan pembantu farmaseutik, mempunyai kesan yang baik dalam menyembuhkan gout akut.

Kesan anti-oksidatifnya boleh membantu dalam mengurangkan pengoksidaan asid urik yang terkumpul dalam sendi seterusnya melegakan kesakitan dan bengkak.

Penyelidikan mengenal pasti manfaat sifat antioksidan resveratrol dalam penyakit seperti kanser.

Penyelidikan menunjukkan bahawa dengan menentang spesies oksigen reaktif yang berbahaya (agen yang menyebabkan ketidakseimbangan oksidatif dalam badan jika tidak dikawal) resveratrol mengurangkan kesakitan dan keradangan pada arthritis.

Apakah maksud ini? Resveratrol mempunyai kesan anti-oksidan yang boleh menghalang kesakitan dan bengkak pada sendi yang berkaitan dengan gout.

set Gout shaklee Vivix Bisa Kaki Dah Takda

3. Resveratrol menghalang pembentukan asid urik dalam gout

Dalam kajian haiwan yang dilakukan oleh Shi et al. pada tahun 2012, resveratrol didapati mempunyai aktiviti anti-hiperurisemia iaitu ia mampu mengurangkan paras asid urik. Oleh itu, menunjukkan keupayaannya dalam menyembuhkan gout.

Dalam kajian yang dijalankan oleh Silan et al. Tahap urea darah didapati meningkat dalam model haiwan yang dirawat dengan antibiotik gentamicin.

Kajian menunjukkan bahawa rawatan dengan resveratrol menunjukkan penurunan ketara dalam peroksidasi lipid dan mengurangkan aktiviti katalase.

Tahap urea dan kreatin didapati berkurangan dalam rawatan dengan resveratrol berbanding dengan gentamicin.

Apakah maksud ini? Resveratrol mengurangkan tahap asid urik dalam darah yang didapati dalam jumlah yang ketara pada pesakit yang menghidap gout. Paras asid urik yang tinggi adalah penunjuk pertama Gout dan Resveratrol boleh digunakan untuk mengurangkan parasnya justeru mencegah berlaku

penyakit itu.

4. Resveratrol melindungi kesihatan buah pinggang dalam gout

Nefropati asid urik akut, nefropati urat kronik, dan nefrolitiasis asid urik adalah tiga bentuk penyakit buah pinggang yang berkait rapat dengan gout.

Kajian percubaan yang diterbitkan dalam Journal of Molecular nutrition and food research pada tahun 2012 menerangkan percubaan yang dijalankan untuk menilai kesan nefroprotektif resveratrol.

Resveratrol bersama-sama dengan analognya didapati menghalang nefropati dalam model haiwan gout.

Dalam kajian lain yang dijalankan oleh Silan et al.hasil pemeriksaan histopatologi menunjukkan bahawa resveratrol mempunyai kesan perlindungan terhadap nefrotoksisiti yang disebabkan oleh gentamicin, peroksidasi lipid dan kerosakan selular.

Dalam kajian percubaan, kesan perlindungan Resveratrol ditentukan ke atas nefrotoksisiti dalam model haiwan.

Resveratrol mengurangkan nefrotoksisiti dengan kapasiti antioksidannya.

Kajian itu menyimpulkan bahawa Resveratrol mempunyai potensi untuk melindungi daripada kerosakan buah pinggang pada orang yang terdedah kepada arsenik karsinogen.

Apakah maksud ini? Gout membawa kepada nefropati. Resveratrol menunjukkan kesan perlindungan terhadap nefrotoksisiti dan boleh memberi manfaat dalam merawat nefropati yang berkaitan dengan Gout. resveratrol rawat gout kaki

resveratrol rawat gout kaki

5. Resveratrol mengurangkan tekanan darah dan melindungi kesihatan jantung

Dalam kajian eksperimen yang diterbitkan oleh Braz et al.pada 2015 mencadangkan bahawa paras asid urik yang tinggi seperti yang dilihat dalam Gout meningkatkan risiko gangguan buah pinggang seperti penyakit buah pinggang kronik, hipertensi, dan kecederaan buah pinggang akut.

Kajian telah mengesahkan bahawa peningkatan paras asid urik berkaitan dengan hipertensi. Resveratrol didapati menghalang pengoksidaan kolesterol jahat, mengurangkan penyakit hati, pengurangan lemak, peningkatan dalam fungsi otot dan perlindungan kardiovaskular dan buah pinggang.

Resveratrol telah didapati berkesan mengurangkan hipertensi termasuk peningkatan dalam tekanan oksidatif, keradangan, disfungsi endothelial dan vasodilatasi.

Menurut kajian yang dijalankan oleh Kitada et al. Kesan bermanfaat Resveratrol pada penyakit kardiovaskular dan buah pinggang adalah disebabkan oleh sifat anti-oksidannya terhadap spesies oksigen reaktif.

Apakah maksud ini? Resveratrol menunjukkan kesan perlindungan dalam penyakit kardiovaskular dan buah pinggang yang perkembangannya dikaitkan dengan Gout.

Dos Resveratrol Rawat Gout Kaki

Komponen semula jadi yang berasal dari tumbuhan seperti resveratrol adalah selamat dan berkesan apabila diambil pada dos yang rendah.

Mereka mungkin mempunyai kesan toksik atau sampingan apabila diambil dalam dos yang tinggi. Begitu juga, faedah resveratrol bergantung kepada dos.

Dos resveratrol yang rendah mempunyai kesan perlindungan terhadap kesihatan manakala dos yang tinggi boleh memudaratkan kesihatan.

Untuk menyembuhkan keadaan patologi seperti kanser, dos yang tinggi mungkin diperlukan di bawah pengawasan doktor.

Kajian penyelidikan menunjukkan keputusan banyak dos resveratrol.

Resveratrol tidak menunjukkan sebarang kesan toksik pada manusia tetapi hanya terdapat beberapa kajian yang menyokong bukti ini setakat ini.

Satu kajian yang dijalankan ke atas sepuluh peserta manusia mendedahkan bahawa dos oral 5000 mg resveratrol tidak menyebabkan sebarang kesan sampingan yang buruk. resveratrol rawat gout kaki

Dos oral 5-25 mg Resveratrol disyorkan untuk penggunaan harian.

Langkah berjaga-berjaga

Setakat ini tiada kajian menunjukkan sebarang kesan sampingan yang buruk daripada penggunaan atau penggunaan resveratrol. Resveratrol mungkin melambatkan pembekuan darah dan meningkatkan risiko pendarahan.

Orang yang sudah mengambil ubat untuk penyakit lain mesti berjumpa doktor sebelum mengambil resveratrol kerana ia boleh bertindak balas dengan ubat mereka dan mengurangkan keberkesanannya.

Kesimpulan : Resveratrol Rawat Gout Kaki ?

Gout adalah penyakit yang mengubah hidup. Terdapat keperluan segera untuk melihat rawatan yang berkaitan dengan Gout kerana semakin ramai orang yang menghidap penyakit ini seiring dengan berlalunya tahun.

Suplemen resveratrol berjanji untuk menjadi alternatif yang berkesan kepada ubat-ubatan yang terlibat dalam rawatan gout. Ia berlaku secara semula jadi dan tidak mempunyai kesan buruk terhadap penggunaan atau penggunaan.

Ia bersifat anti-radang, anti-oksida dan ciri-ciri berkesan lain yang terbukti bermanfaat dalam mengurangkan gejala yang berkaitan dengan gout.

Tetapi adalah penting bahawa seseorang itu membawa perubahan dalam gaya hidupnya seperti perubahan diet dan senaman sederhana bersama-sama dengan suplemen Resveratrol yang boleh membantu pencegahan gejala berkaitan gout. resveratrol rawat gout kaki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *