Kenapa Kita Cepat Tua ?

kenapa kita cepat tua

KENAPA KITA CEPAT TUA ? Pagi ni sebelum nak pergi beraya , kita tengok jap apa yang disembangkan oleh Dr David Sinclair . Siapa beliau ? Beliau ni memang profesor dekat Harvad medical school. Lagi satu beliau ni orang penting dalam penghasilan produk terpower shaklee VIVIX.

Rupanya banyak episod kena tengok.

Tadi baru tengok episod dua. Menariknya dalam episod WHAT TO EAT AND WHEN TO EAT, ada beberapa isu yang best

– dia ada mention puasa ramadan tuh bagus untuk regulate balik DNA
– dia memang jaga waktu makan beliau. Boleh kata beliau hanya makan sekali sehari. Tapi makan sehari sekali tuh tambah dengan supplement supaya nutrisi cukup.
– dia dah mula buat plant based diet, kurangkan daging.
– dia kata manusia perlukan stress dan hunger untuk hidup lama

Bolehlah siapa yang betul betul nak belajar pasal LONGEVITY, boleh tengok dan dengar banyak podcast beliau. Nasihat beliau ni lebih kurang macam nasihat abam jugak, JAGA MAKAN dan JAGA WAKTU MAKAN !!!

Muka Jerawat Hidup Lebih Lama ?

Baca dekat www.techtimes.com katanya orang yang muka berjerawat akan hidup lebih lama dari orang yang kulitnya flawless.
Tak caya? uolss baca kat sini > http://www.techtimes.com/…/acne-sufferers-likely-to…

kajian yang dibuat oleh Journal of Investigative Dermatology dapati cell orang banyak jerawat akan lebih kurang terdedah kepada penuaan
Jadi kita semua kena pastikan muka penuh jerawat kalau nak awet muda ke?

Tapi rasanya akan lebih nampak tua jek. Bayangkan muka penuh jerawat, nak jumpa orang pun segan tau
jadi nak tak kalau muka tanpa jerawat dan kita masih kurang terdedah pada proses penuaan. Bukan bermakna tak tua tapi lambat sikit.

Cuba compare kita dengan kawan sebaya kita. Dulu muka semua sama comel je kan.. tapi kena bila dah 30an ni.. yang si A masih nampak muda, yang si B nampak lebih berumur..
Semua mesti dah tau kan, yang dalam setiap sel badan kita mengandungi kromosom yang menyimpan kod-kod genetik? Kat penghujung setiap kromosom nie lah terdapatnya telomere. la berupa seakan-akan “penutup” plastik pada hujung tali kasut

Sepanjang kehidupan manusia, sel-sel dalam badan kita akan terus membahagi (cell division) untuk menggantikan sel-sel lama yang telah rosak.
Setiapkali proses nie berlaku, telomere pada hujung kromosom tadi juga akan semakin memendek. Seiring dengan pertambahan umur, proses pertumbuhan dan penggantian sel ini akan menjadi semakin perlahan dan akhirnya terhenti (=sel mati).

Pada ketika inilah simptom penuaan akan mula terlihat; kulit mula berkedut, rambut mula beruban, ingatan semakin lemah, fungsi organ-organ merosot, dsbnya.
Sebab itu panjang pendeknya telomere sangat berkait rapat dengan’keremajaan’ dan fungsi sel-sel dalam badan kita, sekaligus mempengaruhi jangkahayat dan proses penuaan manusia.
Jadi kunci utama untuk awet muda adalah jaga kepanjangan telomere kita.

Siapa nak tahu cara paling best untuk menjaga kepanjangan telomere kita ni?
Kajian Telomere : The Shaklee Telomere Research Landmark Study II Shaklee telah bekerjasama dengan Dr.Elizabeth Blackburn pemenang The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2009 yang menemui bagaimana kromosom dilindungi oleh telomeres dan enzim telomerase.

Kajian telomere ini telah menguji kepanjangan telomeres. Landmark Study II yang dijalankan oleh Shaklee membuktikan pengambilan supplemen yang konsisten (Vitalizer, Vivix and Cinch) setiap hari selama 5 tahun dapat mengurangkan kadar pemendekan TELOMERE sebanyak 40% !

** wah dah 6 tahun makan Shaklee. nak p check la. hihihii
Pengguna shaklee mempunyai kepanjangan telomere seperti orang yang umur 40 tahun. Amazing! 40 tahun lebih muda tau.

Ini menunjukkan vivix membantu untuk mengekalkan kemudaan, keremajaan, dan membantu mengelakkan dari penyakit-penyakit disebabkan oleh usia yang semakin meningkat.
Pengguna suplemen yang tadi menunjukkan mereka mempunyai 11% telomere lebih panjang kalau dibandingkan even the healthies people.

Nak cun awet muda apa lagi.. cepat beli vivix. tak payah kena tunggu muka penuh jerawat pulak.
minum vivix ajeee

Nak awet muda, tapi umur makin berusia

Macamana nak nampak muda walaupun umur dah sebaya nenek-nenek?
Semua manusia akan menghadapi proses penuaan (aging) ni. Makin usia bertambah, sel-sel badan kita makin merosot.
Penuaan ni bermula di sel-sel badan.

Contoh, sel badan yang kurang sihat, kurang tenaga, dan lemah akan cepatkan lagi proses penuaan badan kita.
Faktor lain yang mempercepatkan penuaan badan kita:
🙃Gaya hidup kurang sihat.
🙃Kurang bersenam.
🙃Pemakanan yang tak sihat (bergoreng, fastfood).
🙃Tak cukup tidur.

Ringkasnya, sel badan yang tak sihat menyebabkan badan kita cepat nampak tua.
Jadi nak lambatkan proses penuaan, kita kena la jaga sel badan.
Dalam gambar kat bawah ni, dua wanita umur sama 65 tahun tapi badan berbeza aktif sebab tahap kesihatan sel badan mereka yang berbeza.
Salah satu cara nak baiki sel badan untuk lambatkan penuaan adalah dengan Vivix. Vivix ni bantu untuk panjangkan telomere badan kita. Telomere panjang maksudnya sel badan kita sihat dan nampak awet muda. Giteww.
Nak muda lama atau nak tua cepat?
Pilhan di tangan kita.

Satu Sudu Vivix Untuk Kulit Cantik dan Awet Muda

Nak cantik tidak perlu telan bermacam-macam jenis vitamin cukuplah hanya satu sudu Vivix sehari.
Korang pasti akan dapat kulit yang menjadi idaman macam kulit artis uollss..Bukan kulit je cantik, kesihatan pun terjaga dan yang paling orang perempuan ni inginkan ialah AWET MUDA.
Awet muda ni bukanlah kita tidak akan tua. Tua itu pasti cuma dengan mengamalkan Vivix ni kita dapat melambatkan proses penuaan ni.
Tak adalah orang akan ingat kita ni umur dah 50 padahal umur baru 30.. Waduh.. mau pengsan rasanya..
Bila ambik Vivix ni umur dah setengah abad dah tapi orang tengok macam umur 30..
Sesiapa pun mahu jadi camtu kan.. bila kita berjalan dengan suami orang akan tanya ni adik ke..
Mau sentap setahun kalau orang tanya camtu..

Macam mana Vivix bertindak ke atas kulit?
Vivix Shaklee adalah suplemen anti penuaan yang terbaik di dunia! Vivix membantu melambatkan proses penuaan dan memberikan awet muda serta menyihatkan tubuh badan secara menyeluruh termasuk menghindari masalah kesihatan yang merisaukan!
Vivix atau lebih popular dipanggil sirap Shaklee kerana cecair vivix ni berwarna merah. Ia berjaya dihasilkan selepas kajian bertahun-tahun oleh Shaklee dan merupakan supplement pertama di dunia yang mampu menembusi DNA manusia.
Vivix ni kita tahu kelebihannya ialah mengandungi 10 kali ganda lebih berkuasa dari resveratrol. Kuasa yang ada pada resveretrol ini mampu membuatkan anda kelihatan awet muda. Resveretrol ni adalah agen antioksidan yang sangat power! Ia berupaya menjaga sel badan dari kerosakan.

Leave a Reply