HB Masih Rendah Walaupun Dah Makan Vitamin Iron ?

HB Masih Rendah Walaupun Dah Makan Vitamin Iron ?

HB Masih Rendah ? Sudah makan vitamin iron, ubat iron ni tapi hb masih lagi low. malah semakin rendah. Anemia atau kurang darah merah.

apabila seseorang itu mengalami anemia, hemoglobin di dalam sel darah merah akan berkurangan. Hemoglobin adalah pengangkut oksigen dan zat makanan ke seluruh badan. Otak memerlukan oksigen dan zat makanan yang cukup untuk berfungsi dengan optimum.

Kenapa Hb Masih Rendah Walaupun dah makan vitamin iron

Penyakit kurang darah merah atau anemia adalah penyakit yang biasa dialami golongan wanita. Terdapat kira-kira 30% wanita yang tidak hamil pada lingkungan umur subur, 38% wanita hamil dan 14% lelaki yang berada di kawasan luar bandar mengalami kekurangan zat besi di Malaysia – 

(sumber: WHO Global Database on Anemia, Malaysia 2007).

kebanyakkan ibu-ibu yang mengalami masalah rendah Hb ni, mereka makan vitamin iron atau ubat iron yang diberikan doktor akan tetapi penyerapan iron tidak optimun. Kenapa tidak optimun?

4 Cara pengambilan iron yang betul, agar kadar penyerapannya lebih optimum.

1. Makan semasa perut kosong

Iron (Zat Besi) paling berkesan diserap semasa perut kosong. Paling bagus bangun-bangun tidur terus telan. Tapi, ramai yang tak boleh amik waktu ni sebab rasa mual dan loya. Lebih-lebih lagi di saat awal kehamilan.

Untuk ibu-ibu yang tak boleh telan waktu perut kosong, disarankan mengambil sarapan dahulu sedikit. Jarakkan selama 30-45 minit selepas sarapan dengan pengambilan iron.

2. Ambil bersama vitamin C

Iron disarankan diambil dengan buahan yang tinggi Vitamin C seperti oren, mangga dan epal. Vitamin C merupakan vitamin terbaik untuk penyerapan iron. Disarankan juga ambil sekali dengan supplemen vitamin C.

3. Elak product tenusu

Sekiranya ibu-ibu mengambil susu atau produk tenusu seperti yoghurt, selepas 30-45 minit kemudian baru lah makan supplemen iron pikimachay. Ini kerana segelas susu boleh mengurangkan kadar penyerapan iron sebanyak 50%!!

4. Elak Teh dan minuman Berkarbornat

Elakkan minum teh dan minuman berkarbonat. Ini kerana, tanin acid di dalam teh danphosphate dalam minuman bergas akan bergabung dengan iron dan seterusnya menghalang penyerapannya. Antara makanan dan vitamins lain yang menganggu penyerapan iron ialah:

 • Cereals, grains, lagumes
 • herba – peppermint & chamomile
 • protien telur (telur putih&kuning)
 • kopi
 • kalsium, magnesium, zink dan copper
 • koko
 • makanan yang tinggi fiber

Semua makanan di atas bukannya tidak boleh diambil, tetapi dinasihatkan untuk dijarakkan pengambilannya.

hb masih rendah set anemia shaklee

Vitamin untuk elak Hb Masih Rendah dan akibatkan baby lahir pramatang, ibu hamil pucat boleh tumpah darah

1) Vita-Lea® Iron Formula (Multivitamin)

 • Vitalea adalah multivitamin yang lengkap dengan 28 jenis vitamin dan mineral.
 • Zat besi dalam Vita-lea dapat membantu ibu menambah zat besi kerana kebiasaannya ibu mengandung dan menyusu kekurangan zat besi dan jika tidak ditampung boleh menyebabkan ibu mudah pitam, lesu, kurang daya ingatan dan kurang konsentrasi.

2) Sustained Release Vita-C

 • Sebagai antioksidan, membantu meningkatkan sistem imunisasi badan ibu dan bayi dan menjadikan kulit lebih cantik.
 • Membantu Penyerapan iron – kalau tak cukup Vitamin C, makanlah Iron sekapal pun takkan diserap badan

3) B-Complex

Lengkap dengan 8 kumpulan Vitamin B yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil dan wajah berseri. B complex juga vitamin anti stress. Jadi bila tiada stress, penghasilan susu lebih baik.

Jika anda sedang hamil dan mengalami masalah hb low, anemia ini mari baca kisah mereka yang senasib dengan anda dan mereka berjaya menyelesaikan masalah ini

hb naik mendadak
hb naik selepas makan shaklee
hasil consume set subur shaklee
bye bye darah rendah

MASALAH ANEMIA BERKURANGAN SELEPAS AMALKAN SUPPLEMEN SHAKLEE

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya, Fatimah Azzahra Binti Ismail. Ibu kepada 3 orang cahaya mata yang berumur 1, 4 dan 7 tahun. Saya ingin kongsikan #shakleeeffect yang saya rasai selepas mengamalkan supplement Shaklee secara konsisten selama 4 tahun.

Saya mengalami masalah anemia yang teruk ketika mengandungkan anak pertama dan kedua. Bacaan HB hanyalah 10-11 ketika itu. Sehingga setiap kali mengandung Jururawat akan tampal sticker hijau pada buku merah menandakan ada risiko HB rendah.

Gejala Anemia

Gejala yang saya alami akibat anemia adalah seperti pening, pucat, letih dan lesu semasa hamil dan setelah bersalin. Sebaik melahirkan anak kedua saya mengalami anemia teruk sehingga bacaan HB jatuh kepada 7 sahaja. Saya tidak boleh bangun dari katil selama 2 hari untuk mengelakkan daripada pitam. Doktor hampir mencadangkan untuk membuat transfusi darah.

Pelbagai ikhtiar telah saya lakukan termasuklah pengambilan pil ferrous fumarate, obimin dan iberet folic. Tetapi bacaan HB saya masih rendah. Keadaan alahan yang teruk menyebabkan tahap kesihatan saya lebih teruk kerana saya tidak boleh makan dengan baik.

Ambil Produk Shaklee

Saya mula mengambil produk Shaklee sejak menyusukan anak kedua. ketika itu saya mengalami masalah penyusuan ketika bayi berumur 6 bulan. Alhamdulillah setelah berjaya menyusukan anak kedua sehingga 2 tahun setengah, saya mengandungkan anak ketiga. Saya mengambil Set Prenatal Shaklee dan supplement Shaklee yang lain bagi membantu mengatasi masalah alahan dan morning sickness saya. Ketika itulah saya sedar supplement Shaklee telah membantu mengatasi masalah anemia saya.

Vitamin yang saya amalkan semasa mengandung adalah Set Prenatal Shaklee yang terdiri daripada ESP, Omega Guard, Vitalea, B Complex, Vitamin C, Ostematrix, Peppermint Ginger Plus dan Performance Drink.

Alhamdulillah, semasa hamil anak ketiga saya tidak mengalami anemia. Bacaan HB semasa anak ketiga adalah 13 dan ke atas. Saya juga tidak mengalami masalah pening, pucat dan lesu walaupun saya ada masalah alahan yang teruk. Saya dapat menjalankan aktiviti harian seperti biasa semasa mengandung. Jururawat bertugas memeriksa kesihatan semasa mengandung agak hairan juga sebab saya dikategorikan berisiko anemia daripada sejarah mengandung sebelumnya. Tapi tidak untuk kandungan kali ini.

Selepas bersalin, saya juga tidak mengalami masalah pitam akibat anemia. Sebaliknya saya lebih sihat dan segar berbanding sewaktu berpantang anak pertama dan kedua. Saya sendiri terkejut kerana saya boleh berulang-alik dengan sendiri ke Nursery Room untuk menyusukan bayi, sedangkan baru 2 hari melahirkan bayi.

Saranan Untuk Ibu Ambil Shaklee

Saranan saya kepada ibu-ibu dan bakal ibu di luar sana, kita boleh berikhtiar untuk berikan nutrisi terbaik untuk bayi di dalam kandungan. Mulakan mengambil supplement sejak sebelum hamil untuk mengisi kekurangan nutrisi harian kita. Kita sediakan tubuh yang sihat supaya bayi dalam kandungan dapat nutrient secukupnya. Selain itu kita lebih positif, segar dan ceria semasa hamil sehinggalah melahirkan bayi.

Saya bersyukur sangat bertemu dengan Shaklee. Masih meneruskan pengambilan supplement Shaklee semasa berpantang, menyusu dan sehinggalah sekarang bayi saya telah berumur 1 tahun 7 bulan.

Saya sangat berpuas hati dengan Set Prenatal Shaklee dan saya sangat menyarankan ibu-ibu yang mengalami masalah Anemia semasa hamil untuk mencuba set ini. Alhamdulillah. Terima kasih Shaklee.

hb masih rendah masalah anemia selesai dengan shaklee

Cara Beli Shaklee Elak HB Masih Rendah

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, kelana Jaya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *