7 Makanan Naikkan Hb Rendah Masa Mengandung

7 Makanan Naikkan Hb Rendah Masa Mengandung

Apa ye nak amakn masa mengandung ni untuk naikkan hb? tekak asyik nak makan fast food, jajan je ni. Adoi mana lah nak ada khasiat. Jom saya kongsikan 7 Makanan Naikkan Hb Rendah Masa Mengandung. yang best boleh buat snaking tau

Tanda Hb Low Masa Mengandung

Tanda Hb rendah ketika hamil

Gejala tekanan darah rendah termasuklah:

  • Pening
  • Rasa berpusing terutamanya ketika berdiri atau duduk
  • Pengsan
  • Loya
  • Keletihan
  • Penglihatan kabur
  • Kerap dahaga
  • Kulit lembap, pucat atau sejuk
  • Pernafasan laju atau pendek
  • Kurang fokus

Lakukan pemeriksaan doktor jika anda mengalami sebarang tanda Hb rendah ketika hamil.

7 Makanan Naikkan Hb Rendah Masa Mengandung

Dah cuba macam macam tapi hb masih low? jom cuba makanan ini

1. Jambu Batu

Makanan Naikkan Hb Rendah

Buah jambu mempunyai kandungan zat besi yang mencukupi bagi menjaga kadar hemoglobin sekali gus mengurangkan kecenderungan mengalami anemia.

2. Buah Naga

Makanan Naikkan Hb Rendah

Buah naga merupakan salah satu buah yang diyakini dapat membantu mengatasi anemia. Buah naga adalah sumber zat besi yang baik dan juga tinggi akan vitamin C. Vitamin C sendiri berperan penting dalam penyerapan zat besi pada tubuh.

3. Kurma Kurma

Makanan Naikkan Hb Rendah

Buah Kurma ialah makanan sunnah yang sangat bagus dimakan. Ini kerana khasiat kurma dapat meningkatkan penghasilan sel darah merah. Bukan tambah darah sahaja, kurma yang sedap dan manis turut dapat memberi tenaga kepada kita.

4. Delima

Makanan Naikkan Hb Rendah

Buah delima padat dengan kebaikan nutrien seperti vitamin K, kalsium, folat, zat besi, protein dan serat. Semua nutrien ini bukan saja boleh menyumbang tenaga untuk ibu mengandung, bahkan kandungan zat besi yang tinggi terutamanya dapat mengelakkan ibu daripada mengalami masalah anemia akibat kekurangan sel darah merah.

5. Bayam

Makanan Naikkan Hb Rendah

Ketika mengandung makanlah sayuran yang berdaun hijau, salah satunya bayam. Bayam merupakan makanan paling baik di dalam kalangan sayuran untuk ibu hamil. Bayam merah ataupun hijau, menyerap zat besi dan folat untuk memerangi anemia.

6. Daging

daging merah mengandungi kadar zat besi yang sangat tinggi dan dapat membantu mengatasi anemia sewaktu hamil.

7. Tauhu

tauhu mengandungi protein yang bantu meningkatkan hemoglobin

SET HB LOW SHAKLEE

1. VITALEA IRON COMPLEX (ZAT BESI)

Iron penting untuk pembentukan darah merah Bila pembentukan darah merah cukup, maka oksigen dan nutrien lain mudah dibawa kepada baby

Kekurangkan iron akan sebabkan ibu mudah letih dan berisiko dapat anemia Kekurangan iron juga akan sebabkan kelahiran pramatang atau pun gugur.

2. VITAMIN C

Kuatkan imun ibu supaya tak mudah demam atau sakit.

Sangat membantu kurangkan jerawat dan kulit kusam semasa hamil akibat pertukaran hormon. Membantu penyerapan zat besi (elok di ambil bersama dengan Vitalea Iron)

Bantu proses penyembuhan luka seperti luka

3.B-COMPLEX SHAKLEE

B-Complex Shaklee dipatenkan sistem nutrien delivery untuk tingkatkan penyerapan yang maksima Lengkap dengan 8 kumpulan vitamin B Ditambah dengan folic acid

Membantu tukarkan makanan kepada tenaga Membina Sel sel darah merah

Makanan Naikkan Hb Rendah: Betul ke Berkesan Naikkan Hb Masa Mengandung?

BERMINAT NAK ORDER VITAMIN HB LOW

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam,

Ainul Mustafa
Pengedar Shaklee Shah Alam
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717/HBLOW

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *