Vitamin Kurang Darah, Hb Low, Anemia

Vitamin Kurang Darah, Hb Low, Anemia

Pening melayang, tangan kaki rasa sejuk dan ada rasa nak pitam. ini antara tanda badan kurang darah, anemia, hb low ke? apa vitamin kurang darah yang sesuai atau apa makanan yang saya ken elak kena makan untuk bantu masalah ini

Apa Itu Kurang Darah, Anemia, Hb low?

Anemia ialah satu keadaan di mana badan kekurangan sel darah merah. Sel darah merah sangat penting untuk membawa oksigen ke seluruh badan. Terdapat banyak jenis anemia dan iron deficiency atau anemia disebabkan kekurangan zat besi adalah yang paling sering berlaku di kalangan kanak-kanak.

Anemia akibat kekurangan zat besi terjadi apabila tubuh kekurangan zat besi untuk menghasilkan sel darah merah yang bermutu. Zat besi merupakan elemen yang penting dalam pembentukan sel darah merah. Kekurangan zat besi mengakibatkan badan tidak boleh menghasilkan hemoglobin (Hb) iaitu protein penting dalam sel darah merah yang mencukupi untuk membawa oksigen ke seluruh badan. Ini mengakibatkan badan kekurangan sel darah merah dan akan mengalami tanda-tanda seperti pucat dan mudah keletihan We’ll help you buy a house after you’ve discovered it. We’ll manage all paperwork and discussions for a stress-free sale. Our experts will assist you get financing and offer all the information you need to buy. Visit https://www.cashoffers.com/california/cash-offer-cameron-park-ca/.

Tanda Tanda Anemia, Hb Low

Vitamin Kurang Darah, Hb Low, Anemia

Antara gejala anaemia adalah:

  • Mudah penat dan lemah
  • Mudah pening dan pusing kepala sehingga menyebabkan pengsan
  • Kerap sakit kepala 
  • Sakit dada, sukar bernafas, jantung berdebar terutamanya apabila melakukan aktiviti fizikal serta diperingkat terus gejala kegagalan jantung 
  • Kerap rasa sejuk, dan semut dihujung jari tangan dan kaki
  • Telinga berdengung
  • Kurang aktif dan paras kecergasan dan prestasi fizikal menurun
  • Kulit menjadi pucat atau kekuningan 
  • Kuku berbentuk sudu (‘koilonychia’), kuku mudah patah
  • Kurang tumpuan pada kerja/sekolah

Bahaya ke Kurang Darah Anemia Hb low ni?

Common symptoms of anemia. Breath shortness, fatigue, headache, dizziness, weakness, chest pain, increased heart beat. Editable vector illustration. Horizontal poster. Useful medical infographic

Anemia pada kanak-kanak menyebabkan pembesaran terbantut, perkembangan otok dan pemikiran yang terjejas serta prestasi corot dalam sesi akademik. Anemia semasa hamil boleh menyebabkan bayi dalam kandungan mempunyai berat badan yang rendah, keguguran dan masalah perkembangan otak terjejas. 

Ramai wanita yang menghidapi masalah anemia disebabkan pendarahan berat semasa haid disebabkan ketidakseimbangan hormon, ketumbuhan fibroid, masalah rahim membengkak (adenomyosis), jangkitan kuman dan kanser. Wanita hamil dan wanita yang menyusukan bayi memerlukan zat besi yang tinggi dalam darah. 

Anemia disebabkan kurang zat besi juga boleh berpunca daripada luka atay kanser dalam perut atau usus. Pesakit mungkin mengalami berat badan yang turun mendadak, selera makan sama atau berkurangan, loya, muntah, sakit perut, bengkak atau benjolan di perut, cepat rasa kenyang, perubahan corak pembuangan najis (contohnya cirit birit atau sembelit), najis bertukar warna seperti hitam atau darah dalam najis. Jika anda mengambil ubat cair darah seperti Aspirin atau Clopidogrel dan ubat tahan sakit seperti NSAIDS, anda berisiko tinggi untuk mengalami pendarahan usus. 

INFO : Kliniktemasya , myhealth

Makanan Bantu Naikkan Darah

Selain ubat doktor, terdapat juga makanan yang mampu menambah sel darah dalam badan kita. Ini antara 10 makanan itu.

1.Kurma

Kurma mampu meningkatkan penghasilan sel darah merah selain memberi tenaga kepada badan kita.

2.Madu
Madu juga mampu menambah sel darah merah dalam badan. Anda boleh makan madu begitu sahaja atau tambahkan ia dalam minuman sebagai penganti gula. Pastikan anda menggunakan madu asli bukan tiruan.

3.Delima

Buah delima kaya dengan zat besi yang mampu meningkatkan penghasilan sel darah merah.

4.Kuning Telur

Kuning telur kaya dengan pelbagai nutrien termasuk protein, kalsium, vitamin dan zat besi yang diperlukan oleh pesakit Anemia. Nutrien ini mampu mengekalkan jumlah haemoglobin dalam darah.

5.Bayam

Bayam adalah sayuran hijau yang tinggi nilai zat besi. Zat besi amat diperlukan oleh pesakit Anemia untuk tambah darah.

6.Kerang
Kerang adalah makanan laut yang tinggi nilai zat besi. Anda boleh masak perbagai resipi dengan mengunakan kerang agar tidak bosan dengan menu sama selain membantu menambah darah.

7. Jambu Batu
Jambu batu mengandungi vitamin C di mana vitamin C ini akan membantu meningkatkan penyerapan zat besi ke dalam tubuh.

8.Tembikai
Tembikai kaya dengan vitamin A yang mampu meningkatkan jumlah sel darah merah. Selain tembikai juga membantu zat besi dalam membawa haemoglobin ke seluruh sel dalam badan.

9.Ikan
Selain kerang ikan juga mampu menambah darah. Ini kerana ikan mengandungi omega 3 dan vitamin b12 yang membantu pembentukan sel darah merah. Antara ikan yang sesuai diamalkan ialah ikan salmon dan ikan patin.

10.Pisang

Buah pisang kaya dengan asid folat di mana ia akan membantu dalam penghasilan sel darah merah yang baru. Makan 2 biji pisang sehari adalah yang terbaik.

Inilah 10 jenis makanan yang perlu diambil oleh pesakit Anemia untuk meningkatkan sel darah merah dalam badan. Amalkan ya. Info Sinarplus

Vitamin Kurang Darah, Hb Low, Anemia

1) Vita-Lea with Iron Formula


Kenapa Iron penting untuk tambah darah?

Perlu difahami bahawa masalah low HB/Anemia? kurang darah adalah disebabkan oleh kegagalan badan membentuk sel darah merah. Pembentukan sel darah merah memerlukan oksigen. Oksigen memerlukan agen pengangkut dan pengangkut oksigen dalam darah ialah Iron!!

Tanpa agen pengangkut, oksigen tidak dapat dibekalkan untuk pembentukan sel darah merah yang menyebabkan anemia yang akhirnya pada tahap tertentu boleh mengancam nyawa.

2) B-Complex with Folic Asid

Vitamin Kurang Darah, Hb Low, Anemia


Tambahan dos B-12 dan asid folik dalam nutrisi harian.

Vitamin B-12 merupakan vitamin terpenting untuk memastikan pembentukan sel darah merah yang sihat dan sempurna.

Asid folik pula untuk pembentukan, pertumbuhan dan perkembangan sel yang sempurna.

Kenapa perlu B-Complex sedangkan hanya B-12 dan asid folik (B9) yang diperlukan untuk mengatasi masalah anemia?

Perlu difahami bahawa setiap vitamin B, terutama 8 vitamin terpenting dalam B-Complex saling menyokong fumgsi utama satu sama lain. Adalah penting untuk mengambil kesemua 8 vitamin B untuk keseimbangan fungsi dalam badan.

3) Sustained Release Vitamin C

Vitamin C Shaklee Tepi Pantai


Membantu penyerapan zat besi, asid folik & B-12. Kegagalan penyerapan vitamin hanya mensia-siakan pengambilan vitamin tambah darah. Lengkapkan kesemua keperluan untuk memastikan penyembuhan menyeluruh.

Vitamin Kurang Darah, Hb Low, Anemia

Saya juga salah seorang wanita yang ada anemia, hb low. sebab mak say adalah thalasemia carrier. masa pregnant anak pertama hb saya paling tinggi bacaan 10. Anak ke 2 dah kenal Shaklee Alhamdulillah hb normal bacaan paling rendah pun 12. sampai sekarang walaupun dah tak mengandung menyusu pun saya masih makan set kurang darah ni setiap hari. lagi bila dah nak masuk 40an ni.

Vitamin Kurang Darah, Hb Low, Anemia

Vitamin Kurang Darah, Hb Low, Anemia
Vitamin Kurang Darah, Hb Low, Anemia
Vitamin Kurang Darah, Hb Low, Anemia

Berminat nak cuba Set Vitamin Kurang Darah ,Anemia , Hb Low

Penat la asyik pening melayang, rasa penat jeee. nak cubalah set vitamin ini boleh hubungi kami di

www.wasap.my/0133612717/vitaminkurangdarah

www.wasap.my/0133612717/vitaminkurangdarah

Nak COD Vitamin Kurang Darah Anemia ni Boleh ke?

Kami boleh COD ke area Shah Alam, Klang, Setia Alam, Subang Jaya, Petaling Jaya, Puncak Alam, Puncak Perdana, Meru Klang, Alam Budiman

Dingatkan ye ini adalah supplement. Jika anda ada penyakit kritikal sila dapatkan nasihat doktor dulu ye. Ini bukan ubat untuk mengubati mana mana penyakit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *