Air Protein Untuk Diet

Air Protein Untuk Diet

Nak kurus kena minum air protein ni barulah cepat kurus. biasa kita dengar orang promote protein shakes atau air protein untuk diet turunkan berat badan. tapi betul ke ianya berkesan untuk turunkan berat atau sekadar promosi melariskan jualan?

Kenapa Protein Penting Untuk Diet Turunkan Berat Badan?

Protein adalah kandungan nutrisi yang paling penting untuk membantu anda menurunkan berat badan. Kerana, seperti yang dilaporkan oleh Healthline, mengambil banyak protein meningkatkan metabolisme, mengurangkan selera makan dan mengubah beberapa hormon yang mengawal berat badan.

1.Protein juga dipercayai dapat membantu anda menurunkan berat badan dan mengurangkan lemak perut.

Mengikut DRI (Dietary Reference Intake), protein yang diperlukan wanita dalam sehari ialah 46 gram. Manakala lelaki pula memerlukan 56 gram protein.

Jumlah ini dianggap mencukupi untuk mencegah kekurangan protein, tetapi tidak mencukupi untuk program penurunan berat badan. Makanan seperti ayam, daging, telur, ikan, susu, keju dan yogurt adalah makanan yang mengandungi banyak protein.

Mengambil makanan ini dengan kerap, menurut penyelidikan, boleh membantu anda menurunkan berat badan.

Berikut adalah penjelasan lengkap tentang bagaimana protein boleh membantu anda menurunkan berat badan.

2.Protein mempengaruhi hormon pengatur berat badan.

Berat badan sebenarnya dikawal oleh otak anda, terutamanya kawasan yang dipanggil hipotalamus.

Untuk membolehkan otak anda menentukan masa dan berapa banyak untuk dimakan, ia memproses pelbagai jenis maklumat.

Pengambilan protein yang lebih tinggi boleh meningkatkan tahap hormon mengurangkan selera makan atau GLP-1, peptida YY dan cholecystokinin, sambil mengurangkan tahap hormon lapar ghrelin.

Dengan menggantikan karbohidrat dan lemak dengan protein, anda mengurangkan hormon kelaparan, sementara juga meningkatkan beberapa hormon kenyang.

Akhirnya ini membawa kepada mengurangkan rasa lapar, dan membantu dengan penurunan berat badan, kerana ia mengakibatkan lebih sedikit kalori yang diambil.

3.Protein mengurangkan selera makan

Dalam kajian yang diterbitkan dalam jurnal BMC, protein boleh mengurangkan rasa lapar dan selera makan melalui beberapa mekanisme yang berbeza.

Ini menyebabkan pengurangan automatik dalam pengambilan kalori. Dalam erti kata lain, anda akan makan lebih sedikit kalori tanpa perlu mengira kalori, atau mengawal saiz bahagian secara sedar.

Banyak kajian telah menunjukkan bahawa apabila orang meningkatkan pengambilan protein mereka, mereka mula makan lebih sedikit kalori. Dikatakan 30 peratus protein menyebabkan seseorang itu mengurangkan pengambilan kalori sehingga 441 kalori sehari iaitu jumlah yang sangat besar.

4.Protein membuatkan anda membakar lebih banyak kalori.

Disebabkan oleh kesan haba yang tinggi dan beberapa faktor lain, pengambilan protein yang banyak cenderung untuk meningkatkan metabolisme.

Ia membuatkan anda membakar lebih banyak kalori sepanjang masa, termasuk semasa tidur. Menurut kajian, pengambilan protein yang tinggi telah terbukti dapat meningkatkan metabolisme dan meningkatkan jumlah kalori yang dibakar kira-kira 80 hingga 100 sehari.

Dalam satu kajian, diet protein tinggi membantu meningkatkan kalori yang dibakar sebanyak 260 sehari. Selain itu, membakar lebih banyak kalori pada diet protein tinggi mempunyai kelebihan metabolik berbanding diet rendah protein.

5.Protein boleh mengurangkan berat badan tanpa mengehadkan kalori.

Protein berfungsi mengurangkan kalori masuk dan menambah kalori keluar. Atas sebab ini, tidak menghairankan untuk melihat bahawa diet protein tinggi membawa kepada penurunan berat badan, walaupun tanpa sengaja menyekat kalori, bahagian, lemak atau karbohidrat.

Kebanyakan kajian menunjukkan bahawa diet protein tinggi membantu dengan penurunan berat badan yang ketara.

Pengambilan protein yang lebih tinggi juga dikaitkan dengan tahap lemak perut yang lebih rendah, lemak berbahaya yang terkumpul di sekitar organ dan menyebabkan penyakit.

Menariknya, pengambilan protein yang lebih tinggi juga boleh membantu mencegah penambahan berat badan semula.

Satu kajian pada tahun 2004 menyatakan bahawa meningkatkan pengambilan protein daripada 15 peratus kepada 18 peratus boleh mengurangkan penambahan berat badan selepas penurunan berat badan.

Jadi, protein bukan sahaja boleh membantu anda menurunkan berat badan, tetapi ia juga boleh membantu anda mengekalkannya dalam jangka masa panjang.

6.Protein membantu mencegah kehilangan otot dan kelembapan metabolisme.

Penurunan berat badan tidak selalu sama dengan kehilangan lemak. Apabila anda menurunkan berat badan, jisim otot juga cenderung berkurangan. Kehilangan otot adalah kesan sampingan penurunan berat badan.

Satu lagi kesan sampingan penurunan berat badan ialah kadar metabolisme cenderung menurun. Ini sering dirujuk sebagai “mod kelaparan,” dan boleh mengakibatkan beberapa ratus lebih sedikit kalori yang dibakar setiap hari.

Makan banyak protein boleh mengurangkan kehilangan otot, yang sepatutnya membantu mengekalkan kadar metabolisme anda lebih tinggi sambil kehilangan lemak badan.

Protein juga bukan sahaja membantu mengekalkan metabolisme yang optimum, tetapi juga memastikan apa yang ada di bawah lemak tidak mengganggu penampilan.

Air Protein Untuk Diet Turunkan Berat Badan

Air Protein Untuk Diet

Air protein Shaklee ada 3 jenis iaitu ESP, Cinch Shakes dan Life Shakes.

1.Turunkan Berat Badan Berlebihan Dengan Cara Yang Sihat

  • Leusina membantu membakar lemak tanpa mengalami kesan yo-yo.
  • Leusina membantu membina dan mengekalkan otot untuk berat badan yang Iebih sihat dan badan yang Iebih Iangsing.
  • Merapatkan jurang nutrisi.

2.Tenaga Berpanjangan Untuk Berpuasa

  • Merangsang paras glukosa darah yang stabil untuk mengekalkan tenaga sepanjang hari.
  • Merangsang kesihatan dan keserian kulit, rambut serta kuku.
  • Mengekalkan dan membaik pulih sel-sel tubuh badan untuk kesihatan jangka panjang.

3.Memberikan Rasa Kenyang Yang Lebih Lama

  • Mengawal selera makan, mengurangkan nafsu makan dan rasa lapar sebelum waktunya.
  • Meningkatkan kesihatan pencernaan, mengurangkan kembung perut dan untuk penyerapan nutrien yang lebih balk.
  • Sistem pertahanan semula jadi yang lebih kuat.

Betul ke Air Protein Untuk Diet Ni Berkesan Turunkan Berat Badan

Air Protein Untuk Diet

Bagaimana admin blog dari dari saiz xxl ke saiz s dalam masa 4 bulan: Cara Turun Berat Badan 20kg dalam Masa 4 bulan

Air Protein Untuk Diet
Air Protein Untuk Diet

Cara Mudah Turunkan Berat Cara kami. Jom Dapatkan Air Protein Untuk Diet dan kami Akan bantu Anda Turunkan Berat

Boleh hubungi kami di

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *