Asma Lelah Makin Kurang Kena Serang. Tips Bantu Kurangkan Serangan Asma Lelah

Asma Lelah Makin Kurang Kena Serang. Tips Bantu Kurangkan Serangan Asma Lelah

Asma lelah adalah penyakit kronik yang menjejaskan paru-paru dan saluran pernafasan yang menyebabkan keradangan saluran pernafasan. Keradangan membuat otot saluran pernafasan berkedut dan ini menyebabkan berdehit, sesak dada, dan sesak nafas. Ia boleh dicetuskan oleh alahan, perengsa atau pencetus asma. Asma boleh menjadi ringan, sederhana atau teruk. Orang ramai boleh menghidap Asma pada bila-bila masa dalam hidup mereka.

Apakah simptom Asma ?

Beberapa gejala asma yang biasa termasuk:

  • Batuk terutamanya pada waktu malam atau awal pagi
  • Dengung dan ssesak nafas, yang selalunya lebih teruk apabila anda menghembus nafas. Anda juga mungkin batuk lebih banyak pada masa ini
  • Sensasi mengetatkan di dada anda diiringi oleh sakit dada
  • Keletihan dan keletihan, yang boleh menjadi lebih teruk oleh aktiviti fizikal. Ini lebih biasa pada kanak-kanak yang mengalami gejala asma berbanding orang dewasa.

Sumber : chestspecialistmalaysia , infosihat

12 Faktor Pencetus Asma Lelah

Petikan dari Hmetro ,Sehingga kini punca asma masih tidak diketahui. Namun, terdapat beberapa faktor yang boleh menjadi pencetus penyakit ini antaranya:

1. Jangkitan paru-paru dan saluran pernafasan seperti selesema.

2. Alahan terhadap bulu binatang, habuk, tepung, hama atau debunga.

3. Pendedahan kepada bahan bawaan udara seperti asap kimia, asap dan pencemaran udara.

4. Faktor cuaca sejuk, berangin, panas berdebu, lembap dan perubahan suhu drastik.

5. Keadaan bilik lembap, berkulat dan berhabuk.

6. Tekanan.

7. Emosi berlebihan seperti kesedihan berlarutan, terlalu marah dan ketawa.

8. Aktiviti fizikal seperti bersukan.

9. Ubat antiradang (aspirin, naproxen dan ibuprofen) dan beta blocker (biasanya diberikan kepada mereka yang mempunyai masalah jantung atau tekanan darah tinggi).

10. Makanan atau minuman termasuk makanan yang diproses, makanan siap, minuman botol jus buah-buahan, bir dan wain.

11. Alahan makanan seperti kacang.

12. Penyakit gastroesophageal reflux (GERD) atau penyakit menyebabkan asid perut kembali ke dalam esofagus sehingga merengsakan saluran gastrousus atas.

FAKTOR RISIKO ASMA

Menurut kajian, terdapat beberapa faktor yang boleh meningkatkan risiko seseorang terkena asma antaranya:

1. Mempunyai keluarga dengan sejarah asma.

2. Alahan atopik.

3. Bronkiolitis atau jangkitan paru-paru.

4. Berat lahir tidak normal.

5. Kelahiran pramatang.

6. Pendedahan kepada asap rokok buat kanak-kanak.

(Bagi ibu yang merokok ketika hamil, risiko kepada kanak-kanak yang menghidap asma akan meningkat)

Kurangkan Serangan Asma Lelah Dengan Supplement Shaklee

Supplement bukan nak mengubati, merawat asma lelah ni ye. Tapi ianya membantu paru paru kita kuat , sistem imun kurang dan membantu serangan berkurang kena. Ini dari pengalaman saya sendiri yang ada anak asma lelah ni. Dari kerap kena ambil nebulizer, masuk hospital 2 kali sebulan pun pernah. kini dah makin kurang kena serangan. 6 bulan sekali baru ambil nebulizer dari sebulan sekali dulu.

Asma Lelah

Bagaimana VIVIX  set asthma shaklee Membantu Melegakan Asthma/Lelah

Kajian yang menunjukkan resveratrol di dalam vivix  set asthma shaklee membantu pesakit asthma

1. Resveratrol has protective effects against airway remodeling and airway hyperreactivity in a murine model of allergic airways disease

2. Anti-inflammatory and anti-asthmatic effects of resveratrol, a polyphenolic stilbene, in a mouse model of allergic asthma.

Menurut www.resveratrol.net

Resveratrol has been shown to reduce asthmatic symptoms by regulating immune system responses and reducing inflammation.41 In addition, recent research on patients with chronic obstructive pulmonary disease (COPD) suggests that resveratrol could also help those asthmatics who do not respond well to corticosteroids because they are insensitive or resistant to them.70 Studies have shown that some 50% of people with asthma have some resistance to steroidal treatment.71 Polyphenols such as resveratrol have been shown to help activate the enzymes necessary to overcome this resistance

Asma Lelah
Asma Lelah

Cerita yang agak panjang, tapi kalau anak korang sering kena asthma, ianya mungkin ia dapat membantu korang.

Asma Lelah

Hai Assalamualaikum W.B.T.. Nama saya Azlinda. Saya ingin berkongsi kisah anak saya, Muhammad Haqeem Al-Raziq yang diserang asma ‘silent chest’.

Pada Januari 2016, Haqeem mengalami batuk tak berhenti dan kesukaran bernafas. Apabila dibawa ke wad kecemasan, pihak hospital tidak dapat memberikan rawatan segera kerana tiada simptom asma atau semput. Setelah 3 kali berulang ke hospital dalam hari yang sama, saya nekad membawa Haqeem ke hospital yang lain.

Setibanya di sana, doktor mendapati bacaan oksigen telah berkurang dan mungkin berdepan dengan kerosakan otak sekiranya lewat menerima rawatan. Doktor memberikan rawatan segera kepada Haqeem dan dimasukkan ke wad pagi itu. Keadaan Haqeem tidak begitu memuaskan, oleh itu doktor memutuskan untuk menempatkan Haqeem di Unit Rawatan Rapi bagi tujuan pemantau lanjut.

Doktor mengesahkan Haqeem mengalami “silent chest”. Silent chest merupakan salah satu penyakit asma yang jarang berlaku namun menjadi teruk apabila ianya menyerang seseorang individu. Doktor mengesan dengan menggunakan stestoskop dan mendapati tiada bunyi udara yang memasuki paru-paru.

Antara simptom yang dihadapi Haqeem ialah batuk berterusan, tiada “wheezing” dan kesukaran bernafas. Selain itu kadar pernafasan Haqeem juga agak laju melebihi 60 per minit (boleh dipantau sendiri di rumah). Simptom-simptom ini sebenarnya telah berlaku sekitar tahun 2015 lagi.

Saya kerap kali membawa Haqeem ke klinik dan hospital untuk sekiranya Haqeem diserang penyakit tersebut. Saya juga mengawal pemakanan Haqeem seperti mengelakkan makanan-makanan sejuk dan makanan yang boleh menyebabkan batuk. Haqeem jarang menghidap batuk, tetapi akan menjadi sangat teruk apabila ia menyerangnya. Oleh itu, kawalan yang dapat dibuat hanyalah dengan memberikan bantuan pernafasan dan ubat nebulizer.

Sebelum ini, Haqeem memang makan Set Kesihatan kanak-Kanak yang terdiri dari Vitalea for children, OmegaGuard, Vita-C Chewable dan Mealshake. Setelah melihat banyak kesan perubahan positif terhadap pelanggan dan rakan-rakan yang mengalami masalah pernafasan dan mengambil Vivix sebagai suplemen tambahan, saya nekad untuk memberikan alternatif lain kepada Haqeem dan disitulah bermulanya episod Haqeem dan Vivix.

Saya berniat untuk memberikan Haqeem Vivix setelah berbincang dengan pakar nutrisi dan juga pakar kanak-kanak. Saya membawa bersama rujukan dan informasi Vivix kepada doktor pakar, dan berbincang sama ada boleh atau tidak saya berikan Vivix kepada Haqeem. Setelah doktor pakar kanak-kanak di Hospital Pantai Indah meneliti kandungan Vivix, beliau tidak menegah pengambilan Vivix malahan menggalakkan Haqeem makan makanan yang berkualiti bagi mengelakkan kejadian sama berulang kembali.

Saya beri sesudu kecil kepada Haqeem, 3 kali seminggu. Rasanya masam-masam manis tanpa gula tambahan, dan Haqeem memang sukakan rasanya. Antara kegemaran Haqeem ialah OmegaGuard. Kalau tak dihalang, boleh habis sebotol dimakan begitu sahaja. Kata doktor, OmegaGuard ni pun sangat bagus untuk kesihatan paru-paru Haqeem. Apa salahnya saya berhabis duit dengan makanan untuk kesihatan daripada berikan makanan yang bukan-bukan kepada anak-anak saya.

Selepas discaj daripada hospital, doktor memberikan tarikh rawatan susulan untuk menentukan samada Haqeem benar-benar mengalami masalah asma atau tidak. Sekiranya ya, Haqeem mungkin terpaksa bergantung kepada ubat-ubatan asma sehingga dewasa kelak. Seminggu pertama selepas discaj, Haqeem mula ambil Vivix. Dah tiada lagi bunyi batuk dan kadar pernafasan Haqeem pada lebih kurang 30 per minit. Bacaan oksigen pun cantik je, 99-100% walaupun lepas berlari.

2 minggu selepas discaj, rawatan susulan pertama untuk Haqeem. Doktor kata setakat ini progress Haqeem nampaknya elok. Namun pemantauan masih perlu dibuat 2 minggu seterusnya. Rawatan susulan kedua, doktor senyum lebar tengok Haqeem. Kami diberi rawatan susulan terakhir, sebulan akan datang.

Ahamdulillah Haqeem beri respon yang baik dengan Vivix. Tak ada kesan pemulihan yang teruk pada Haqeem cuma selera makannya semakin bertambah dan pembuangan. Setelah 2 bulan konsisten dengan Vivix dan megadose OmegaGuard, Alhamdulillah saya dah tak gusar nak berjumpa doktor pada rawatan susulan nanti.

Memandangkan Haqeem hanya ambil sekali sekala, sebotol pun tak habis selama 2 bulan Haqeem konsisten minum Vivix. Rawatan susulan ketiga, dan yang terakhir selepas 2 bulan Haqeem discaj, Alhamdulillah doktor sahkan Haqeem bebas dari asma. Bermakna, Haqeem tak perlu bergantung kepada ubat-ubatan dan boleh aktif seperti biasa.

Ibubapa yang sayangkan anak, jangan susah hati berbelanja untuk kesihatan anak-anak. Anak-anak hanya pinjaman Allah swt, dan kita diamanahkan menjaga mereka sebaik-baiknya. Jangan risau nak berikan suplemn, namun belilah suplemen yang betul untuk mereka.

Alhamdulillah, saya dah tak lagi gusar nak memikirkan keadaan kesihatan Haqeem dan anak-anak yang lain. Kerana saya tahu perlindungan kesihatan yang saya telah berikan ini.

Terima kasih Allah kerana menemukan saya dengan suplemen yang

terbaik ini. Terima kasih Shaklee!

Mahukah anda melihat anak , pasangan anda bergantung pada ubat, inhaler selamanya? Mari kita berusaha untuk melegakan asthma supaya mereka dapat melakukan aktiviti seperti biasa tanpa gangguan dengan set asthma shaklee

Bagaimana mahu membeli set asthma shaklee ?

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set asthma shaklee mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

AinulMustafa

Email: ainulfadzilah@gmail.com

Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717

COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *