Vivix Untuk Thalassemia Carrier

Vivix Untuk Thalassemia Carrier

Vivix Untuk Thalassemia Carrier . Jom kita baca bagaimana vivix untuk thalassemia carrier.

Apa itu Thalassemia?

Thalassemia merujuk kepada penyakit kecacatan darah. Thalassemia diwarisi iaitu diwariskan dari keluarga kepada anak. Kecacatan gen menyebabkan hemoglobin dalam sel darah merah menjadi tidak normal. Mereka yang mempunyai penyakit Thalassemia tidak dapat menghasilkan hemoglobin yang mencukupi dalam darah mereka. Hemoglobin adalah bahagian sel darah merah yang mengangkut oksigen daripada paru-paru keseluruh tubuh. Semua tisu tubuh manusia memerlukan oksigen. Akibat kekurangan sel darah merah yang normal akan menyebabkan pesakit kelihatan pucat kerana paras hemoglobin (Hb) yang rendah (anemia).

Sel darah merah bertugas membekalkan oksigen kepada tisu dalam badan manusia. Kekurangan sel darah merah bagi membekalkan oksigen akan mengakibatkan pesakit talasemia berasa lesu, tidak bermaya, dan mungkin sesak nafas sekiranya paras hemoglobin semakin menurun.

Mereka yang mengidap Thalassemia tidak mampu membekalkan seluruh sel tubuh mereka denga bekalan oksigen yang mencukupi akibat kekurangan hemoglobin dalam sel darah merah. Tisu yang ketiadaan oksigen gagal berfungsi dengan baik. Dengan itu tubuh mereka menjadi lemah, gagal berkembang dengan baik, dan boleh menjadi sakit yang teruk.

Jenis-jenis Thalassemia.

Thalassemia minor : Thalassemia minor merujuk kepada mereka yang mempunyai kecacatan gen thalassemia tetapi tidak menunjukkan tanda-tanda thalasemia atau pembawa
Thalassemia major : Thalassemia major merujuk kepada mereka yang mempunyai baka thalassemia sepenuhnya dan menunjukkan tanda-tanda thalassemia.

Pembawa Thalassemia

Biasanya penghidap Thalassemia tidak menunjukkan apa-apa tanda atau masalah kesihatan. Mereka boleh menurunkan gen Thalassemia kepada anak-anaknya. Sekiranya salah seorang ibu atau bapa adalah pembawa, keadaan berikut boleh berlaku. Peratusan risiko untuk setiap kehamilan; – 50% kemungkinan adalah pembawa dan 50% kemungkinan adalah normal – Tiada anak yang menghidap Thalassemia (talasemia major)

Pesakit Thalassemia

Sekiranya kedua-dua ibu dan bapa adalah pembawa Thalassemia, keadaan berikut boleh berlaku; – 25% kemungkinan anak mereka adalah pesakit Thalassemia dan – 50% kemungkinan anak mereka adalah pembawa – dan 25% kemungkinan anak mereka adalah normal . (Nota: Pesakit Talasemia biasanya mempunyai paras hemoglobin yang rendah iaitu kurang daripada 10g/dl.)

Apa itu Thalassemia Major?

Pesakit Thalassemia Major mengalami kekurangan darah yang serius. Mereka memerlukan penambahan darah sekali setiap bulan dari kecil sehingga sepanjang hayat mereka. Penambahan darah mengakibatkan pengumpulan zat besi dalam darah dan ini akan menyebabkan kerosakan jantung, hati dan boleh menyebabkan kencing manis. Pesakit juga berisiko meninggal dunia jika tidak mengambil ubat yang disyorkan. Pesakit-pesakit ini perlu menyuntik ubat pembuangan zat besi sepanjang hayat untuk memastikan jangka hayat yang panjang. Mereka ini boleh diubati dan sembuh dengan pemindahan sum-sum tulang

Testimoni Vivix Badan Cergas

๐“๐ก๐ข๐ฌ ๐ข๐ฌ ๐ฆ๐ฒ ๐ญ๐ซ๐ฎ๐ž ๐ฌ๐ญ๐จ๐ซ๐ฒ ๐Ÿ๐ซ๐จ๐ฆ ๐ญ๐ก๐ž ๐›๐จ๐ญ๐ญ๐จ๐ฆ ๐จ๐Ÿ ๐ฆ๐ฒ ๐ก๐ž๐š๐ซ๐ญโค
Jiha nak kongsi apa yang jiha amalkan.
Salah satu ikhtiar untuk kawal selia badan sendiri.

Jiha tahu dapat thalassemia carrier ini masa pregnant anak pertama. Result keluar pun lepas 2 bulan beranak. Terkejut juga tak percaya. Tapi boleh agak sebab bacaan hemoglobin jiha sangat mengecewakan. Rendah gilerr.. buku pink tu kalau orang lain dapat sticker hijau cantik je.. ini nurse tepek dengan warna kuning. Tiap kali datang check mesti nurse tukar pen merah nak catat hb kita.. sobb..sobb..bacaan tak pernah dapat 11, 12 , 13…. never!…..selalu dapat 9.0, 9.2, 9.5, 9.8 paling gembira la rasanya.. pastu naik bulan, menurun….kalau tak jaga makan dan rehat pulak pernah dapat 8.5 sahaja memang tak cantik!

Dapat ubat sejambak tak boleh telan. Semua keluar balik sampai pedih perut dan tekak ini. Allahuu… cabaran mengandung jiha memang besar. Tapi syukur tiada yang teruk sampai masuk hospital. Orang tua kata melepek lah bahasanya. Tak mampu nak buat apa. 9 bulan kita morning sickness tak habisยฒ. Orang lain dah lega habis stage morning sickness, kita tak dapat. Alhamdulillah, pasti ada yang lebih sukar dariku.

Symptom thalassemia carrier ini ada orang yang dapat, ada yang tak. Tapi jiha ada, anemia tu biasa. Kepala pening berbintangยฒ tu biasa. Muka pucat dan cepat penat bila beraktiviti itu biasa. Degup jantung cepat naik bila aktif itu biasa. Kadangkala kalau paksa juga tangan kaki dah sejuk mata rasa nak tertutup tidur yang tu pun biasa. Sikit lagi boleh jatuh pengsan. Semua symptom ni jiha rasa daripada zaman sekolah lagi.

Di waktu orang lain seronok dapat perform lari, kita dah terpaksa mengalah awal2.
Dah memang hemoglobin cacat. Tak dapat bawak oksigen cukup untuk badan. Nak buat macamana. Penyakit keturunan orang kata. Alhamdulillah a’ala kulli hal, masih boleh bergiat aktif walaupun ada kengkangan. Jiha jumpa shaklee ini hujung tahun 2012. Makan sebab ikhtiar nak hamil. Jiha terus makan sampailah nak cuba ๐™‘๐™ž๐™ซ๐™ž๐™ญ ini. Orang kata harga kayangan kan.. kita melonjakยฒ nak juga cuba. Apa rasanya bila makan. Sehari dua dah dapat rasa perbezaannya. Badan rasa hangat dan segar! Ye orang thalassemia cepat rasa sejuk kaki tangan. Belum lagi masalah kesihatan lain seperti resdung, asthma, pms dan lain2.

Badan rasa ringan dan cergas. Satu yang jiha suka. Walau macamana penat badan kita sebelum tidur. Bangun pagi terus cergas semula. Hilang rasa mengantuk dan letih semalam. Seronok kan??Apa yang buat jadi macam ni? Jiha baca details ๐™‘๐™ž๐™ซ๐™ž๐™ญ ni.

๐™‹๐™ค๐™ก๐™ž๐™›๐™š๐™ฃ๐™ค๐™ก adalah kompaun bioaktif yang terhasil semulajadi dalam tumbuh tumbuhan terutama sayur dan buah buahan. Fungsi dia adalah sebagai agen antioksidan. Memberi perlindungan daripada radikal bebas dan bahaya penyakit berjangkit. Memberi ketahanan badan dan perbaiki sel tisu yang rosak.
Antara tumbuhan yang kaya dengan ๐™‹๐™ค๐™ก๐™ž๐™›๐™š๐™ฃ๐™ค๐™ก adalah lobak ungu, anggur muscadine, elderberry eropah. Nak cari buahยฒ warna purple syantik tu memang susah lah. Kalau jumpa pun harganya ya ampunnn…. memang kayangan 7 tingkat gitu..

Tak payah susahยฒ dah nak cari, sebotol dah ada semua pati tu dengan tambahan beberapa tumbuhan lain yang sama penting untuk badan kita. Tu sebab harganya kayangan. Nak cari tumbuhan tu bukan tepiยฒ jalan. Penyelidikan shaklee pun makan masa bertahunยฒ nak hasilkan sebotol ๐™‘๐™ž๐™ซ๐™ž๐™ญ untuk manfaat semua. Jadi, harganya adalah setaraf dengan usaha penyelidikan dan bahan yang diperlukan.
Alhamdulillah, ucap syukur tiada kesudahan atas nikmat dan jalan yang Allah lorongkan.

Jiha tak kata sembuh ya sebab thalassemia ini adalah sakit keturunan. Kecacatan pada sel darah. Tapi jiha ada peluang untuk atasi kekurangan disebabkan thalassemia ini. Jadi, saranan saya sesiapa yang sedang melalui situasi seperti jiha ataupun kekurangan kesihatan lain, boleh berikhtiar dengan ๐™‘๐™ž๐™ซ๐™ž๐™ญ . Sebab sudah terbukti keberkesanannya.
Kita adalah apa yang kita makan.

creidt :๐“๐“ช๐“ณ๐“ฒ๐“ฑ๐“ช๐“ฑ ๐“ผ๐“ฑ๐“ช๐“ถ๐“ผ๐“พ๐“ป๐“ฒ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *