Suplemen untuk sakit kepala

Suplemen untuk sakit kepala

“AWAK INGAT SAYA ADA MASA NAK SAKIT KEPALA” ” ADA KE SUPLEMEN UNTUK SAKIT KEPALA NI!

harga barang makin naik, OPR rumah makin naik berganda ganda, kerja macam nak gila. Semua benda nak kena bayar. sakit kepala nak fikir macam macam hal. Ada yang kena buang kerja, gaji bertahun tak naik. Anak anak makin membesar.

Dilema ramai orang kan. dan bila stress , sakit kepala pun mulalah datang. Normal la kan sakit kepala bila stress, cuaca panas melampau tapi kalau kerap sangat sakit kepala tak hilang hilang macammana tu?

5 punca sakit kepala berpanjangan!

Sebenarnya terdapat pelbagai sebab kepada sakit kepala berpanjangan seperti perubahan hormon atau masalah kesihatan lain yang serius sama ada sedar atau pun sebaliknya.

Suplemen untuk sakit kepala

1. Rebound headache

Ketika mengalami sakit kepala biasanya kita akan mengambil ubat seperti ibuprofen atau paracetamol bagi mengurangkan rasa sakit. Tapi tahukah anda bahawa pengambilan ubat itu juga boleh memicu rasa sakit kepala?

Keadaan ini disebut sebagai rebound headache atau sakit kepala berulang. Ia terjadi disebabkan pengambilan ubat penghilang kesakitan berlebihan atau dalam tempoh yang panjang.

2. Migrain

Migrain adalah sejenis sakit kepala parah yang boleh berlaku selama berhari-hari bahkan berminggu-minggu. Ia biasanya berlaku dengan rasa sakit biasa sebelum kesakitan itu meningkat menjadi teruk.

Antara gejala migrain termasuklah mata menjadi kabur, muncul titik buta atau gelap pada pandangan, hilang penglihatan sementara dan sensitif terhadap cahaya.

Ia boleh menjadi teruk apabila rasa sakit itu bertukar berdenyut-denyut, sakit belakang mata, mual, muntah, peka terhadap bau dan ada juga berasa mabuk.

3. Sakit kepala akibat tekanan

Kebimbangan melampau (anxiety), tekanan dan gangguan perasaan juga dapat memicu sakit kepala berpanjangan. Bagi mereka yang mengalami masalah anxiety atau panik lebih mudah terkena serangan sakit kepala ini.

4. Cervicogenic

Cervicogenic merujuk kepada rasa sakit kepala tanpa punca. Kesakitan ini biasanya boleh bermula pada bahagian leher dan kesakitan itu akan berterusan membawa ke bahagian kepala.

Punca kesakitan ini juga sebenarnya boleh didasari oleh kecederaan lampau, keradangan sendi, patah tulang, tumor atau pun jangkitan kuman.

5. Otak bergegar

Otak bergegar dan kecederaan kepala yang lain mungkin boleh menyebabkan masalah sakit kepala berpanjangan. Keadaan ini turut disebut sebagai sindrom post-concussion syndrome yang boleh berlaku selama berbulan-bulan selepas mengalami trauma.

Info mstar

Suplemen untuk sakit kepala

Semasa sakit kepala, ada beberapa nutrisi penting yang kita perlukan

Suplemen untuk sakit kepala

1.Vitamin B2

Vitamin B2 mengambil bahagian dalam banyak proses metabolik badan anda.

Khususnya, penyelidik neurosains Eyad T. Marashly dan Saeed A. Boehlega mengatakan bahawa vitamin ini mempunyai peranan penting dalam mengurangkan kesan migrain.

Masih menurut hasil kajian Eyad dan Saeed, diketahui bahawa vitamin B2 boleh mengurangkan tekanan oksidatif dan keradangan di otak yang berlaku semasa migrain.

Ini juga diperkukuh oleh kajian 2022 di China, dipetik daripada PubMed yang mengesyorkan pengambilan 400 mg vitamin B2 selama 3 bulan untuk mengurangkan migrain dengan ketara.

Bukan itu sahaja, tempoh dan kekerapan migrain juga akan berkurangan secara drastik.

2.Vitamin D

Vitamin D adalah salah satu vitamin dan suplemen yang boleh anda ambil untuk merawat migrain.

Dalam hasil kajian pada tahun 2019 dan 2021 tentang kesan Vitamin D terhadap migrain, dijelaskan bahawa kekurangan vitamin D dalam badan boleh menyebabkan migrain.

Oleh itu, mengambil suplemen vitamin D boleh membantu anda mencegah dan merawat serangan migrain.

PubMed menerbitkan hasil kajian yang mendapati bahawa mengambil suplemen vitamin D boleh mengurangkan tempoh, keterukan dan kekerapan migrain dengan ketara.

3.Magnesium

Magnesium adalah mineral yang penting untuk mengekalkan fungsi saraf, tekanan darah dan otot.

Badan yang kekurangan magnesium akan lebih terdedah kepada sakit kepala dan migrain, seperti yang dinyatakan dalam jurnal INI

Kajian Cina 2016 juga menyimpulkan bahawa mengambil suplemen magnesium boleh mencegah serangan migrain dan mengurangkan kekerapan dan intensitinya dengan ketara.

Selain daripada dalam bentuk tambahan, WebMD juga menyatakan bahawa anda boleh menemui magnesium dalam pelbagai makanan seperti bayam, kacang dan biji.

4.Coenzyme q10

Salah satu vitamin dan suplemen lain yang boleh anda ambil untuk merawat migrain ialah Coenzyme q10

Menurut Healthline, Coenzyme q10 adalah sebatian yang serupa dengan vitamin yang mempunyai kesan antioksidan pada badan.

Sebagai antioksidan, Coenzyme q10 boleh melindungi anda daripada tekanan oksidatif yang sering dikaitkan dengan serangan migrain.

Memetik hasil kajian di Malaysia pada tahun 2021, dinyatakan bahawa Coenzyme q10 boleh mengurangkan tahap enzim yang meningkat apabila anda mengalami migrain.

Jadi, dalam jurnal Coenzyme Q-10 dan migrain: anda dinasihatkan untuk mengambil 200 mg Coenzyme q10 selama 60 hari.

Matlamatnya, sudah tentu, adalah untuk mengurangkan dengan ketara tempoh, kekerapan, dan kesakitan migrain.

5. Melatonin


Melatonin adalah hormon yang dikeluarkan oleh otak pada waktu malam. Seperti yang kita tahu, hormon melatonin boleh membantu anda tidur.

Menurut kajian 2016 di Greece, yang dilaporkan oleh PubMed, tahap melatonin yang rendah dalam badan boleh menyebabkan anda mendapat migrain.

Bukan itu sahaja, terapi melatonin untuk penghidap migrain mendapati bahawa hormon melatonin boleh melindungi otak daripada molekul toksik, mengawal neurotransmitter, untuk melegakan kesakitan akibat migrain.

Brain and Life mengesyorkan agar anda mengambil suplemen melatonin 3 mg sebelum tidur.

Sumber

Suplemen Shaklee Untuk Sakit Kepala

Suplemen untuk sakit kepala

1. Ostematrix

  • Ostematrix mengandungi magnesium yang membantu mengelak saluran darah di kepala menjadi kembang penyebab sakit.
  • Ostematrix membantu mengurangkan kekerapan ianya berlaku.
  • Ostematrix juga membantu tidur lebih lena dan mengelak insomnia.

2. B-Complex

  • B-Complex membantu menstabilkan hormon dalam badan seterusnya mengelak stress.
  • Stress merupakan salah satu penyebab sakit kepala.
  • Vitamin B2 dan B6 terbukti mampu mengurangkan masalah sakit kepala.
  • Vitamin B penting untuk tubuh berfungsi dengan baik sama ada untuk kesihatan jantung, pengurusan tekanan dan metabolisme badan.
Suplemen untuk sakit kepala

Nak Order Suplemen Sakit kepala ni. Tak tahan sakit kepala selalu Sampai Efek Kehidupan seharian

untuk order whatsapp ke www.wasap.my/60133612717/sakitkepala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *