Suplemen Tiroid

Suplemen Tiroid

Tahukah anda wanita memiliki lima kali lebih cenderung mengalami gangguan tiroid berbanding lelaki. Jom saya kongsikan suplemen tiroid yang membantu stabilkan hormon tiroid.

Kenapa wanita lebih ramai kene Tiroid?

Kira-kira 1 dalam 8 wanita akan terjejas oleh keadaan tiroid pada satu ketika dalam hidup mereka. Risiko untuk wanita adalah kira-kira 10 kali lebih tinggi daripada lelaki. Satu sebab untuk ini ialah gangguan tiroid sering dicetuskan oleh tindak balas autoimun, yang berlaku apabila sistem imun badan mula menyerang selnya sendiri. Ini kerana autoimun adalah lebih biasa pada wanita berbanding lelaki.

Satu lagi sebab untuk kelaziman gangguan tiroid pada wanita ialah terdapat interaksi antara hormon tiroid dan hormon yang turun naik semasa kitaran haid. Masalah tiroid boleh berlaku pada bila-bila masa tetapi ia adalah perkara biasa pada wanita semasa dan selepas menopaus apabila tahap hormon berubah. Sesetengah wanita mungkin mengelirukan gejala gangguan tiroid dengan kesan menopaus, yang boleh menghalang mereka daripada mendapatkan rawatan.

Apa itu Tiroid?

Suplemen Tiroid

Tiroid adalah kelenjar berbentuk rama-rama di bahagian hadapan leher. Ia menghasilkan hormon yang mengawal kelajuan metabolisme iaitu sistem yang membantu badan menggunakan tenaga.

Gangguan thyroid boleh melambatkan atau meningkatkan metabolisme dengan menganggu pengeluaran hormon tiroid.

Apabila tahap hormon menjadi terlalu rendah atau terlalu tinggi, anda mungkin mengalami pelbagai gejala yang menganggu tahap kesihatan.

Punca Tiroid terjadi

Terdapat dua gangguan hormon tiroid iaitu hipetiroidisme dan hipotiroidisme. Hipetiroidisme terjadi apabila hormon thyroid dihasilkan secara berlebihan. Puncanya adalah kerana:

  • Grave disease
  • Toxic moultinodular goiter
  • Toxic nodule

Sementara itu hipotiroidisme terjadi apabila tiroid kurang aktif dalam penghasilkan hormon. Puncanya adalah kerana: Hashimoto thyroiditis atau radang pada tiroid

10 Tanda Tiroid

Suplemen Tiroid

1. Berat badan bertambah atau turun

Perubahan berat badan yang berlaku secara tiba-tiba adalah salah satu tanda gangguan tiroid yang paling biasa. Pertambahan berat badan mungkin menandakan tahap hormon thyroid yang rendah, atau dipanggil hipotiroidisme.

Sebaliknya, jika tiroid menghasilkan lebih banyak hormon daripada yang diperlukan oleh badan, anda mungkin kehilangan berat badan secara tidak dijangka. Ini dikenali sebagai hipertiroidisme. 

2. Bengkak di leher

Bengkak atau pembesaran di leher adalah petunjuk yang boleh dilihat bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan tiroid. Goiter boleh berlaku sama ada dengan hipotiroidisme atau hipertiroidisme.

Kadangkala bengkak di leher boleh disebabkan oleh kanser tyroid atau nodul, ketulan yang tumbuh di dalam tiroid. Ia juga boleh disebabkan oleh sebab yang tidak berkaitan langsung dengan tiroid.

3. Perubahan degupan jantung

Hormon tiroid menjejaskan hampir setiap organ dalam badan dan boleh mempengaruhi seberapa cepat jantung berdegup. Orang yang mengalami hipotiroidisme mungkin menyedari kadar denyutan jantung mereka lebih perlahan daripada biasa. 

Hipertiroidisme boleh menyebabkan jantung menjadi laju. Ia juga boleh mencetuskan peningkatan tekanan darah dan jantung yang berdebar-debar.

4. Perubahan dalam tenaga dan mood

Gangguan tiroid boleh memberi kesan ketara pada tahap tenaga dan mood anda. Hipotiroidisme cenderung membuat anda berasa letih, lesu, dan tertekan. 

Manakala hipertiroidisme pula boleh menyebabkan kebimbangan, masalah tidur, kegelisahan, dan kerengsaan.

5. Keguguran rambut

Keguguran rambut adalah satu lagi dari 10 tanda tiroid yang menunjukkan bahawa hormon tiroid mungkin tidak seimbang. 

Kedua-dua hipotiroidisme dan hipertiroidisme boleh menyebabkan rambut gugur. Dalam kebanyakan kes, rambut akan tumbuh semula sebaik sahaja gangguan thyroid dirawat.

6. Terasa terlalu sejuk atau panas

Gangguan tiroid boleh mengganggu keupayaan untuk mengawal suhu badan. Orang yang mengalami hipotiroidisme mungkin terasa sejuk dengan lebih kerap daripada biasa. 

Manakala hipertiroidisme pula cenderung mempunyai kesan sebaliknya, menyebabkan peluh berlebihan dan panas.

7. Kitaran haid terganggu

Bagi wanita, masalah tiroid boleh menjejaskan kitaran haid dan kesuburan mereka.

Hal ini kerana kesan hipotiroidisme, menyebabkan tiroksin terlalu sedikit lalu, menyukarkan badan anda untuk mengeluarkan telur yang diperlukan untuk ovulasi, sehinggalah menjejaskan kesuburan keseluruhan wanita. 

Wanita dengan hipotiroidisme juga mungkin berisiko lebih tinggi untuk mengalami masalah semasa mengandung termasuk preeklampsia dan keguguran. 

Dalam masa yang sama, bagi wanita yang menghasilkan terlalu banyak tiroksin juga mungkin mengalami kehilangan haid dan tiroiditis selepas bersalin.

8. Kulit kering dan kuku rapuh

Kulit gatal dan kering juga adalah salah satu dari 10 tanda tiroid. Selain itu, penyakit thyroid juga akan membuat kuku anda menjadi rapuh dengan garisan menegak yang kelihatan di sepanjang permukaan kuku.

9. Gangguan pencernaan

Baik hipotiroidisme mahupun hipertiroidisme, kedua-duanya dapat menyebabkan perubahan biasa semasa buang air besar.

Ini kerana kedua-dua keadaan ini mengganggu kemampuan tubuh untuk mencerna makanan dan menghasilkan najis.

Bagi penghidap hipotiroid, anda biasanya akan jarang buang air besar yang mengakibatkan masalah sembelit kronik. 

Bahkan ada sesetengah kes, di mana seseorang yang sukar membuang air besar akan menyebabkan masalah buasir.

Sedangkan bagi penghidap hipertiroidisme pula, aktiviti membuang air besar akan lebih kerap atau cirit-birit.

10. Libido rendah dan masalah kesuburan

Masalah tiroid juga menyebabkan keinginan untuk melakukan hubungan seks menurun. Hal ini terutama terjadi pada hipotiroidisme, libido yang rendah disebabkan oleh terlalu sedikitnya hormon tiroid dalam tubuh.

Ditambah lagi dengan gejala tiroid lainnya seperti kekurangan tenaga dan sakit-sakit pada sendi.

Seiring dengan libido rendah, wanita dengan hipotiroidisme juga mungkin akan susah untuk hamil. 

Bahkan jika wanita tersebut hamil sekalipun, mereka akan lebih tinggi risiko untuk keguguran. Kesan yang sama juga berlaku untuk wanita dengan hipertiroidisme, kerana kedua-dua keadaan ini dapat mengganggu ovulasi, mengganggu kesuburan dan menyebabkan komplikasi lebih kronik.

Suplemen Tiroid yang Membantu

Suplemen Tiroid

Bagaimana Resveratrol di Dalam Vivix Bertindak Sebagai Suplemen Tiroid

Resveratrol antara paling sesuai untuk membantu penyakit tiroid tidak kira hypothyroidism ataupun hyperthyroidism.

1. Resveratrol boleh membantu untuk stabilkan hormon tiroid Ini diperakui melalui kajian dan journal yang dikeluarkan iaitu Resveratrol and Thyroid Function dimana; “Resveratrol dipercayai mengawal beberapa proses biologi, terutamanya metabolisme dan penuaan.

Resveratrol juga mempengaruhi fungsi tiroid dengan meningkatkan perangkap iodida dan, dengan meningkatkan rembesan TSH melalui pengaktifan laluan sirtuins dan phosphatidylinositol- 4-fosfat 5 γ kinase (PIP5Kγ) , yang mana memberi kesan positif kepada metabolisme.”

2. Meningkatkan proses biogenesis mitokondria Resveratrol membantu meningkatkan bilangan mitokondria melalui biogenesis mitokondria. Ini akhirnya akan meningkatkan jumlah tenaga yang dihasilkan dan menjadikan pengamal Vivix lebih bertenaga.

3. Memperlahankan proses inflamasi/keradangan Resveratrol, anthocyanin daripada ekstrak Elderberry dan polifenol-polifenol lain di dalam Vivix bertindak sebagai antioksidan yang efektif dalam menghalang pembentukan radikal-radikal bebas.  Radikal bebas adalah punca utama berlakunya keradangan atau inflamasi pada tubuh badan manusia.

Bagi tiroid, Vivix membantu dari segi:

  • Resveratrol membantu mengawal metabolisme, penuaan dengan memperbaiki enzim SIRT1
  • Berkeupayaan mengaktifkan mitogen yang mengaktifkan protein kinase (MAPK), enzim P53 serta penfosforilan, seterusnya membantu mencegah pertumbuhan sel dalam papilari dan folikel kanser tiroid.
  • Membantu meningkatkan fungsi tiroid dengan meningkatkan rembesan TSH melalui pengaktifan enzim sirtuin (SIRT1), phosphatidylinositol, fosfat dan kinase yang akhirnya memberikan kesan baik ke atas metabolisme.
  • Membantu menormalkan sistem imun (tiroid berkait rapat dengan penyakit autoimun – SLE)
  • Membantu memperbaiki tenaga pada peringkat sel (mitokondria)
  • Membantu mengurangkan keradangan dan mencegah keradangan

Perkongsian Pn Roslina yang ada hipertiroid & Amalkan Suplemen Tiroid

Suplemen Tiroid

Perkongsian Puan Lynda yang ada hipotiroid & Amalkan Suplemen Tiroid

Suplemen Tiroid

Nak Cuba Vivix SuplemenTiroid

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam,

Ainul Mustafa
Pengedar Shaklee Shah Alam
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717/VIVIXTIROID

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *