Hormon Tiroid Kembali Normal Dengan Jus Buahan Ini

Hormon Tiroid Kembali Normal Dengan Jus Buahan Ini

Tahukah anda wanita memiliki lima kali lebih cenderung mengalami gangguan tiroid berbanding lelaki. Bahkan tanda-tanda tiroid juga seringkali dikelirukan dengan masalah kesihatan yang lain. Boleh ke hormon tiroid kembali normal

hormon Tiroid Normal kembali Dengan Jus Buahan Ini

tiroid adalah kelenjar organ yang berada di hadapan leher yang berfungsi dalam menghasilkan hormon tiroid.

Hormon tiroid ini penting dalam mengendalikan metabolisma dan fungsi tubuh badan seseorang itu. Tiroid akan menghasilkan dua jenis hormon iaitu T4 dan T3. T4 adalah 99 peratus dihasilkan oleh tiroid yang kemudiannya akan diaktifkan dalam bentuk T3 untuk digunakan oleh sel-sel tubuh badan.

hormon Tiroid Normal kembali

Ada dua jenis masalah atau gangguan hormon tiroid iaitu hyperthyroidism dan hypothyroidism. Hyperthyroidism terjadi apabila hormon tiroid dihasilkan secara berlebihan. Antara puncanya ialah grave disease, toxic moultinodular goiter, toxic nodule (hanya satu nodule yang menghasilkan hormon yang banyak)

Sementara itu hypothyroidism terjadi apabila tyroid kurang aktif dalam penghasilkan hormon. Misalnya masalah hashimoto thyroiditis atau radang pada tiroid.

Tanda Tanda Tiroid

hormon Tiroid Normal kembali

Hipertiroid simptom merangkumi banyak sistem tubuh badan dan juga organ. Hal ini kerana, hormon ini disampaikan melalui saluran darah dan memberi impak kepada organ sekeliling. Antara simptom yang akan dihadapi oleh pesakit adalah seperti berikut:

 1. Jantung berdebar (melebihi 100 degupan dalam jangka masa seminit)
 2. Masalah ritma jantung yang tidak sekata
 3. Kuat makan dan sangat berselera namun kekal kurus atau mengalami penurunan berat badan
 4. Sering berasa bedebar, resah serta mudah tersinggung
 5. Kerap dan mudah berpeluh walaupun tidak melakukan aktiviti lasak
 6. Tangan dan kaki bergetar atau dalam terma perubatan dikenali sebagai tremor
 7. Mengalami masalah sukar untuk tidur
 8. Perubahan dari segi pola perkumuhan iaitu kerap membuang air besar
 9. Bagi wanita pula, mereka akan mengalami perubahan dari segi kitaran haid
 10. Kurang fokus dan mengalami masalah konsentrasi
 11. Mengalami rambut yang nipis dan rapuh
 12. Mengalami penipisan kulit

Pesakit yang mengalami masalah hipertiroid tidak nhanya menunjukkan simptom malah terdapat beberapa tanda secara fizikal yang juga berlaku keatas mereka. Sebagai contoh:

 1. Pembesaran atau kelenjar tiroid kelihatan bengkak
 2. Bacaan tekanan darah meningkat
 3. Jantung berdegup dengan kencang
 4. Rambut berkurangan
 5. Biji mata kelihatan terkeluar
 6. Kulit pesakit terasa suam dan berpeluh

Hipotiroidisme, atau “tiroid rendah,” boleh menyebabkan pelbagai tanda dan gejala.

hormon Tiroid Normal kembali
Hypothyroidism hormone produce vector illustration. Labeled underactive thyroid explanation scheme. Anatomical endocrine system disease diagnosis, symptom and compared with healthy infographic diagram
 1. Badan berasa sejuk -Jika anda mengalami hipotiroidisme, kadar metabolisme basal akan berkurangan, sekali gus mengurangkan jumlah haba yang anda hasilkan.
 2. Berasa letih-individu yang mempunyai tahap tiroid rendah akan mudah berasa letih dan lesu.
 3. Mengalami peningkatan berat badan-Salah satu gejala daripada 10 tanda thyroid rendah ialah pertambahan berat badan. Apabila tahap hormon tiroid menjadi rendah, metabolisme tubuh akan bertukar mod.
 4. Kulit kering dan gatal-Sel-sel kulit juga sensitif terhadap kehilangan isyarat pertumbuhan daripada hormon tiroid.Apabila kitaran normal pembaharuan kulit rosak, kulit mungkin mengambil masa yang lebih lama untuk tumbuh semula.
 5. Sakit otot dan sendi– Hormon tiroid yang rendah boleh menyebabkan metabolisme badan bertukar ke arah katabolisme, iaitu apabila badan memecahkan tisu badan seperti otot untuk mendapatkan tenaga.Semasa proses katabolisme, kekuatan otot menjadi berkurangan dan berpotensi menyebabkan badan berasa lemah.Proses pemecahan tisu otot ini juga boleh menyebabkan rasa sakit pada otot dan juga sendi
 6. Keguguran rambut -Hormon tiroid yang rendah menyebabkan folikel rambut berhenti tumbuh semula dan mengakibatkan keguguran rambut.
 7. Alami sembelit-Menurut satu kajian, sembelit telah menjejaskan 17% individu yang mempunyai hormon thyroid yang rendah, berbanding 10% individu lain yang mempunyai tahap tiroid yang normal

info : Hellodoktor

Hormon Tiroid Kembali Normal Dengan Jus Buahan Ini

Resveratrol antara paling sesuai untuk membantu penyakit tiroid tidak kira hypothyroidism ataupun hyperthyroidism.

1. Resveratrol boleh membantu untuk stabilkan hormon tiroid Ini diperakui melalui kajian dan journal yang dikeluarkan iaitu Resveratrol and Thyroid Function dimana; “Resveratrol dipercayai mengawal beberapa proses biologi, terutamanya metabolisme dan penuaan.

Resveratrol juga mempengaruhi fungsi tiroid dengan meningkatkan perangkap iodida dan, dengan meningkatkan rembesan TSH melalui pengaktifan laluan sirtuins dan phosphatidylinositol- 4-fosfat 5 γ kinase (PIP5Kγ) , yang mana memberi kesan positif kepada metabolisme.”

2. Meningkatkan proses biogenesis mitokondria Resveratrol membantu meningkatkan bilangan mitokondria melalui biogenesis mitokondria. Ini akhirnya akan meningkatkan jumlah tenaga yang dihasilkan dan menjadikan pengamal Vivix lebih bertenaga.

3. Memperlahankan proses inflamasi/keradangan Resveratrol, anthocyanin daripada ekstrak Elderberry dan polifenol-polifenol lain di dalam Vivix bertindak sebagai antioksidan yang efektif dalam menghalang pembentukan radikal-radikal bebas.  Radikal bebas adalah punca utama berlakunya keradangan atau inflamasi pada tubuh badan manusia.

Bagi tiroid, Vivix membantu dari segi:

 • Resveratrol membantu mengawal metabolisme, penuaan dengan memperbaiki enzim SIRT1
 • Berkeupayaan mengaktifkan mitogen yang mengaktifkan protein kinase (MAPK), enzim P53 serta penfosforilan, seterusnya membantu mencegah pertumbuhan sel dalam papilari dan folikel kanser tiroid.
 • Membantu meningkatkan fungsi tiroid dengan meningkatkan rembesan TSH melalui pengaktifan enzim sirtuin (SIRT1), phosphatidylinositol, fosfat dan kinase yang akhirnya memberikan kesan baik ke atas metabolisme.
 • Membantu menormalkan sistem imun (tiroid berkait rapat dengan penyakit autoimun – SLE)
 • Membantu memperbaiki tenaga pada peringkat sel (mitokondria)
 • Membantu mengurangkan keradangan dan mencegah keradangan

Nak Cuba Vivix untuk Hormon Tiroid Kembali Normal

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam,

Ainul Mustafa
Pengedar Shaklee Shah Alam
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717/VIVIXTIROID

Boleh ke COD?

Ye kami sediakan COD di area Shah Alam, Setia Alam, Klang, Puncak Alam, Puncak perdana, UITM, Subang Bistari, Denai Alam, Cahaya SPK, Elmina, Kampung Melayu Subang, Damansara, Sg Buloh, PJ, USJ

Hubungi kami untuk COD NAK VIVIX UNTUK TIROID

PENGEDAR SHAKLEE CERTIFIED PRODUCT TRAINER

Jom baca kisah kami pengguna sejak 2010 bukan sekadar jual

PENGALAMAN MAKAN SHAKLEE 12 TAHUN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *