Minuman Tambah Susu Ibu Berkesan Selamat

Minuman Tambah Susu Ibu Berkesan Selamat

Semua kita tahu susu ibu adalah susu terbaik. Tapi perjalanan nak menyusukan anak ni bukan lah satu perjalanan yang mudah ye. akan ada banyak cabaran. dan antara cabaran nya adalah susu ibu sikit, menurun. jadi apa nak buat? saya nak kongsikan minuman tambah susu ibu yang berkesan selamat dan saya sendiri amalkan sejak 2011 dan berjaya menyusukan 3 orang anak sehingga 2 tahun lebih

Kenapa Susu Ibu Makin Berkurang?

Ada banyak sebab sebenarnya dan ini antara kenapa punca susu ibu menurun

1.Stress/ Tekanan Emosi
Ini musuh utama bagi ibu yang menyusukan bayi. Stress ini sangat-sangat mempengaruhi EMOSI ibu terutama yang menyusukan anak. 

Bila emosi yang tidak stabil terjadi, susahlah untuk si ibu nikmati suasana yang menyeronokkan sepanjang penyusuan. Bila tidak gembira, hormon oksitosin akan semakin berkurang dalam tubuh. Hormon oksitosin ni berkait rapat dengan perasaan ibu.

Jika Anda (ibu) rasa tak gembira, susu akan semakin berkurang kerana tubuh tak berikan galakan kepada hormon ni bertugas sebaiknya seperti melancarkan penghasilan susu badan.

2.Kekerapan Bayi Menyusu
Untuk pengetahuan anda, semakin besar seorang bayi itu, semakin kurang mereka akan menyusu dengan ibu sehinggalah putus susu. 

Ini juga akan menyebabkan kurang terjadinya refleks kepada payudara ibu. Secara automatik akan kurangkan kuantiti susu yang dihasilkan, malah berkemungkinan akan terus drop hingga kering. 

Sebaiknya, jika anda nak kekalkan penghasilan susu yang baik, dan ingin menambah susu badan sentiasa, ibu perlulah konsisten mengepam walaupun anak tidak kerap menyusu seperti biasa. 

3.Bayi Tidak Menyusu Dengan Betul
Bahasa mudahnya, penyusuan bayi tersebut tidak efektif. Selalunya kes ni terjadi pada awal kelahiran. 

Antara punca kerana tidak melekap dengan betul. Para ibu juga tak diajar dan didedahkan dengan teknik yang betul semasa tempoh awal penyusuan. 

Jadi, banyaklah kes dimana susu ibu tidak keluar dengan efektif. Banyaklah terjadi kes susu ibu yang  sikit dan buatkan si ibu memaksa diri hingga stress dan mula mencari jalan pintas dengan memberi susu formula. 

Walaupun begitu, ada juga dimana ibu yang tidak tahu dimana payudara bagi ibu menyusu perlulah dikosongkan dengan kerap supaya susu yang baru akan mudah dihasilkan. 

4.Tiada Demand & Suply

Perkara penting dalam bab penyusuan ialah memahami konsep suply and demand. 

Selalunya bayi yang telah minum susu formula akan kurang permintaan untuk menyusu ibunya kembali. Ini kerana sudah terbiasa dengan rasa dan mula menggemari susu formula. 

So, bila bayi dah kurang menyusu…badan akan sampaikan signal pada otak yang bayi tidak lagi perlukan susu ibu yang banyak. Oleh sebab itu, suply atau bekalan susu ibu untuk si anak akan semakin berkurang. 

5.Kurang Makanan Bernutrisi
Senang cerita, faktor pemakanan yang tidak betul dan tidak sihat. Suka makan junk food daripada makan nasi dan makan makanan seimbang yang lain. 

Sebenarnya, bagi ibu yang betul-betul menjaga kualiti makanan seimbang, mereka tidak mudah rasa penat malah lebih mudah gembira ketika menyusukan bayi kerana peroleh hasil susu yang mencukupi. 

Makanan yang seimbang juga sangat membantu susu ibu jadi berkualiti. Macam mana makanan seimbang tu? 

Paling mudah anda lihat carta piramid makanan. Disitu diberitahu carta makanan seimbang ikut diet yang diperlukan. Pinjam je buku sains anak-anak yang dah bersekolah atau adik-adik. 

Makanan adalah faktor mustahak untuk ibu tambah susu badan lebih banyak lagi. 

Kurangkan makanan yang ada banyak perisa, banyak gula, banyak minyak, garam dan mee segera. 

Lebihkan sayur hijau dalam hidangan. Itu sudah memadai. 

6.Kurang Minum Air
Ibu yang mengamalkan breastfeeding perlukan air yang banyak bagi mencukupkan keperluan air dalam tubuh. Susu ibu sendiri terdiri daripada 70% air. 

Minuman Tambah Susu Ibu Berkesan Selamat

ESP Shaklee tenaga

Pengambilan ESP Shaklee adalah untuk mengisi kekurangan sumber nutrisi yang tidak diambil oleh ibu di dalam pemakanan setiap hari. Menurut Ohio State University, ibu menyusu harus mengambil 71gm protein setiap hari.

1 hidangan ESP Shaklee pula menyediakan 14gm protein sihat kepada badan. Kalau ibu menyusu memerlukan 71gm protein, ini bermakna ibu menyusu boleh mengambil ESP Shaklee sehingga 4 hidangan sehari. Selebihnya ibu menyusu boleh mengambil protein daripada pemakanan seharian

Minuman Tambah Susu Ibu

1.ESP

 • Menjadikan kulit muka cantik, halus,gebu dan berseri
 • Memekatkan susu ibu
 • Sebagai milk booster
 • Bantu hilangkan parut jerawat di muka
 • Memberi tenaga berpanjangan menjadikan badan semakin sihat dan kurang letih
 • Menganjalkan kulit dan menganjalkan kembali payudara yang kendur
 • Memberi rasa kenyang yang lama sekaligus membantu dalam pengurusan berat badan
 • Menyokong kesihatan imunisasi badan
 • Mengawal paras kolesterol
 • Menyokong kesihatan jantung dan prostat
 • Membantu penyerapan vitamin lain dengan lebih baik
Minuman Tambah Susu Ibu

Alfalfa ni memang sejenis galactagogue, iaitu herba yang boleh membantu membanyakkan susu ibu. Cara makan Alfalfa Shaklee ialah boleh ditelan dengan air atau dibancuh menjadi minuman herba alfalfa.

Lagi best, Alfalfa ni bukan sekadar milk booster biasa tapi kaya nutrisi potasium, kalsium, magnesium, protin, vitamin E, K, D dan klorifil. Jadi, insyaAllah kesihatan ibu, susu ibu dan anak akan mendapat manfaatnya juga.

 • alfalfa merupakan supplement penting utk boost penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat
 • Membantu dalam memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim
 • Sebagai agen detox. Melawaskan
 • Merawat keputihan

Betul ke Berkesan Membantu Susu Ibu bertambah Meriah kembali?

Minuman Tambah Susu Ibu
Minuman Tambah Susu Ibu
Minuman Tambah Susu Ibu
Minuman Tambah Susu Ibu
Minuman Tambah Susu Ibu

Jom Order Minuman Tambah Susu Ibu

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam. Supplement Shaklee Untuk Menyusu

Ainul Mustafa
Pengedar Shaklee Shah Alam
Email: ainulfadzilah@gmail.com
www.wasap.my/60133612717/SETMENYUSU

Minuman Tambah Susu Ibu

“The natural power of breastfeeding is one of the greatest wonders of the world. It is about real love. It is about caring and celebrating the wondrous joy of nurturing a new life. It is about enjoying being a woman.” -Anwar Fazal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *