Set Haid Shaklee Atasi Masalah Period Wanita Muda

Set Haid Shaklee Atasi Masalah Period Wanita Muda

Set haid shaklee sangat penting untuk wanita. Kedatangan haid setiap bulan atau kitaran adalah benda penting bagi setiap wanita. Namun begitu ketidak stabilan hormon menyebabkan haid tidak teratur kitarannya malah ada yang tidak datang haid berbulan bulan lamanya.

Haid tidak teratur ini akan mempengaruhi hormon, kesuburan dan menyukarkan wanita untuk tahu waktu subur mereka. Ini akan menyebabkan sukar hamil. Jadi wajib kena ambil set haid shaklee sebagai teman wanita muda makin sihat

https://youtube.com/watch?v=X68ywvCB_Nc%3Ffeature%3Doembed

Punca Haid Tidak Teratur

1. Kegemukan – berat badan berlebihan ataupun obesiti boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon estrogen di dalam badan wanita. Ia seterusnya menyebabkan gangguan kepada kitaran haid.
2. Kehamilan – haid tidak akan datang sekiranya anda positif hamil! Ini kerana ovum yang dikeluarkan pada kitaran haid sebelumnya telah disenyawakan.
3. Berlebihan hormon prolaktin – hormon prolaktin yg berlebihan menghalang pengeluaran telur dan seterusnya menyebabkan haid lewat untuk berbulan-bulan lamanya.
4. Terlalu kurus – tidak cukup lemak di dalam badan juga boleh mengganggu kitaran haid anda. Oleh itu, anda haruslah mempunyai berat badan yg sihat & seimbang.
5. Masalah kesihatan – sakit secara tiba-tiba seperti demam, selsema ataupun penyakit yg memerlukan rawatan intensif mampu memberikan tekanan fizikal kepada tubuh dan sekaligus mengganggu kitaran haid.
6. Menopause – ia berlaku kepada wanita yg berusia lewat 40-an. Pada kebanyakan kes, haid akan semakin sedikit dan jarang-jarang berlaku.
7. Pil pencegah hamil – pil atau ubat-ubatan hormon pencegah hamil seperti depo-provera atau implanon boleh menyebabkan gangguan haid. Terdapat sesetengah wanita yang tidak didatangi haid sepanjang menggunakan implanon.
8. Tekanan/stress – stress atau tekanan dalam bentuk fizikal dan mental dari tempat kerja atau kehidupan seharian contohnya mampu mempengaruhi hormon dan seterusnya kitaran haid.
9. Penyusuan badan – sekiranya anda menyusukan bayi secara eksklusif, hormon di dalam badan anda lebih menyediakan badan anda untuk menghasilkan susu untuk si bayi. Terdapat sesetengah ibu menyusu yg langsung tidak didatangi haid sehingga 1 atau 2 tahun lamanya!
10. Tersilap pengiraan – 40% wanita didapati gagal mengingati tarikh hari pertama LMP mereka. Jumlah hari dalam kitaran mereka juga mungkin tidak tepat antara 28-35 hari. Ini boleh memanjangkan lagi kitaran untuk sampai ke ‘hari subur’ dan kesilapan menjangka kedatangan haid yg seterusnya.
11. Masalah tiroid – hormon yang dirembeskan oleh tyroid boleh menyebabkan gangguan kepada hormon badan sekaligus kitaran haid wanita.
12. Ubat-ubatan – jamu tradisional, ubat kurus ataupun ubat-ubatan penyakit kronik boleh menyebabkan gangguan kitaran haid wanita.

Masalah Kehilangan Darah Menorrhagia

Remaja yang menghadapi masalah ini pula akan menjejas pembelajaran di sekolah disebabkan kehilangan darah yang banyak dan berpanjangan, menjadi pucat dan letih sehingga mengganggu focus pembelajaran. Terdapat beberapa kaji selidik yang membuktikan, jika seseorang wanita kehilangan darah lebih dari 80cc setiap bulan akan mengalami masalah anemia(kurang darah).

Adapun dalam keadaan normal jumlah darah yang turun semasa haid kebiasaannya adalah 30 cc dalam seminggu. Definisi yang hampir tepat bagi menorrhagia ialah perdarahan yang terlalu banyak melebihi 80cc dalam seminggu.

Ini juga bermaksud jika seseorang wanita itu mengalami pendarahan darah haid yang melebihi 80cc pada setiap kitaran haid boleh diklasifikasi sebagai mengalami simptom menorrhagia. Rawatan untuk masalah menorrhagia bervariasi dan bukan hanya tertumpu kepada satu rawatan sahaja,ianya bergantung kepada punca, umur dan kehendak pesakit.

Justeru itu,berbincang dengan doktor ginekologi bagi mendapatkan rawatan yang sesuai dan terbaik amat disarankan. Menorrhagia boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai punca. Walaupun kebanyakkan kes tidak mempunyai sebab-sebab tertentu. Namun terdapat beberapa kaitan simptom yang telah dikenal pasti seperti:

 • Gangguan hormon menyebabkan pendarahan rahim
 • Polip pangkal rahim atau rahim (ketumbuhan bukan kanser dari selaput rahim atau serviks)
 • Endometriosis (selaput dalam rahim yang terdapat di luar rahim secara tidak normal)
 • Fibroid (ketumbuhan dari otot rahim)
 • Kekurangan atau berlebihan rembesan hormon tiroid dari kelenjar tiroid
 • IUCD (Alat mencegah kehamilan di dalam rahim)
 • Cystic glandular hyperplasia (masalah selaput rahim yang tebal)
 • Penyakit radang pelvis (PID) yang kronik (Hyperlink PID)
 • Sindrom Polycystik ovari (PCOS)
haid

Set Haid Shaklee

Vivix

Bagaimana Vivix dapat membantu menyelesaikan masalah haid berpanjangan? Didalam kajian makmal, vivix telah menunjukkan ia memberi impak kepada 4 mekanisma utama penuaan pada tahap selullar.

1. Melindungi dan membaiki selullar DNA.

Setiap hari sel tubuh kita diserang oleh hampir sejuta serangan yang merosakkan DNA. Serangan ini merosakkan pengkalan data genetik, memghasilkan satu ‘typo’ (kesilapan dari yang asal) yang akan menganggu fungsi sel dan panjang umur. Ramuan vivix mellindungi dan memperbaiki sellular DNA.

2. Memberi impak positif kepada pemgawalan genetik.

Pengawalan genetik menyumbang kepada deteriorasi (kemerosotan) umur pada tahap sellular. Ramuan vivix boleh mengaktifkan satu pemgawalan genetik utama yang menolong melambatkan proses penuaan tahap sellular.

3. Menggalakkan biogenesis (pembentukkan baru mitochondria).

Mitchondria (penjana tenaga) didalam sel memghasilkan tenaga yang kita perlukan. Apabila kecekapan mitochondria menurun maka fungsi sel turut menurun. Ramaun vivix menggalakkan biogenesis (pembentukan baru) mitochondria untuk meningkatkan tahap tenaga di dalam sel.

4. Melambatkan pembentukan protein AGE ( Advance Glycation End Products).

Penimbunan berlebihan protein AGE boleh menyebabkan kerosakkan tahap sellular yang akan menggangu keutuhan sel. Ramuan vivix 10x lebih kuat dari resveratrol untuk melambatkan pembentukan protein AGE.

ESP

Fitoestrogen adalah sebatian yang terdapat dalam tumbuh-tumbuhan yang kimia yang serupa dengan hormon estrogen. Biasanya dianggap sebagai terlibat dalam pembiakan wanita, sebenarnya estrogen mengawal banyak aspek penting bagi tubuh pada lelaki dan wanita: metabolisme, tulang dan kesihatan saluran darah, warna kulit, tahap kolesterol, keseimbangan cecair dan keinginan seksual.

Soya adalah salah satu sumber yang kaya dengan phytoestrogen, yang mengandungi tahap tertinggi isoflavon dalam makanan. isoflavon soya mengaktifkan reseptor estrogen badan anda, protein yang mengesan kehadiran estrogen dan menjalankan kesan seperti perubahan dalam gen. ESP Shaklee yang mengandungi phytoestrogen semulajadi yang membantu seimbangkan hormon wanita

gla shaklee eczema pms

GLA Complex

GLA merupakan bahan binaan bagi prostaglandin. Prostaglandin merupakan bahan hormon dalam badan. Ianya penting untuk fungsi kimia badan seperti mengawal tekanan darah, mengawal muscle contraction, menghalang rembesan gastrik dan banyak lagi. Ia juga adalah anti keradangan, anti pembekuan darah disamping mengurangkan tekanan darah

GLA (Asid Linolenik Gama) digunakan oleh ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan. GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin – bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses badan yang normal.

Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel.

Testimoni Set Haid Shaklee

testimoni set haid shaklee
testimoni set haid shaklee
testimoni set haid shaklee
haid tidak teratur
haid tidak teratur

Diet Tambahan Untuk Set Haid Shaklee

 • Pengambilan makanan yang kaya dengan zat besi untuk mengekalkan tahap hemoglobin yang baik
 • Mengurangkan pengambilan teh, kopi, alkohol, susu, dan produk susu ( hormon)
 • Memakan banyak sayur-sayuran /ulam 
 • Kalsium/magnesium untuk menghentikan/mengurangkan kekejangan otot rahim
 • Melakukan senaman ringan 30 minit setiap hari tetapi elakkan sehingga keletihan.
 • Sapukan minyak jarak pada perut untuk mengendurkan otot.

Cara Order Set Haid Shaklee

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *