Pencucui Muka Untuk Jerawat. Kulit Makin Bersih, Makin Muda

Pencucui Muka Untuk Jerawat. Kulit Makin Bersih, Makin Muda

Salah pilih pencuci muka untuk jerawat akan sebabkan jerawat makin teruk. kenapa? Pemilihan pencuci yang banyak bahan kimia akan sebabkan pori tersumbat, kulit jadi kering, atau lebih berminyak.

Pembersih muka adalah produk penjagaan muka yang digunakan untuk membuang mekap, sel-sel kulit mati, minyak, kotoran dan lain-lain jenis bahan pencemar yang melekat di kulit muka. Ini membantu untuk membuka liang pori bagi tujuan pembersihan secara intensif. Juga mencegah penyakit kulit seperti jerawat.

Pembersih muka WAJIB  digunakan sebagai sebahagian daripada regimen penjagaan kulit bersama-sama dengan penyegar dan pelembap.

Menggunakan pembersih muka jenis gel/susu untuk menghilangkan kotoran dianggap sebagai alternatif yang lebih baik berbanding sabun berbuku (bar soap). Ini kerana sabun berbuku sangat tinggi tahap alkalinya yang boleh menyebabkan kulit menjadi lebih kering.

Masalah Muka Berjerawat

Muka berjerawat dan makin teruk kadangkalan disebabkan salah penggunaan pencuci muka. Salah guna pencuci muka akan sebakan pori tersumbat, sel kulit rosak akibat bahan kimia, dan jerawat makin senang tumbuh

 

 

Apakah punca biasa jerawat?

Pori-pori kulit anda mempunyai kelenjar minyak yang menghasilkan sejenis minyak dipanggil sebum. Sebum melembapkan dan melembutkan kulit, selain bertindak sebagai satu lapisan pelindung kulit. Punca utama jerawat ialah apabila kelenjar minyak anda menghasilkan sebum secara berlebihan. Minyak berlebihan ini menyumbat pori-pori dan sejenis bakteria, dipanggil P. Acnes, akan membiak di dalam folikel liang roma anda.

Ia menjadi punca kepada jenis jerawat berikut:

 

1) Bebintik hitam

Bebintik hitam ialah folikel rambut yang telah tersumbat dengan minyak dan sel kulit mati. Bebintik hitam boleh membentuk dua jenis bintik; jerawat hitam dan jerawat putih.

 

CET_BM_Visual_4.jpg

 

 

  • Jerawat putih (bebintik tertutup)

Jika pembentukan minyak dan bakteria tidak terbuka pada permukaan kulit, ia menjadi bintik putih kecil dan keras yang dipanggil jerawat putih. Rupanya kelihatan seperti jerawat, tetapi tidak merah dan meradang. Tidak seperti jerawat, anda tidak boleh memicit isinya keluar. Jerawat putih boleh tumbuh di mana-mana pada kulit anda, tetapi biasanya tumbuh di dahi, pipi dan di kawasan bawah mata.

 

  • Jerawat hitam (Bebintik terbuka)

Walaupun tiada ubat yang boleh menghilangkan Bebintik, anda boleh merawat atau mencegahnya. Bebintik lazimnya tumbuh pada kulit perokok berbanding bukan perokok. Kajian juga telah membuktikan bahawa diet dengan kandungan gula dan lemak yang tinggi boleh merangsang pertumbuhan jerawat bebintik. Oleh itu, sila pantau pemakanan anda dan elakkan daripada merokok. Kulit yang mengandungi air berlebihan boleh juga menjadi punca jenis jerawat ini. Jadi, jangan lupa untuk mengelupaskan kulit mati dan berhati-hati agar anda tidak melembapkan kulit secara berlebihan

 

  • Rawatan untuk Bebintik

Walaupun tiada ubat yang boleh menghilangkan Bebintik, anda boleh merawat atau mencegahnya. Bebintik lazimnya tumbuh pada kulit perokok berbanding bukan perokok. Kajian juga telah membuktikan bahawa diet dengan kandungan gula dan lemak yang tinggi boleh merangsang pertumbuhan jerawat bebintik. Oleh itu, sila pantau pemakanan anda dan elakkan daripada merokok. Kulit yang mengandungi air berlebihan boleh juga menjadi punca jenis jerawat ini. Jadi, jangan lupa untuk mengelupaskan kulit mati dan berhati-hati agar anda tidak melembapkan kulit secara berlebihan.

 

2) Jerawat biasa (Papul)

Papul berlaku apabila pori-pori tersumbat meledak dan menjadi radang. Bakteria P.acnes juga merangsang keradangan dan pembentukan papul. Ia adalah bentuk luka jerawat yang paling ringan. Papul biasanya berupa seperti bintik kecil, merah atau merah jambu.

 

3) Jerawat Besar (Pustul)

Apabila jerawat menjadi besar dan membengkak, ia dipanggil Pustul.

Jenis jerawat ini kelihatan seperti jerawat putih tetapi biasanya ia bermata dan dikelilingi tanda merah keradangan.

info 

Tips Pilih Pencuci Muka Untuk Kulit Berjerawat

 

Sekiranya anda mempunyai masalah kulit berjerawat, anda perlu memilih jenis gel. Pembersih muka jenis gel sangat bagus untuk membuang lebihan minyak di permukaan kulit.

Kulit akan lebih segar dan rasa lebih ‘matte’ serta tidak berminyak. Elakkan menggunakan pembersih muka jenis susu/krim.

Bagi kulit berjerawat, anda akan mendapati kulit akan lebih berminyak sekiranya menggunakan pembersih muka jenis susu/krim ini.

Pencucui Muka Clenaser Youth Shaklee Untuk Jerawat. Kulit Makin Bersih, Makin Muda

 

 

 

 

 

Gel oil cleanser ni bukan sekadar pencuci muka. kan dia ada gel dan oil. Oil bantu bersihkan dan lembapkan kulit kita. Gel dia bertindak sebagai pembersih ataupun mekap remover.

Dan dia tak berbuih. Pencuci jenis tak berbuih ni dia best sebab dia tak buat kulit kita cekang selepas cuci. in fact kulit kita rasa lebih lembut. and of course FRESH.

Kalau kulit korang jenis kering ataupun jenis campur kering dan berminyak, yesss cleanser Youth ni memang untuk korang. Dia tak keringkan kulit malah seimbangkan kelembapan kulit kita. Yang mana dia seimbangkan PH kulit kita. Maksudnya  korang boleh rasa kulit korang lembap dan lembut je tau.

Korang jenis kulit normal? Yess of course sangat sesuai jugak.

Pendek kata cleanser youth ni sesusai untuk semua jenis kulit.

Bonus lagi, pencuci muka youth ni dia bantu keluarkan sel-sel kulit mati sebab dia ada ekstrak alga.

So dalam kes jerawat ni dia akan deep cleansing segala kotoran dari dalam liang pori kita. Dan dia bagi sekali vitamin dan polifenol (antioksidan) ke kulit muka kita.

Antioksidan ni dia akan baiki kulit dan neutral kan radikal bebas pada kulit kita.

Satu lagi polifenol ni dia bertindak sebagai antiradang. Kan jerawat bila jadi merah-merah maknanya kulit dah alami keradangan.

Jadi pencuci muka dan toner youth ni dapat juga bantu hilangkan radang pada tempat jerawat tu.

Untuk hasil lebih Power Gabungkan Dengan Toner Youth

 

Step kedua lepas menggunakan cleanser, tentulah toner kan. Toner ni boleh je guna kapas atau jari, cuma tepek-tepek manja gitu je. Tapi sebaiknya guna kapas ya.

Antara yang best tentang Toner youth ni adalah ia mengandungi vitamin, khasiat polifenol dari anggur muscadine dan green algae complex. Bahan-bahan ni sebenarnya dapat memberikan pembersihan berganda! Cakap orang putih, double cleansing lah. Hehe.

Lepas guna toner ni kulit rasa lebih bersih dan semakin glowing. #toneryouth ni mengandungi campuran vitamin penting, polifenol dan bahan-bahan botanikal yang berpaten untuk menambah seri kulit, menyingkirkan sel kulit mati, menghidratkan dan membekalkan nutrisi kepada kulit anda

Bahan-bahan utama :
Vital Repair, Muscadine Grape Extract, Ekstrak Alga Hijau

Lepas pakai #tonershaklee ni kulit rasa fresh sangat-sangat. Bila gosok dengan kapas, boleh nampak sisa-sisa kotoran melekat dekat kapas tu even kita dah cuci bersih dah. Dia bantu bersihkan kulit sampai ke liang roma. Blackheads pun tanggal tau masa gosok dengan kapas tu. Memang amazing sangat-sangat! Pores pun nampak makin rapat and kulit makin licin.

Perlu ke pakai toner? 
Lepas dah cuci dengan Luminous Gel Oil Cleanser, mestilah nak kena letak toner pula kan. Wajib tau, sebab waktu mencuci kulit, liang-liang roma kita sedang terbuka. Jadi, kena pakai toner mengeluarkan saki baki kotoran seterusnya menghaluskan liang roma kulit.

toner ni buang semua sel kulit mati dan segala kotoran, pencemaran kat muka. Sel mati ni kecik sangat kita tak nampak so kena guna kapas + sapu toner youth ni untuk buang.

Cuba bayangkan jika muka tak cuci bersih, pastu semua kotoran & bahan kimia ni akan meresap ke dalam kulit kita. Tu yang sebabkan liang pori kat muka jadi tersumbat akibat kotoran. Tambah lagi minyak dari kulit yang nak keluar takda saluran. Tu yang sebabkan jerawat, jeragat semua tu.

Betul ke Berkesan Pencuci Cleanser Youth & Toner Youth Untuk Masalah Jerawat

Untuk kesan lebih power ofcos kena tambah supplement. Rawat didalam barulah lapisan dalam kulit bersih sihat dan hasilnya yang diluar akan lebih cantik bersih

 

 

Feedback Mereka yang Gunakan Full Set Skincare Youth

youth night cream shaklee

 

Pencucui Muka Untuk Jerawat

CARA NAK ORDER SHAKLEE

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam,

Ainul Mustafa
Pengedar Shaklee Shah Alam
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717/cleansertoneryouth

Leave a Reply

Open chat