Kanser Tumor Otak

Kanser Tumor Otak

Kanser tumor  otak adalah jisim atau pertumbuhan sel-sel yang tidak normal di dalam otak anda atau dekat dengan otak anda.

Banyak jenis tumor otak wujud. Sesetengah tumor otak adalah bukan barah (benign), dan beberapa tumor otak kanser (malignan). Tumor otak boleh bermula di dalam otak anda (tumor otak utama), atau kanser boleh mula di bahagian-bahagian lain badan anda dan merebak ke otak anda (menengah, atau metastatik, tumor otak).

Bagaimana dengan cepat tumor otak tumbuh mungkin jauh berbeza. Kadar pertumbuhan dan lokasi tumor otak menentukan bagaimana ia akan menjejaskan fungsi sistem saraf anda.

pilihan rawatan tumor otak bergantung kepada jenis tumor otak anda mempunyai, serta saiz dan lokasi.

Simptom Kanser Tumor Otak 

Tanda-tanda dan gejala tumor otak mungkin jauh berbeza dan bergantung kepada tumor otak saiz, lokasi dan kadar pertumbuhan.

Harus diingat bahawa, sakit kepala bukanlah tanda awal bagi sebarang ketumbuhan/tumor di dalam otak. Ianya selalunya bersama dengan tanda-tanda lain, atau pun sakit kepala terasa apabila tanda-tanda lain telah pun muncul.

Mungkin pesakit akan mendapat sawan dahulu, atau perubahan pada pandangan mata atau pendengarannya. Pesakit juga mungkin akan terasa tangan atau kakinya lemah, seorang-olah sedang menghadapi serangan stroke. Kadang-kala ingatan (memori)nya menjadi tidak menentu dan sering kali lupa.

Soalan : Adakah sakit kepala yang disebabkan oleh tumor di kepala menyebabkan sakit kepala di awal pagi. 

Jawapan : tiada bukti yang menyokong pendapat ini.

Sakit kepala disebabkan tumor otak selalunya akan bertambah teruk apabila saiznya bertambah membesar. Walau bagaimana pun tidak semua pesakit tumor otak yang menghadapi sakit kepala yang kuat, sehingga mengganggu routine hariannya.

Namun apabila sakit kepala menyerang, pesakit bisanya akan terjaga dari tidur seakan-akan ada sesuatu yang menyucuk di dalam tengkoraknya.

Ada pesakit yang tidak tahan dengan kesakitan ini, lalu menghantukkan kepalanya di dinding, sehingga luka di dahi dan keningnya berdarah. Hantukan ini menyebabkan terasa seperti satu kelegaaan sedikit kepada pesakit itu.

Sakit kepala itu selalunya digambarkn sebagai yang ”sukar digambarkan”, 

Kadang kala sakit kepala itu berdenyut-denyut seperti migraine. Semakin hari sakit kepala bertambah kerap. Kalau dulu mungkin sebulan sekali, ianya bertambah menjdi seminggu sekali dan akhirnya menjadi setiap hari.

Tahap kesakitannya juga bertambah dan seterusnya akan kekal kesakitannya, susah mendapat kelegaan. Mungkin kalau dulu dengan sebiji panadol, ianya memberikan kelegaan, sekarang harus memakan dua biji panadol. Akhirnya mencuba ponstan, synflex, arcoxia dn lain ubat penahan sakit, namun kelegaannya hanya semantara.

Sakit kepala yang disebabkan oleh tumor otak juga bertambah dengan perubahan posisi. Apabila seorang pesakit cuba mengubah kedudukannya, sakit kepalanya bertambah teruk, terutama apabila dia cuba berbaring.

Batuk dan bersin juga menyebabkan tekanan di dalam tekorak (ICP) akan bertambah dan pesakit mengalami sakit kepala yang keterlaluan.

kesimpulan didapati sakit kepala yang disebabkan oleh tumor otak adalah sangat kompleks dan ianya berbeza dari seorang ke seorang yang lain.

Pembedahan Kanser Tumor Otak

Pembedahan kepala adalah rawatan kanser otak yang paling umum. Tujuannya adalah untuk membuang kanser yang ada tanpa menggangu fungsi otak.

Rawatan untuk membuka tulang tengkorak disebut kraniotomi. kaedah ini dilakukan dengan anestesi umum. Sebelum operasi bermula, rambut kepala dicukur. Pakar bedah kemudian membelah kulit kepala menggunakan sejenis gergaji khusus untuk membuka tulang dari tengkorak. Setelah membuang sebahagian atau seluruh tumor, pakar bedah akan menutup kembali bukaan tersebut. Ada diantara pakar bedah akan menggunakan saluran yang ditempatkan di bawah kulit kepala selama satu atau dua hari selepas pembedahan untuk mengurangkan pengumpulan darah atau cecair.

Kesan sampingan yang mungkin terjadi selepas membuat rawatan adalah terasa sakit kepala atau rasa tidak selesa untuk beberapa hari. Jika terjadi begini, ubat sakit kepala akan diberikan.

Masalah lain yang juga boleh berlaku adalah terkumpulnya cecair cerebrospinal di bahagian otak yang mengakibatkan pembengkakan otak (edema). Biasanya pesakit diberikan steroid untuk meringankan pembengkakan tersebut. Rawatan kedua mungkin diperlukan untuk mengalirkan cecair. pakar bedah akan meletakkan sebuah tabung, panjang dan tipis (shunt) dalam ventrikel otak. Tabung ini diletakkan di bawah kulit ke bahagian lain dari tubuh, biasanya perut. Cecair dari otak akan dialirkan ke perut. Kadang-kadang cecair dialirkan ke jantung sebagai gantinya.

kanser tumor otak sel kanser

Resveratrol Mampu Menghalang Sel Kanser Dari Merebak? 

kajian saintifik yang membuktikan keberkesanan resveratrol melawan kanser:

  1. Kajian dalam Annals of The New York Academy of Sciences pada tahun 2011 melaporkan beberapa kajian awal menunjukkan resveratrol mempunyai kesan anti kanser.
  2. Kajian yang diterbitkan oleh FACEB jurnal pada October 2011 menunjukkan resveratrol berjaya menghalang sel kanser payu dara daripada membesar.
  3. Kajian yang dibuat oleh University of Nebraska pada tahun 2008 mendapatiresveratrol berjaya menghalang estrogen daripada bertindak balas dengan DNA dan menyebabkan kanser payu dara.
  4. Kajian yang dibuat oleh University of Florida pada tahun 2011 menunjukkan resveratrol mempunyai sifat anti-carcinogenic yang boleh menghalang sel normal menjadi sel kanser.
  5. Kajian yang dibuat oleh University of Kansas pada tahun 2012 menunjukkan resveratrol boleh membantu menghalang kanser prostate daripada membesar.

Resveratrol merupakan sejenis polifenol yang dipanggil phytoalexin atau bahan kimia semulajadi yang dikeluarkankan oleh sesetengah tumbuhan dimana fungsinya adalah sebagai agen pertahanan apabila diserang oleh penyakit dan serangan bakteria atau kulat ataupun pathogen yang lain.

Ia terhasil daripada tindakbalas tumbuhan tersebut terhadap jangkitan kulat, tekanan, kecederaan akibat dirosakkan haiwan, sinar UV, cuaca ekstrem dan sebagainya.

Resveratrol boleh didapati daripada tumbuhan, buah-buahan dan bijian. Namun, kulit anggur merah iaitu anggur muscadine mengandungi kandungan resveratrol yang paling tinggi selain rasberi dan kekacang.

Anggur Muscadine mempunyai ikatan kimia yang jauh berbeza berbanding anggur-anggur yang lain kerana ianya kaya dengan anthocyanins yang mana mempunyai antioksidan yang tinggi dan menunjukkan beberapa kesan anti-tumor antaranya menghalang sintesis DNA dalam kanser payudara dan perkembangan saluran darah dalam sesetengah tumor termasuklah enzim perebak tumor.
Merencatkan Pertumbuhan Sel Kanser

3 Fasa Resveratrol Dalam Penyembuhan Kanser

Resveratrol dipercayai dapat merencatkan pertumbuhan sel kanser selain dapat membina daya ketahanan terhadap kanser di mana terdapat 3 fasa iaitu:

1, Fasa Pertama

Pada fasa ini, resveratrol bertindak mengurangkan kerosakkan sel-sel sihat yang berpunca dari serangan agen-agen karsinogenik

2. Fasa Pertumbuhan

Resvertrol mengaktifkan gen Sirtuin 1 iaitu gen anti-penuaan bagi tujuan menghalang pertumbuhan sel-sel kanser

3. Fasa Pertumbuhan Pesat

Di peringkat ini, resveratrol membantu mempercepatkan proses apoptosis iaitu proses mematikan sel-sel kanser

child with brain cancer
vivix sebulan bebas daripada cancer

Dapatkan Resveratrol Sekarang Untuk Kanser Tumor Otak

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *