Masalah Haid Berpanjangan Hilang Dengan Shaklee

Masalah Haid Berpanjangan Hilang Dengan Shaklee

Masalah haid berpanjangan, Menorrhagia, lazimnya keluar darah period tak berhenti ketika haid yang normal adalah sekitar 7 hari namun tetapi berwaspadalah jika berlaku pendarahan yang melebihi tempoh 7-15 hari atau sering juga dikatakan sebagai haid berpanjangan.

Agak sukar untuk menentukan pendarahan berlebihan secara objektif, akan tetapi jika pendarahan haid itu menyebabkan kualiti hidup seseorang wanita itu terjejas, wajah pucat dan lesu, lebih memburukkan lagi keadaan apabila rutin hidup baik di rumah mahu pun di pejabat juga terjejas apabila terpaksa kerap ke bilik air untuk menukar tuala wanita yang basah dengan darah haid.

MASALAH KEHILANGAN DARAH

Remaja yang menghadapi masalah ini pula akan menjejas pembelajaran di sekolah disebabkan kehilangan darah yang banyak dan berpanjangan, menjadi pucat dan letih sehingga mengganggu focus pembelajaran. Terdapat beberapa kaji selidik yang membuktikan, jika seseorang wanita kehilangan darah lebih dari 80cc setiap bulan akan mengalami masalah anemia(kurang darah). Adapun dalam keadaan normal jumlah darah yang turun semasa haid kebiasaannya adalah 30 cc dalam seminggu.

Definisi yang hampir tepat bagi menorrhagia ialah perdarahan yang terlalu banyak melebihi 80cc dalam seminggu. Ini juga bermaksud jika seseorang wanita itu mengalami pendarahan darah haid yang melebihi 80cc pada setiap kitaran haid boleh diklasifikasi sebagai mengalami simptom menorrhagia. Rawatan untuk masalah menorrhagia bervariasi dan bukan hanya tertumpu kepada satu rawatan sahaja,ianya bergantung kepada punca, umur dan kehendak pesakit. Justeru itu,berbincang dengan doktor ginekologi bagi mendapatkan rawatan yang sesuai dan terbaik amat disarankan.

Remaja yang menghadapi masalah ini pula akan menjejas pembelajaran di sekolah disebabkan kehilangan darah yang banyak dan berpanjangan, menjadi pucat dan letih sehingga mengganggu focus pembelajaran. Terdapat beberapa kaji selidik yang membuktikan, jika seseorang wanita kehilangan darah lebih dari 80cc setiap bulan akan mengalami masalah anemia(kurang darah).

menorrhagia makna

PANDANGAN DARI SUDUT AGAMA

Dari sudut agama pula, masalah haid yang berpanjangan atau berlanjutan turut membimbangkan, khususnya bagi wanita Islam apabila keraguan timbul untuk melakukan solat dengan sempurna. Walaupun telah dibolehkan bersolat selepas tempoh 15 hari , namun keraguan boleh menjadikan seseorang itu was-was beribadah disebabkan perasaan tidak pasti akan status sebenar darah tersebut.

Jika ini berlaku,maka langkah yang terbaik sekali adalah dengan melakukan pemeriksaan untuk mengdiagnosis masalah sebenar di hospital berhampiran,dikhuatiri ianya adalah apa yang disebut sebagai MENORRHAGIA.

PUNCA HAID TIDAK BERHENTI

Menorrhagia boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai punca. Walaupun kebanyakkan kes tidak mempunyai sebab-sebab tertentu. Namun terdapat beberapa kaitan simptom yang telah dikenal pasti seperti:

 • Gangguan hormon menyebabkan pendarahan rahim
 • Polip pangkal rahim atau rahim (ketumbuhan bukan kanser dari selaput rahim atau serviks)
 • Endometriosis (selaput dalam rahim yang terdapat di luar rahim secara tidak normal)
 • Fibroid (ketumbuhan dari otot rahim)
 • Kekurangan atau berlebihan rembesan hormon tiroid dari kelenjar tiroid
 • IUCD (Alat mencegah kehamilan di dalam rahim)
 • Cystic glandular hyperplasia (masalah selaput rahim yang tebal)
 • Penyakit radang pelvis (PID) yang kronik (Hyperlink PID)
 • Sindrom Polycystik ovari (PCOS)
diet menorrhagia

RAWATAN MENORRHAGIA

Secara protokol,doktor akan melakukan pemeriksaan ultrabunyi untuk melihat sistem reproduktif wanita yang mengalami masalah darah period tak berhenti. Tujuannya adalah untuk meneliti rahim bagi masalah seperti fibroid dan kemungkinan wujudnya cyst dalam ovari. Bagi wanita yang melebihi usia 40 tahun disyorkan histeroskopi dan D&C (Dilation & Curretage) untuk mencari punca dalam rongga rahim. D&C digunakan bagi mendapatkan sampel dinding rahim bagi tujuan histologi.

Apa yang penting, adalah untuk melihat jika wujudnya masalah seperti barah atau kanser rahim. Kaedah paling konservatif pula adalah dengan menggunakan ubatan hormon dan transamine pada setiap bulan. Antara pilihan pembedahan yang kurang radikal adalah seperti endometrial ablation iaitu dengan memusnahkan lapisan endometrium menggunakan pembedahan krio, laser atau gelombang mikro, serta resection (kaedah yang mana lapisan endometrium dikikis atau dipotong).

Kemuncak rawatan adalah histerektomi (pembuangan rahim). Ini semua adalah beberapa pilihan yang ada dan semua rawatan dijalankan selepas pemeriksaan manakala setiap rawatan adalah bersifat individu.

DIET TERBAIK UNTUK MASALAH PERIOD BERPANJANGAN

 • Pengambilan makanan yang kaya dengan zat besi untuk mengekalkan tahap hemoglobin yang baik
 • Mengurangkan pengambilan teh, kopi, alkohol, susu, dan produk susu ( hormon)
 • Memakan banyak sayur-sayuran /ulam 
 • Kalsium/magnesium untuk menghentikan/mengurangkan kekejangan otot rahim
 • Melakukan senaman ringan 30 minit setiap hari tetapi elakkan sehingga keletihan.
 • Sapukan minyak jarak pada perut untuk mengendurkan otot.
vivix merah

VIVIX : MINUMAN BOTANI TERBAIK POLIFENOL RESVERATROL

Vivix mengandungi resveratrol. Malah Vivix terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, disamping tidak mengandungi alkohol, sebaliknya hanya menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan dan HALAL!

Saintis telah menjalankan kajian dan hasil kajian mendapati orang-orang Perancis gemar memakan daging yang berlemak tinggi dan minum wain dengan banyak, tetapi kadar penyakit jantung tetap rendah di Perancis. Selepas bertahun-tahun membuat kajian, saintis menemui rahsia di sebalik Paradoks Perancis terdapat pada Resveratrol yang terkandung dalam wain merah.

Satu hidangan Vivix mengandungi jumlah resveratrol yang sama banyak seperti yang terdapat dalam 100 gelas wain merah. Sekiranya hendak dibandingkan dengan minuman jus lain, Vivix ternyata mendahului dengan hanya 1 sudu teh sehari mampu membekalkan ORAC* value yang diperlukan tubuh iaitu 3000-5000 ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) is a method of measuring antioxidant capacities of different foods )

TESTIMONIAL HAID BERPANJANGAN

DARAH HAID TAK BERHENTI LEBIH 15 HARI

Tak pernah seumur hidup saya darah haid berlarutan lebih dari 15 hari. Tiba-tiba bulan lepas darah saya tak mahu berhenti. Bahkan pada hari ke – 18, darah yang sepatutnya kering menjadi banyak semula. Saya mula risau, ada fibroid ke? Atau cyst ke? Atau, penyakit yang ramai wanita takut. Tak berani nak sebut. Lantas saya jumpa pakar sakit puan. Alhamdulillah doktor check semua ok. Cuma mungkin ada masalah hormon, jadi darah tiba-tiba keluar berlarutan.

Doktor bagi ubat untuk hentikan darah. Doktor bagitau keadaan saya ini mungkin ambil masa lebih 3 bulan untuk pulih kembali. Stress rasa. Saya sangat tak selesa bila setiap kali mahu solat, saya perlu bersihkan darah dan tukar pad. Takkan kena hadap selama lebih 3 bulan? Saya Google nama ubat tersebut untuk baca side effect ubat. Long story cut short, saya decide untuk detoks dengan Set Detoks Shaklee terlebih dahulu, ubat hold kejap.

Saya tahu pemakanan saya setakat ini dah tak berapa clean, dan kebanyakan penyakit adalah sebab toksin banyak sangat dalam badan. Kalau seminggu tiada perubahan, baru saya akan cuba ubat doktor. Saya mulakan dengan ESP yang dibancuh bersama Nutriferon dan Performance Drink, makan sekali GLA, DTX, Peppermint Ginger, Alfalfa. Kemudian saya tambah Vitamin C dan Omega Guard. Saya juga elak makanan bergula, roti putih dan kafein. Mula-mula bantai je, tapi bila ambil benda-benda tu, nampak darah banyak balik. So saya pause.

Alhamdulillah hari pertama saya makan, darah berkurangan sehingga dah tidak perlu pakai pad. Hari-hari seterusnya darah semakin sedikit dan akhirnya hanya discharge jernih yang keluar. Terkini, selepas seminggu konsisten Set Detoks versi saya ini, saya hampir bersih dari darah. Keputihan petanda darah kering, telah mula muncul. Syukur alhamdulillah. Syukur. Tak perlu dah hadap darah tak berhenti 3 bulan. Jemput comment ‘I love shaklee’

CARA ORDER VIVIX SHAKLEE

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam

2 thoughts on “Masalah Haid Berpanjangan Hilang Dengan Shaklee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *