5 RISIKO KEHAMILAN SELEPAS USIA 35 TAHUN APA NAK BUAT KALAU DAH PREGNANT DI USIA LEWAT?

5 RISIKO KEHAMILAN SELEPAS USIA 35 TAHUN APA NAK BUAT KALAU DAH PREGNANT DI USIA LEWAT?

5 RISIKO KEHAMILAN SELEPAS USIA 35 TAHUN APA NAK BUAT KALAU DAH PREGNANT DI USIA LEWAT ? Habis belajar di universiti dah umur 23,24tahun. kemudian focus bekeja dan ada yang sambung belajar Master , PHD. Yelah zaman sekarang ekonomi kena mantap sebelum nak bina keluarga. dan tanpa sedar usia makin meningkat.

” kahwin lambat nanti susah dapat anak”

macam macam la kita dengar bila wanita lewat kahwin atau lewat dapat anak.

5 RISIKO KEHAMILAN SELEPAS USIA 35 TAHUN

1. MASALAH KESUBURAN

Pertama sekali, usia yang semakin lanjut kerapkali dikaitkan tahap kesuburan lelaki dan wanita yang kian merudum.

>Dalam sebuah kajian yang dilaporkan melalui The New England Journal of Medicine, 74% wanita yang menerima rawatan kesuburan pada 30 tahun dan ke bawah boleh mengandung dalam masa 1 tahun. Namun, jumlah ini menurun kepada 61% pada usia 31-34 tahun. Malah, apabila mencecah 35 tahun dan ke atas, hanya 54% wanita yang berjaya hamil.

2. MASALAH KESIHATAN BAYI

Disebabkan faktor usia, kemerosotan kualiti telur dan sperma yang dihasilkan oleh pasangan juga menyumbang kepada risiko keguguran bayi.

Penelitian menunjukkan keguguran bayi meningkat selari dengan usia kehamilan, di mana bayi juga berisiko mengalami kurang berat badan, kelahiran pramatang, dan meninggal dunia dalam kandungan.

3. KOMPLIKASI BERSALIN

Wanita yang mengandung selepas usia 35 tahun mungkin lebih sukar untuk melahirkan bayi secara normal dan memerlukan bantuan proses tertentu seperti vakum, forsep, atau pembedahan Caesarean.

Dalam penyelidikan di King’s College London, keputusan mendapati wanita yang berusia 35 tahun ke atas kurang sensitif terhadap oksitoksin dan secara tidak langsung menyebabkan otot rahim tidak dapat berkontraksi dengan efektif. Sementara itu, perubahan pada hormon progesteron turut menyebabkan proses bersalin menjadi lambat lalu menyumbang kepada punca komplikasi.

4. MASALAH KESIHATAN IBU

Apabila meningkat usia, wanita semakin cenderung memiliki masalah kesihatan tertentu seperti masalah darah tinggi, diabetes, tinggi kolesterol, dan sebagainya.

Disebabkan penyakit dan kondisi inilah, wanita disarankan agar tidak melewat-lewatkan kehamilan mereka tanpa sebab. Ini kerana, kondisi tersebut mampu menjejaskan kesihatan kandungan dan memburukkan keadaan kesihatan ibu.

5. RISIKO BAYI SINDROM DOWN

Sesetengah risiko penyakit genetik seperti sindrom Down didapati meningkat apabila kehamilan berlaku pada lewat usia. Data menunjukkan kebarangkaliannya adalah

  • 1 dalam 1064 pada usia 25 tahun
  • 1 dalam 686 pada usia 30 tahun
  • 1 dalam 240 pada usia 35 tahun
  • 1 dalam 53 pada usia 40 tahun
  • 1 dalam 19 pada usia 45 tahun

Salah satu faktor yang menjadi sandaran pakar buat masa ini adalah apabila ibu semakin berusia, proses rekombinasi yang kurang terkawal hingga menyebabkan kecelaruan pada susunan kromosom dan bilangan sel yang abnormal.

sumber

Apapun kita kenalah usaha untuk pastikan tahap kesihatan kita terbaik. Bukan wanita sahaja tetapi lelaki. dan semasa hamil pastikan kita cukup nutrisi supaya baby dapat membesar dengan sihat. tidak kira berapa usia kita mengandung pastikan kita berapa di tahap kesihatan yang baik. Mengandung di usia 35 tahun ke atas risiko lebih tinggi jadi kena lebih berjaga jaga

SET MENGANDUNG HAMIL SHAKLEE UNTUK WANITA 35 TAHUN KE ATAS

Set ni membekalkan nutrien yang cukup lengkap untuk keperluan ibu-ibu yang merancang untuk hamil atau yang sedang hamil. Ia terdiri daripada 6 produk iaitu ;

  • B Complex
  • Vitalea with iron formula
  • SR Vita C Plus
  • Ostematrix
  • ESP
  • Omega Guard



B Complex

  • Sumber Asid Folic : 400mcg harian sebelum hamil dan semasa awal kehamilan mengurangkan risiko bayi dilahirkan dengan kecacatan tiub neuron sehinggan 70%.
  • Menyokong sistem saraf sihat.
  • Penghasilan hormon dan sel-sel darah merah.
  • Penghasilan tenaga.

Vita-lea With Iron Formula

  • Dirumus khas dengan 28 vitamin-vitamin penting dan mineral perlu untuk kesihatan optimum dan tenaga.Sumber Zat Besi, kekurangan zat besi boleh menyebabkan anemia dalam wanita mengandung.
  • Semasa trimester terakhir fetus menyerap zat besi dari ibu.
  • Mengurangkan risiko kelahiran bayi kurang matang.
  • Hemoglobin : mengangkut oksigen dalam darah (ibu dan bayi).
  • Kuantiti darah meningkat semasa kehamilan.

SR Vita C PLUS

  • Sebagai sistem imun membantu lawan jangkitan dan penyakit (bagi wanita hamil, pantang dan menyusu bayi).
  • Penghasilan kolagen iaitu membina tulang rawan dan otot-otot dan tulang fetus.
  • Mengandungi bahan semulajadi seperti bioflavonoids, hesperidin dan rose hips untuk meningkatkan fungai vitamin C.

Ostematrix

  • Sumber Kalsium untuk tulang kuat dan sihat (40% daripada susu ibu mengandungi kalsium).
  • Membantu mengasimilasikan kalsium kedalam tulang dan menguatkan.
  • Merangsang penyerapan kalsium.
  • Bantu dalam metabolisme tulang.
  • Mengaktifkan enzime yang menbantu dalam pembinaan kepadatan tulang.

Energizing Soy Protein (ESP)

  • Sumber protein yang mengandungi asid-asid amino lengkap termasuk 9 asid perlu. Membantu penghasilan susu ibu.
  • Bebas laktosa secara semulajadi.
  • Bebas kolesterol secara semulajadi.
  • Soya tidak diubah suai secara genetik (NON GMO).
  • Membantu penghasilan susu ibu.
  • Trimester ke 2 & 3 bayi sedang berkembang dengan pantas.
  • Blok-blok pembinaan asas ibu & bayi.

Omega Guard

  • EPA dan DHA memberi kesan positif terhadap perkembangan kognitif dan visual kepada bayi dalam kandungan.
  • Mengurangkan risiko alahan kepada bayi yang dikandung.
  • Mengandungi 540mg EPA dan 360mg DHA.

PENGALAMAN SAYA SENDIRI YANG MENGANDUNG PADA USIA 30 TAHUN & 33 TAHUN

Asal mengandung je tergedik gedik nak panjat gunung, bukit la…

naik boat kat Langkawi – pregnant 3bulan

5 RISIKO KEHAMILAN SELEPAS USIA 35 TAHUN APA NAK BUAT KALAU DAH PREGNANT DI USIA LEWAT

panjat candi borobudur – pregnant 7 bulan

Ramai cakap masa pregnant kan Maryam dan Dahlia nampak healthy sangat walaupun di usia 30tahun dan 33tahun.

5 RISIKO KEHAMILAN SELEPAS USIA 35 TAHUN APA NAK BUAT KALAU DAH PREGNANT DI USIA LEWAT

Alhamdulillah. memang rasa sihat, bertenaga walaupun sudah 30tahun. 1st trimester tu alah teruk jugak bila dah masuk 2nd trimester tu memang sakan la berjalan sana sini.

Beza Arreessa dengan Maryam 4 tahun. Jadi bayangkan la 4 tahun baru pregnant semula. Umur pun 30 tahun. Jadi bila tahu je pregnant Ainul memang jaga betul betul. Pastikan makanan terbaik, cukup khasiat dan vitamin tak miss makan. Yelah nak harapkan nutrisi 100% dari makanan aje memang tak cukup la.

Masa pregnantkan Maryam sangat aktif berjala travel sana sini. Singapore, Brunei, Indonesia dan 1 Malaysia berjalan sakan. Boleh dikatakan setiap minggu ada je p sana sini.

Paling ingat sekali travel ke Jogja dan panjat Candi Borubodur masa pregnant 7 bulan. Tak mau lepaskan peluang bila dah sampai sana kan..

Lepas tu naik train 8jam dari Jogja ke Jakarta dengan Arreessa. Serius best. Pemandangan suasana kampung di sana cantik. tenang je.

Tahun ni Allah bagi rezeki pregnant lagi. Beza 2 tahun kali ni. ni detox Shaklee punya pasal la. hihihii . Alhamdulillah rezeki..dah tua kena beranak cepat cepat sebelum tutup buku.

Minggu lepas , Ainul dengan husband berpeluang ke special trip Shaklee ke Langkawi. Kehamilan baru 13minggu masa ni.

Antara aktiviti yang Shaklee dah aturkan adalah naik cable car dan naik boat ke Mangrove Tour

Banyak kali tour agent tu bagitau pregnant mom tidak digalakkan naik cable car dan naik boat.

Biasa la .. Ainul spesis degil.hahahha. Dah alang alang datang mesti kena cuba semua tu. walaupun nanti boleh datang je sendiri naik tapi ianya tak sama dengan pergi dengan shaklee sebagi VIP. naik dengan kawan kawan geng bas sekolah. Syiok tauuu

Naluri hati seorang ibu.. hati kata okey, pastikan makan pagi banyak banyak, makan vitamin cukup untuk membantu seharian beraktiviti

Jadi kalau pregnant set paling saya suka mestilah set Hamil Shaklee. Wajib ambil dari saat tahu pregnant sampai bersalin dan berpantang.

5 RISIKO KEHAMILAN SELEPAS USIA 35 TAHUN APA NAK BUAT KALAU DAH PREGNANT DI USIA LEWAT

BERMINAT NAK AMALKAN SET MENGANDUNG HAMIL SHAKLEE

Ainul Mustafa

whatsapp : www.wasap.my/60133612717/sethamil

Email: ainulfadzilah@gmail.com

Instagram : Ainul Mustafa 

Penghantaran Percuma di kawasan : Shah Alam, Klang, Puchong, Damansara, Petaling Jaya, Subang Jaya, Putrajaya, Cyberjaya, Universiti Malaya, Menara TM

Leave a Reply

Open chat