Vitamin Untuk Wanita 40an Elak Menopause Awal

Vitamin Untuk Wanita 40an Elak Menopause Awal

Kebanyakan umur wanita menopause adalah pada usia 45-55 tahun. Tetapi ada juga yang mula mengalaminya pada awal 40-an. Takutnya!! jom saya cadangkan vitamin untuk wanita 40an elak menopausae awal

American Pregnancy Association mendapati 1 dalam 1,000 wanita di antara umur 15 — 29 tahun dan 1 dalam 100 wanita di antara umur 30 — 39 tahun telah putus haid lebih awal.

Berapakah umur yang dijangka mengalami menopause?

Rata-rata menopause terjadi pada usia 52 tahun, tetapi ada pula wanita yang mengalami pra-menopause, iaitu fasa perubahan yang terjadi di awal usia 40 tahun atau pertengahan 30 tahun. Fasa ini sangat dipengaruhi oleh perubahan hormon, terutamanya hormon estrogen yang meningkat dan menurun secara tidak teratur.


Apakah tanda-tanda putus haid awal?

• Kitaran haid yang tidak teratur atau tidak datang haid

• haid yang lebih ringan atau lebih banyak dari biasa

• berpeluh-peluh

• faraj, kulit, mata, atau mulut yang kekeringan

• perubahan mood atau perubahan emosi

• kawalan kencing yang teruk

• nafsu untuk seks semakin menurun atau tidak wujud

• insomnia


Wanita yang putus haid terlalu awal akan menghadapi masalah untuk hamil dan juga meningkatkan risiko osteoporosis, kanser ovari/usus, masalah katarak dan gusi. Ini disebabkan hormon estrogen yang semakin berkurang.

8 sebab mengapa wanita boleh menopause lebih awal daripada jangkaan:

1. Merokok

Kajian mendapati wanita yang merokok boleh putus haid 1 – 2 tahun lebih awal daripada mereka yang tidak merokok. Toksin yang terdapat dalam tembakau dan rokok mampu menghalang fungsi hormon pembiakan, seperti estrogen.

2. Ubat-ubat hormon

Ubat-ubat yang diambil untuk mengawal atau mengurangkan estrogren seperti Tamoxifen, boleh menyebabkan wanita putus haid lebih awal. Ubat ini biasanya diberi kepada pesakit kanser payudara.

3. Sejarah sawan

Kajian mendapati wanita dengan catamenial epilepsy (sawan yang dicetuskan oleh kitaran haid) atau sawan mempunyai risiko putus haid lebih awal. Penemuan ini dikaitkan dengan kesan sawan pada hipotalamus atau kelenjar pituitari otak, tapi lebih banyak data diperlukan untuk membuktikan ini.

4. Masalah tiroid

Wanita dengan masalah tiroid juga mempunyai hormon yang tidak stabil dan ini menyebabkan mereka berisiko menopaus pramatang. Bahkan tanda-tanda hipotiroidisme sama dengan tanda-tanda wanita putus haid dan rawatan untuk masalah tiroid didapati boleh melambatkan menopause.

5. Pembedahan

Sekiranya anda pernah menjalani pembedahan untuk mengeluarkan ovari (oophorectomy tunggal) atau rahim (histerektomi), badan anda akan kekurangan estrogen dan progesteron. Ini boleh menyebabkan menopaus pramatang. Walaubagaimanapun, jika kedua-dua ovari anda dikeluarkan, anda akan menopause awal serta merta.

6. Kemoterapi

Kemoterapi dan rawatan radiasi boleh merosakkan tisu-tisu ovari serta meningkatkan risiko anda menopause awal.

7. Keabnormalan kromosom

Menopause pramatang lebih cenderung berlaku pada mereka yang dilahirkan dengan kecacatan kromosom yang menjejaskan fungsi pembiakan, seperti sindrom Turner yang mengakibatkan pembentukan ovari yang kurang baik.

Ahli keluarga terdekat seperti ibu atau kakak boleh memberikan petunjuk sama ada putus haid awal mungkin disebabkan genetik. Menopause awal mungkin boleh diwariskan. Sebab lain juga ialah kecacatan pada kromosom.

8. Penyakit autoimun

Apabila wanita menghidap penyakit autoimun, sistem imun badan akan keliru dan boleh menyerang badan sendiri. Dalam beberapa kes, seperti rheumatoid arthritis, ia juga boleh menyerang tisu ovari dan mengakibatkan menopause awal.

Cara Mengelak Menopause Awal

  • Berhenti merokok
  • Kerapkan bersenam
  • Kekalkan berat badan yang sihat
  • Gunakan produk bebas hormon serta produk penjagaan kulit organik
  • Makan makanan organik dan sihat
  • Elakkan makanan yang diproses

Vitamin Untuk Wanita 40an Elak Menopause Awal

Vitalize

Vitalea Shaklee

Memberi tenaga, kecergasan tubuh dan kekuatan mental, membantu memori dan fokus

Pelengkap nutrisi akibat pengamalan diet yang tak seimbang

Keupayaan sistem proaktif bagi remaa yang sedang membesar

Membantu dalam stimulasi metabolisma dan melambatkan proses penuaan

Menyediakan asas nutrisi untuk sel-sel serta menjaga kesihatan tiroid

Melindungi fungsi jantung, buah pinggang dan hati

Pakar kesihatan mencadangkan semua orang dewasa mengambil makanan tambahan harian bagi menyokong kesihatan secara menyeluruh. Walau bagaimanapun, pengambilan makanan tambahan biasa menyebabkan tubuh mendapat nutrisi yang tidak seimbang.

GLA Complex

Vitamin Untuk Wanita

Salah satu fungsi gla complex adalah memperbaiki keadaan menopause seperti hot flashes, insomnia, ketidakhadaman dan depresi. Pengambilan jangka panjang akan melambatkan penuaan, mengetatkan uterus dan menghasilkan kulit yang lebih muda.

Bagaimana GLA Complex Shaklee membantu wanita-wanita ini?

1- Antara fungsi utama GLA Complex ialah:

▪️mengawal selia hormon estrogen dan testosteron

-Semasa menopause, hormon estrogen turun secara mendadak. Pengambilan GLA complex membantu dalam penghasilan semula hormon estrogen. Selain itu hormon estrogen yang meningkat akan membantu pemulihan mood swing yang biasa berlaku dikalangan wanita menopos.

2- Bagi wanita yang mengalami menopos awal (pre-menopos) adalah sangat digalakkan mengambil GLA. Ini kerana ▪️GLA membantu melambatkan menopos dengan cara memperbaiki keadaan semasa seperti rasa panas (hot flushes), insomnia, ketidakhadaman dan depresi.

3- Pengambilan jangka panjang juga mampu melambatkan penuaan, mengetatkan kembali uterus, memberi tone kepada uterus dan kulit menjadi lebih lembap dan muda.

4- Wanita menopos yang kerap mengalami kepanasan dan timbul bintik ruam, ia boleh dikurangkan dengan GLA. ▪️GLA membantu memperbaiki inflamasi kulit seperti kulit kering, eczema, kegatalan, dan mengurangkan rasa sakit seperti bengkak sendi.*

5- Pertambahan berat wanita menopos juga agak membimbangkan. Ini juga boleh ditangani dengan mengambil GLA complex. 

▪️GLA membantu menurunkan kadar kolesteroljahat LDL, meransang peredaran darah, memperbaiki tekanan darah tinggi, dan mampu membantu menurunkan berat badan.


Jadi, GLA Complex adalah sangat disarankan untuk wanita berusia terutamanya yang bakal, dan sedang menghadapi menopause.

Omega Guard

omega jantung

1.Mencantikkan kulit, rambut dan kuku

Kandungan EPA yang ada dalam kapsul Omega 3 dapat mencantikkan kulit, rambut serta kuku anda. Cuba amalkan selama beberapa bulan dan anda akan melihat perbezaan sebelum dan selepas.

2.Menyihatkan jantung, kurangkan serangan jantung

Mungkin sudah diketahui ramai, Omega 3 atau fish oil sangat bagus untuk meningkatkan tahap kesihatan jantung serta mengurangkan serangan jantung dalam kalangan wanita. Hal ini kerana, wanita berpotensi tinggi untuk kerap mendapat serangan jantung selepas menopause.

3.Mencegah kanser payudara

Inilah yang paling digeruni oleh kaum wanita iaitu menjadi mangsa kanser payudara. Kajian menunjukkan bahawa wanita yang mengambil asid lemak fish oil ini dengan kadar yang tinggi boleh mengurangkan 50% risiko mendapat serangan kanser payudara. Hal ini kerana kandungan DHA dalam Omega 3 berfungsi sebagai anti-radang semula jadi bagi melawan kanser.

4.Mengurangkan senggugut ketika haid

Ramai tak sedar bahawa Omega 3 fish oil ini mampu untuk mengurangkan senggugut ketika haid. Ia boleh mengimbangkan semula kadar asid lemak yang tidak seimbang bagi mengurangkan sakit PMS.

Ostenutrix

Vitamin Untuk Wanita

Menopause adalah fase dimana wanita tidak mengalami menstruasi lagi.Wanita yang telah memasuki masa menopause akan mengalami penurunan produksi hormon estrogen yang menyebabkan kadar kalsium dalam darah menurun.

Apabila kadar kalsium dalam darah rendah maka tubuh akan mengambil kalsium dari tulang untuk menjalankan fungsi tubuh. Estrogen akan meningkatkan penyerapan kalsium di usus dan menurunkan pengeluaran kalsium dari ginjal sehingga kalsium di dalam darah dapat dipertahankan kadarnya.

Menurunnya kadar estrogen akan diikuti dengan penurunan penyerapan kalsium yang terdapat dalam makanan sehingga wanita yang mencapai masa menopause cenderung mengalami pengurangan penyerapan kalsium sebanyak 20-25%.

Penyerapan kalsium dari saluran pencernaan yang berkurang mengakibatkan kalsium tulang akan diambil atau diserap untuk memenuhi kadar kalsium darah sehingga terjadilah pengeroposan tulang (osteoporosis).

Vitamin Untuk Wanita Elak Menopause Awal & Hadapi Menopause dengan Aman

Vitamin Untuk Wanita
Vitamin Untuk Wanita
Vitamin Untuk Wanita

Bagaimana nak Order Vitamin Untuk Wanita

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set tenaga shaklee mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam, UiTM Shah Alam, UiTM Puncak Alam, Universiti Malaya

Ainul Mustafa
Pengedar Shaklee Shah Alam
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717/vitaminutkwanita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *