Vitamin untuk kesuburan lelaki

Vitamin untuk kesuburan lelaki

Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Aiman Athirah Sabu, berkata ia berdasarkan data ujian analisis sperma makmal Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Malaysia (LPPKN) yang mendapati sebanyak 60 peratus menunjukkan keputusan abnormal. Jadi apa nak buat? saya nak cadangkan vitamin untuk kesuburan lelaki

kadar kelahiran di negara kita juga menunjukkan trend penurunan sejak 40 tahun lepas dan ia berkait rapat dengan kadar kesuburan dengan data 2021 Jabatan Perangkaan Malaysia yang menunjukkan 1.7 orang anak bagi setiap wanita berkahwin

Info

Kira-kira separuh daripada kes ketidaksuburan seluruh dunia adalah disebabkan kemandulan lelaki. Bagi wanita, bilangan ovum dalam ovari mereka ditentukan sejak lahir dan akan menurun secara semulajadi dengan peningkatan usia. Bagi lelaki, testis mereka boleh menghasilkan berjuta-juta sperma baru setiap hari, tapi proses ini bergantung pada penghasilan dan pelepasan sperma normal. Kemandulan lelaki terjadi jika testis gagal menghasilkan sperma yang sihat dan aktif.

Punca utama ketidaksuburan lelaki ialah:

 • Masalah sperma

Biasanya kerana keabnormalan kromosom yang menyebabkan bilangan sperma rendah, pergerakan sperma yang lemah dan sperma abnormal.

 • Ejakulasi songsang

Juga dirujuk sebagai ‘orgasma kering’, yang berlaku apabila air mani dilepaskan ke dalam pundi kencing semasa orgasma, lalu menyebabkan tiada atau sedikit air mani ketika ejakulasi.

 • Kemandulan imunologi

Terjadi apabila sistem imun menyasarkan sperma, lalu menyebabkan penghasilan sperma berkurangan dan menjejaskan pergerakan sperma.

 • Laluan sperma terhalang

Halangan mungkin berlaku di epididimis (saluran yang bersambung ke testis), vas deferens (saluran yang bersambung ke epididimis) atau salur ejakulasi (saluran pengeluaran sperma).

 • Varikosel

Keadaan ini merujuk kepada salur vena yang membesar di skrotum, dan ia boleh menyebabkan bilangan sperma rendah akibat aliran darah yang lemah ke testis.

 • Masalah hormon

Sesetengah hormon seperti hormon perangsang folikel, hormon peluteinan, dan testosteron boleh memberi kesan kepada penghasilan dan pergerakan sperma.

 • Ubat-ubatan tertentu

Terapi penggantian testosteron, penggunaan jangka panjang steroid anabolik, kemoterapi, serta sesetengah ubat ulser dan artritis diketahui boleh menyebabkan kemandulan lelaki.

Antara faktor lain ialah tekanan, obesiti, mati pucuk, dan libido yang menurun. Faktor persekitaran juga boleh menyumbang kepada ketidaksuburan lelaki, contohnya pendedahan kepada haba berlebihan ketika bekerja (pengimpal besi, bomba), gaya hidup (penggunaan berlebihan sauna/tab panas), serta selalu memakai pakaian ketat.

Vitamin Untuk Kesuburan Lelaki Atasi Masalah Sperma Cacat

AIR MANI CAIR TANDA LELAKI KURANG SUBUR

Air mani cair yang banyak dan pekat bukan petanda seseorang lelaki itu subur. Begitu juga dengan air mani yang cair ia tidak bermakna tiada benih ataupun tidak subur. Air mani yang cair itu adalah sesuatu yang normal. Air mani akan cair dalam masa 10 hingga 15 minit jika ia pekat waktu keluar. Sperma sebenarnya mudah ‘berenang’ atau berkeliaran jika air mani cair. Air mani yang pekat dan tidak mudah cair ialah satu petanda bahawa sistem anggota reproduksi lain iaitu pundi prostat tergendala dan perlu mendapat rawatan.

Selain itu kebanyakan lelaki berpendapat air mani perlu keluar secara pancutan, lebih jauh dipancut kononnya lebih baik lagi. Pendapat ini sememangnya tidak betul. Tidak kira sama ada air mani keluar secara meleleh atau memancut di dalam faraj, asalkan ia keluar dan dapat di salurkan serta di terima oleh faraj. Masalah KETAKSUBURAN org lelaki. CoqTrol Shaklee Bantu Sperma Laju Jumlah Lebih banyak

 1. Cepat lemah/mati sebelum persenyawaan.
 2. Peluru kosong. Hanya semen/air mani semata-mata.
 3. Bilangan sperms sedikit.

FAKTOR PENYUMBANG KEKURANGAN BILANGAN SPERMA AIR MANI CAIR

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyumbang kepada penurunan bilangan sperma seperti factor luaran, gaya hidup, dan perubatan. Antaranya :

 1. Pengambilan dadah seperti cocaine dan marijuana
 2. Alkohol
 3. Penggunaan computer riba di atas riba dalam jangka masa yang panjang
 4. Duduk terlalu lama, seperti memandu dengan jarak jauh, atau berbasikal terlalu lama
 5. Merokok
 6. Tekanan
 7. Obesiti
 8. Faktor medical seperti ‘varicocele’, keradangan pada testicles dan prostate, masalah ejakulasi, anti-sperm antibodi, tumor, ketidak seimbangan homon, gluten intoleance dan kesan sampingan beberapa jenis ubat.

MASALAH SPERMA CACAT

1. Lembik Cacat Sebab Kenapa Susah Hamil

Menurut kajian dari sumber Harian Metro, kaum adam menyumbang peratusan sebanyak 30 peratus daripada ketidaksuburan pasangan. Jangan ambil mudah. Sperms cacat yang lemah tidak subur tidak sihat , pergerakan yang lambat antara faktor kenapa lelaki akan mengalami masalah kesuburan . Bagi seorang wanita untuk menjadi subur dia mesti menghasilkan telur yang berdaya maju dalam setiap kitaran bulanan. Bagi seorang lelaki untuk menjadi subur dia mesti mampu menghasilkan sperms yang kuat dan sihat yang boleh mensenyawakan telur ini. Banyak faktor yang memainkan peranan termasuk diri sendiri, gaya hidup, pemakanan dan pengurusan tekanan. Malah dalam kebanyakan kes, setiap kali keguguran berlaku wanita biasa dipersalahkan. Jika telur normal tetapi sperms pula tidak, ‘kecacatan’ sperms inilah yang boleh mengakibatkan keguguran. Kebanyakan lelaki di Malaysia sedar mengenai masalah ketidaksuburan, tetapi tidak mahu memandang serius mengenainya.

2. Cacat dari Segi Fizikal

Sperma yang normal bentuknya perlu ada kepala, badan tengah dan ekor. Tetapi jika tidak normal, sperma ini akan datang dalam pelbagai bentuk seperti kepala besar, kepala kecil, ekor bercabang dua, ekor pendek, ekor terbelit, ekor bergulung dan pelbagai bentuk lagi. Sperma begini akan sukar untuk sampai kepada telur bagi proses persenyawaan.

3. Sperms yang Lambat Lembik

Tengok video ni, ada sperma yang macam statik. tidak bergerak. Ada yang asyik memusing je. ini antara sperma yang cacat tidak sihat. Sperma yang sihat akan bergerak laju menuju ke ovum. Jadi dah tahukan kenapa susah isteri nak hamil. Bukan salah isteri tapi salah sperms yang lemah tak bergerak laju. Ingat  OVUM HIDUP hanya ada 24 jam sahaja. Kalau sperma slow lambat maka tak sempat la persenyawaan nak berlaku.

VITAMIN UNTUK KESUBURAN LELAKI TERBAIK UNTUK AIR MANI PEKAT

Supplement yang bantu bagi cacat Jadi KUAT, BERGERAK LAJU PANTAS

bukti menunjukkan bahawa penyebab utama kemandulan lelaki (boleh diperbaiki) disebabkan oleh kekurangan nutrien. Penyelesaian semulajadi adalah dengan mengambil suplemen makanan yang boleh dikategorikan ke dalam 3 bidang utama: Antioksidan, Vitamin dan Mineral. CoqTrol Shaklee Bantu Sperma Laju Jumlah Lebih banyak

Supplement yang TERBAIK untuk bagi sperms normal, sihat dan bergerak pantas adalah :-

Menurut Ohio State Wexner Medical Center, selepas 1 tahun mengamalkan COQ10 , wanita berjaya hamil . Pengambilan mesti konsistent dan elakkan merokok, makan makanan tidak sihat juga ye

Recent research is pointing to a measurable impact of some dietary supplements on fertility, including male-factor infertility, which is explained by Ohio State Wexner Medical Center as the inability of a man to get a woman pregnant after 1 year of trying. One of these fertility optimizing nutrients is Coenzyme Q10.

kajian dari www.webmd.com juga ada menyatakan yang COQ10 membantu meningkatkan pergerakan . Makin laju makin power menuju ovum

Vitamin untuk kesuburan lelaki

1.Vitamin C

Vitamin C merupakan antara elemen yang terpenting dalam kesuburan lelaki.

Kajian menunjukkan pengambilan 1000 mg suplemen vitamin C dua kali sehari boleh meningkatkan bilangan sperma sebanyak 100% serta meningkatkan pergerakan sebanyak 92% selain mengurangkan risiko pembentukan sperma yang tidak normal sebanyak 55%.

Antara kajian lain juga menunjukkan pengambilan 1000 mg suplemen vitamin C lima kali sehari seminggu dapat melindungi DNA di dalam sel sperma.

2. Suplemen zink

Zink terdapat di dalam daging seperti ayam, ikan dan lembu.

Kajian menunjukkan kekurangan zink dalam badan mengurangkan kadar hormon testosteron, mengurangkan kualiti sperma sekaligus menjejaskan kesuburan.

Oleh itu, pengambilan suplemen zink mampu meningkatkan hormon testosteron selain meningkatkan jumlah sperma.

3. Vitamin E

Kajian ini dibuat oleh Mohammad K Moslemi dari Highly Specialized Jihad Daneshgahi Infertility Center, Qom Branch (ACECR), Qom, Iran dan Samaneh Tavanbakhsh dari Department of Urology, School of Medicine, Qom University of Medical Sciences, Qom, Iran. Kajian bertajuk Selenium–vitamin E supplementation in infertile men: effects on semen parameters and pregnancy rate telah dipublish pada tahun 2011.

Kajian ini melibatkan 690 lelaki yang mengalami masalah kesuburan diberi supplement Vitamin E (400 IU) dan Selenium (200 mcg).

Antara lain hasil kajian ini menunjukkan bahawa:

– Kadar oksidasi (radikal bebas dalam badan) memberi kesan kepada kesuburan dan fungsi seksual seorang lelaki kerana ia merosakkan DNA sperma.
– Kekurangan Selenium dan Vitamin E memberi kesan kepada fungsi kelelakian.

4. Coqtrol

 • COQ10 ni memang sesuai untuk KESUBURAN lelaki dan wanita.
  Kesihatan sperma memang sangat penting untuk memastikan kesuburan tu meningkat
 • Dengan sifat antioksida dalam COQ10 ni, ia akan melindungi sperma daripada kerosakan akibat dari radikal bebas dan tingkatkan jumlah sperma yang sihat dan aktif bergerak.
 • Bilangan mitokondria paling tinggi kat bahagian leher sperma. Dan kita kena tahu bukan semua sperma boleh berenang dengan baik.
 • Jadi, COQ10 ni akan bekalkan tenaga dekat sperma ni untuk menjadikan sperma lebih aktif bekerja secara tidak langsung suami pun akan lebih subur.
 • Pengambilan CoQ10 membantu:
 1. Meningkatkan jumlah sperma yang sihat.
 2. Meningkatkan pergerakan sperma. Meningkatkan kualiti ovum.
Vitamin untuk kesuburan lelaki

Betul ke Berkesan Vitamin Untuk Kesuburan Lelaki ni?

Vitamin untuk kesuburan lelaki

BAGAIMANA NAK DAPATKAN VITAMIN UNTUK KESUBURAN LELAKI ?

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam,

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
www.wasap.my/60133612717

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *