Vitamin Untuk Burnout Penat Letih Melampau

Vitamin Untuk Burnout Penat Letih Melampau

Vitamin Untuk Burnout Penat ? Kehidupan sejak bergelar ibu bapa bukanlah mudah. Keluarga, kerjaya, hal hal ekonomi, hal dunia yang macam macam buatkan kita makin terkejar kejar, serabut, penat emosi tak stabil. Akibatnya kita jadi nak marah je. Marah pasangan, marah anak anak. Malah ada yang sampai mendera huhu

Burnout ini akan mengakibatkan bukan sahaja keletihan emosi..tetapi juga fizikal dan mental

 

 

 

Menurut ParentConnect

66% ibubapa pernah mengalami ‘Parental Burnout’ dan 2/3 daripada jumlah ini adalah para Ibu.

‘Parental burnout’ tidak sama seperti ‘burnout’ yang dialami di tempat kerja.

Jika kita mengalami ‘occupational burnout’ kita boleh ambil cuti tanpa gaji, ‘sabbatical’ ataupun letak jawatan, cari kerja di tempat lain. Dengan ‘parental burnout’ kita tidak ada pilihan, kita tidak dapat melarikan diri dari tekanan dan kelesuan sebagai seorang Ibu ataupun ayah. Kita perlu terus ‘bekerja’ dan memikul tanggungjawab yang sama, di tempat yang sama dengan orang yang sama di sekeliling kita.

Bayangkan.

Individu yang mengalami ‘parental burnout’ merasa sangat letih dan lesu dari segi fizikal, emosi dan mental.

Dia merasa ‘fed-up’.

Dia merasa ragu akan keupayaan diri sendiri untuk memikul tanggungjawsab sebagai seorang ibu ataupun ayah, maka dengan itu ingin menjauhkan diri dari si anak.
Ada yang sampai ke tahap terdetik bahawa adalah lebih baik sekiranya anak itu tiada kerana dia tidak menyusahkan anak dan tidak membebankan dirinya sendiri.

Keseronokan sebagai seorang ibu atau ayah semakin terhakis.

Dia mula rasa gelisah, rasa bersalah, rasa malu, rasa marah.

Bercampur baur semuanya.

Dia sendiri tidak suka berada dalam keadaan burnout ini dan tidak memilih untuk merasa atau berfikir begitu.

 TANDA TANDA BURNOUT/LETIH MELAMPAU

 

 • Hilang/berkurang rasa kasih sayang pada anak.
 • Mula datang fikiran yang kita bukan ibu/ayah yang baik.
 • Selalu bad mood/mudah marah.
 • Selalu kelesuan/penat.
 • Kesihatan merosot.
 • Rasa sunyi/sendirian.

SIAPAKAH YANG BERISIKO?

 • Mereka yang kurang sokongan.
 • Mengalami masalah kewangan.
 • Ibu/ayah yang masih muda.
 • Anak yang masih kecil.
 • Anak ada masalah kesihatan/perkembangan.
 • Pernah ada sejarah masalah kesihatan mental.
 • Perfectionist.
 • Sukar berkongsi/minta sokongan

Vitamin Untuk Burnout Penat Letih Melampau

Pengalaman sendiri yang ada 3 orang anak dengan jarak usia yang jauh beza.  Ada anak remaja, anak yang masih kanak kanak sekolah dan ada anak yang masih kecil. Pelbagai peringkat usia dengan pelbagai emosi yang kita kena handle

Saya juga seperti ibu bapa lain yang kadangkala penat stress. Ada masa juga burnout. tetapi bagaimana nak handle. bagaimana nak pastikan emosi tidak melampau . Selain jaga makan, jaga hubungan suami isteri, hubungan dengan anak anak kami sentiasa pastikan supplement kami ambil untuk pastikan badan bertenaga, emosi stabil

Antara supplement yang kami amalkan sejak 2011 adalah :-

1.Cinch Tea

Cinch tea meningkatkan metabolisme malah utk menggalakkan tenaga secara semulajadi dan memberi tenaga sepanjang hari (energy booster). di dalam cinch tea ni ada taurine

Taurine has important functions in the heart and brain. It helps support nerve growth. It might also benefit people with heart failure by lowering blood pressure and calming the nervous system~webmd.com

Cinch tea ni teh bukan sekadar teh biasa. Dah nama pun saintis Shaklee yang buat. Haruslah luar biasa dan superb power boleh buat ko terbeliak biji mata cergas.

Sesetengah minuman bertenaga selalu buat jantung laju tapi cinch tea  ni tak. Pengalaman seorang customer yang ada palpilation, anxiety. Jantung laju. Dia minum cinch tea pagi. Rasa relax,jantung tak laju. Badan cergas.

 

2. ESP

 

ESP Shaklee tenaga

 

Bila minum ESP tahn kenyang sampai pukul 3 petang macam tu. lepas tu kawal nafsu je la . Tapi memang rasa kenyang lama dan bertenaga je whole day!

Kenapa saya include ESP dalam sarapan?

Sebab faktor Glycemix Index atau dikenali sebagai GI. GI ni ialah kadar Tenaga dibebaskan dalam darah oleh sesuatu makanan.

GI ni selalunya you boleh tengok kat packaging makanan. Kalau GI tinggi, maksudnya makanan tu berasaskan Tenaga (sebenarnya gula) sangat cepat dalam darah!

Contoh, if you makan nasi lemak untuk sarapan, memang banyak sangat Tenaga rapat nasi lemak ni sangat tinggi GI, means sekali dia bebaskan Tenaga, habis semua on the spot.

ESP ni ada GI rendah. Means, ESP bebaskan Tenaga/gula perlahan lahan dalam darah. Jadi, badan kita dapatlah gunakan gula/Tenaga yang memang diperlukan oleh badan pada masa itu dan tahan untuk jangka masa yang panjang. ?

Makanan yang ada GI rendah ni sangat lambat untuk dihadam oleh badan sebab pemecahan & pembebasan gula/Tenaga ada lah secara berperingkat.

Haa sebab ni lah ESP melambatkan rasa lapar dan boleh kawal selera makan kita
Ingat MAK YANG LAPAR BOLEH BUAT BAD MOOD SEPANJANG HARI 

3. B complex


bila penat, lapar mulalah emsi tak stabil, stress dan nak marah. semua benda tak betul. salah sikit nak melenting. sampai suami pun kena marah.  tak kiralah wanita ibu bekerja di rumah sepenuh masa, bekerja di pejabat pengurusan emosi sangat penting. dua dua penat
Info dari MayoClinic , Vitamin B-12 and other B vitamins play a role in producing brain chemicals that affect mood and other brain functions. Low levels of B-12 and other B vitamins such as vitamin B-6 and folate may be linked to depression

Bagaimana Vitamin B membantu mengatasi stress?

Setiap jenis vitamin B memainkan peranan penting dalam membantu badan kita mengawal simptom stress. Jom Gee kongsikan fungsi setiap satu vitamin B ini.
Vitamin B1 – thiamine
Ia membantu:
• menstabilkan mood
• memastikan sistem saraf sihat
• meningkatkan memori dan fokus

Vitamin B2 – riboflavin
Membantu:
• menenangkan sistem saraf
• kawal atur mood dan tenaga
• metabolisme lemak dan karbohidrat

Vitamin B3 – niacin atau niacinmide
Membantu:
• menstabilkan mood dan emosi; paras vitamin B3 boleh membawa kepada stress, murung, mood berubah-ubah, kerengsaan.
• kesihatan sistem saraf
• kawal gula dalam darah dan penghadaman

Vitamin B6 – pyridoxine untuk stress
Membantu :
• menghasilkan neurotransmitters, seperti serotonin yang menaikkan mood
• meningkatkan sistem imun badan apabila tengah diserang anxiety
• menyokong fungsi adrenal

Vitamin B9 – asid folik untuk kawal stress
Membantu:
• menyokong fungsi otak yang betul
• meningkatkan mood
• mencegah kecacatan kelahiran semasa kehamilan, seperti spina bifida

 

Vitamin B12 – cyanocobalamin
Membantu:
• perkembangan dan fungsi otak
• pengeluaran melatonin dan serotonin, penting untuk mood dan tidur
• membuat DNA

 

4. Ostenutrix

Ostenutrix ini adalah kalsium magnesium vit d yang bantu relaxkan otot dan yang paling saya suka adalah bantu tidur lena. Sejak jadi ibu bapa tidur berkualiti tu dah macam mimpi je lah. kalau dapat tidur lena tu rasa malas betul nak bangun. Akan tetap kita anak anak yang perlukan kita .

Dari pandangan pakar nutrisi, beberapa kajian mendapati terdapat beberapa vitamin dan mineral yang berkesan dalam membantu kita untuk tidur dan lena sepanjang malam. James F. Balch seorang doktor dan penulis buku Prescription for Nutritional Healing memberitahu:

” Kekurangan Kalsium dan Magnesium boleh menyebabkan kita berjaga beberapa jam dan tidak boleh kembali tidur jika terjaga”

Kalsium sangat berkait rapat dengan kitaran tidur. Dalam satu kajian, yang telah diterbitkan di European Neurology Journal, penyelidik mendapati tahap kalsium dalam badan adalah tertinggi ketika kita tidur paling lena, seperti dalam fasa REM (rapid eye movement). Kajian juga mendapati gangguan dalam tidur terutama apabila kehilangan fasa REM adalah berkait dengan kekurangan kalsium. Untuk mendapatkan tidur yang lena kembali, tahap kalsium dalam badan juga perlu normal.

Willian Sears, seorang doktor memberitahu

“Kalsium membantu minda menggunakan asid amino tryptophan untuk menghasilkan bahan melatonin, sejenis bahan yang membantu untuk tidur. Ini membuktikan kebanyakan produk bersusu mengandungi kedua-dua bahan (kalsium dan tryptophan), makanan yang boleh membantu kita untuk tidur”

 

Tidur lena berkualiti, esoknya badan segar emosi pun stabil. cuma tidur pun tak berkualiti sakit badan. emosi maad bood akan mempengaruhi diri. betul tak?

Menjadi ibu bapa zaman sekarang memang mencabar. mana nak cari duit dengan ekonomi makin teruk, cabaran dunia anak anak. Jadi kita kena sayang diri kita. kita kena sihat fizikal mental, emosi stabil. Kita sihat anak anak akan sihat happy.

 

nak cuba Vitamin Untuk Burnout Penat Letih Melampau

Yang bercadang nak cuba vitamin ni, boleh hubungi saya di 0133612717

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *