Kecutkan Cyst Ketika Hamil Tanpa Efek Baby

Kecutkan Cyst Ketika Hamil Tanpa Efek Baby

Kecutkan Cyst Ketika Hamil ? Cyst atau nama lainnya encystations adalah suatu keadaan dimana terdapat ketumbuhan lazimnya mengandungi cecair, sama ada cecair bercampur protein, darah beku, darah haid, minyak, lemak, dan lendir.

CYST ketika Hamil.

Terdapat dua jenis cyst yang sering berlaku atau sering menyerang wanita ketika hamil, ia adalah  daripada jenis functional cyst iaitu follicular cyst dan corpus luteum cyst.

Follicular cyst merupakan  cyst yang terbentuk apabila folikel di dalam ovari tidak pecah atau melepaskan ovum. Folikel ini sebaliknya membesar dan membentuk cyst.

Manakala, cyst jenis Corpus luteum pula terjadi apabila ovum dilepaskan daripada folikel setelah ovulasi. Folikel ini akan mengecil untuk menampung kehamilan.

Tetapi, jika folikel tersebut tidak mengecil, maka ia akan berubah menjadi cyst.

Tapi jangan risau, Kedua-dua jenis cyst ini kerap terjadi dan ia tidak akan menyebabkan anda mengalami masalah kemandulan. Cyst jenis ini adalah tidak berbahaya dan selalunya tidak kekal lama.

Biasanya, saiznya boleh mencapai sehingga 5 sentimeter. Apabila usia kandungan memasuki 14 hingga 16 minggu, kebanyakan cyst ini akan mula mengecut. Sebab itulah ramai ibu mengatakan ‘masa awal-awal mengandung dulu, doktor ada jumpa cyst. Bila scan semula cyst tersebut sudah tiada.’

Justeru, anda tidak perlu panik sekiranya doktor tidak melakukan apa-apa rawatan sewaktu disahkan cyst pada awal kandungan. Temujanji untuk scan semula ketika kandungan berusia 14 hingga 16 minggu sudah memadai. Risiko tanda cyst semasa hamil, boleh menjejaskan ibu dan janin

Walau bagaimanapun ada juga cyst boleh membesar sehingga 10 sentimeter atau lebih. la berisiko berputar, pecah dan berdarah. Sekiranya ini berlaku, anda akan mengalami rasa sakit di abdomen serta pembedahan kecemasan diperlukan bagi membuang cyst dan menghentikan pendarahan.

 

 

Info theasianparent.com

 

 

Bagaimana Set Hamil Shaklee Membantu Ibu Hamil Sihat, Cantik Dan Cyst pun hilang

 

ESP ada GENISTEIN yang bantu MUSNAHKAN radikal bebas dan sangat baik untuk uterus & ovari
VITA C, antioksidan selain banty musnahkan radikal bebas juga punca cyst, sangat membantu mengecutkan cyst.
OMEGA GUARD bersifat anti inflammatory (radang).

 

Betul ke berkesan kecutkan cyct ketika hamil?

kecutkan cyct ketika hamil

 

3 Supplement ni memang supplement yang dicadangkan oleh pakar Nutrisi Shaklee ketika hamil. Ada cyst atau tidak boleh makan untuk bantu top up nutrisi yang badan kita perlu ketika hamil. Saya sendiri 100% makan supplement Shaklee ketika hamil.

 

Nak cubalah. Bagaimana nak Order?

Untuk order boleh Whatsapp ke www.wasap.my/60133612717/setcysthamil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *