Ubat Diabetes Paling Berkesan Turunkan Paras Gula dalam Darah

Ubat Diabetes Paling Berkesan Turunkan Paras Gula dalam Darah

bacaan gula dalam darah susah betul nak turun? turun sikit naik mendadak. siap pernah jadi macam ni? nak tahu tak Ubat Diabetes Paling Berkesan Turunkan Paras Gula dalam Darah?

Tahukah anda kajian menunjukkan peningkatan pesakit diabetes dan dianggarkan tujuh juta bakal derita diabetes pada 2025 di Malaysia. wow ! menakutkan . Adakah kita mahu menjadi salah seorang dari 7 juta tu? atau dari sekarang kita jaga kesihatan dan kita hapuskan data tu dan jadikan Malaysia bebas diabetes

Kenyataan bahawa penyakit diabetes atau kencing manis adalah penyakit orang tua adalah mitos. Golongan muda seawal remaja juga berisiko menghidap diabetes kerana perubahan gaya hidup seperti pengambilan gula berlebihan dan kurang bersenam atau aktiviti fizikal.

Penyakit kencing manis atau boleh dipanggil diabetes adalah penyakit kronik dengan kadar gula dalam darah melebihi had normal.

Mengapa seseorang boleh mendapat diabetes?

Setiap manusia memerlukan glukosa yang merupakan bahan api dalam badan dan juga sebagai sumber tenaga.

Glukosa dalam badan tercipta apabila tubuh manusia memecahkan gula dan karbohidrat daripada makanan yang diambil

Walau bagaimanapun, sesetengah sel badan manusia tidak dapat mengambil glukosa, menyebabkan glukosa terkumpul dalam aliran darah

Akibatnya, apabila seseorang itu mengambil gula secara berlebihan, ia akan mengakibatkan risiko diabetes.

Petua Mengawal Paras Gula Dalam Darah Ubat Diabetes Paling Berkesan

Diet makanan

Tidak boleh dinafikan bahawa diet yang seimbang dan berkhasiat boleh membantu menguatkan sistem imuniti badan dan melindungi diri daripada berbagai jenis penyakit. Bagi pesakit kencing manis, terdapat pelan pemakanan yang khusus untuk membantu mengembalikan paras gula dalam darah kembali kepada normal. Ia merangkumi : 

  • Pengurangan pengambilan karbohidrat halus, lemak, dan gula seperti roti putih, pasta, dan minuman berkarbonat. Hal ini kerana makanan ini akan diproses dengan cepat dalam badan, mengakibatkan paras gula dalam darah naik sejurus selepas makan. 
  • Penambahan makanan berserat tinggi. Contohnya sayur-sayuran, buah-buahan, oats, dan makanan bijiran penuh. Serat boleh melambatkan penyerapan glukosa ke dalam darah di samping membuatkan anda merasa kenyang dengan cepat.  
  • Pengambilan sumber protein yang kurang lemak (lean meat) seperti ikan, ayam (tanpa kulit), taufu, dan kacang soya. 

Selain itu, anda juga perlu memastikan anda tidak melebihi 4 jam tanpa makan, terutamanya jika anda mengambil insulin. Ini kerana anda boleh mengalami masalah hipoglisemia, iaitu kurang gula yang boleh memudaratkan kesihatan. Anda boleh mengelak masalah tersebut dengan menetapkan jadual makan yang selaras dengan waktu pengambilan ubat. Anda boleh mendapatkan jadual makan yang bersesuaian dengan pakar pemakanan. 

Kekal cergas dengan aktiviti fizikal

Aktiviti senaman boleh dipertimbangkan sebagai salah satu cara mencegah kencing manis. Kajian yang telah dijalankan menunjukkan senaman boleh menurunkan tahap HbA1c sebanyak 0.7%. Ia juga membantu dalam mengurangkan berat badan dan kadar kolesterol yang secara tidak langsung membantu mengawal kandungan gula dengan membantu sel-sel badan meningkatkan sensitiviti insulin. Anda boleh melakukan senaman ringan seperti berjalan, ‘jogging’, berbasikal ataupun senamrobik. Rekomendasi buat masa ini adalah untuk melakukan senaman selama 150 minit dalam seminggu. Anda boleh membahagikannya kepada 30 minit sehari supaya mudah untuk anda ikuti.

Jangan Merokok

Ubat Diabetes Paling Berkesan

Tabiat merokok adalah salah satu faktor risiko penting untuk penyakit kencing manis, darah tinggi, masalah jantung, masalah paru-paru dan kanser. Berdasarkan kajian yang dijalankan, jelas terbukti bahawa perokok lebih cendurung (sebanyak 30-40%) kepada penyakit diabetes jenis 2 berbanding dengan individu yang tidak merokok. Tabiat ini juga menyukarkan pengawalan paras gula dalam darah serta meningkatkan risiko komplikasi penyakit kencing manis. Sekiranya anda seorang perokok, adalah terbaik untuk anda untuk mengambil langkah-langkah sepatutnya untuk berhenti merokok.

Suplemen makanan

Ubat Diabetes Paling Berkesan

Terdapat pelbagai jenis di pasaran yang menjamin membantu menurunkan tahap gula dalam darah, namun anda perlu berwaspada semasa memilih suplemen kerana sesetengah suplemen boleh membawa kesan sampingan apabila digunakan dalam jangka masa panjang. Suplemen makanan ini seharusnya digunakan sebagai tambahan kepada pelan pemakanan dan bukannya sebagai penggantian ubat kencing manis. Anda disarankan untuk merujuk kepada doktor untuk medapatkan nasihat mengenai suplemen yang paling sesuai untuk anda.  Antara suplemen yang boleh anda gunakan adalah : 

  • Antioxida

ALA (alpha-lipoic acid) dan GLA (gamma-lipoic acid) merupakan antioxidant semula jadi yang boleh didapatkan dalam ‘evening primrose oil’ dan ‘blackcurrant seed oil’. Kajian menunjukkan bahawa penggunaan antioxida ini boleh merendahkan ‘insulin resistance’ dan seterusnya bantu mengawal kandungan gula dalam darah. 

  • Vitamin B6 dan B12 

Vitamin B6, dikenali sebagai pyridoxine dan vitamin B12 boleh membantu mencegah komplikasi penyakit kencing manis, terutamanya masalah neuropati diabetes. Hal ini demikian kerana masalah neuropati tersebut boleh dikaitkan dengan kekurangan vitamin B6 dalam badan. Vitamin ini juga boleh membaik pulih toleransi glukosa, terutamanya dalam golongan pesakit kencing manis semasa kehamilan. Oleh itu, ia boleh digunakan sebagai petua hilangkan kencing manis semasa mengandung. Vitamin B12 pula berfungsi melindungi sel saraf daripada kerosakan akibat kadar glukosa dalam darah yang tinggi. 

  • Coenzyme Q10

Coenzyme Q10 boleh mempercepatkan kadar metabolisme karbohidrat. Ujian klinikal menggunakan coenzyme Q10 menunjukkan penurunan gula dalam darah yang ketara serta membantu dalam masalah retinopati diabetes. 

  • Carnitine 

Carnitine boleh digunakan oleh individu yang mempunyai kadar kolesterol tinggi. Kegunaanya boleh membantu dalam memecahkan lemak dalam badan untuk digunakan sebagai sumber tenaga. 

  • Biotin 

Biotin berfungsi selaras dengan insulin dalam penyerapan glukosa dalam badan. Penggunaan biotin sebagai suplemen menunjukkan perubahan yang signifikan dalam penurunan paras gula dalam darah. 

Ubat Diabetes Paling Berkesan Selamat

Sekiranya anda mencari ubat maka kena cari doktor ye. tapi sekiranya anda mencari alternatif ubat yang membantu tingkatkan taraf kesihatan , suplemen organik yang selamat dan berkesan ini sangat membantu anda turunkan paras gula dalam darah atau nak elak dari kena diabetes

Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Anda dinasihatkan untuk mendapatkan rundingan daripada pakar perubatan yang bertauliah.

Ubat Diabetes Paling Berkesan

Terdapat 6 cara RESV membantu pesakit diabetes/kencing manis.

1) 𝐌𝐞𝐧𝐢𝐧𝐠𝐤𝐚𝐭𝐤𝐚𝐧 𝐬𝐞𝐧𝐬𝐢𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐢 tubuh terhadap hormon insulin kerana jika tubuh kita hilang sensitiviti terhadap insulin, tubuh akan mengeluarkan lebih banyak insulin untuk mengawal aras gula dalam darah. Jika sensitiviti tubuh terhadap insulin dapat ditingkatkan, kita boleh memberhentikan diabetes/kencing manis.

2) 𝐌𝐞𝐧𝐠𝐚𝐤𝐭𝐢𝐟𝐤𝐚𝐧 𝐞𝐧𝐳𝐢𝐦 yang sangat berkuasa dalan tubuh kita yang mana enzim ini bertanggungjawab terhadap rembesan hormon insulin dan enzim. Enzim SIRT1 mestilah diaktifkan yang mana enzim ini bertanggungjawab terhadap rembesan hormon insulin dan enzim.

3) 𝐌𝐞𝐧𝐠𝐚𝐰𝐚𝐥 𝐩𝐚𝐫𝐚𝐬 𝐠𝐮𝐥𝐚 dalam darah dengan ,melambatkan pencernaan dan penyerapan karbohidrat dalam darah dan seterusnya mengelakkan pengumpulan gula yang tinggi yang menyebabkan kencing manis.

4) 𝐌𝐞𝐦𝐩𝐞𝐫𝐥𝐚𝐡𝐚𝐧𝐤𝐚𝐧 𝐬𝐢𝐧𝐝𝐫𝐨𝐦 𝐫𝐢𝐧𝐭𝐚𝐧𝐠𝐚𝐧 𝐢𝐧𝐬𝐮𝐥𝐢𝐧 (METABOLIC SYNDROME) yang mengarah kepada penyakit kardiovaskular dan kencing manis yang disebabkan oleh kerosakan gen.

5) 𝐌𝐞𝐧𝐠𝐞𝐥𝐚𝐤𝐚𝐧/𝐦𝐞𝐧𝐠𝐮𝐫𝐚𝐧𝐠𝐤𝐚𝐧 𝐤𝐞𝐫𝐨𝐬𝐚𝐤𝐚𝐧 𝐦𝐚𝐭𝐚, menggalakkan penyembuhan luka dengan lebih cepat.

6) 𝐌𝐞𝐧𝐜𝐞𝐠𝐚𝐡 𝐩𝐞𝐦𝐛𝐞𝐧𝐭𝐮𝐤𝐚𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐢𝐞𝐧 𝐚𝐠𝐞 yang terhasil daripada protein dan gula berlebihan dalam badan.

“KAKI AYAH SELAMAT DARI DIPOTONG AKIBAT KENCING MANIS ASBAB RESV”

Ubat Diabetes Paling Berkesan

“Lepas sebulan ayah amalkan Res.V, alhamdulillah bengkak dan gangrene di kaki akibat kencing manis dah makin surut.

Bacaan kencing manis terkawal. Check up hanya 6 bulan sekali berbanding sebelum ni sebulan sekali.

Sakit lutut pun dah berkurang. Dah boleh buat aktiviti harian dengan mudah”

Ubat Diabetes Paling Berkesan
Ubat Diabetes Paling Berkesan

Nak Dapatkan Resv ni?

Boleh hubungi saya di 013-3612717 atau klik link ini >www.wasap.my/60133612717/resvdiabetes

untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam,

Ainul Mustafa
Pengedar Shaklee Shah Alam
Email: ainulfadzilah@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *