Minuman Bantu Turunkan Kolesterol Selamat Berkesan

Minuman Bantu Turunkan Kolesterol Selamat Berkesan

Kolesterol tinggi adalah penyebab utama beban penyakit dalam negara-negara maju dan negara-negara yang membangun. Kini, ianya menyebabkan 2.6 juta kematian di seluruh dunia.4 Berdasarkan Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi (National Health and Morbidity Survey) 2015, kadar bilangan warga Malaysia yang menghidap dislipidemia dan berumur 18 tahun dan ke atas adalah 47.7% (9.6 juta). Hari ni saya nak cadangkan minuman bantu turunkan kolesterol selamat berkesan.

Apakah itu kolesterol?

Kolesterol adalah bahan berlemak yang penting untuk badan berfungsi dengan betul.Kolesterol biasanya dihasilkan di dalam hati, tetapi ia boleh dijumpai dalam pelbagai makanan yang berasaskan haiwan. Ia boleh menjejaskan kesihatan anda sekiranya anda mempunyai tahap kolesterol yang terlalu tinggi.

Apakah jenis-jenis kolesterol?

Kolesterol diangkut ke dalam badan oleh sejenis molekul yang dikenali sebagai lipoprotein. Kebanyakan kolesterol diangkut oleh lipoprotein berketumpatan rendah (low-density lipoprotein – LDL) dan lipoprotein ketumpatan tinggi (high-density lipoprotein – HDL).

Kolesterol tinggi dan akibatnya?

Minuman Bantu Turunkan Kolesterol

Kolesterol tinggi adalah penyebab utama beban penyakit dalam negara-negara maju dan negara-negara yang membangun. Kini, ianya menyebabkan 2.6 juta kematian di seluruh dunia. Berdasarkan Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi (National Health and Morbidity Survey) 2015, kadar bilangan warga Malaysia yang menghidap dislipidemia dan berumur 18 tahun dan ke atas adalah 47.7% (9.6 juta).

 Terdapat beberapa komplikasi yang kemungkinan berlaku akibat tahap kolesterol tinggi dalam darah.

1) Masalah kardiovaskular
Minuman Bantu Turunkan Kolesterol

Ini adalah komplikasi yang anda kebiasaannya dengar apabila terdapat kolesterol tinggi dalam darah iaitu masalah yang melibatkan jantung dan otak. Apabila terlalu banyak kandungan kolesterol buruk, ia boleh menyempitkan saluran darah anda. Akibat penyempitan saluran darah tersebut, darah tidak dapat mengalir dan hati perlu berkerja keras untuk menolak darah supaya dapat melalui laluan saluran yang sempit. Plak-plak kolesterol yang terus bertambah pada saluran darah menyebabkan darah yang mengandungi oksigen tidak dapat dihantar ke otot jantung. Apabila ini berlaku, anda berisiko untuk mendapat penyakit angina iaitu gangguan sementara aliran darah ke jantung.

Jika perkara ini dibiarkan begitu sahaja, apabila plak kolesterol ini pecah ianya akan menyekat laluan darah sepenuhnya ke jantung anda dan pada masa itulah anda akan terkena penyakit serangan jantung. Sekiranya ini berlaku pada saluran darah ke otak atau di dalam otak, ia boleh menyebabkan strok/angin ahmar.

Selain itu, plak kolesterol ini juga boleh menyekat aliran darah ke arteri yang membekalkan darah ke saluran usus da seluruh kaki anda sehingga menyebabkan penyakit yang dinamakan sebagai penyakit vascular peripheral.

2) Masalah endokrin

Sebenarnya hormon seperti estrogen dan progesteron ini dihasilkan melalui kelenjar penghasil hormon menggunakan kolesterol dalam badan. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa paras estrogen naik semasa kitaran haid wanita, paras kolesterol baik (HDL) akan meningkat manakala paras kolesterol buruk (LDL) akan menurun. Apabila tibanya menopaus, paras estrogen menurun dan ini menyebabkan paras kolesterol buruk meningkat. Mungkin ini sebabnya mengapa wanita mendapat risiko penyakit jantung selepas menopaus.

Jika terdapat kolesterol yang berlebihan dalam badan, selalunya ianya akan disingkirkan oleh hormon tiroid. Jika hormon tiroid and tidak dibekalkan secukupnya, maka ianya tidak akan dapat menyingkirkan kolesterol buruk dalam badan dan ini akan menyumbang kepada pengumpulan plak kolesterol yang banyak dalam badan anda. Ini secara tidak langsung menyebabkan risiko penyakit jantung.

3) Masalah sistem penghadaman
Minuman Bantu Turunkan Kolesterol

Dalam sistem pencernaan, cecair hempedu yang membantu badan anda memecahkan makanan dan menyerap nutrien dalam badan dihasilkan oleh kolesterol. Namun begitu, jika kolesterol terlalu banyak dalam hempedu, bahan yang berlebihan akan menjadi kristal dan kemudiannya menjadi batu keras  dalam pundi hempedu anda.

Batu hempedu ini juga dikenali sebagai “gallstones” dan ianya sangat menyakitkan.

4) Masalah mati pucuk
Minuman Bantu Turunkan Kolesterol

Bagaimanakah kolesterol tinggi ini menyebabkan masalah mati pucuk pula? Sebenarnya terdapat pelbagai faktor yang boleh menyebabkan mati pucuk dan salah satu penyebab utama masalah ini adalah aterosklerosis, iaitu penyumbatan saluran darah yang disebabkan oleh kandungan kolesterol yang tinggi dalam darah. Jadi adalah lebih baik untuk anda menjalankan ujian kolesterol untuk mengesahkan anda menghidap kolesterol tinggi atau sebaliknya sebagai pencegahan awal.

5) Masalah sistem saraf
Minuman Bantu Turunkan Kolesterol

Kolesterol juga merupakan komponen yang penting dalam otak manusia untuk perkembangan dan perlindungan sel saraf yang menghubungkan otak dengan seluruh badan. Walau bagaimanapun, kandungan kolesterol yang berlebihan dalam saluran darah akan menyebabkan strok yang mengakibatkan kehilangan ingatan, pergerakan, keukaran menelan, bercakap serta fungsi lain. Selain itu kolesterol tinggi mempercepat penghasilan plak beta-amyloid iaitu sejenis protein yang merosakkan otak pada pesakit yang mengalami penyakit Alzheimer (penyakit nyanyuk)

Minuman Bantu Turunkan Kolesterol

Minuman Bantu Turunkan Kolesterol

Pilihan Yang Lebih Baik!

 • Menyediakan 14g protein Indeks Glisemik Rendah
 • Skor PDCAAS (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score) 1.0 – nilai yang tertinggi bagi penghadaman dan kualiti protein tertinggi.
 • Mengandungi 9 asid amino penting.
 • Kaya dengan kalsium.
 • Bebas kolesterol.
 • Protein soya membantu menurunkan paras kolesterol.*

Pilihan Lebih Sihat
Apabila anda mengambil protein sama ada dari sumber ayam atau daging, pasti anda tidak dapat singkirkan lemak dan kolesterol. Katakan TIDAK kepada lemak dan kolesterol dengan protein daripada segelas ESP, yang memberikan anda:

 • 14g protein tulen, bersamaan dengan 1 hidangan ikan!
 • RENDAH lemak supaya anda boleh menikmatinya setiap hari!
 • TANPA kolesterol untuk jantung yang lebih sihat.
 • RENDAH Indeks Glisemik, sesuai untuk pesakit kencing manis dan bagi mereka yang mahu menurunkan berat badan.

 Sumber Asli
ESP diperbuat daripada:

 • Kacang soya asli, BUKAN-GMO (kacang soya yang melalui pengubahsuaian organisma secara genetik).
 • TANPA gluten, selamat untuk anda yang sensitif terhadap gluten.
 • TANPA perisa tiruan, hanya mempunyai sumber yang tulen, lazat dengan kebaikan semula jadi.
 • TANPA pemanis tiruan, nikmatinya dengan penuh ketenangan.
 • TANPA pewarna tiruan.
 • TANPA bahan pengawet kerana kacang soya asli yang terbaik tidak memerlukan pengawet.

 Melangkaui Organik
Kami menyaring lebih daripada 350 bahan pencemar, racun perosak dan bendasing pada setiap ramuan botani yang baru, 3 kali lebih tinggi daripada piawaian Farmakopeia A.S., hanya untuk menghasilkan minuman soya yang selamat dan Melangkaui Organik.

 Berkualiti Tinggi
ESP hanya memberikan kualiti kacang soya yang terbaik dengan:

 • 9 asid amino penting yang lengkap untuk fungsi tubuh yang optimum.
 • Lebih sihat daripada protein haiwan kerana soya adalah berasaskan tumbuhan yang tidak mempunyai kolesterol dan rendah lemak.
 • Dihasilkan di bawah Program Pemeliharaan Identiti (IPP) yang memastikan kualiti dan keselamatan yang terbaik untuk memberikan nutrien dan kebaikan soya yang lengkap dalam setiap hidangan.

 Pilihan Yang Berkhasiat

 • Membekalkan 500mg kalsium secara semula jadi, penting untuk perkembangan tulang dan gigi yang kuat.
 • Mengandungi 5 vitamin B penting secara semula jadi, memberikan tenaga yang berkekalan.

 Mudah Dihadam
ESP adalah bebas Laktosa yang sesuai untuk:

 • Orang tua kerana mudah dicerna.
 • Mereka yang mempunyai intoleransi laktosa atau sensitif terhadap laktosa.
 • Vegetarian kerana ia adalah pengganti protein yang hebat berbanding protein daging.
 • Mereka yang mengalami sakit gastrik.

ESP Minuman Bantu Turunkan Kolesterol

Minuman Bantu Turunkan Kolesterol

Dr. Jayne Morgan, cardiologist and clinical director of the Covid Task Force at the Piedmont Healthcare Corporation in Atlanta, spoke with MNT about the study.

“Soybeans have been known to lower triglycerides, total cholesterol, and LDL cholesterol, thereby possibly contributing to a healthier heart profile and becoming part of a heart-healthy lifestyle. This study further complements that,” she said. ~Medical News Today

Nak Order ESP ini?

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya.Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

Ainul Mustafa
Certified Product Trainer Shaklee ( ID 866453)
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *