Kencing Manis Turun dari 16 ke 5

Kencing Manis Turun dari 16 ke 5

2 bulan lepas check paras gula 16.8 , pagi tadi check 5.8 bacaan kencing manis turun. Perkongsian pengguna polifenol resveratrol yang terbukti banyak memberi manfaat pada kesihatan

Bagaimana Kencing Manis Terjadi?

Kencing manis berlaku apabila kelenjar pankreas sentiasa menggunakan insulin dan kadangkala melebihi paras normal. Pada masa sama badan tidak dapat menggunakan insulin ini, menjadikan pesakit dalam keadaan tidak cukup insulin.

https://www.youtube.com/watch?v=4SZGM_E5cLI


Insulin adalah sejenis hormon yang mengawal paras gula dalam darah.Apabila kita makan atau minum, kandungan gula dalam makanan atau minuman itu meransang kelenjar pankreas untuk menghasilkan insulin. Insulin ‘membenarkan’ gula yang dipecahkan dalam bentuk ringkas dalam darah berpindah ke sel bagi membolehkan sel berfungsi.

Bagaimanapun, sekiranya proses pemindahan tidak berlaku (akibat kekurangan insulin), darah akan mempunyai gula yang berlebihan. Maka dengan itu akan berlakulah kencing manis

Tanda Tanda Awal Kencing Manis

Kencing manis Turun

1.Sentiasa merasa lapar

2.Sentiasa merasa haus dan dahaga

3.Kerap membuang air kecil

4.Berat badan yang menurun

5.Pandangan menjadi semakin kabur

6.Merasa penat & sakit kaki

Dah ada tanda tanda ini? Ubah Gaya hidup, ubah pemakanan untuk bantu kencing manis turun dengan cepat

13 Punca Yang Ramai Tak Tahu

Maklumat daripada “Say No To Diabetes – by Patrick Halford” Kita sering berpendapat punca utama kencing manis adalah disebabkan berat badan berlebihan atau faktor keturunan. Sebenarnya, terdapat 13 punca utama penyakit kencing manis yang menyebabkan ia semakin menular. Teruskan membaca kerana mungkin anda telah mengamalkan salah satu faktor yang boleh menyebabkannya

1. Pengambilan gula dan makanan/minuman bergula yang tinggi

Kencing manis Turun

Memang tidak dapat dinafi pengambilan gula boleh menyebabkan penyakit diabetes. Namun begitu, ia tidak semestinya gula semata-mata. Ia juga termasuk madu, raisin, gula-gula, pastri, pisang, kurma dan anggur merah iaitu makanan yang mempunyai glisemik indeks yang tinggi. Semua makanan ini mengandungi gula yang dibebaskan dengan cepat di dalam darah. Ia dipanggil “fast-releasing”. Kebanyakkan minuman di pasaraya telah dimaniskan dengan menggunakan glukosa atau sirap jagung yang mempunyai fruktosa yang tinggi. Bukan lansung tak boleh ambil semua makanan ini, cuma jumlahnya perlu dipantau.

2. Pengambilan “refined carbs” yang banyak

Ini termasuk pengambilan roti, cereal, pastri, pasta dan beras putih yang banyak. Proses untuk mendapatkan “Refined carbs” telah mengurangkan mineral seperti kromium.

3. Tidak beraktivivti

Individu yang tidak aktif, tidak buat senaman berisiko untuk dapat berat berlebihan dan kencing manis.

4. Tekanan yang kronik dan masa tidur yang tidak cukup

Apabila kita tertekan atau stress, ia akan meningkatkan kortisol. Hal ini menyebabkan insulin tidak dapat digunakan di dalam badan.

5. Peningkatan saiz di bahagian tengah tubuh (pinggan dan perut)

Gula yang berlebihan dalam darah “dibuang” oleh insulin ke dalam hati, yang kemudian bertukar menjadi lemak. Lemak-lemak ini mudah disimpan di sekitar pertengahan. Jika anda dapati lilitan saiz pinggan anda semakin bertambah, ia menunjukkan petanda yang buruk.

6. Merokok

Orang yang merokok juga berisiko untuk mendapat diabetes

7. Tidak mengambil sayur dan buah yang mencukupi

Individu yang kurang mengambil sayur dan buah berisiko untuk dapat kencing manis.

8. Tidak mengambil ikan dalam pemakanan

Pengambilan ikan yang kurang menyebabkan kurang Omega 3 dalam tubuh. Ini kerana minyak ikan boleh mebantu untuk melindungi kita daripada penyakit ini.

9. Tidak mengambil supplemen

Ramai yang menyangka pengambilan supplemen adalah membazir. Namun dalam buku Say No To Diabetes, mengatakan mengambilan supplemen mampu mengurangkan risiko kencing manis.

10. Pengambilan ubat-ubatan

Ramai yang tidak sedar, pengambilan ubatan-ubatan sebenarnya boleh meningkatkan risiko kencing manis. Ini termasuk “corticosteroid drugs”. Ubatan “Corticosteriod” biasanya untuk mengurangkan keradangan kerana ia berfungsi untuk mengurangkan bengkak pada laluan udara di paru-paru. Ubat ini selalunya diberi kepada pesakit asma dan arthritis. Pengambilan dalam tempoh yang panjang boleh menggangu keseimbangan hormon dan kortisol iaitu sejenis hormon adrenal yang mempunyai kaitan dengan kawalan gula dalam darah. Thiazide diuretic yang digunakan untuk tekanan darah tinggi juga meningkatkan risiko untuk dapat kencing manis.

11. Sejarah keluarga

Jika ahli keluarga anda mempunyai sejarah kencing manis, risiko anda untuk menghidapnya adalah tinggi. Jika ibu anda mempunyai diabetes type 2, anda mempunyai 40 % peluang untuk mempunyai kencing manis dan jika kedua-dua orang tua anda mempunyai diabetes, risiko anda adalah 80 %. Namun begitu penyakit kencing manis ini boleh berbalik, Maksudnya, boleh kembali normal semula.

12. Umur

Kencing manis Turun

Kenyataan bahawa penyakit diabetes atau kencing manis adalah penyakit orang tua adalah mitos.

Golongan muda seawal remaja juga berisiko menghidap diabetes kerana perubahan gaya hidup seperti pengambilan gula berlebihan dan kurang bersenam atau aktiviti fizikal.

13. Kerintangan insulin

Kencing manis Turun

Rintangan Insulin terjadi apabila struktur membran sel yang telah dirosakkan dan ini menyebabkan resepto insulin menjadi kurang sensitif terhadap insulin. Insulin tidak boleh merangsangkan pembukaan Laluan Glukosa lagi. Glukosa yang tidak dapat masuk ke dalam sel untuk digunakan akan dilantun balik ke dalam saluran darah dan menyebabkan kepekatan gula dalam darah meningkat dan akhirnya menyebabkan kencing Manis. Kesan dari rintangan insulin boleh menyumbang kepada “sindrom metabolik”. Sindrom metabolik ini adalah satu kluster yang hadir bersama dan meningkatkan risiko kencing manis juga masalah jantung dan strok.

Polifenol Bantu Kencing Manis Turun

Kencing manis Turun

Tahap gula darah bergantung pada jenis dan jumlah makanan yang kita makan, dan berapa efektif badan kita menghasilkan dan menggunakan insulin yang mengangkut glukosa ke dalam sel kita.

Tahap gula yang sihat merendahkan risiko kita menghidapi penyakit metabolik seperti KENCING MANIS atau DIABETES.

Kajian klinikal terkini menunjukkan POLIFENOL yang juga mungkin mempunyai potensi untuk mengekalkan tahap glukosa yang sihat dengan:

✅ 1. Mengawalatur penyerapan glukosa.1,2 

✅ 2. Meningkatkan kepekaan insulin.

✅ 3. Merangsang rembesan insulin.4,5 

✅ 4. Meningkatkan proses penguraian glukosa.5,6

Bagi pesakit yang menghidap DIABETES, sangat penting untuk anda AMALKAN GAYA HIDUP SIHAT, termasuk PEMAKANAN SIHAT, SENAMAN, MENGAWAL BERAT BADAN SIHAT dan MENGAMBIL VIVIX SECARA KONSISTEN untuk mengekalkan tahap gula dalam darah yang sihat. 

Kajian Klinikal membuktikan POLIFENOL membantu mengekalkan tahap glukosa darah yang sihat:-

1. Pandey KB and Rizvi SI. 2009. Plant polyphenols as dietary antioxidants in human health
and diseases. Oxid Med Cell Longev. Nov-Dec; 2(5): 270–278.

2. Williamson G. 2013. Possible effects of dietary polyphenols on sugar absorption and digestion.

Mol Nutr Food Res Jan;57(1):48-57.

3. Akpene EB et al. 2006. Muscadine grape products intake, diet and blood constituents of

non-diabetic and type 2 diabetic subjects. Nutrition Journal. Vol 22, Issues 11-12, Pages 1137–1145

4. Nyambe SH and Williamson G. 2016. Polyphenol and fiber-rich dried fruits with green tea attenuate starch-derived postprandial blood glucose and insulin: a randomized, controlled, single blind, cross-over intervention. Br J Nutr 116(3):443-50.


5. Bozetto L et al. 2015. Polyphenol-rich diets improve glucose metabolism in people at high

cardiometabolic risk: a controlled randomized intervention trial. Diabetologia Jul;58(7):1551-60

6. Kati H et al. 2010. Impact of dietary polyphenols on carbohydrate metabolism. Int J Mol Sci.

11(4), 1365-1402.

Kencing manis Turun

Nak cuba Polifenol Untuk Bantu Kencing Manis Turun?

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar . Saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar.

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *