Petua Merawat Tibi Dengan Cepat dan Berkesan

Petua Merawat Tibi Dengan Cepat dan Berkesan

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), tibi ialah penyakit berjangkit kedua tertinggi yang menyebabkan kematian di seluruh dunia selepas Covid-19. Untuk rekod, dianggarkan 1.6 juta daripada 10.6 juta pesakit tibi meninggal dunia pada 2021. Pada 2023 Sebanyak 50 kes kematian akibat penyakit tibi direkodkan sepanjang tempoh enam bulan tahun ini bermula Januari hingga Jun lalu. Adakah Petua Merawat Tibi Supaya Cepat Sihat dan Berkesan ?

Petua Merawat Tibi

Penyakit tibi bahaya jika tidak dikawal dari awal! Petua Merawat Tibi Dengan Cepat dan Berkesan

tibi sangat digeruni akibat kuman Mycobacterium bacillus.

Mudahnya ia disebarkan hanya dengan titisan kecil melalui batuk atau bersin.

Lebih menakutkan, sekiranya penyakit yang sepatutnya perlu mengambil beberapa jenis ubat selama beberapa bulan untuk membasmi jangkitan dan mencegah perkembangan rintangan antibiotik itu tidak dirawat dengan segera.

Petua Merawat Tibi

Implikasinya boleh sampai ke peringkat mencabut nyawa!

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), dianggarkan 10 juta kes baharu tibi di seluruh dunia pada tahun 2017, kira-kira 24,000 kes baharu setiap hari dan hampir 1.6 juta kematian dengan 4,000 kematian setiap hari.

Bagaimana Tibi Merebak

Penyakit tb berjangkit melalui jangkitan bakteria yang serius dan boleh membawa maut! Ini tidak boleh disangkal lagi. Jadi, setiap individu tidak boleh memandang enteng akan penyakit ini.

Ia boleh mempengaruhi pelbagai organ dalaman, terutama sekali sistem pernafasan. Ia senang merebak melalui titisan air pernafasan semasa batuk atau bersin.

Terdapat 2 jenis tibi yang utama iaitu:

 • Jangkitan tibi terpendam
 • Penyakit tibi aktif

Jangkitan tibi terpendam, seperti namanya bermaksud anda tidak menunjukkan apa-apa gejala walaupun telah dijangkiti kuman tersebut.

Sebaliknya, penyakit tuberkulosis mempunyai berbagai-bagai gejala terutama sekali batuk dan demam panas menggigil.

Jenis penyakit tibi aktif ini sangat berbahaya kerana ia boleh berjangkit dan merebak dari paru-paru ke organ lain.

Penyebaran penyakit tb berjangkit

Petua Merawat Tibi

Tibi disebarkan melalui udara. Titisan pernafasan yang mengandungi bakteria boleh berjangkit daripada seorang individu ke individu lain apabila dihirup.

Ini bermakna, penyakit tb berjangkit jika anda berada dekat dengan seseorang yang menghidap penyakit ini ketika mereka:

 • Bersin
 • Batuk
 • Berbicara dekat dengan wajah anda untuk jangka masa yang lama

Anda tidak akan mendapat jangkitan tibi dalam sesetengah situasi termasuklah :

 • Berjabat tangan atau memeluk
 • Berkongsi pakaian, cadar atau tempat tidur
 • Gelas atau peralatan makan yang diguna sama setelah dicuci
 • Tempat duduk tandas

Namun, jika anda sering mendekati penghidap tibi, anda mungkin berisiko tinggi kerana menghirup udara yang dipenuhi oleh bakteria tersebut.

Individu yang tinggal atau bekerja dengan penghidap penyakit tuberkulosis lebih cenderung untuk dijangkiti berbanding dengan individu lain dalam masyarakat umum.

Tanda Tanda Tibi

Petua Merawat Tibi

Jika pesakit menghidap Tuberkulosis jenis laten, ujian darah dan ujian khas akan dijalankan bagi mengesahkan jangkitan bakteria “Mycobacterium Tuberculosis”. 

Sekiranya pesakit mengalami gejala penyakit batuk kering, mereka kebiasannya akan mengalami gejala berikut: 

Gejala batuk ini kebiasaannya berkaitan dengan batuk tanpa kahak. Pesakit akan hadir ke klinik dengan gejala batuk tanpa henti dan batuk kering berpanjangan melebihi 3 minggu. 

 • Hilang berat badan

Gejala ini kebiasaannya dikenal pasti oleh ahli keluarga melainkan pesakit seorang yang gemar menimbang berat badan. Kadang-kala pesakit juga boleh mengenal pasti gejala ini melalui baju yang semakin longgar. Berat kebiasaannya akan hilang secara mendadak tanpa sebarang diet atau usaha untuk menurunkan berat badan. 

 • Berpeluh pada waktu malam

Terdapat segelintir pesakit yang mengalami gejala ini sehingga perlu menukar pakaian kerana peluh pada waktu malam secara berlebihan. 

 • Benjolan di badan

Benjolan yang berkait rapat dengan penyakit Tibi adalah kelenjar yang membengkak. 

 • Batuk berdarah

Memandangkan tempoh batuk kering yang dialami pesakit melebihi 3 minggu, terdapat risiko trauma pada saluran darah sehingga menyebabkan gejala batuk berdarah. 

 • Sakit dada

Gejala ini turut dialami oleh pesakit kerana batuk kering yang kronik dan risiko keradangan paru-paru akibat jangkitan Tibi. 

 • Keletihan yang melampau

Pesakit juga boleh mengalami gejala letih yang berlebihan kerana masalah ini yang kronik dan jangkitan bakteria yang menyeluruh. 

 • Demam

Jangkitan kuman yang menyeluruh pada badan boleh menyebabkan gejala demam akibat daripada peningkatan molekul yang menyebabkan keradangan. 

Petua Merawat Tibi Dengan Cepat dan Berkesan

Tibi sebenarnya boleh dijauhkan dan boleh dirawat. Dengan meningkatkan kesedaran orangramai tentang pengesanan awal penyakit tibi serta pesakit yang berdisiplin dalam mengikuti nasihat dan rawatan doktor, tidak mustahil untuk komuniti maju ke arah era tanpa tibi.

Cara Elak Tibi

Jangan sekali-kali batuk ke dalam tangan sendiri. Selepas batuk atau bersin, cuci tangan anda dengan bersih. Pesakit tibi haruslah memakai topeng muka di kala jangkitan paling tinggi kerana ia akan mengurangkan risiko bakteria tibi (Mycobacterium tuberculosis) dari berpindah kepada orang lain

Manfaat Resveratrol Sembuh Tibi

Resveratrol adalah senyawa polifenol yang ditemukan dalam buah anggur, dan telah banyak diteliti untuk potensinya dalam mencegah dan mengobati berbagai penyakit, termasuk penyakit infeksi seperti tuberculosis.

Beberapa penelitian telah dilakukan untuk mengevaluasi potensi resveratrol sebagai agen anti-tuberkulosis. Sebagai contoh, sebuah studi in vitro yang dipublikasikan dalam jurnal “BMC Infectious Diseases” pada tahun 2014 menemukan bahwa resveratrol memiliki efek antimikroba terhadap Mycobacterium tuberculosis, bakteri yang menyebabkan tuberkulosis.

Selain itu, sebuah penelitian pada tikus yang diterbitkan dalam jurnal “International Journal of Molecular Medicine” pada tahun 2015 menunjukkan bahwa resveratrol dapat meningkatkan efektivitas pengobatan tuberkulosis dengan antibiotik. Dalam penelitian ini, tikus yang diobati dengan kombinasi resveratrol dan antibiotik menunjukkan pengurangan lebih besar dalam beban bakteri tuberkulosis dibandingkan dengan tikus yang hanya menerima antibiotik.

VIVIX BUKAN UBAT TETAPI MAKANAN YANG BANTU KUATKAN SISTEM IMUN. VIVIX BUKAN UBAT UNTUK MERAWAT, MENGUBATI MANA MANA PENYAKIT

Supplement Shaklee Bantu Kuatkan Sistem Imun Elak Tibi

Sembuh Tibi

1. VIVIX

 1. VIVIX™ adalah minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol.
 2. Mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol menjadikan Vivix begitu unik.
 3. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.
 4. Resveratrol yang terkandung di dalam vivix mampu mengurangkan inflamasi atau keradangan dan membersihkan saluran pernafasan.
 5. Resveratrol telah terbukti mampu mengurangkan pertumbuhan sel tumor paru-paru.
 6. Ia juga membantu meningkatkan imunisasi tubuh.

2. NUTIFERON

 1. Membantu meningkatkan imuniti tubuh dengan mendorong penghasilan interferon semulajadi di dalam tubuh.
 2. Ia mampu mengurangkan / mengelakkan simptom alergi.

3. Vitamin C

 1. Ia membantu untuk meningkatkan sistem imunisasi tubuh dan melawan infeksi bakteria.

Petua Merawat Tibi Dengan Cepat dan Berkesan: Pengalaman Pengguna Vivix

Sembuh Tibi
Sembuh Tibi
Petua Merawat Tibi
Petua Merawat Tibi

Petua Merawat Tibi Dengan Cepat dan Berkesan . Tapi Ini Adalah Supplement ye Bukan Ubat Untuk Merawat Penyakit

Assalamualaikum wbt,

Pernah disuspek sebagai pesakit TB suatu yang menggerunkan bagi wawa. Selepas demam beransur ke batuk berlarutan sehingga 1-2 bulan tanpa henti. Pernah batuk ada darah, tapi hati menidakkan. Takut untuk pergi klinik, sehinggakan macam-macam wawa makan untuk hilangkan batuk.

Namun, tiada nampak batuk mahu sembuh. Akhirnya serah diri ke klinik, doktor cek tiada apa. Cuma masalah cuaca dan persekitaran yang kurang sihat. Alhamdulillah, lega.

Jika keadaan batuk anda melebihi tempoh 3 minggu, sila berjumpa dengan doktor segera.

testimoni anak berusia 13 tahun diserang penyakit TIBI, selepas 3 hari mencuba Vivix nampak perubahan positif pada anak ini. Kredit to vitaminwawa

Petua Merawat Tibi

Petua Merawat Tibi Dengan Cepat dan Berkesan & Nak Cuba VIVIX

Diingatkan semula bahawa vivix, nutriferon, vitamin c bukan ubat untuk merawat mana mana penyakit. ianya Supplement yang bantu kuatkan sistem imun badan. Berminat nak dapatkan set ini

Boleh hubungi saya di 013-3612717 atau klik link ini >www.wasap.my/60133612717/tibi

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang shaklee mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam,

Ainul Mustafa
Pengedar Shaklee Shah Alam
Email: ainulfadzilah@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *