Sembuh Tibi Dengan Cepat .Apa Petuanya?

Sembuh Tibi Dengan Cepat .Apa Petuanya?

Kes tibi naik 17%, kematian 12% . Jumlah kes tuberkulosis atau tibi meningkat 17%, dengan kematian turut mencatat peningkatan 12% pada 2022 berbanding tahun sebelumnya, kata Menteri Kesihatan Dr Zaliha Mustafa. Boleh ke sembuh Tibi untuk elak kematian makin meningkat?

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan kadar insiden tibi bagi Malaysia adalah 97 bagi setiap 100,000 penduduk, namun ia lebih rendah berbanding sasaran WHO.

“Pada tempoh sama juga, jumlah kematian akibat tibi di negara ini adalah 2,572 orang, meningkat sebanyak 284 berbanding 2,288 kematian.

Info

Apakah Penyakit Tibi?

Tibi merupakan sejenis penyakit berjangkit yang boleh membawa maut jika tidak dirawat. La disebabkan oleh kuman mycobacterium bacillus yang diternui oleh Dr. Robert Koch pada 24 Mac 1882 di Jerman, berwama merah, halus dan hanya boleh dilihat menggunakan mikroskop.

Dianggarkan 90 peratus daripada kuman tibi biasanya menyerang paru-paru atau dikenali sebagai tibi pulmonari. Walau bagaimanapun, melalui peredaran darah, iajuga boleh merosakkan bahagian lain tubuh badan manusia seperti buah pinggang, kulit, mata, kelenjar leher, tulang,otak dan lain-lain.

. Boleh ke merawat Tibi untuk elak kematian makin meningkat?


Bagaimanakah tibi merebak?

Apabila pesakit tibi pulmonari aktif batuk, bersin atau bercakap, mereka akan mengeluarkan beribu-ribu kuman tibi daripada paru-paru atau kerongkong yang bertebaran di udara dalam bentuk titisan halus.

Sesiapa yang menyedut udara yang mengandungi kuman tibi yang terapung-apung itu seterusnya akan menghadapi risiko dijangkiti. Mereka yang berhubung rapat seperti ahli keluarga dan rakan sekerja pesakit tibi lazimnya paling berisiko untuk menghidapinya.

Apakah gejala-gejala tibi?

 • Batuk berkahak melebihi dua minggu atau lebih
 • Kahak berdarah
 • Demam berpeluh pada waktu petang atau malam
 • Mengalami sakit dada khususnya apabila batuk atau menghela nafas panjang
 • Hilang selera makan
 • Berat badan menyusut
 • Mudah letih dan lemah badan.

Langkah pencegahan tibi

 • Bayi-bayi yang baru lahir mestilah diberikan suntikan imunisasi BCG
 • Dapatkan suntikan dos kedua sekiranya tiada bekas parut dan pada umur 12 tahun
 • BCG diberikan percuma di semua hospital serta klinik kesihatan kerajaan untuk mereka yang berumur 20 tahun ke bawah
 • Sekiranya batuk berterusan lebih daripada dua minggu, segeralah berjumpa doktor untuk menguji kahak anda
 • Ahli keluarga atau sesiapa sahaja yang tinggal sebumbung dengan pesakit tibi dalam tempoh yang lama hendaklah tampil menjalani pemeriksaan.

Boleh ke Sembuh Tibi untuk elak kematian makin meningkat?

Tibi sebenarnya boleh dijauhkan dan boleh dirawat. Dengan meningkatkan kesedaran orangramai tentang pengesanan awal penyakit tibi serta pesakit yang berdisiplin dalam mengikuti nasihat dan rawatan doktor, tidak mustahil untuk komuniti maju ke arah era tanpa tibi.

Cara Elak Tibi

Jangan sekali-kali batuk ke dalam tangan sendiri. Selepas batuk atau bersin, cuci tangan anda dengan bersih. Pesakit tibi haruslah memakai topeng muka di kala jangkitan paling tinggi kerana ia akan mengurangkan risiko bakteria tibi (Mycobacterium tuberculosis) dari berpindah kepada orang lain

Manfaat Resveratrol Sembuh Tibi

Resveratrol adalah senyawa polifenol yang ditemukan dalam buah anggur, dan telah banyak diteliti untuk potensinya dalam mencegah dan mengobati berbagai penyakit, termasuk penyakit infeksi seperti tuberculosis.

Beberapa penelitian telah dilakukan untuk mengevaluasi potensi resveratrol sebagai agen anti-tuberkulosis. Sebagai contoh, sebuah studi in vitro yang dipublikasikan dalam jurnal “BMC Infectious Diseases” pada tahun 2014 menemukan bahwa resveratrol memiliki efek antimikroba terhadap Mycobacterium tuberculosis, bakteri yang menyebabkan tuberkulosis.

Selain itu, sebuah penelitian pada tikus yang diterbitkan dalam jurnal “International Journal of Molecular Medicine” pada tahun 2015 menunjukkan bahwa resveratrol dapat meningkatkan efektivitas pengobatan tuberkulosis dengan antibiotik. Dalam penelitian ini, tikus yang diobati dengan kombinasi resveratrol dan antibiotik menunjukkan pengurangan lebih besar dalam beban bakteri tuberkulosis dibandingkan dengan tikus yang hanya menerima antibiotik.

Supplement Shaklee Bantu Kuatkan Sistem Imun Elak Tibi

Sembuh Tibi

1. VIVIX

 1. VIVIX™ adalah minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol.
 2. Mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol menjadikan Vivix begitu unik.
 3. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.
 4. Resveratrol yang terkandung di dalam vivix mampu mengurangkan inflamasi atau keradangan dan membersihkan saluran pernafasan.
 5. Resveratrol telah terbukti mampu mengurangkan pertumbuhan sel tumor paru-paru.
 6. Ia juga membantu meningkatkan imunisasi tubuh.

2. NUTIFERON

 1. Membantu meningkatkan imuniti tubuh dengan mendorong penghasilan interferon semulajadi di dalam tubuh.
 2. Ia mampu mengurangkan / mengelakkan simptom alergi.

3. Vitamin C

 1. Ia membantu untuk meningkatkan sistem imunisasi tubuh dan melawan infeksi bakteria.

Betul ke Berkesan Sembuh Tibi ?

Sembuh Tibi
Sembuh Tibi

Sembuh Tibi Dengan Cepat . Tapi Ini Adalah Supplement ye Bukan Ubat Untuk Merawat Penyakit

Assalamualaikum wbt,

Pernah disuspek sebagai pesakit TB suatu yang menggerunkan bagi wawa. Selepas demam beransur ke batuk berlarutan sehingga 1-2 bulan tanpa henti. Pernah batuk ada darah, tapi hati menidakkan. Takut untuk pergi klinik, sehinggakan macam-macam wawa makan untuk hilangkan batuk.

Namun, tiada nampak batuk mahu sembuh. Akhirnya serah diri ke klinik, doktor cek tiada apa. Cuma masalah cuaca dan persekitaran yang kurang sihat. Alhamdulillah, lega.

Jika keadaan batuk anda melebihi tempoh 3 minggu, sila berjumpa dengan doktor segera.

testimoni anak berusia 13 tahun diserang penyakit TIBI, selepas 3 hari mencuba Vivix nampak perubahan positif pada anak ini. Kredit to vitaminwawa

Batuk Berbulan Bulan Takut Ada Tibi, Nak Mencegah Atau Sudah Ada dan Nak Bantu Kuatkan Imun Supaya Cepat Sembuh Tibi

Diingatkan semula bahawa vivix, nutriferon, vitamin c bukan ubat untuk merawat mana mana penyakit. ianya Supplement yang bantu kuatkan sistem imun badan. Berminat nak dapatkan set ini

Boleh hubungi saya di 013-3612717 atau klik link ini >www.wasap.my/60133612717/tibi

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang shaklee mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam,

Ainul Mustafa
Pengedar Shaklee Shah Alam
Email: ainulfadzilah@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *