Nafsu Seks Menurun Ketika Usia 40

Nafsu Seks Menurun Ketika Usia 40

Ada kajian yang cakap bahawa wanita 40an sebenarnya lebih aktif dan puas secara seksual! Benarkah? atau nafsu seks menurun ketika usia 40an?

Wanita 40an lebih aktif dan puas secara seksual?

Nafsu Seks Menurun Ketika Usia 40

Menurut sebuah kajian yang diterbitkan di dalam American Journal of Medicine, majoriti wanita akan lebih aktif dan puas secara seksual menjelang usia 40 tahun dan ke atas.

Kajian ini telah menyelidik sekumpulan wanita dalam lingkungan usia 40 sehingga 100 tahun dengan median umur 67 tahun.

Separuh daripada responden ini mengatakan masih aktif secara seksual dan majoriti mereka mengatakan masih mampu untuk terangsang dan mencapai orgasma walaupun selepas menjangkau usia 80 tahun.

Antara dapatan kajian paling menarik adalah wanita yang berusia 40 ke atas dan 55 ke bawah dikatakan lebih aktif dan puas secara seksual.

“Kajian ini sangat mengejutkan kerana majoriti wanita lewat usia mengatakan mereka masih puas dengan kehidupan seks bersama pasangan”, jelas pengkaji Elizabeth Barrett-Connor.

Dalam erti kata yang lebih mudah, menopaus mungkin bukan alasan bagi wanita hambar di ranjang kerana kajian ini jelas menunjukkan bahawa wanita 40an masih mampu aktif dan puas secara seksual!

sumber : Hellodoktor

Alamak! Tapi kenapa saya rasa nafsu seks menurun bila masuk usia 40an ni?

Nafsu Seks Menurun Ketika Usia 40

1.Sebab fizikal

Apabila anda semakin tua, bukan sahaja rambut dan kulit anda mengalami penuaan. Organ intim dan reproduktif anda juga berubah. Payudara yang mula kendur, contohnya, boleh membuatkan anda berasa kurang yakin. Pelbagai perubahan faraj, seperti faraj kering atau faraj kendur selepas bersalin, boleh menyebabkan seks menyakitkan sehingga anda memilih untuk tidak melakukan aktiviti di luar katil.

Penurunan keinginan seksual untuk wanita berumur 40 tahun juga boleh dipengaruhi oleh pundi kencing yang lemah. Keadaan ini dipanggil inkontinensia kencing. Pundi kencing yang lemah menyukarkan wanita untuk menahan keinginan untuk membuang air kecil, termasuk semasa orgasme. Inilah yang boleh membuatkan mereka mengelak hubungan seks dengan pasangan kerana takut malu membasahi katil di tengah sesi seks. Inkontinens kencing adalah paling biasa pada wanita yang baru melahirkan anak dan pada wanita yang menghampiri menopause.

Di samping itu, wanita secara amnya juga lebih sukar untuk mencapai orgasme (sesetengahnya tidak pernah dapat orgasme sama sekali). Ini boleh menjejaskan keinginan seksual dan keinginan wanita untuk melakukan hubungan seks dengan pasangannya kerana dia berasa rendah diri.

2.Hormon merosot

Perubahan tahap hormon boleh menjejaskan rangsangan seksual wanita apabila dia semakin tua, seperti:

a)Menopaus.

Tahap estrogen berkurangan menghampiri menopaus. Ini secara amnya menyebabkan penurunan minat seks dan menjadikan faraj kering sehingga seks akan menyakitkan dan tidak selesa.

b)Tempoh kehamilan dan penyusuan

Perubahan hormon semasa mengandung, bersalin dan menyusu boleh melemahkan nafsu wanita. Keletihan, perubahan bentuk badan dan perasaan tekanan/tekanan semasa hamil dan selepas bersalin juga boleh menjejaskan perubahan dalam dorongan seks anda.

3.Masalah psikologi

Nafsu Seks Menurun Ketika Usia 40


Terdapat banyak punca psikologi yang boleh menyebabkan wanita yang lebih tua mengelakkan seks, termasuk:

  • Masalah kesihatan mental, seperti kebimbangan atau kemurunganTekanan, seperti tekanan akibat masalah kewangan atau masalah kerja
  • Harga diri yang rendah, yang boleh disebabkan oleh perubahan fizikal akibat penuaan
  • Mempunyai pengalaman seksual negatif, seperti penderaan fizikal atau serangan seksual
  • Keletihan. Keletihan akibat terperangkap dalam rutin menjaga anak atau kerja harian boleh menjejaskan libido yang rendah.
  • Kebosanan dengan teknik dan posisi yang sama juga boleh mengurangkan dorongan seks wanita.

4.Sebab-sebab lain


Pelbagai penyakit, gaya hidup, dan ubat-ubatan tertentu boleh menyebabkan keinginan seksual berkurangan pada wanita berumur 40 tahun ke atas, termasuk:

  • Penyakit perubatan. Banyak penyakit bukan seksual boleh menjejaskan keinginan untuk melakukan hubungan seks, seperti arthritis (keradangan sendi), kanser, kencing manis, tekanan darah tinggi, penyakit jantung koronari, dan penyakit saraf.
  • Dadah. Banyak ubat preskripsi, termasuk beberapa antidepresan dan antikonvulsan adalah pembunuh libido yang terkenal.
  • Berpantang. Selalunya alat kawalan kelahiran tertentu menyebabkan libido wanita menurun. Ramai wanita merasakan penurunan keinginan seksual apabila menggunakan kontraseptif. Kontraseptif yang mempunyai kesan ialah pil perancang, cincin faraj, suntikan perancang dan perancang implan.
  • Cara hidup. Pengambilan alkohol yang berlebihan boleh merosakkan dorongan seks anda. Sama seperti dadah dan rokok, kerana merokok boleh mengurangkan aliran darah dan boleh melembapkan libido.
  • Semua pembedahan, terutamanya yang berkaitan dengan dada dan alat kelamin, boleh mengakibatkan penurunan fungsi seksual dan dorongan seks.

info: HelloSehat

Naikkan Nafsu Seks Semula Dengan ResV. Terbukti Berkesan. Selamat

Jika anda menghampiri menopause, sedang atau telah menopause sangatlah digalakan untuk ambil RESV sebab ResV ada bahan SPECIAL khas untuk kekeringan faraj wanita dan sangat membantu untuk kesihatan wanita selepas menopause dimana hormon sangat drop dan berisiko untuk dapat penyakit jantung, kanser, osteoporosis

Saya masih muda nak ambil resv boleh ke? boleh sangat.kita jaga dari awal. malah ramai yang ambil sejak dalam pantang lagi. Menurut PIORLIVING

Enhancing Sexual Health . Chebulic Myrobalan Fruit (Haritaki) has long been used as an aphrodisiac in India. Haritaki is a powerful Rasayana herb, and can be used to bring balance to the different energetic channels of the body ensuring good reproductive health and virility. It is also a potent libido booster.

dan didalam RESV ada bahan ini iaitu Chebulic Myrobalan yang sangat ISTIMEWA untuk wanita. dan ResV paling MAHAL & PREMIUM sebab ianya akan jaga semua organ dalaman kita. Bukan nak seks sahaja power tapi sakit jantung, kena kanser, darah tinggi, kencing manis ,asyik penat je, tak de mood.

Risau Nafsu Seks Menurun Sejak Makin Berusia ni?Jangan biarkan masalah ini berpanjangan sehingga memberi efek kepada rumahtangga anda. Nampak biasa tapi inilah punca utama meruntuhan rumah tangga

Bagaimana nak Order Supplement ini?

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam,

Ainul Mustafa
Pengedar Shaklee Shah Alam
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

NAK COD BOLEH KE?

ye boleh. kami boleh hantar terus ke pintu rumah anda yang berada di kawasan Shah Alam, Setia Alam, Klang, Puncak Alam, Puncak perdana, UITM, Subang Bistari, Denai Alam, Cahaya SPK, Elmina, Kampung Melayu Subang, Damansara, Sg Buloh, PJ, USJ, Subang Jaya, Puchong, Universiti Malaya, Menara TM

cod vivix

Nak Order Boleh Hubungi kami di www. wasap.my/60133612717/resv

Ainul Mustafa Certified Product Trainer dan Pengguna Sejak 2010

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *