Makanan Untuk Cyst Mengecil Sendiri Tanpa Kena bedah

Makanan Untuk Cyst Mengecil Sendiri Tanpa Kena bedah

Cyst tak bahaya. Ianya akan mengecil dengan sendiri. akan tetapi ada orang yang cyst makin lama makin membesar dan risiko bila makin membesar tu adalah cyst itu pecah dan bahaya boleh bawa maut. jom kita belajar makanan untuk cyst mengecil sendiri tanda kena bedah. betul ke ada?

Apa itu cyst

Makanan Untuk Cyst Mengecil Sendiri Tanpa Kena bedah

Cyst merupakan ketumbuhan tidak normal yang mengandungi cecair di dalamnya sama ada air, cecair becampuran protein atau darah, darah beku, darah haid, minyak atau lemak. Cyst ini juga kadang kala boleh terjadi bersama dengan ketumbuhan daging seperti kanser, rambut, tulang dan banyak lagi.

Cyst ini juga boleh menandakan wujudnya penyakit yang kemungkinan boleh membawa masalah yang tidak diingini kepada pesakit. Oleh itu, ianya lebih baik untuk dikeluarkan atau dibuangkan. Walapun demikian, cyst ini memang selalunya tidak membahayakan dan bersifat ketumbuhan tidak berbahaya.

Contohnya, cyst ovari yang terjadi kepada wanita selalunya disebabkan oleh kitaran haid yang tidak sekata serta ketidak seimbangan hormon dalam badan.

Cyst yang melibatkan sistem reproduktif wanita adalah seperti:

 • Corpus luteal cyst
 • Follicular cyst
 • Ovarian cyst
 • Dermoid cyst

Cyst yang boleh terjadi kepada golongan wanita serta golongan lelaki ialah seperti:

 • Sebaceous cyst
 • Ganglion cyst
 • Baker’s cyst
 • Pancreatic cyst
 • Renal cyst
 • Thyroglossal cyst

Apa perbezaan cyst dengan fibroid

Makanan Untuk Cyst Mengecil Sendiri Tanpa Kena bedah
 1. Wanita haruslah peka dan tahu membezakan antara fibroid dan cyst. Hal ini kerana kedua-dua keadaan ini berbeza dan akan menunjukkan simptom yang agak berbeza atau kadang kala serupa. Fibroid merupakan sejenis ketumbuhan yang berlaku pada dinding rahim wanita. Ia dikenali dengan nama ‘leiomyoma’ atau ‘myoma’. Selain itu, fibroid juga sering terjadi kepada wanita dalam lingkungan umur 30an – 40an. Ini tidak bermaksud wanita dalam lingkungan umur lain tidak boleh mendapatnya.
 2. Fibroid mengandungi tisu sahaja di dalamnya dan bukan seperti cyst yang mengandungi cecair. Ini bermaksud fibroid lebih keras apabila ditekan berbanding dengan cyst yang berasa lembut apabila ditekan.
 3. Selain itu juga, cyst boleh terjadi kepada golongan lelaki mahu pun perempuan tetapi fibroid pula tertumpu kepada wanita sahaja kerana lokasinya pada dinding rahim. Cyst yang terjadi kepada golongan wanita atau lelaki serupa sahaja kecuali sistem reproduktif.

Fibroid mempunyai beberapa jenis tertentu iaitu:

 • Submukus
 • Pedunkel
 • Sebserous
 • Intramural

Apakah Tanda Cyst

Setiap individu harus mengambil perhatian mengenai gejala cyst yang berikutan. Hal ini kerana kita haruslah dapat mengenal pasti isu yang sedia ada dan bertindak mengambil langkah pencegahan supaya ianya tidak menjejaskan kesihatan.

Berikut adalah gejala cyst berikutan masalah cyst ovari:

 • Sakit pada bahagian bawah perut
 • Kitaran haid tidak normal atau tidak sekata
 • Pedarahan yang tidak normal
 • Kerap membuang air kecil
 • Pembuangan air besar bermasalah
 • Abdomen membesar tetapi tidak hamil
 • Berlaku keguguran berkali-kali
 • Mandul
 • Tiada selera makan
 • Kurang berat badan
 • Loya dan muntah

Sekiranya cyst tersebut bersifat luaran seperti pada kulit. maka ianya bersifat seperti berikut:

 • Terdapat ketumbuhan atau benjol pada kulit
 • Berasa panas pada kawasan tersebut
 • Sekiranya benjolan ditekan akan meninggalkan cap
 • Di bahagian tengah benjolan tersebut akan ada titik hitam
 • Demam

Makanan Untuk Cyst Mengecil Sendiri Tanpa Kena bedah

Menurut Dr Hamid, bagi pesakit yang menghadapi masalah berkaitan peranakan seperti cyst, fibroid dan endometriosis ini akan pulih dengan penjagaan makanan yang betul.

Ketumbuhan seperti cyst, fibroid atau kanser adalah disebabkan oleh hormon estrogen yang berlebihan diddalam badan wanita. Oleh itu makanan yang di ambil oleh setiap pesakit cyst atau fibroid atau pesakit kanser perlulah dapat mengurangkan penghasilan hormon estrogen yang berlebihan.

Berikut dikongsikan pemakanan yang disarankan oleh Dr Hamid .

20 Makanan Untuk Cyst

Makanan Untuk Cyst Mengecil Sendiri Tanpa Kena bedah

Ambil makanan yang bertindak sebagai anti estrogen.

Makanan2 ini mengadungi aromatase inhibitor yang blok pembentukkan estrogen. Juga mengandungi bahan2 lain saperti sterols, quercetin, DIM, chlorophyls, resveraterol, proanthocyanidin, flavanoids.

 1. Buah delima/promagenate.
 2. Sayur2 broccoli, kobis, califlour, bak choy, raddish.
 3. Minyak zaiton.
 4. Cendawan.
 5. Anggor merah dan biji.
 6. Oats
 7. Teh hijau.
 8. Buah2 citrous – lemon, limau nipis, grape fruits
 9. Kacang2 almond, walnut, peanuts, gajus. Yang tidak diroasted.
 10. Bawang merah.
 11. Kunyit.
 12. Spirulina, chorella
 13. Sayur2 hijau , sawi, bayam, salad dll.
 14. Minyak kelapa dara.
 15. Bawang putih
 16. Kucai dan celery
 17. Berries – blue berries, black currant.
 18. Maca
 19. Fax seeds
 20. Makanan2 fermented – yougat, tapai, kimchi. Bekalkan probiotik atau good bakteria.

Selain daripada pemakanan harian, Dr Hamid juga menyarankan supaya pesakit mengamalkan suplimen untuk mempercepatkan kesembuhan seperti vitamin c, vitamin e, kalsium, multivitamin , minyak ikan yang kaya dengan omega 3 . Suplimen ini diambil sepanjang hayat.

Vivix Makanan Dari Buah Tumbuhan Bantu Kecutkan Cyst Berkesan Selamat

Makanan Untuk Cyst Mengecil Sendiri Tanpa Kena bedah

Bagaimana VIVIX Membantu Kecutkan Cyst ?

Minuman ini bukan ubat yang merawat cyst ye. Minuman ini hanya minuman kesihatan yang membantu badan sihat, hormon stabil dan badan kita sendiri yang akan melawan penyakit. Ingat cyst sepatutnya boleh hilang secara semulajadi. Ianya makin membesar sebab badan kita sendiri. 4 bahan utama di dalam vivix yang berfungsi membantu kecutkan cyst.

Muscadine Grape

Anggur hebat ini satu-satunya anggur semulajadi yang ada lebih 1 kromosom. Ahli saintis menunjukkan profil polyphenolnya berpotensi membantu kesihatan terutamanya untuk kecutkan cyst. Phyto nutrient yang ada dalam anggur ini bersifat Anti virus, anti-bakteria & boleh. Kelebihan buah anggur ini ialah kerana mempunyai Resveratrol & Polyphenol (bertindak sebagai anti-oksida yang terbaik). Bertindak untuk membantu mengecutkan Cyst di ovari dan Bartholin Gland Cyst di luar rahim & mengelakkan daripada cyst untuk kembali semula.

Purple Carrot

Buah purple carrot ini mempunyai sumber terbaik vitamin A. Dalam karet ini juga mempunyai Anthocyanins yang berfungsi sebagai antioksidan utama. Sifat Anthocyanins ini akan bertindak sebagai anti-oksidan, anti-mikrobial, anti karsinogen & mampu untuk mengecutkan Cyst daripada terus membesar di dalam ovari & juga luar rahim (bartholin gland cyst)

Elderberry

Di dalam Elderberry ini ada Flavonoid yang mempunyai anti oksidan yang kuat. Pada masa yang sama ianya kaya dengan sebatian Anthocyanins yang akan memberi kesan kepada anti keradangan (mengurangkan rasa sakit Cyst). Elderberry ini juga akan kuatkan sistem imun badan dan akan mengurangkan rasa stress bagi orang yang sakit Cyst.

Polygonum Cuspidatum

Polygonum Cuspidatum adalah tumbuhan perennial yang besar berasal dari Asia. Tumbuhan ini mempunyai sifat seperti Resveratrol (anti oksida) yang boleh mengecutkan Cyst & Elak Cyst untuk muncul kembali.

Perkongsian Customer yang ada cyst 4cm dan ambil set VIVIX, GLA & CARATOMAX

Makanan Untuk Cyst Mengecil Sendiri Tanpa Kena bedah
Makanan Untuk Cyst Mengecil Sendiri Tanpa Kena bedah

CYST 10CM MENGECIL KE 2CM SELEPAS AMALKAN VIVIX DALAM MASA 3 MINGGU

cyst 10 cm.Makanan Untuk Cyst Mengecil Sendiri Tanpa Kena bedah
set cyst shaklee 10 cm kecut 2 cm.Makanan Untuk Cyst Mengecil Sendiri Tanpa Kena bedah

Nak Order Vivix Makanan Untuk Cyst Mengecil Sendiri Tanpa Kena bedah

tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. 

Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *