Luka Bersalin Vakum.Ubat Bagi Luka Sembuh Cepat

Luka Bersalin Vakum.Ubat Bagi Luka Sembuh Cepat

Semua ibu inginkan proses melahirkan anak dipermudahkan. Akan tetapi ada sesetengah yang terpaksa dibantu. Salah 1 alat bantuan dalam proses ibu melahirkan anak adalah bantuan vakum dan bila kena vakum ni paling azab adalah penjagaan luka bersalin vakum tu.

Mengikut kajian hampir 6-8% ibu bersalin memerlukan bantuan vakum/forcep. Doktor akan mencadangkan bantuan vakum atau forcep untuk mempercepatkan kelahiran bayi jika:

1. Ibu telah lama meneran tetapi masih gagal melahirkan bayi

2. Ibu telah penat dan tidak berdaya lagi

3. Ibu yang berpenyakit jantung atau darah tinggi yang serius (meneran dengan lama boleh menjejaskan kesihatan )

4. Ada tanda tanda menunjukkan bayi telah lemas

Info Dr Sharifah

Risiko Bersalin Secara vakum

Luka Bersalin Vakum.Ubat Bagi Luka Sembuh Cepat

Risikonya adalah sama dengan kelahiran secara semula jadi seperti koyakan di bahagian kemaluan dan sebagainya.

Selain itu, anda mungkin akan mengalami komplikasi untuk membuang air kecil dan besar.

Bagi bayi pula, alat penyedut vakum akan meninggalkan kesan kecil kepada kepalanya.

Jika alat penyedut tersebut tertanggal beberapa kali atau tidak berjaya dilakukan, doktor mungkin akan mencadangkan pembedahanĀ caesarean.

Info xtra.com.my

Luka Bersalin Vakum. Pengalaman sendiri ye

Ini merupakan pengalaman saya sendiri bersalin normal dengan bantuan vakum. Kisahnya bila bersalinkan anak no 2 pada 2014. Anak pertama saya lahirkan secara pembedahan pada 2010 dan kiranya kelahiran anak kedua ini kali pertama saya bersalin normal.

Apa yang jadi selepas bersalin dengan bantuan vakum? Luka jahitan yang sangat banyak. saya tak duduk nak berjalan pun sakit tau

Bersalinkan Maryam secara normal dan vacum. 2 hari sakit tak dapat tidur, seminggu di hospital, 2 kali induce.

Sehari balik dari hospital, maryam demam panas dan kuning naik tinggi. Jadi kena masuk nicu.

5 hari dia di NICU, Ainul ulang alik 2-3 kali ke DEMC setiap hari untuk hantar susu.

Jahit kat bawah yang ” banyak” belum sembuh.. asyik bergerak ke sana sini sampai 1 tahap ainul nak berjalan pun sakit giler. nak duduk lagi la. sampai dalam kereta menangis dekat husband sebab tak boleh nak duduk pun. nak duduk pun takt. huhuu

Tak tahan sangat sakitnya. pedih giler la. tak tau nak explain sakitnya

VIVIX BANTU LUKA SAYA SEMBUH DALAM MASA 3 HARI

 

luka bersalin vakum.Ubat Bagi Luka Sembuh cepat

Ya ALLAH sakitnya.
Nak duduk sakit..
Nak berjalan lagi la sakit..
Sampai nak duduk menanges.. huhuhu

Last pilihan Ainul makan VIVIX. dulu rasa vivix ni MAHAL la. Tapi bila dah SAKIT , MAHAL dah tak nampak dah. Yang PENTING sakit hilang.

3 Hari konsistent makan setiap hari….

ALHAMDULILLAH.. lega sangat. Dah takde pedih, sakit nak duduk, berjalan. Siap boleh pakai seluar

BONUS lagi bila makan vivix semasa berpantang ni:

1. SUSU MERIAH. memang dalam pantang susu memang banyak. tapi kali ni ‘ lain sangat ‘ .. sampai demam pulak bengkak susu. Alhamdulillah dapat bayak buat stok ebm untuk anak.

2. Darah kotor berketul ketul keluar. cerita dekat akak mengurut. dia cakap bagus darah tu keluar. darah tu kalau tak keluar bahaya. bahaya kalau darah nifas ni tak keluar betul betul. keluar habis. pernah baca darah nifas yang tak bersih boleh jadi kanser.

3. Badan rasa segar, sedap la orang cakap. takde la lemau semacam. badan bertenaga. boleh uruskan anak anak walaupun pantang sendiri. muka pun tak pucat sebab peredaran darah berjalan lancar
.
Kalau rasa set berpantang banyak bebenor nak kena telan, ambil je vivix ni je rasanya dah cukup. ALL in 1.

Memang berbaloi makan vivix masa pantang. Sangat puas hati. Next berpantang pun akan pastikan vivix ada pada hari pertama bersalin nanti. baru la luka cepat sembuhkan

Terima kasih kerana hadir dalam hidup saya.

Terima kasih sebab kembalikan senyuman saya.

VIVIX wajib makan masa dalam pantang kalau nak luka cepat sembuh

Bersalin secara Vakum & nak Luka cepat Sembuh? WAJIB amalkan vivix semasa berpantang

Untuk dapatkan vivix ini boleh hubungi kami di

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
www.wasap.my/60133612717

COD area Shah Alam, Setia Alam, Meru, Klang, PJ, USJ , Denai Alam, Kampung Melayu Subang, Bukit Jelutong, Puncak Alam, Bandar Bukit Raja, Alam Impian, Sungai Kandis, Subang Bistari, Elmina, Saujana Utama, Padang Jawa Klang, Jalan Kebun, Bukit Naga, Kota Kemuning, Bandar Sunway, UM, UiTM,MSU

2 thoughts on “Luka Bersalin Vakum.Ubat Bagi Luka Sembuh Cepat

  1. MasyaAllah. Idah pun ada testimoni best dgn Vivix ni. Luka czer yang dah bertahun masih rasa sakit mcm dihiris pisau sembuh selps amalkan vivix. mmg fall in love btl dgn vivix.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *