Haid Tidak Menentu Punca & Rawatannya dan Supplement Membantu

Haid Tidak Menentu Punca & Rawatannya dan Supplement Membantu

Haid Tidak Menentu Punca & Rawatannya dan Supplement Membantu. Ramai di antara kita kaum wanita mengalami masalah kitaran haid tidak menentu. Kadang-kadang haid datang terlampau awal, kadang-kadang haid lewat datang, kadang-kadang haid tidak datang langsung.

Ataupun jika haid datang kuantiti nya terlampau banyak, atau kadangkala terlampau sedikit. Masalah haid tidak menentu ada banyak puncanya dan ada juga rawatannya.

  • Scan Gynae (uterus & ovari) – Transabdominal atau transvaginal
  • Pemeriksaan darah hormon
  • Pemeriksaan pangkal rahim dan pap smear
  • Konsultasi dan rawatan

PUNCA HAID TAK TERATUR

Haid ini berkaitan dengan keseimbangan hormon. Apabila hormon tak seimbang, ia mengganggu tempoh dan perjalanan haid.

Boleh jadi sebab kita terlalu stress, jadi terlampau banyak hormon cortisol iaitu hormon stress yang terhasil. Ini menyebabkan hormon kita secara keseluruhan tidak seimbang.

Atau boleh jadi haid kita tak menentu sebab gaya pemakanan dan gaya hidup yang tidak berapa sihat.

Hormon pun perlukan makanan. Kalau pemakanan kita kurang khasiat, hormon tak cukup makan, boleh jadi juga haid terganggu.

Selain rawatan dengan doktor sekiranya anda berminat untuk menggunakan supplement Shaklee untuk atasi masalah haid tidak menentu

Supplement Shaklee Untuk Haid Tidak Menentu

GLA Complex

GLA merupakan bahan binaan bagi prostaglandin. Prostaglandin merupakan bahan hormon dalam badan. Ianya penting untuk fungsi kimia badan seperti mengawal tekanan darah, mengawal muscle contraction, menghalang rembesan gastrik dan banyak lagi. Ia juga adalah anti keradangan, anti pembekuan darah disamping mengurangkan tekanan darah

GLA (Asid Linolenik Gama) digunakan oleh ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan. GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin – bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses badan yang normal.

Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel.

Bagaimana GLA bantu betulkan period anda yang tidak menentu?

Makanan hormon adalah dalam bentuk asid lemak seperti GLA. GLA adalah asid lemak omega 6, tetapi yang berasal dari tumbuh-tumbuhan, bukan dari ikan. Antara makanan yang kaya dengan GLA termasuklah minyak hemp, minyak safflower dan minyak borage.

Apabila pemakanan kita kurang dari asid lemak, hormon tak cukup makan. Bila hormon tak cukup makan, hormon akan jadi tidak sihat. Hormon yang tidak sihat akan mendatangkan penyakit kepada tubuh.

Period yang tidak teratur adalah salah satu penyakit yang di kira masih ringan yang disebabkan oleh masalah hormon yang tidak sihat. Jika dibiarkan berlarutan, masalah hormon ini boleh menjurus kepada pembentukan cyst dan fibroid. Oleh sebab itu, jangan ambil remeh tentang hormon terutamanya apabila anda berusia 25 tahun ke atas.

Apa beza EPO dan GLA Shaklee?

EPO juga dikenali sebagai Evening Primrose Oil. Biasanya farmasi atau klinik akan beri anda EPO jika anda minta GLA.

Kedua-dua EPO dan GLA Shaklee ini mengandungi minyak GLA yang membantu memperbetulkan period anda.

Kepekatan minyak GLA

Bezanya kepekatan minyak GLA di dalam GLA Shaklee 3 kali lebih tinggi berbanding minyak GLA di dalam EPO.

Kandungan GLA di dalam GLA Shaklee pula adalah lebih tinggi dari kandungan GLA di dalam EPO.

GLA di dalam GLA Shaklee pula adalah lebih tinggi, iaitu 55% dari keseluruhan isi kandungan satu tablet- 284 mg minyak GLA.

Kadar penyerapan
GLA Shaklee dihasilkan dari minyak bunga borage dan minyak biji safflower yang kaya dengan minyak GLA.

Minyak bunga borage dan minyak biji safflower ini lebih mudah diserap ke dalam badan untuk cepat betulkan masalah period tidak teratur, berbanding minyak bunga Evening Primrose di dalam EPO.

Set ini telah membantu ramai wanita perbetulkan semula period mereka.

ESP Shaklee Jayzra

ESP

Fitoestrogen adalah sebatian yang terdapat dalam tumbuh-tumbuhan yang kimia yang serupa dengan hormon estrogen. Biasanya dianggap sebagai terlibat dalam pembiakan wanita, sebenarnya estrogen mengawal banyak aspek penting bagi tubuh pada lelaki dan wanita: metabolisme, tulang dan kesihatan saluran darah, warna kulit, tahap kolesterol, keseimbangan cecair dan keinginan seksual.

Soya adalah salah satu sumber yang kaya dengan phytoestrogen, yang mengandungi tahap tertinggi isoflavon dalam makanan. isoflavon soya mengaktifkan reseptor estrogen badan anda, protein yang mengesan kehadiran estrogen dan menjalankan kesan seperti perubahan dalam gen. ESP Shaklee yang mengandungi phytoestrogen semulajadi yang membantu seimbangkan hormon wanita

Bagaimana ESP membantu membetulkan semula period anda?

ESP mengandungi protein. 2 peranan protein dari ESP termasuk lah:

#1 : Perkuatkan otot rahim

Protein sangat penting untuk bantu kuatkan otot di dalam tubuh kita. Ini termasuklah otot rahim.

Protein dari ESP bantu bina semula otot rahim agar kuat, elastik dan tidak kejang. Sekaligus ini membantu mengurangkan pendarahan dengan cepat.

#2 : Baik pulih dinding rahim
Apa yang terjadi semasa period?

Ovum yang dihasilkan oleh ovari yang masuk ke dalam rahim tidak tersenyawa dengan sperm – bila sampai masanya, dia akan jatuh dari dinding rahim sebagai darah period.

Sedikit sebanyak dinding rahim akan terkesan dengan aktiviti ini.

Tubuh anda sangat perlukan makanan tinggi protein untuk memastikan dinding rahim kuat semasa tempoh period. Protein juga sangat diperlukan untuk baik pulih dinding rahim yang period.

Kajian menunjukkan wanita yang keluar darah yang banyak melepasi tempoh period mempunyai kandungan protein yang amat rendah.

#3 : Beri semula tenaga

Setiap sel memerlukan makanan, ini termasuk semua sel di dalam badan. Kalau sel tak cukup makan, sel akan jadi lemah.

Apabila sel lemah, secara automatik, badan kita akan jadi lemah.

Makanan sel adalah zat protein.

Jadi ESP berperanan untuk pastikan sel-sel darah merah dan sel-sel lain di dalam tubuh anda dapat makanan yang secukupnya, sekaligus memberi anda tenaga semasa darah keluar berpanjangan supaya anda tidak terlalu letih dan rasa mahu pitam.

Hormon memerlukan makanan.

gla untuk masalah period
haid tidak menentu
haid tidak menentu

Shaklee Untuk Lancar Haid

Cara Set Period Shaklee Betulkan Semula Haid Yang Tidak Teratur. Bukan semua wanita mempunyai haid yang cantik setiap bulan. Ada memang jenis haid tak teratur sejak zaman sekolah. Haid tak teratur boleh jadi

Bila datang haid, darah tu panjang je datang, lebih dari 15 hari tempoh haid. Kan dah namanya darah penyakit kalau macam tu. Atau, Haid datang kejap setiap 2 bulan, atau kejap 2 bulan sekali baru nampak.

Walau apa pun, sebagai wanita, haid tak teratur sedikit sebanyak boleh buat kita rasa stress dan moody. Betul betul? Mari saya kongsikan punca kenapa haid tidak teratur dan cara untuk perbetulkan semula haid yang tidak menentu ini.

Haid Tidak Menentu ? Nak cuba GLA & ESP Shaklee

Boleh whatsapp ke www.wasap.my/60133612717/haidtidakmenentu

COD area Shah Alam, Klang, Petaling Jaya, Subang Jaya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *