Coqtrol Plus Banyakkan Bilangan Sperma

Coqtrol Plus Banyakkan Bilangan Sperma

Ketidaksuburan bukan berpunca dari isteri sahaja. Malah ramai ketidaksuburan datang dari lelaki. Oleh itu, adalah amat penting untuk suami menjalani pemeriksaan bagi menentukan kuantiti dan kualiti sperma. Ada pelbagai cara untuk tingkatkan ketidaksuburan lelaki dan hari ni saya nak kongsikan kelebihan Coqtrol Plus banyakkan bilangan Sperma

Kurang Sperma

Kurang sperma bermaksud kepekatan ataupun bilangan sperma yang berada di dalam air mani adalah kurang daripada jumlah yang normal.

Dalam istilah perubatan ia dipanggil sebagai oligospermia. Jika tiada langsung sperma didapati di dalam air mani, kita namakan masalah ini sebagai azoospermia.

Masalah ini berlaku apabila bilangan sperma seseorang itu adalah kurang daripada 15 juta sperma dalam setiap mililiter air mani. Mempunyai sperma yang kurang akan menyebabkan seseorang itu sukar untuk mempunyai zuriat.

Simptom Kekurangan Sperma

Simptom utama mereka yang mengalami masalah ini adalah kemandulan. Bermaksud isteri tidak mampu hamil disebabkan bilangan sperma suami yang sedikit. Kebanyakan daripada pesakit selalunya tidak mempunyai sebarang simptom.

Tetapi ada juga sesetengah lelaki yang mempunyai simptom disebabkan penyakit lain yang dihadapi olehnya seperti:

 • Masalah dengan hubungan seks: Kurang nafsu untuk melakukan seks, mati pucuk
 • Sakit, bengkak atau ketumbuhan pada bahagian testis

Punca Kurang Sperma

Penghasilan sperma adalah suatu proses yang kompleks dan memerlukan testis dan juga bahagian penghasilan hormon berfungsi dengan normal. Apabila sperma dihasilkan ia akan disimpan di dalam testis dan hanya akan dikeluarkan apabila ejakulasi berlaku.

Kurang Sperma diSebabkan Penyakit

Terdapat beberapa penyakit yang menyebabkan masalah kekurangan bilangan sperma berlaku. Ia adalah:

1. Varicocele

Ini adalah keadaan dimana terdapat saluran darah yang membengkak dibahagian testis. Ia merupakan salah satu punca utama penyebab kemandulan lelaki.

Perkara ini mungkin akan menyebabkan kawalan suhu dibahagian testis tidak dapat dikawal dengan sepenuhnya. Varicocele akan menyebabkan kualiti sperma berkurangan.

2. Jangkitan testis

Terdapat jangkitan kuman di bahagian testis yang akan menyebabkan sperma tidak dapat dihasilkan dengan baik. Jangkitan beguk sebagai contoh juga boleh menyebabkan bahagian testis ini mengalami keradangan dan komplikasinya adalah kurangnya penghasilan sperma selepas itu.

3. Masalah ejakulasi

Ejakulasi berbalik(retrograde ejaculation) berlaku apabila terdapat air mani yang masuk ke dalam pundi kencing berbanding di pancutkan semua keluar.

4. Antibodi yang menyerang sperma

Terdapat pesakit di mana sistem imunnya mengalami kekeliruan sehingga mana sperma dalam badannya di serang oleh antibodi yang dhasilkan oleh badannya sendiri.

5. Ketumbuhan

Kanser boleh memberi kesan kepada organ reproduktif lelaki secara langsung apabila kanser itu sendiri boleh menghasilkan hormon yang mengganggu fungsi tersebut. Pembedahan dan juga kemoterapi untuk rawatan kanser tersebut juga boleh mengganggu kesuburan seseorang lelaki.

6. Testis yang tidak turun(Undescended testis)

Ketika pembesaran bayi dalam kandungan, testis berada di dalam abdomen sehinggalah ia turun ke dalam skrotum. Tetapi terdapat pesakit yang testisnya tidak turun ke dalam skrotum dan tersekat di dalam abdomen. Ini menyebabkan perkembangan sperma tidak begitu sempurna. Bahkan ia meningkatkan risiko kanser testis

7. Ketidakstabilan hormon

Gangguan hormon di dalam badan terutamanya hormon tiroid dan juga hormon adrenal akan mengganggu penghasilan sperma

8. Kecacatan genetik

Penyakit keturunan seperti Sindrom Klinefelter, Sindrom Kallmann dan Sindrom Kartagener boleh menyebabkan kemandulan kepada individu yang menghadapi masalah tersebut.

9. Ubat-ubatan

Beberapa jenis ubat seperti steroid anabolik, suntikan testosteron, ubat kemoterapi boleh mengganggu penghasilan sperma.

10. Pembedahan

Beberapa jenis pembedahan boleh meningkatkan kebarangkalian untuk mengganggu saluran yang menyalurkan sperma keluar seperti pembedahan angin pasang, pembedahan pada bahagian testis, pembedahan pada bahagian prostat dan sebagainya.

Kurang Sperma Punca dari persekitaran

Penghasilan sperma juga boleh terganggu disebabkan pendedahan dengan benda di kawasan persekitaran kita seperti:

 • Bahan kimia daripada industri: Pendedahan yang lama kepada bahan seperti benzene, toluene, xylene, herbicides, pesticides dan pelarut organik boleh menyebabkan bilangan sperma berkurangan
 • Logam berat: Pendedahan kepada logam berat juga boleh menyebabkan kemandulan
 • Radiasi: Pendedahan kepada radiasi x-ray boleh menyebabkan penghasilan sperma berkurangan malah ia mengambil masa beberapa tahun untuk ia menjadi normal semula.
 • Suhu testis yang berlebihan: Suhu yang tinggi boleh mengganggu penghasilan sperma di dalam testis. Terdapat kajian yang menyatakan penggunaan sauna boleh mengurangkan penghasilan sperma.

Duduk dengan terlalu lama, memakai pakaian yanag ketat boleh meningkatkan suhu dibahagian testis dan menyebabkan penghasilan sperma sedikit terganggu

Kurang Sperma Punca Dari Gaya hidup dan lain-lain

Terdapat beberapa punca lain yang menyebabkan masalah kurang sperma ini berlaku. Ia adalah:

 • Alkohol: Pengambilan alkohol boleh mengurangkan penghasilan hormon testosterone dalam badan yang akan berakhir dengan kurangnya penghasilan sperma.
 • Pekerjaan: Terdapat beberapa pekerjaan yang boleh meningkatkan risiko kemandulan atau kurangnya penghasilan sperma terutamanya yang melibatkan tempoh masa duduk yang lamai sebagai contoh pemandu lori. Walaubagaimanapun, data yang ada menunjukkan kesan yang berbeza-beza atau tidak konsisten.
 • Merokok: Mereka yang merokok mempunyai bilangan sperma yang lebih rendah berbanding dengan orang yang tidak merokok.
 • Stres dan kemurungan: Stress yang terlalu lama boleh menyebabkan gangguan pada hormon
 • Berat badan: Obesiti boleh menyebabkan gangguan pada hormon badan dan ini boleh menyebabkan kurangnya penghasilan sperma tersebut

Sumber :Thediagnosa

Coqtrol Plus Banyakkan Bilangan Sperma

COQTROL UNTUK KESIHATAN SPERMA LELAKI

 • COQ10 ni memang sesuai untuk KESUBURAN lelaki dan wanita.
  Kesihatan sperma memang sangat penting untuk memastikan kesuburan tu meningkat
 • Dengan sifat antioksida dalam COQ10 ni, ia akan melindungi sperma daripada kerosakan akibat dari radikal bebas dan tingkatkan jumlah sperma yang sihat dan aktif bergerak.
 • Bilangan mitokondria paling tinggi kat bahagian leher sperma. Dan kita kena tahu bukan semua sperma boleh berenang dengan baik.
 • Jadi, COQ10 ni akan bekalkan tenaga dekat sperma ni untuk menjadikan sperma lebih aktif bekerja secara tidak langsung suami pun akan lebih subur.
 • Pengambilan CoQ10 membantu:
 1. Meningkatkan jumlah sperma yang sihat.
 2. Meningkatkan pergerakan sperma. Meningkatkan kualiti ovum.
coqtrol sperma
coqtrol sperma
coqtrol sperma

Bukan bilangan yg diambil kira, yg penting berapa byk yg berkualiti.
Contoh masa mula2 tu bilangan spermatozoa tinggi tapi yg berkualiti 20% sahaja.
2nd time test lepas consistent CoQTrol Shaklee, spermatozoa bilangan lebih rendah tapi yg berkualiti 60%, hanya 2 bulan.
Mmg ada kajian saintifik pengambilan coq10 akan meningkatkan kualiti sperma, jadi sesuai untuk mereka yang sedang TTC/nak baby.

CoqTrol Shaklee Bantu Sperma Laju Jumlah Lebih banyak

Coqtrol Plus Banyakkan Bilangan Sperma Dari 35 ke Puluhan Ribu

Punca penantian 5 tahun bagi mendapatkan zuriat akhirnya terjawab bila suami kepada isteri ini bersetuju untuk buat pemeriksaan kesuburan.

Siapa sangka masalah kesuburan ini dihadapi oleh pihak suami. Kebanyakannya menyangka sukar untuk mendapatkan zuriat adalah berpunca dari pihak isteri.

Keputusan pemeriksaan hospital menunjukkan semuanya baik dan normal dari pihak isteri.

Tapi sangat mengejutkan apabila hasil pemeriksaan doktor jumlah sperma lelaki adalah hanya berjumlah 35 jauh dari kebiasaan normal ‘sperm count’ yang sepatutnya beribu2 ekor. Ini memang tidak masuk akal!

???????? Lebih mengejutkan selepas 3 bulan konsisten Set Kesuburan Shaklee tuk lelaki. Hasil ‘sperm count’ & ‘sperm mobility’ meningkat kepada 95000 (peningkatan ketara beribu2 ekor sperma ????????)

Bagaimana Nak dapatkan Coqtrol Plus Banyakkan Bilangan Sperma ni?

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set tenaga shaklee mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya.

www.wasap.my/60133612717/spermakurang

Boleh ke COD Coqtrol Plus Banyakkan Bilangan Sperma ni ?

Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam, UiTM Shah Alam, UiTM Punak Alam, Universiti Malaya

Faiz Saaid
Pengedar Shaklee Shah Alam
www.wasap.my/60133612717/spermakurang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *