Bahaya Kolesterol Tinggi – Rendahkan Bacaan Tanpa Ubat

Bahaya Kolesterol Tinggi – Rendahkan Bacaan Tanpa Ubat

Kolesterol yang tinggi adalah sangat bahaya kepada badan manusia. Walaubagaimanapun, ia boleh dirawat. Pelbagai perubatan yang boleh membantu menurunkan kolesterol, tetapi salah satu langkah terbaik adalah dengan mengubah cara pemakanan harian kita.

Dengan mengelak pengambilan makanan berasaskan haiwan, ia boleh mengurangkan tahap kolesterol di dalam badan bukan sahaja dengan mengurangkan kuantiti kolesterol tersebut malah mengurangkan kadar sintesis atau penghasilan kolesterol di dalam badan.

mengurangkan pengambilan kalori atau tenaga harian sebanyak 7% dari makanan berasaskan lemak haiwan dan mengurangkan kadar pengambilan kolesterol sebanyak 200mg setiap hari.

Dicadangkan kepada mereka yang mengalami masalah kolesterol tinggi di dalam badan supaya mengurangkan pengambilan kalori atau tenaga harian sebanyak 7% dari makanan berasaskan lemak haiwan dan mengurangkan kadar pengambilan kolesterol sebanyak 200mg setiap hari. Nasihat lanjut perlu anda dapatkan dari doktor dan pakar untuk tindakan seterusnya.

Sumber 

TANDA-TANDA KOLESTEROL TINGGI 

Seseorang yang mempunyai tahap kolesterol yang tinggi kebiasaannya akan mengalami tanda-tanda berikut:- 

 1. Sering berasa kebas-kebas pada kaki 
 2. Timbul bintik-bintik putih(biji lemak) pada bahagian bawah mata, 
 3. kawasan muka atau leher yang disebabkan oleh kadar trigliserida yang tinggi 
 4. Mudah letih, penat dan cepat mengantuk 
 5. Sering berasa sakit kepala. 
 6. Arteri yang semakin sempit akan membuatkan aliran darah ke otak berkurangan, sehingga menyebabkan rasa sakit pada kepala
 7. Kaki membengkak akibat pembuluh darah semakin sempit. Kaki merupakan bahagian yang paling sedikit mendapat darah 
 8. Senak dada sebelah kiri apabila pembuluh darah pada bahagian jantung mula tersumbat. 

Hal ini menunjukkan kadar kolestrol terlampau tinggi Jika tanda-tanda yang dinyatakan ada pada anda, segeralah membuat pemeriksaan doktor dengan melakukan Ujian Kolesterol untuk memeriksa tahap kolestrol anda

rawat bintik kolesterol

Risiko Kolesterol

Kolestrol ada dua sumber: Badan – Hati anda dan sel-sel lain dalam tubuh anda menghasilkan 75% dari kolestrol darah.  Makanan – 25% datang dari apa yang kita makan. Kolestrol LDL adalah kolestrol yang bahaya kerana terlalu banyak ia berada dalam darah akan menyebabkan arteri tersumbat sekaligus akan meningkatkan risiko untuk serangan jantung dan strok.

Ia dihasilkan secara semulajadi oleh tubuh tetap ramai orang mewarisi gen yang menyebabkan merka menghasilkannya terlalu banyak. Faktor pemakananan seperti lemak politepu ( Polysaturated ) dan  lemak trans ( Transfat ) juga meningkatkan jumlah % terlalu tinggi.

Bintil / Bintik Kolesterol Tanda Kolesterol Tinggi

Bintil kolestrol atau xanthomas adalah lebihan lemak yang terbina di bawah kulit. Sesiapa pun boleh mempunyai bintil ini tetapi paling biasa kita akan lihat pada orang tua dan orang yang mempunyai sejarah kolestrol tinggi. Xanthomas boleh muncul di mana-mana sahaja di sekitar badan..selalu kita kan lihat di sekitar lutut, siku , tangan , kaki , sendi , tendon dan yang tempat yang lain.

Tetapi apabila kolestrol terbentuk pada kelopak mata ia dipanggil xanthelasma palpebra. Keadaan ini biasanya tidak semestinya dikaitkan dengan tahap kolestrol yang tinggi. Bintil kolestrol boleh berbeza dari segi saiz sama ada saiz kecil atau besar lebih kurang 3 inci. Biasanya ia terbentuk seperti lebihan daging berwarna putih atau kekuningan. Bintil ini tidak menyakitkan tetapi boleh mengganggu penampilan wajah seseorang jika kelihatan banyak di sekitar kelopak mata atau muka.

Bahaya Kolesterol Tinggi

Jumlah kolesterol yang tinggi dan berlebihan di dalam badan boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius terhadap sistem kardiovaskular badan.

Darah di dalam badan akan membawa kolesterol yang terdapat di dalam badan ke pelbagai organ dan kelenjar yang memerlukannya. 

Ia dibawa oleh sejenis pembawa yang dikenali sebagai lipoprotein. Apabila terlalu banyak kolesterol yang melalui saluran darah, kolesterol ini akan mula terbentuk di dinding arteri iaitu pada dinding saluran darah. 

Pembentukan kolesterol ini dipanggil plak seterusnya memberi kesan kepada sistem kardiovaskular badan.

Berapa Kadar Kolesterol Yang Patut Kita Ambil

Berdasarkan guideline yang dikeluarkan oleh American Heart Association, saranan pengambilan kolesterol adalah seperti berikut:


Bagi individu normal, tidak melebihi 300mg sehari
Untuk pesakit jantung, tidak melebihi 200mg sehari


Cara yang mudah untuk menurunkan kadar kolesterol adalah dengan mengurangkan makan makanan yang tinggi kolesterol

Tips Melawan Kolesterol

 1. Berhenti mengambil makanan yang berlemak dan berminyak – salah satu penyebab adalah makanan. Jadi kita kena elakkan makanan yang mengandungi tahap kolestrol tinggi. Sebenarnya susah nak explain makanan yang tinggi kolestrol..senang untuk kita faham makanan yang berminyak dan berlemak.
 2. Jangan goreng berulang – Jika nak menggoreng pon pastikan minyak yang digoreng tidak digunakan berulang kali. Sebab minyak yang diguna semula itu lagi tinggi tahap kolestrolnya.
 3. Guna minyak yang sihat untuk menumis – Minyak Naturel yang paling rendah kadar lemaknya setakat yang saya tahu..nak elak dari tumis makanan memang sukar tapi boleh guna minyak masak seperti minyak jagung, matahari atau zaitun. Minyak nie mahal sikit tapi berkhasiat.
 4. Bertukar ke masakan tidak bergoreng dan bertumis – Ubah diri kita dan lidah ke arah masakan rebus dan bakar. Minimumkan masakan goreng.
 5. Makan makanan yang berserat tinggi – High fiber juga dapat mengurangkan kolestrol..sayur-sayuran, buah-buahan adalah sumber serat yang baik. Jika tak makan sayur, boleh gantikan dengan product high fiber.
 6. Kurangkan makan daging merah tetapi lebihkan ikan – contohnya daging lembu..daging nie ada bersama lemaknya..jadi lebihkan ikan..macam dalam seminggu 2 hari makan daging, 5 hari makan ikan.
 7. Jangan lupa bersenam – penting untuk turunkan kadar kolestrol dengan segera..segala lemak yang masuk dalam badan kena dibakar supaya tidak tersimpan dalam badan. cukup sekadar kuar peluh, xperlula sampai kena selalu pegi gim.
 8. Gantikan santan kepada santan rendah lemak atau susu rendah lemak. – santan memang amat diperlukan bagi rakyat Malaysia. Majority semua makanan perlukan santan. tetapi boleh digantikan dengan santan rendah lemak.

PHYTOCOL-ST

Phytocol-ST diperbuat daripada adunan mantap fitosterol yangmembekalkan sebanyan 2000mg fitosterol sehari, memenuhi keperluan harian berdasarkan saranan Institut Kesihatan Kbenagsaan (NIH).

Kandungannya ialah daripada badah semulajadi iaitu minyak Tall.

Bagaimanakah fitosterol (atau dikenali jugak sebagai plant sterol) dalam Phytocol-ST bertindak menghalang penyerapan kolesterol jahat LDL ke dalah salur darah dari sistem penghadaman kita.

Sebelum pengambilan Phytocol, perhatikan kolesterol masuk tanpa halangan

Selepas mengambil Pyhtocol, fitosterol/sterol mengawal dinding salur darah dan menyekat kemasukan kolesterol LDL dan hanya membenarkan koleseterol HLD sahaja melepasi dinding salur darah

https://youtube.com/watch?v=UjKjQ5N-Gnw

OMEGA GUARD

Omega Guard merupaka minyak ikan paling tulen di dunia dan ia mengandungi rangkaian spektrum penuh 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA, ALA dan banyak lagi.

 1. Minyak Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee diesktrak dari ikan laut dalam dan berair sejuk (sardin, mackerel, herring dan anchovies)
 2. Tidak dihasilkan dari minyak hati ikan yang mengandungi toksik.
 3. Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee mengandungi 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan minyak hati ikan.
 4. Sangat berbeza daripada produk omega 3 di pasaran kerana Omega Guard Shaklee satu- satunya minyak ikan omega 3 paling tulen, lengkap dengan 7 jenis asid lemak omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA dan ALA.
 5. 1 kapsul Omega Guard Shaklee membekalkan 905mg asid lemak omega 3, EPA dan DHA.
 6. Omega Guard Shaklee dihasilkan daripada kaedah ultratulen bergred farmaseutikal berteknologi terkini. Kaedah utlratulen adalah proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengektrask omega 3 yang tulen dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB.

Menurunkan paras kolesterol dengan meningkatkan paras kolesterol HDL yang menghantar LDL kolesterol ke hati untuk disingkirkan


Phytocol akan membekalkan fitosterol yang akan jadi bodyguard dalam sistem penghadaman kita. Apa kita makan hari tu, fitosterol tahan dari masuk ke salur darah. Omega Guard bertindak mengurangkan LDL kolesterol yang sedia ada dalam salur darah dengan membantu menghantar ke hati untuk disingkirkan

VIVIX

Antioksidan dalam Vivix membantu dalam perlindungan sel termasuklah sel di sekitar bahagian salur darah. Orang yang alami masalah kolestrol yang tinggi adalah disebabkan oleh plug atau kolestrol berlebihan dalam salur darah.

Apabila kita mengambil Vivix, Vivix melindungi salur darah kita, jadi salur darah kita akan dilindungi dari kerosakan. Jadi kolestrol tidak boleh menempel pada salur darah. bahaya kolesterol tinggi.

control kolesterol
lab result kolesterol lepas makan shaklee
kolesterol turun amalkan omega lecithin
ethan wang bahaya kolesterol tinggi
vivix elak bahaya kolesterol tinggi
bahaya kolesterol tinggi

Adakah anda juga mengalami masalah kolesterol tinggi ? Jika dibiarkan ianya akan mendatangkan pelbagai penyakit kronik .Berapakah kos rawatan yang harus anda keluarkan bagi mengatasi masalah tersebut? Kos perubatan tidak murah.

Nilai kesihatan itu lebih utama. Jika anda anda mengalami masalah  ini, segera dapatkan vitamin diatas bagi membantu anda mengatasi masalah tersebut. Hubungi saya segera untuk info & konsultasi lebih lanjut. bahaya kolesterol tinggi

Ainul Mustafa
Shaklee Certified Product Trainer
SMS / Call / Whatsapp: 013-3612717
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Pengedar Shaklee Area : Shah Alam, Klang, Puncak Alam, Bukit Jelutong, Putra Heights, Petaling Jaya, Subang Jaya, Universiti Malaya (UM), Menara TM, Bangsar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *