Teh Detox Kurus Tenaga Selamat Tak Sakit Perut

Teh Detox Kurus Tenaga Selamat Tak Sakit Perut

Minuman teh detox sangat terkenal bagi amalan membersihkan toksin dalam badan.Lagipun, testimoni teh detox mengatakan mampu memberi kesan penurunan berat badan.Dengarkan dua kelebihan ini ramai yang mula ‘dahagakan’ teh detox, maklumlah siapa je tak nak bentuk badan yang cantik dan kesihatan dalam keadaan baik. Mari saya kongsikan Teh Detox Kurus Tenaga selamat dan tak buat sakit perut cirit birit

Jenis Jenis Teh

Teh sudah menjadi minuman ruji untuk rakyat Malaysia – dari teh cina dan teh herba (leong cha) yang mudah didapati di gerai-gerai minuman tempatan, sehinggalah yang dicampur dengan susu seperti teh tarik dan teh si ping. Tahukah anda apa yang membezakan teh-teh ini dan yang mana satu yang paling sesuai untuk anda?

Kesemua jenis teh diperbuat daripada pokok teh atau nama saintifiknya Camellia sinensis. Daun teh ini kemudian dipetik dan diproses dengan cara yang berbeza, untuk mengeluarkan rasa dan aroma yang tertentu, dan menghasilkan pelbagai variasi teh yang ada. 

Teh biasanya mendapat warna dan rasanya melalui keadaan pengoksidaan.Teh putih dan teh hijau mempunyai daun teh yang paling kurang teroksida, sementara Oolong, Hitam dan Pu’er pula menggunakan daun teh yang paling banyak teroksida. Semakin kurang teh teroksida, semakin lembut rasa dan aromanya. Apabila kadar teroksida daun teh semakin tinggi, ia akan menghasilkan teh berwarna coklat gelap, manakala daun teh dengan kadar teroksida rendah menghasilkan teh berwarna kuning kehijauan dan sedikit pucat. 

Sementara itu, teh herba pula bukan dihasilkan dari pokok Camellia sinensis. Teh herba biasanya bukan dikategorikan sebagai teh tetapi digelar sebagai Tisane. Antara teh herba yang popular ialah teh peppermint, teh halia, teh moringa, teh ros, teh barli dan teh chamomile.

TEH PUTIH

Teh putih melalui pemprosesan paling mudah berbanding dengan jenis teh lain. Teh jenis ini dipetik hanya beberapa hari sahaja dalam setahun di China, ketika tisu pucuk daun tersebut masih sangat lembut. Teh ini kemudian dibiarkan layu dan kering untuk mengelakkan berlakunya pengoksidaan. 

Teh putih selalunya mempunyai rasa dan aroma yang lembut. Nuansanya digambarkan sebagai lembut, membangkitkan rasa segar seperti aroma buluh, asparagus atau bauan berunsur tanah seperti badam. Aroma teh ini juga lebih cenderung ke arah bauan jambangan bunga. Variasi teh putih paling terkenal ialah Silver Needle (Bai Hao Yin Zhen) yang berasal dari China. 

TEH HIJAU

Teh hijau mengekalkan warna pentingnya kerana ianya tidak teroksida. Teh jenis ini akan diproses dengan membuang bahan yang boleh menyebabkan proses pengoksidaan. Daun teh akan dipanaskan dengan suhu terkawal untuk menjamin aromanya, ia juga bertujuan untuk mengekalkan kualiti teh dan warna hijau pada daun teh yang diproses. Antara jenama teh hijau yang terkenal ialah Dragon’s Well (Lung Ching) yang berasal dari China dan Sencha dari Jepun.  

TEH OOLONG

Teh Oolong merupakan teh yang diproses separuh teroksida. Perkataan “Oolong” berasal dari Bahasa Cina yang bermaksud “Naga hitam”. Daun teh yang lebih besar dan matang akan dipetik kemudian dilayukan, digulung, dioksida dan kemudian dibakar. Teh Oolong mempunyai rasa dan aroma yang berbeza dari satu tempat ke satu tempat yang berbeza, dimana iklim dan jenis tanah memainkan peranan dalam membezakan aroma teh ini. Jenama teh hitam yang terkenal ialah Goddess of Mercy (Tie Guan Yin) berasal dari China. 

TEH HITAM

Untuk kebanyakan teh hitam, pucuk teh muda dipetik sebelum dilayukan, digulung, melalui proses pengoksidaan sepenuhnya kemudian dibakar. Teh ini berasal dari China namun kini ia ditanam secara meluas di seluruh dunia. Antara teh hitam yang terkenal datangnya dari rantau India seperti Assam, Darjeeling, Nilgiri dan Sri Lanka. 

Teh hitam terdapat dalam dua bentuk; dikisar menjadi serbuk dan dalam bentuk daun. Teh hitam yang dikisar cenderung untuk mempunyai kandungan kafein lebih tinggi, menjadikan ia minuman pagi paling ideal jika ditambah dengan susu dan gula. Teh hitam dalam bentuk daun pula lebih cenderung untuk mempunyai rasa halus dan lembut menjadikan ia minuman ringan paling sesuai sepanjang hari.

TEH PU’ER

Teh Pu’Er adalah sejenis teh yang ditapai. Teh jenis ini menggunakan beberapa jenis mikrob dan bakteria untuk proses penapaian daun teh. Teh ini dimampatkan ke dalam bentuk seperti batu-bata atau cakera. Rasa teh ini boleh berubah berdasarkan berapa lama ianya disimpan. Teh jenis ini disimpan sehingga 30 tahun untuk menjadikannya lebih berkualiti dan mahal. 

Teh Pu’er biasanya berwarna gelap dan rendah kafein, ianya juga mempunyai rasa yang menenangkan. Masyarakat Cina percaya bahawa Pu’er membantu proses penghadaman, dan dalam satu kajian baharu mendapati bahawa teh ini boleh menurunkan kadar kolesterol dalam badan. 

Kebaikan Teh Pada Kesihatan

Teh melambatkan proses penuaan

Teh kaya dengan antioksidan yang mampu menghalang tubuh badan dari penuaan dan menentang kerosakan yang berpunca dari pencemaran. Teh yang kurang pengoksidaan seperti teh hijau dan putih mempunyai kadar antioksidan yang lebih tinggi kerana kurang diproses berbanding dengan jenis teh lain.

Mengurangkan risiko serangan jantung & strok

Satu kajian menunjukkan risiko serangan jantung berkurang sehingga 20 peratus dan risiko serangan strok berkurang sehingga 35 peratus buat mereka yang minum 1 hingga 3 cawan teh hijau setiap hari. Risiko serangan jantung berkurang sehingga 32 peratus buat mereka yang minum 4 cawan atau lebih teh hijau setiap hari. 

Menguatkan tulang

Teh moringa, salah satu jenis teh herba yang berasal dari Asia Selatan terkenal dengan kegunaannya dalam bidang perubatan. Moringa kaya dengan kalsium, zat besi, vitamin A dan K, menjadikan ini minuman pilihan yang tepat untuk membantu anda menguatkan tulang.

Meningkatkan sistem imunisasi

Kajian menunjukkan bahawa teh mempunyai keupayaan untuk meningkatkan sistem imun tubuh badan dan berkesan melawan penyakit. Teh basil atau tulsi yang mengandungi khasiat seperti anti-bakteria, anti-kulat dan anti-radang, telah digunakan oleh pengamal Ayurvedic berabad lamanya untuk membantu menguatkan sistem imun selepas berlakunya kecederaan atau ditimpa penyakit. 

Teh herba melegakan sistem penghadaman

Teh herba seperti chamomile, baik bagi mereka yang mempunyai sindrom gangguan pencernaan kerana teh ini mengurangkan kekejangan otot di sekitar perut. Sementara itu, teh halia pula boleh mengurangkan rasa loya.

KENAPA TEH, BUKAN KOPI?

Teh mempunyai kafein yang kurang berbanding kopi

Kesemua teh herba yang dikisar tidak mempunyai kafein, manakala teh tradisional mempunyai kurang 50 peratus kandungan kafein berbanding kopi. Ini bermakna jika anda sensitif terhadap kafein, teh merupakan pengganti terbaik.

Kurang berasid terhadap perut anda

Pengambilan kopi sewaktu perut kosong boleh menyebabkan sakit perut, ianya berpunca daripada kandungan asid di dalam kopi yang lebih tinggi. Jika anda selalu mengalami masalah ini, bertukarlah kepada teh. Ini kerana teh kurang berasid berbanding kopi.

http://theteaspot.com/about-tea.html

Teh Detox Kurus Tenaga Selamat Tak Sakit Perut

Fungsi Setiap Kandungan Cinch Tea Mix

1. Serbuk Teh Hijau Redka (Redka Green Tea Powder)

 • Antioksida yang sangat tinggi
 • Energy booster / Penggalak tenaga
 • Metabolisma booster / Penggalak metabolisma
 • Pembaakar kalori sehingga 4 kali lebih berkuasa

2. Ekstrak Teh Merah (Red Tea Extract)

 • Salah sati antioksidaan yang dijumpai dalam teh merah, yang dikenali sebagai polifenol (pejuang kanser yang kuat).
 • Polifenol membantu kerosakan badan yang disebabkan oleh radikal bebas.
 • Merupakan antioksidaan yang begitu kuat dan dikaji sebagai pencegahan kanser dan sebagai agen yang menghalang tumor dari merebak.
 • Melarutkan lemak.
 • Meningkatkan kadar metabolisme iaitu pembakaran lemak.
 • Agen detox yang kuat

3. Teh Putih (White Tea)

 • Membakar lemak-lemak berlebihan.
 • Menghalang penghasilan lemak yang tidak perlu.
 • Meningkatkan metabolisma.
 • Juga dikenali sebgai teh hijau bayi dengan mempunyai kandungan antioksida yang lebih berbanding teh hijau

4. Taurina

 • Mencerna lemak
 • Penyerapan vitamin yang larut dalam lemak
 • Mengatur kadar kolesterol dalam tubuh 
 • taurina bersama dengan Zinc (Zn) berperan penting dalam menjaga kesehatan mata dan penglihatan

Keistimewaan Cinch Tea Mix Shaklee

 1. Mengandungi taurina, ia dikaji secara meluas untuk meningkatkan kepekaan dan tenaga.
 2. Pek mudah untuk satu hidangan.
 3. Bebas gluten, tanpa tambahan pengawet, pewarna atau perasa tiru

Fungsi Dan Khasiat Cinch Tea Mix Shaklee

Cinch Tea Mix bukan sahaja bagus dan berkhasiat seperti yang kongsikan diatas, malah banyak khasiat dan fungsi lain Cinch Tea Mix. Antaranya :

 • Rendah kandungan kafein (teh putih)
 • Membantu merendahkan tekanan darah tinggi
 • Membantu mengurangkan kolestrol
 • Melindungi jantung dan peredaran darah keseluruhanya
 • Menguatkan tulang
 • Antibakterial dan antiviral
 • Menggalakkan kulit yang sihat
 • Mengurangkkan gula dalam darah. Membantu mengurangkan gejala kencing manis
 • Baik untuk pencernaan dan boleh elak cirit birit
 • Membantu lawan penyakit seperti asma dengan kembangkan saluran pernafasan

Manfaat Cinch Tea Mix Shaklee Teh Detox Kurus Tenaga

Campuran satu sachet Cinch Tea Mix ke dalam minuman anda untuk meningkatkan tenaga dan kepekaan. Cinch Tea Mix adalah minuman menyegarkan mampu mengekalkan tenaga seharian untuk sentiasa segar dan cergas.

Teh Detox Kurus Tenaga Selamat Tak Sakit Perut

8 Manfaat Cinch Tea Mix Shaklee 

 1. Membantu proses penurunan berat badan.
 2. Membantu membakar lemak berlebihan.
 3. Mengandungi polifenol yang menghalang sel-sel badan rosak daripada radikal bebas.
 4. Membantu proses detox.
 5. Membantu membakar kalori dengan lebih cepat ketika bersenam.
 6. Membantu memberi tenaga dan kecergasan badan yang berpanjangan.
 7. Mengandungi antioksidan yang tinggi.
 8. Membantu meningkatkan metabolisme badan.
 9. Meningkatkan pembakaran lemak 3 kali ganda terutama bagi yang bersenam

Siapa Yang Perlukan Cinch Tea Mix Shaklee : Teh Detox Kurus Tenaga

Teh Detox Kurus Tenaga Selamat Tak Sakit Perut

Bagi anda yang sangat suka dengan minuman manis, Cinch Tea Mix adalah alternatif terbaik untuk anda. Selain itu, siapa yang perlukan Cinch Tea Mix?

 1.  Atlet sukan
 2. Anda yang kerap berasa mengantuk dan lesu 
 3. Anda yang berkerja dan sering mengantuk, letih dan lesu
 4. Mereka yang susah fokus
 5. Selalu letih dan mengantuk
 6. Anda Sering travel jauh
 7. Memandu jarak jauh dan tempoh yang lama
 8. Ingin mengurangkan ketagihan terhadap minuman manis dan 3-in-1
 9. Sering lesu dalam kehidupan harian
 10. Pekerja syif yang tak menentu
 11. Pekerja yang banyak bekerja di waktu malam
 12. Pelajar yang nak stay up belajar lebih masa
 13. Nak kuruskan badan
 14. Nak hilangkan inch loss
 15. Ingin meningkatkan metabolisma badan
 16. Mahu mengurangkan selera makan
 17. Mahu mengurangkan craving makanan yang tidak berkhasiat
 18. Yang sedang menurunkan berat badan
 19. Yang suka meminum minuman berkafein seperti kopi, nescafe
 20. Pekerja sebagai driver selalu memandu jarak yang jauh dan lama
 21. pelajar

Pengguna Teh Detox Kurus Tenaga Cinch Tea

Teh Detox Kurus Tenaga Selamat Tak Sakit Perut
Teh Detox Kurus Tenaga Selamat Tak Sakit Perut
Teh Detox Kurus Tenaga Selamat Tak Sakit Perut
Teh Detox Kurus Tenaga Selamat Tak Sakit Perut
Teh Detox Kurus Tenaga Selamat Tak Sakit Perut

Nak Order Teh Detox Kurus Tenaga Selamat Tak Sakit Perut

Alang alang suka minum teh tu bagus order cinch tea mix ni. ada banyak khasiat untuk kesihatan. dapat sedap dan dapat sihat.

Nak COD Teh Detox Kurus Tenaga ke?

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam,

Ainul Mustafa
Pengedar Shaklee Shah Alam
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717/TEHDETOX

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *