Strok haba Tips Elak Makin Parah

Strok haba Tips Elak Makin Parah

Terkini kita dikejutkan dengan tragedi sebuah keluarga yang telah kehilangan anak mereka disebabkan strok haba. Kami mengucapkan takziah atas kehilangan anak yang disayangi.

MET Malaysia sebelum ini telah mengeluarkan status cuaca panas tahap 1 (berjaga-jaga) suhu meningkat ke 35-37°C terutamanya di kawasan utara semenanjung. Sentiasa pantau FB Met Malaysia bagi melihat situasi semasa cuaca di Malaysia.

Strok haba Tips Elak Makin Parah

Apa itu Strok Haba?

Maksud Heat Stroke atau Definisi Strok Haba adalah beberapa penyakit yang berkaitan dengan haba yang serupa yang paling serius. Ia adalah satu kecemasan perubatan yang mengancam nyawa disebabkan daripada kegagalan peraturan suhu badan (thermoregulation) mekanisme. Tidak seperti penyakit haba yang lain, strok haba dicirikan oleh ketinggian melampau suhu badan (hyperthermia) dan berkaitan pusat disfungsi sistem saraf dan disfungsi organ.

Biasanya, proses berpeluh dan penyejatan peluh memudahkan penyejukan badan. Dalam suhu ekstrem yang melebihi 90 ° F (32.2 ° C), jumlah haba yang dihasilkan melebihi kesan penyejukan penyejatan peluh. Begitu juga, jika kelembapan mencapai 100%, penyejatan peluh tidak lagi mungkin, dan badan kehilangan keupayaan untuk menghilangkan haba. Akhirnya suhu badan meningkat, membawa kepada penyahhidratan yang teruk, bengkak tisu otak, tekanan darah rendah, kerosakan organ, dan mungkin kematian.

Apakah tanda dan simptom strok haba?

Berikut adalah tanda-tanda dan simptom strok haba:

 • Suhu badan 40oC atau lebih tinggi
 • Kekeliruan, pertuturan yang tidak jelas, status mental yang berubah
 • Kulit terasa panas dan kering apabila disentuh, kulit memerah
 • Berpeluh dengan banyak
 • Loya dan muntah
 • Pernafasan yang laju
 • Sakit kepala

Apakah faktor risiko mengalami strok haba?

Beberapa faktor boleh meningkatkan risiko strok haba, walaupun sesiapa sahaja boleh mengalami keadaan ini. Faktor risiko ini termasuk:

 1. UmurKanak-kanak dan orang tua berumur 65 tahun ke atas berisiko lebih tinggi untuk mengalami strok haba. Pada kanak-kanak kecil, sistem saraf pusat mereka belum berkembang sepenuhnya, manakala orang dewasa yang berumur lebih daripada 65 tahun mungkin mengalami kemerosotan fungsi sistem saraf pusat. Kedua-dua kumpulan umur juga mungkin mengalami kesukaran untuk kekal terhidrat lalu meningkatkan risiko
 2. Aktiviti fizikal dalam cuaca panasSenaman yang berlebihan atau penyertaan dalam sukan seperti bola sepak atau larian jarak jauh dalam cuaca panas boleh menyebabkan strok haba. Hadkan aktiviti anda sekurang-kurangnya beberapa hari untuk mengelakkan pendedahan secara mengejut kepada cuaca panas.
 3. Masalah kesihatan asasMasalah kesihatan kronik tertentu seperti penyakit jantung atau paru-paru boleh meningkatkan risiko strok haba. Sama juga dengan obesiti, gaya hidup yang tidak aktif

Tips Elak Ianya Agar Tidak Parah

Strok haba boleh diramal dan boleh dicegah. Ambil langkah ini untuk mengelakkannya semasa cuaca panas.

 1. Kekal terhidrat: Minum banyak cecair supaya badan anda boleh berpeluh untuk mengekalkan suhu badan yang normal.
 2. Pakai pakaian yang berwarna lebih terang, ringan, longgar: Ini akan membantu badan anda menyejukkan badan dengan betul semasa cuaca panas.
 3. Elakkan aktiviti lasak pada waktu paling panas: Adalah lebih baik jika anda boleh menjadualkan aktiviti fizikal pada waktu yang lebih sejuk seperti awal pagi atau awal petang. Jika anda tidak dapat mengelakkan aktiviti berat dalam cuaca panas, ingatlah untuk minum banyak air dan berehat di tempat yang lebih sejuk.
 4. Orang yang berisiko lebih tinggi harus lebih sedar: Jika anda menjaga kanak-kanak kecil atau orang yang lebih tua, bantu mereka untuk menjauhkan diri daripada persekitaran yang panas. Bertindak dengan cepat jika anda melihat simptom terlalu panas yang boleh menyebabkan strok haba.
 5. Gunakan pelindung matahari: Sapukan pelindung matahari spektrum luas dengan SPF 15 atau lebih apabila anda berada di luar rumah. Sapukan semula pelindung matahari dengan lebih kerap seperti setiap dua jam jika anda berenang atau berpeluh untuk mengelakkan selaran matahari. Selaran matahari menjejaskan keupayaan badan anda untuk menyejukkan dirinya.
 6. Jangan tinggalkan sesiapa di dalam kenderaan yang diletakkan: Tidak selamat untuk menunggu di dalam kereta apabila diletakkan di bawah sinar matahari dalam cuaca panas. Tahukah anda suhu di dalam kereta anda boleh meningkat lebih daripada 11oC dalam masa 10 minit sahaja apabila berada di bawah sinar matahari?

Info Pantai

Untuk Bantu Kekalkan Bendalir Dalam Badan boleh minum PERFORMANCE DRINK

Strok Haba

Kenapa Performance Drink lain daripada minuman tenaga yang lain?

☛ Kandungan gula yang terdapat dalam Performance Drink kurang berbanding minuman lain

☛ Mempunyai kepekatan karbohidrat yang sama dengan darah dan membolehkan ia mudah diserap untuk mengekalkan paras gula dalam darah

☛ Membantu mengurangkan penyah-hidratan (kurang air, kehausan) kerana Performance Drink dilengkapi dengan kandungan natrium yang membantu mempercepatkan penyerapan air ke dalam tubuh

☛ Mengandungi potassium, kalsium, sodium, phosphorus, magnesium, dan chloride yang membantu membekalkan tenaga dan mengimbangi metabolisme air dalam tubuh

☛ Performance Drink dapat membantu memberikan tenaga kepada otot dan sel dengan cepat, serta meningkatkan daya ketahanan otot

☛ Mempunyai lebih 67 % otot glikogen (sumber tenaga)

Dengan proprietari OPTI-LYTE™ campuran elektrolit ditambah campuran unik karbohidrat untuk memberikan tenaga segera dan berterusan disamping menyokong penghidratan optimum.

Apa Kelebihan Air Isotonik Performance Drink Shaklee?

 • Meningkatkan daya ketahanan badan – Memberi tenaga kepada otot dan sel dengan cepat, menggantikan air yang hilang sewaktu latihan fizikal, meningkatkan daya tahan otot dan memanjangkan waktu latihan bersukan tanpa mencederakan tubuh.
 • Mencegah penyahhidratan – Mengurangkan kehausan, mencegah penyahhidratan, melembabkan kulit dan kelihatan muda
 • Membekalkan tenaga fizikal – Ia mengimbangi dan membekalkan elektrolit dalam tubuh dan seimbangkan juga metabolisma air dalam tubuh. Ia mengandungi potassium, kalsium, magnesium, sodium, phosphorus dan cloride. Performance Drink Shaklee dirumus secara eksklusif untuk membekalkan tenaga fizikal terutamanya yang tinggal di kawasan tropika dan juga yang aktif dalam kerja seharian.
 • Mengekalkan paras gula – Ia terbukti secara klinikal dalam pemeliharaan paras gula darah amat penting bagi membina tenaga otot dan mempercepatkan sembuhan akibat kecederaan otot.
Strok Haba
Strok Haba
Strok Haba

Berminat nak dapatkan Performance Drink Ini . Bagaimana nak Order?

Mari kita jaga diri. Elak berada di luar rumah pada masa tengah panas, minum air masak banyak , kerap mandi dan kita tambah dengan minum performance drink

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *