Luka Czer Terbuka Semula ?

Luka Czer Terbuka Semula ?

Luka Czer Terbuka Semula ? Biasanya luka pembedahan caesarean akan sembuh dalam masa seminggu apabila kulit pada bahagian luar bercantum. Walau pun sudah bercantum, ia masih jahitan berpotensi untuk meretas sekiranya tidak dijaga dengan baik.

Luka pembedahan terbuka semula adalah sesuatu yang amat ditakuti ibu-ibu yang melahirkan secara caeserean kerana ia tentunya menyakitkan dan mendedahkannya kepada jangkitan kuman.

Kes jahitan pembedahan caesarean meretas semula tidak banyak berlaku. Nisbah kes adalah kira-kira 1:100 dalam kelahiran caesarean. Namun, bagi ibu yang pernah melahirkan secara pembedahan caesarean risiko luka pembedahan meretas adalah tinggi. 

Lazimnya, jahitan pada luka pembedahan caesarean terbuka semula akibat pelbagai faktor. Ambil perhatian dan tingkatkan cara penjagaan. Apabila luka pembedahan sembuh segera tanpa jangkitan, risiko untuknya terbuka semula dapat dikurangkan. 

Antara faktor yang meningkatkan risiko jahitan luka pembedahan caesarean terbuka semula ialah seperti berikut;

1.Jangkitan kuman pada dalam luka. Ia selalunya disebabkan oleh kuman yang berasal dari kulit kita sendiri atau dipanggil komensal. Risiko infeksi luka pembedahan yang disebabkan oleh komensal ialah 1%.

2.Pembedahan caesarean yang dilakukan secara kecemasan (ELSCS).

3.Ibu yang mengalami obesiti kerana ketebalan tisu lemak dan kulit melambatkan proses penyembuhan kerana lipatan kulit yang menyebabkan kawasan luka sentiasa lembap atau berpeluh menjadi media yang sesuai untuk pembiakan kuman.

4.Ibu yang mengalami anemia atau kekurangan darah yang menyebabkan kekurangan oksigen kepada tisu yang sedang aktif semasa proses penyembuhan.

5.Kurang mengamalkan kebersihan diri seperti tidak mandi selepas pembedahan dan tidak membersihkan kulit sekitar luka pembedahan. Ini menyebabkan bahagian luka berpeluh dan berdaki.

6.Pemakanan berpantang yang terlalu ketat tanpa mengambil makanan seimbang selepas pembedahan dengan hanya makan nasi dan ikan tanpa sayur dan buah-buahan.

7.Kurang minum air selepas bersalin semasa berpantang menyebabkan badan mengalami dehidrasi dan melambatkan luka sembuh.

8.Pergerakan melibatkan regangan seperti menjemur pakaian atau pergerakan yang meningkatkan tekanan dalam abdomen seperti meneran yang kuat bila sembelit, mengangkat barang berat dan batuk yang lama.

9.Tindakan menyapu atau meletakkan minyak di atas luka pembedahan. Minyak tersebut boleh menjadi medium untuk pertumbuhan bakteria.

Awas, sekiranya anda mendapati luka pembedahan anda meretas atau terbuka semula! Segeralah mendapatkan rawatan ke hospital (sebaik-baiknya ialah hospital di mana anda dibedah) atau klinik berhampiran.

sumber

Nak luka czer cepat sembuh?

luka czer terbuka semula vivix
luka czer terbuka semula vivix
luka czer terbuka semula vivix

Kenapa Vivix Bagus Untuk Luka Czer Terbuka Semula ?

Proses Cold Filling Extraction Cold Extraction

bermaksud buah-buahan yang digunakan di dalam Vivix di press untuk mengeluarkan patinya dengan suhu yang rendah Ada proses yang menggunakan air panas atau suhu panas, proses sebegini boleh menurunkan kualiti produk walaupun hasilnya mungkin lebih

Gabungan Polifenol

Untuk beri kesan maksimum, Vivix bukan hanya ada Resveratrol tetapi mempunyai juga gabungan Polifenol. Umpama kita menelan Anggur Muscadine sebiji  Semulajadi, tanpa pengawet dan stabil Jika kita letak Vivix atas meja.

Vivix tak meruap.

Andai letak dalam freezer, Vivix tidak membeku. Dan tindakan itu bukanlah dengan bantuan bahan-bahan kimia. Tidak! ianya daripada bahan semulajadi.

Vivix 10x lebih berkuasa

Vivix dipatentkan sebagai cecair yang mengandungi Antioksidan,Resveratrol dan Polyphenol yang tinggi sehingga 10 x ganda lebih berkuasa. Tiada lagi produk anti aging yang mempunyai kuasa 10 kali ganda antioksidan melainkan Vivix

Kandungan asas kepada Vivix adalah Anggur Muscadine

Anggur Muscadine bukan anggur biasa taw. Besarnya sebesar bola golf, mampu pertahankan diri sendiri dan kulat dan kerosakan taw. Hanya Vivix yang mendapat patent Anggur Muscadine sebagai kandungan utama. Bestnya Anggur Muscadine adalah ia mempunyai kandungan Resveratrol yang tinggi dan mampu melawan radikal bebas walaupun hidup liar dan berada di kawasan yang agak lembap

vivix set pantang shaklee

BERPANTANG DENGAN VIVIX DAN SET PANTANG SHAKLEE

Salam, saya Azie. Saya nak share pengalaman berpantang dengan set berpantang dan Vivix.

Saya bersalinkan anak no.4 ni secara pembedahan dan sememangnya dah diberitau lebih awal. Jadi get ready je. Kalau sebelum ni pengalaman bersalin agak dukacita, saya memang berharap kali ni betul- betul sedia.

Sehingga kandungan masuk 38 minggu, pada pagi raya korban. Ketuban pecah dan sy masuk wad.emergency czer. Sepatutnya planning czer tapi sebab ketuban pecah awal, jadi emergency dan saya sendiri dah dimaklumkan risiko pembedahan ni.

Vitamin Selepas Pembedahan

Waktu di hospital, sebaik saja nurse suruh bangun selepas 6 jam pembedahan. Saya ambik vitamin dulu sebab memang tenaga rasa macam habis dah. Ambik ginger jugak, perut dah hampir 8 jam kosong. Alhamdulillah, selepas beberapa jam bersalin. Memang rasa segar sikit dan mula menyusukan baby. Memang susu badan banyak.

Masuk hari ketiga, keluar je dari hospital. Start ambik vivix. Satu botol vivix tu lebih kurang dalam seminggu je sebab memang nak baikkan luka cepat. Alhamdulillah, memang rasa sangat bertenaga. Lebih- lebih lagi terpaksa pula berulang ke klinik sebab baby ada kuning sikit. Dekat bahagian luka tu memang tak rasa sakit, ini merupakan czer kali ke -3 saya dan rasanya inila pengalaman pantang terbaik untuk saya.

Masuk minggu ke- 2 berpantang, dah mula masak sendiri. Memang tak rasa macam orang pantang sebenarnya tapi berhati- hati jugakla kan. Selain dari vivix, saya mengambil ESP, vitalea, b- com, ostematrix, vitamin C dan Alfalfa sebagai jamu pantang.

Pantang Terbaik Dengan Shaklee

Untuk saya, inilah pantang yang terbaik setelah 4 kali berpantang ni. Dan saya amat mensyorkan vivix dan set pantang ini untuk ibu- ibu yang bakal melahirkan anak.

Yang paling pentingnya dalam pantang kali ni, takde masalah bengkak susu sampai demam. Keletihan akibat menjaga bayi lewat malam dan mahupun rasa stress. Memang sangat berbeza dengan kelahiran sebelum ni. Tq Shaklee 

Bagaimana mahu membeli vitamin VIVIX ini?

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda luka czer terbuka semula vivix, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. 

Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *