Doa Mudah Bersalin

Doa Mudah Bersalin

Lagi beberapa bulan atau berapa minggu nak memnanti proses bersalin? Dah siap ke segala persediaan. Selain persedian barang nak bawa ke hospital, persediaan fizikal, jom siapkan juga persediaan jiwa kerohanian. antara persediaan jiwa adalah dengan zikir doa mudah bersalin. Semoga Allah permudahkan segala urusan bersalin nanti

Hanya ibu-ibu yang pernah bersalin tahu betapa pentingnya mengamalkan doa mudah bersalin normal.

Hal ini kerana, bersalin normal adalah nikmat yang Allah swt berikan pada ibu-ibu yang tabah.

Dan berdoa adalah cara terbaik untuk menyampaikan harapan dan permintaan kita

Berikut adalah doa-doa yang para ibu dan juga ayah boleh amalkan semasa hendak bersalin.

Doa Mudah Bersalin

1. Doa Mudah Bersalin :Ayat 54 Surah Al A’raf

doa mudah bersalin surah al-a'raf

Maksudnya: Sesungguhnya Tuhan-Mu ialah Allah yang telah menjadikan langit dan bumi dalam enam hari, kemudian Dia bersemayam di atas Arasy (singgahsana). Dia menutupi malam dengan siang yang mengikutinya dengan cepat. Dia juga menjadikan matahari, bulan dan bintang yang semuanya ditundukkan perintahNya. Ketahuilah olehmu, Allah yang mempunyai penciptaan dan suruhan. Maha berkat Allah, Tuhan semesta alam.

2. Ayat 255 Surah Al Baqarah (Ayatul Kursi)

doa mudah bersalin ayat kursi

Maksudnya: Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya).

Yang tidak mengantuk usahkan tidur.

Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi.

Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya.

Yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya).

Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya.

Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya)

3. Ayat 38 Surah Ali ‘Imran

Maksudnya: Ya Tuhanku, berikanlah keturunan baik dari sisi Mu, Sesungguhnya Engkau Maha Mendengar doa.

4. Ayat 11 Surah Fatir

Maksudnya: Dan Allah menciptakan kamu dari tanah kemudian dari air mani, kemudian Dia menjadikan kamu berpasangan (laki-laki dan perempuan). Tidak ada seorang perempuan pun yang mengandung dan melahirkan, melainkan dengan sepengetahuan-Nya. Dan tidak dipanjangkan umur seseorang dan tidak pula dikurangi umurnya, melainkan (sudah ditetapkan) dalam Kitab (Lauh Mahfuzh). Sungguh, yang demikian itu mudah bagi Allah.

5. Ayat 26 Surah Maryam

Maksudnya: Maka makan, minum dan bersenang hatilah engkau. Jika engkau melihat seseorang, maka katakanlah, “Sesungguhnya aku telah bernazar berpuasa untuk Tuhan Yang Maha Pengasih, maka aku tidak akan berbicara dengan siapa pun pada hari ini.

6. Ayat 8 Surah Ar Ra’ad

doa mudah bersalin surah al-raad

Maksudnya: Allah mengetahui apa yang dikandung oleh setiap perempuan, apa yang kurang sempurna dan apa yang bertambah dalam rahim. Dan segala sesuatu ada ukuran di sisi-Nya.

7. Ayat 78 Surah An Nahl

doa mudah bersalin surah al-nahl

Maksudnya: Dan Allah mengeluarkan kamu dari perut ibumu dalam keadaan tidak mengetahui sesuatu pun, dan Dia memberimu pendengaran, penglihatan, dan hati nurani, agar kamu bersyukur.

Doa Mudah Bersalin Nabi Yunus (Surah Al-Anbiya’: Ayat 87)

doa ringkas mudah bersalin

Maksudnya: Tiada Tuhan melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau (daripada melakukan aniaya, tolongkanlah daku)! Sesungguhnya aku adalah orang-orang yang menganiaya diri sendiri.

Bila nak amalkan doa ini?

bila bila pun boleh. dari awal kehamilan pun boleh. makin dekat tarikh nak bersalin lagi perbanyakkan amalan, masa tengah berjuang sakit nak bersalin pun boleh baca lagi. Semoga dipermudahkan urusan ye

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *