Tips Penjagaan Bersalin Czer cesarean Pembedahan Pengalaman Sendiri 11 tahun Lepas

Tips Penjagaan Bersalin Czer cesarean Pembedahan Pengalaman Sendiri 11 tahun Lepas

Tips Penjagaan Bersalin Czer cesarean Pembedahan Pengalaman Sendiri 11 tahun Lepas. Assalamualaikum &selamat sejahtera. harap semua sihat la ye. hari ni Ainul nak kongsi dengan kawan kawan tips penjagaan luka bersalin czer. Ini adalah berdasarkan pengalaman Ainul bersalin czer 11 tahun lepas ye. bukan tips, atau ajaran mana mana pakar ye.

Tips ni Ainul nak kongsikan sebab selalu baca kisah ibu ibu yang bersalin czer luka bernanah, luka berdarah, luka terbuka. ishhh Ainul dulu ganaih la jugak tapi takde sampai gitu.

Ramai ingat bersalin czer ni mudah. tapi bersalin czer la kena super duper jaga elok elok. Perut kita dipotong berlapis lapis tau. Luaran nampak ok , dalaman belum tahu. Kalau luaran dah sampai bernanah, dalaman boleh bayangkan la macammana..entah entah nanah lagi teruk.huhu Ya ALLAH minta dijauhkan la ye

Ok..bebel panjang pulak.huhu. kisah Ainul bersalin czer boleh baca kat sini ye >> bersalin czer Arreessa

Tips Penjagaan Bersalin Czer/cesarean/Pembedahan yang Ainul nak kongsi kan adalah

1. TIME MANDI

ni wajibalgunnagh tau. Ainul dulu ambil plastik biru ala yang orang buat buang sampah tu.huhu..yang kecik je bukan besau tu. Ainul potong dan ikat kat pinggang. kiranya cover dari kena air masa mandi. ni Ainul buat dalam seminggu je. lepas tu mandi macam biasa

2. LAP DENGAN KAIN

Lepas je mandi, Ainul akan lap lap luka czer tu dengan kain kecik. Tak kisah la kain apa cuma pastikan bersih ye. elakkan tuala kecik sebab kain tuala kasar. lap lap tau bukan sapu ..

3. KERINGKAN KAT KIPAS

Lepas lap lap, Ainul akan duduk depan kipas untuk keringkan. Kipas duduk tu. sebab takde hair dryer. tapi bagi ainul hair dryer panas.

4. MAKAN OREN

Ainul suka makan oren sunkist tu. Ni kena tengok baby jugak tau. Sebab masa anak 1 & 2 ok makan oren, anak ke 3 tak boleh pulak. Dia kembung perut. Jadi try sikit dulu ok. tengok baby ok ke tak.

5. MAKAN HARUAN

Ainul hanya makan ikan haruan fresh ajee. bukan pati , pil ke apa apa. Beli ikan kat pasar eh mak yang p pasar ye.. mak yang masak. iolss makan je.hihi. Seminggu makan ikan haruan fresh. sedapnyaaa

Ainul takde sapu apa apa krim, ubat kat luka czer. Memang pastikan ianya betul betul kering, pantang betul betul. Alhamdulillah 11 tahun ni takde la luka berdarah, bernanah, terbuka. Malah bila nak bersalin anak ke 2 secara normal pun takde masalah pada scar czer tu.

Penjagaan czer memang makan tahun lamanya kalau betul betul nak ianya betul betul baik luar dan dalam. jangan hanya pantang 44hari je ye. Patang lama sikit terutama bab makan tu. Kadangkala benda gatal tu buat gatal kt dalam. huhu

Semoga kawan kawan yang sedang berpantang , bakal berpantang dapat berpantang dengan gembira ye.

Supplement Shaklee Terbaik Untuk Luka Bersalin Czer/cesarean/Pembedahan Cepat Sembuh

1.Vivix

VIVIX Shaklee MERAH

Kandungan Vivix yang tinggi antioksida membantu proses penyembuhan luka (tisu) dengan menghalang luka dijangkiti kuman dan membantu menghasilkan sel-sel lebih kuat serta memberi tenaga kepada sel bagi percepatkan penyembuhan luka serta menghalang terjadinya parut.

Vivix juga membantu memberi tenaga hingga ke peringkat sel-sel untuk membolehkan ibu berpantang lebih cepat sihat dan bertenaga

2. Vitamin C

Vitamin C ni membantu maintain dan baiki tulang, gigi & cartilage. Ia jugak banyak membantu dalam mempercepatkan ‘wound healing’. Highly reccomended kalau ada luka luka contohnya selepas bersalin samaada czer atau normal .

menurut webmd.com

Vitamin C, also known as ascorbic acid, is required for the synthesis of collagen. It is also a highly effective antioxidant protecting cells from damage by free radicals. Studies have shown that the vitamin can help speed the healing process of wounds.

Tips Penjagaan Bersalin Czer cesarean Pembedahan Pengalaman Sendiri 11 tahun Lepas

Tips Penjagaan Bersalin Czer cesarean Pembedahan Pengalaman Sendiri 11 tahun Lepas

3. Zinc Plus

Kekurangan zinc menyebabkan lambat penyembuhan luka. Badan manusia mempunyai beberapa enzim yang bergantung pada zink, yang menggalakkan sintesis kolagen yang seterusnya membantu dalam penyembuhan luka.

Zinc Shaklee salah 1 vitamin yang glemer di kalangan ibu bersalin. Zinc bantu cepat luka bersalin sembuh. Boleh dimakan tak kira bersalin czer atau normal

Tips Penjagaan Bersalin Czer cesarean Pembedahan Pengalaman Sendiri 11 tahun Lepas

Tips Penjagaan Bersalin Czer cesarean Pembedahan Pengalaman Sendiri 11 tahun Lepas

Tips Penjagaan Bersalin Czer cesarean Pembedahan Pengalaman Sendiri 11 tahun Lepas

Testimoni Puan Nurul Aziyana Vivix Untuk Luka Bersalin

Assalamualaikum saya Nurul Aziyana, pengguna Shaklee sudah hampIr 4 tahun. Saya nak kongsi kisah bagaimana Vivix sangat membantu saya ketika berpantang bersalin secara pembedahan.

Untuk kelahiran yang kedua ni baru saya guna set bersalin Shaklee + Vivix sebab kelahiran pertama belum kenal lagi vitamin Shaklee. Al kisah menjadi asbab bersalin czer, semasa datang contraction suam-suam suku tu kebetulan memang ada appointment dengan gynea. Masa scan waktu tu lah baru dapat tahu breech.

Doktor terus buat keputusan, emergency operation. Terus ke HTAA, pung pang pung pang ditolak ke OT untuk berdepan dengan pengalaman kali kedua. Mungkin proses nak bersalin tu cepat.. tapi kesakitan yang ditanggung selepas bersalin czer kali ni lain dari yang pertama dulu. Czer adalah major operation. Jadi ubat tahan sakit dan antibiotik adalah wajib. Malangnya saya allergic pada banyak ubat. Bila makan satu muka akan jadi bengkak sampai tak boleh nak bukak mata.

Saya hanya mampu makan panadol. Tapi itupun akan buat jadi bengkak juga cuma tak seteruk bila makan antibiotic. Kalau demam biasa or sakit kepala ok la kan dengan panadol. Tapi kalau czer tak cukup hanya dengan panadol.

Minggu pertama sangat hazab. Sakit bagai daging di perut tu dihiris-hiris sampai saya tak mampu nak bergerak. Nak ke toilet yang sekangkang kera pun terpaksa berenti 2 kali dan ambil masa yang lama sampai menangis.

Nak bangun, nak duduk sangat lah menyeksakan. Ditambah pula anak jaundis masa tu dan ulang alik klinik untuk injection selepas bersalin. Syukur juga kat rumah ni memang ada wheelchair.

Disebabkan tak boleh makan ubat tahan sakit dan antibiotik, jadi saya bertahan dengan vitamin Shaklee. Sejak hari pertama saya ambil ZINK COMPLEX dan VITAMIN C (untuk cepat baik luka) , GARLIC COMPLEX untuk ganti ubat antibiotik, VITALEA , BCOMPLEX untuk tenaga, OSTEMATRIX untuk elak sembelit (memang tak sembelit sepanjang berpantang), LECITHIN untuk bengkak susu.

Namun begitu, megadose zink complex n vitamin C tak mampu untuk meringankan sakit saya. Yelah, ini vitamin bukan ubat..dan vitamin pulak adalah vitamin semulajadi kesannya bukan segera macam ubat. Mungkin tak cukup untuk tahan sakit dari major operation ni. Satu je yang saya belum cuba waktu tu dan saya menyesal sebab tak ambil dari hari pertama lagi iaitu VIVIX.

Kesakitan masih terasa walaupun lepas 2 minggu pembedahan. Bila saya cuba VIVIX? hari ke-20.. saya ambil 1 sudu teh pada mulanya. Selepas 3 hari saya makan vivix, alhamdulillah syukur sangat-sangat sebab dah kurang rasa sakit. Bila dah kurang rasa sakit, jalan pun laju sikit. Kalau sebelum tu nak jalan memang kena pegang perut. Allah, syukur sangat rasa. masa ni memnag rasa menyesal tak start amik Vivix hari pertama bersalin.Sangat menyesal.

Lepas ni saya dah tahu dah, cara cepat untuk baik luka czer tak lain dan tak bukan adalah denganVivix. Itu sebab saya sayang sangat dengan Vivix ni. Alhamdulillah juga Vivix tak mengganggu penyusuan langsung. Alhamdulillah, lepas pengambilan Vivix terus rasa kurang sakit di perut dan cepat hilang.

Seksa tau nak pegang baby yang berat tu kalau sakit. Banyak pergerakan akan terbatas.Tapi nak tak nak kena bergerak juga walau sakit macam mana pun.
Saya juga syiorkan pada kawan yang juga bersalin secara czer.

Untill now, saya masih consume Vivix ni sebab banyak sangat kelebihannya. saya tau saya masih memerlukan Vivix untuk luka dalaman dan yang penting untuk kecantikan juga. Vivix baiki sel-sel dalaman. Bila sel cantik, fungsi badan pun cantik. Sebab tu luka pun cepat baik sebab Vivix bertindak terhadap sel.

Jadi saya amat sarankan Vivix untuk mereka yang bersalin secara Czer..dan Vivix ni boleh juga untuk mereka yang menjalani apa-apa pembedahan untuk memastikan luka cepat baik. Baik juga untuk pudarkan parut akibat jahitan semasa pembedahan. Terbaik sungguh! Tips Penjagaan Bersalin Czer cesarean Pembedahan Pengalaman Sendiri 11 tahun Lepas

Tips Penjagaan Bersalin Czer cesarean Pembedahan Pengalaman Sendiri 11 tahun Lepas

Nak Order Supplement Untuk Luka Bersalin Czer/cesarean/Pembedahan.

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

Leave a Reply

Open chat