Sunburn Teruk

Sunburn Teruk

Sunburn Teruk ? Selaran matahari adalah tindak balas kulit terhadap radiasi ultraviolet (UV) dari matahari. Anda boleh melihat cahaya matahari dan merasakan haba (radiasi inframerah), tetapi anda tidak dapat melihat atau merasakan sinaran UV. Ia boleh merosakkan kulit anda walaupun pada hari yang sejuk dan mendung.

Selaran matahari adalah sinaran terbakar kepada kulit. Tanda-tanda terbakar matahari boleh mula muncul dalam masa kurang dari 15 minit dan kulit boleh berubah menjadi merah dalam masa dua hingga enam jam dibakar. Ia akan terus berkembang selama 24 hingga 72 jam akan datang dan, bergantung kepada keterukan, boleh mengambil masa beberapa hari atau minggu untuk sembuh. Selaran matahari akan menjadi lebih teruk dengan pendedahan kepada sinaran UV. Kelembapan cahaya matahari yang ringan boleh dirawat di rumah, tetapi selaran matahari yang teruk dan lepuh memerlukan perhatian perubatan segera.

Kesan jangka panjang yang berulang-ulang mengenai selaran matahari termasuk kedutan pramatang dan peningkatan risiko kanser kulit, termasuk melanoma (jenis kanser kulit yang paling berbahaya). Sekali kerosakan DNA berlaku, adalah mustahil untuk dibalikkan. Ini sebabnya pencegahan lebih baik daripada mengubati.

Untuk mengelakkan selaran matahari, gunakan kombinasi langkah perlindungan matahari semasa waktu perlindungan matahari setiap hari (apabila tahap UV dijangka mencapai 3 atau lebih tinggi). Anda boleh mencari masa ini di aplikasi atau widget SunSmart, atau di laman web Biro Meteorologi.

Orang yang bekerja di luar rumah untuk jangka masa yang lama mungkin memerlukan perlindungan matahari sepanjang tahun, kerana mereka mempunyai risiko kanser kulit yang lebih tinggi.

KURANGKAN RISIKO SELARAN MATAHARI

Semasa waktu perlindungan matahari setiap hari, gunakan gabungan lima langkah perlindungan matahari untuk mengurangkan risiko selaran matahari anda.

 • Slip – pakaian pelindung matahari (pastikan ia meliputi kulit sebanyak mungkin).
 • Slop – on SPF (faktor perlindungan matahari) 30 atau spektrum luas yang lebih tinggi, pelindung matahari yang tahan air. Sapukan 20 minit sebelum pergi ke luar dan memohon semula setiap dua jam.
 • Menampar – pada topi berlapis luas yang melindungi muka, kepala, leher dan telinga anda.
 • Dapatkan – bayangan.
 • Slaid – pada bingkai cermin mata hitam (pastikan mereka memenuhi Australian Standard AS / NZS 1067).

GEJALA SELARAN MATAHARI

 • Perubahan dalam warna kulit, dari merah jambu hingga merah dan juga ungu
 • kulit yang terasa panas kepada sentuhan
 • sakit dan / atau gatal-gatal
 • bengkak
 • cecair yang dipenuhi cecair yang mungkin gatal dan akhirnya pop atau pecah
 • lepuh patah yang mengupas untuk mengungkap kulit lebih lembut di bawahnya.
 • Kulit matahari terbit akan berubah warna dalam tempoh dua hingga enam jam dibakar dan perubahan warna akan terus berkembang sehingga tujuh puluh dua jam.

RADIASI UV DAN SELARAN MATAHARI

Selain cahaya dan haba, matahari memberikan sinaran UV yang tidak kelihatan. Radiasi UV boleh melalui awan cahaya. Ia juga boleh bertaburan di udara dan dicerminkan oleh permukaan seperti bangunan, konkrit, pasir dan salji.

Tiga jenis radiasi UV (berdasarkan gelombang panjang) ialah UVA, UVB dan UVC. Atmosfera bumi menyerap hampir semua radiasi UVC (jenis yang paling berbahaya) sebelum mencapai tanah.

Radiasi UVA dan UVB kedua-duanya terlibat dalam selaran matahari, tetapi kulit bertindak balas dengan berlainan kepada setiap jenis radiasi:

 • UVA – menembusi lapisan kulit yang lebih dalam dan merosakkan tapak di mana sel-sel kulit baru dijana. Sinaran UVA terlalu banyak menyebabkan kekeruhan, kekeringan, kekejangan, kerutan dan kendur kulit. Dos yang tinggi radiasi UVA juga boleh menyebabkan selaran matahari, merosakkan gen dalam sel kulit dan kanser kulit.
 • UVB – lebih berbahaya daripada radiasi UVA, menyebabkan penyamakan, pembakaran, penuaan, kerosakan kulit dan mempromosikan perkembangan kanser kulit dengan ketara. Ia menjejaskan lapisan kulit permukaan. Kulit merespon dengan melepaskan bahan kimia yang melebarkan saluran darah. Ini menyebabkan kebocoran dan keradangan cecair – lebih dikenali sebagai selaran matahari.

BAGAIMANA UV MENJEJASKAN KULIT ANDA ?

Sel kulit di lapisan atas kulit (epidermis) menghasilkan pigmen yang dipanggil melanin, yang memberikan kulit warna semulajadi. Apabila kulit terdedah kepada sinaran UV, lebih banyak melanin dihasilkan, menyebabkan kulit menjadi gelap dan tan. Tan adalah tanda bahawa kulit telah rosak akibat radiasi UV. Ia bukan tanda kesihatan yang baik.

Adalah penting untuk diingat bahawa penyamakan tanpa pembakaran masih boleh menyebabkan kerosakan kulit, penuaan kulit pramatang dan kanser kulit. Radiasi UV boleh menyebabkan kerosakan yang tidak boleh diperbaiki kepada gen dalam sel-sel kulit. Setiap kali anda mendedahkan kulit anda kepada sinaran UV dari matahari atau dari solarium, anda akan meningkatkan risiko anda merumuskan kanser kulit.

SOLARIUM TIDAK SELAMAT

Adalah satu mitos yang menggunakan solarium adalah cara yang selamat untuk tan. Solarium tans tidak menawarkan perlindungan terhadap kerosakan genetik pada sel-sel kulit, yang boleh berlaku tanpa pembakaran.

UV DAN VITAMIN D

Sinaran UV sinaran matahari adalah punca utama kanser kulit dan sumber semulajadi terbaik vitamin D, yang diperlukan untuk tulang yang kuat dan kesihatan keseluruhan. Penting untuk mengambil pendekatan UV yang seimbang untuk mengurangkan risiko kanser kulit, sementara mendapat pendedahan untuk membantu dengan tahap vitamin D.

MASA PERLINDUNGAN MATAHARI SETIAP HARI

Tahap radiasi UV bervariasi bergantung pada lokasi, masa tahun, masa hari, liputan awan dan persekitaran. Perlindungan matahari disyorkan apabila paras UV mencapai 3 atau lebih tinggi.

Untuk mengetahui apabila anda melakukan dan tidak memerlukan perlindungan matahari di lokasi anda, periksa masa perlindungan matahari setiap hari, tersedia sebagai aplikasi SunSmart percuma, dalam talian di SunSmart di laman web Biro Meteorologi, di bahagian cuaca akhbar, atau widget laman web percuma.

RAWATAN UNTUK SELARAN MATAHARI

Tiada ubat untuk gejala selaran matahari kecuali masa dan kesabaran. Rawatan bertujuan untuk membantu menguruskan gejala sementara tubuh menyembuhkan. Cadangan termasuk:

 • Minum banyak air, kerana menghabiskan masa di bawah matahari boleh mengakibatkan dehidrasi dan selaran matahari.
 • Perlahan-lahan memohon memampatkan sejuk atau sejuk, atau mandi di kawasan air sejuk.
 • Elakkan menggunakan sabun kerana ini boleh mengganggu kulit anda.
 • Bercakap kepada ahli farmasi mengenai produk yang membantu melegakan selaran matahari. Pilih penyelesaian semburan bukan krim yang memerlukan menggosok dengan tangan.
 • Jangan pop lepuh. Pertimbangkan menutup lepasan gatal dengan pakaian luka untuk mengurangkan risiko jangkitan.
 • Sekiranya kulit anda tidak terlalu menyakitkan, gunakan pelembap. Ini tidak akan menghalang kulit yang dibakar daripada mengelupas, tetapi ia akan membantu meningkatkan kandungan lembapan kulit di bawahnya. Jangan gunakan mentega untuk kulit matahari.
 • Ambil ubat-ubatan yang melegakan kesakitan, jika perlu.
 • Jauhkan dari matahari sehingga kulit anda sembuh sepenuhnya. sunburn teruk

MENGUPAS KULIT SUNBURN TERUK AKIBAT MATAHARI

Tidak ada krim atau losyen yang akan menghentikan kulit yang dibakar daripada mengelupas. Ini adalah sebahagian daripada proses penyembuhan semulajadi. Apabila kulit mengupas:

 • Menahan godaan dan jangan memilih pada kulit. Benarkan lembaran kulit mati untuk melepaskan mereka sendiri.
 • Keluarkan kulit berkotak dengan teliti dan perlahan-lahan. Jangan memotong helai kulit atau risiko mengambil lebih banyak kulit daripada yang anda inginkan.
 • Sapukan krim antiseptik ke kulit yang baru diturunkan untuk mengurangkan risiko jangkitan.
 • Rawatan untuk selaran matahari yang teruk

Lihat doktor atau dapatkan rawatan dari jabatan kecemasan hospital terdekat jika anda mengalami:

 • selaran matahari yang teruk dengan melepuh dan kesakitan yang meluas
 • selaran matahari di atas kawasan kulit yang besar
 • sakit kepala
 • pening dan muntah
 • demam
 • pening atau keadaan kesedaran yang diubah.

PENCEGAHAN SUNBURN TERUK

Cadangan mengenai cara untuk mengelakkan daripada mendapat sunburnt termasuk:

 • Jangan menganggap bahawa pendedahan cahaya matahari adalah selamat apabila anda tidak dapat merasakan ia menyengat kulit anda – sengatan atau menggigit adalah haba, bukan radiasi UV. Jika anda tidak pasti, jangan kebetulan – semak masa perlindungan matahari untuk lokasi anda.
 • Tahap radiasi UV tidak dikaitkan dengan suhu. Jangan bergantung pada suhu untuk mengukur apabila anda memerlukan perlindungan matahari. Periksa waktu perlindungan matahari setiap hari dan Slip! Slop! Menampar! Mencari! dan slaid!
 • Ramai orang mendapat sunburnt di sekitar air, di pantai atau kolam renang. Sekiranya tidak ada naungan, anda perlu melindungi diri anda dengan cara lain.
 • Anda boleh mendapatkan sunburnt apabila anda bersantai dan mempermudahnya, seperti menonton sukan luar, berkelah di taman atau semasa bermain sukan.
 • Aktiviti musim sejuk, seperti salji salji dan papan salji menyebabkan risiko tinggi selaran matahari kerana radiasi UV sudah lebih tinggi di kawasan alpine daripada paras laut. Salji juga sangat berkesan untuk mencerminkan radiasi UV.
 • Apa yang orang anggap sebagai ‘windburn’ sebenarnya adalah selaran matahari. Walaupun angin boleh mengeringkan kulit, ia tidak membakar.
 • Tan tidak melindungi kulit dan kerosakan mata, atau risiko kanser kulit.
 • Bayi di bawah 12 bulan tidak harus terdedah kepada UV langsung dan harus dilindungi dengan baik dari matahari. Sentiasa cuba menjaga bayi dan kanak-kanak di tempat teduh dan gunakan pakaian untuk menampung sebahagian besar badan mereka. Gunakan sedikit pelindung matahari yang mesra kanak-kanak di kawasan yang tidak dijumpai seperti muka dan tangan apabila kanak-kanak terdedah kepada matahari.

PERINGATAN PASAL SUNBURN TERUK

 • Selaran matahari boleh berlaku dalam masa kurang dari 15 minit dan, bergantung kepada keterukan, boleh mengambil beberapa hari atau minggu untuk menyembuhkan.
 • Tiada ubat untuk gejala selaran matahari kecuali masa dan kesabaran.
 • Kelembapan selaran matahari yang ringan boleh dirawat di rumah, tetapi selaran matahari yang teruk dan lepuh memerlukan perhatian perubatan segera.
 • Pendedahan berlebihan kepada UV merosakkan kulit secara kekal dan boleh menyebabkan kanser kulit, termasuk melanoma malignan berbahaya.
 • Setiap kali anda mendedahkan kulit anda kepada radiasi UV, anda akan meningkatkan risiko anda mengalami kanser kulit. sunburn teruk

HILANGKAN SUNBURN TERUK DENGAN SHAKLEE !!!

Cara Rawat Muka Sunburn
Cara Mudah Hilangkan Surnbun Teruk Dalam Seminggu
Liang Pori Mengecil Kulit Tidak Sunburn

ELAK SUNBURN TERUK SHAKLEE

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar. sunburn teruk

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *