Apa Yang Boleh Makan Semasa Berpantang

Apa Yang Boleh Makan Semasa Berpantang

Jangan makan ni nanti gatal, ehhh tak boleh sayur ni nanti angin! ishh macam macam la pantang larang semasa berpantang ni. Tak boleh makan itu ini. nanti sakit perut la, anak kembung perut la. Jadi sebenarnya Apa Yang Boleh makan Semasa Berpantang?

Melahirkan anak merupakan pengorbanan wanita paling terbesar dalam kehidupannya. Ketika awal kehamilan lagi wanita akan mengalami perubahan fizikal dan hormon yang ketara. Jadi selepas bersalin, berpantang merupakan satu proses “healing” wanita untuk kembali bertenaga, emosi fizikal stabil

Secara umum, tempoh berpantang bagi wanita Melayu adalah antara 40 hingga 55 hari, dan tempoh bersalin bagi wanita Cina dan India ialah 30 hari.

Makanan Berpantang Selepas Bersalin – Apa Yang boleh makan semasa berpantang

1. Apa Yang Boleh Makan Semasa Berpantang:Elakkan Makanan ‘Sejuk & ‘Panas

Petua orang dahulu nasihatkan ibu yang sedang berpantang untuk mengelakkan jenis-jenis makanan yang dikatakan panas, berangin, sejuk atau ‘tajam’.

Jenis makanan sebegini dikhuatiri akan menjejaskan luka bersalin untuk sembuh lebih cepat atau jahitan luka terbuka semula serta mengganggu kesihatan mental dan dalaman ibu sendiri.

Dengan mengurangkan pengambilan  makanan sejuk dan panas ini, para ibu yang berpantang boleh mengelak dari mendapat angin yang membuatkan badan tidak selesa.

Selain itu, ia boleh memperbaiki aliran darah dan memperbanyak penghasilan susu.

Jenis makanan ‘sejuk’ adalah seperti sayur-sayuran dan buah-buahan seperti kangkung, petola, terung, timun, tembikai dan pisang.

Biarpun ia dianggap mitos, namun ia merupakan adat dan kepercayaan yang telah diwarisi sejak zaman dahulu dalam masyarakat Melayu.

Dalam hal ini, Kementerian Kesihatan Malaysia, tiada bukti mahupun kajian saintifik yang menunjukkan terdapat jenis-jenis makanan yang boleh membahayakan ibu berpantang.

2.Apa Yang Boleh Makan Semasa Berpantang: Makanan Gantian Lebih Berkhasiat

Menggantikan beras biasa dengan beras perang adalah antara cara yang tidak keterlaluan untuk anda berdiet serta mendapatkan kalori baik.

Sumber bijirin berserat tinggi ini juga bagus untuk penghadaman dan mengelakkan sembelit selepas bersalin.

3. Apa Yang Boleh Makan Semasa Berpantang :Sarapan Berserat Tinggi

Selain makan nasi untuk hidangan utama makanan berpantang, anda boleh mengamalkan pengambilan roti berserat tinggi untuk sarapan atau makan pagi.

Berbanding roti putih dan biskut kering, roti berserat tinggi mengandungi asid folik yang penting untuk kesihatan tubuh badan anda dan bayi.

4.Apa Yang Boleh Makan Semasa Berpantang:Sumber Protein Tinggi

boleh makan semasa berpantang

Untuk memastikan kekal bertenaga sepanjang hari, ibu harus mempunyai sumber protein yang tinggi dalam sajian harian.

Pengambilan ikan Salmon misalnya, bukan sahaja berkhasiat tetapi turut terbukti dapat mengelakkan risiko kemurungan selepas bersalin (Postpartum Depression).

Selain itu, ikan tenggiri dan tuna juga antara pilihan yang bagus sebagai lauk dalam makanan berpantang kerana ia memperbaiki fungsi otak dan membina sistem saraf bayi.

Ikan yang perlu dielakkan:

  1. Ikan Keli & Sembilang
  2. Ikan Patin
  3. Ikan Pari
  4. Ikan Duri
  5. Ikan Cencaru
  6. Ikan Kembung
  7. Ikan Tongkol
  8. Ikan Bawal Hitam
  9. Ikan Terubuk
  10. Ikan Parang

Ikan yang mengandungi bisa dilarang ibu berpantang mengambilnya kerana ia boleh menyebabkan ibu mengalami turun darah dan bentan.

5. Apa Yang Boleh Makan Semasa Berpantang:Buah-Buahan Tinggi Vitamin

boleh makan semasa berpantang

Buah-buahan dengan warna yang terang seperti anggur, betik, oren, pisang, dan sebagainya sangat berkhasiat untuk ibu berpantang.

Buah jenis yang kaya tinggi vitamin C bagi membantu proses penyembuhan luka dengan cepat. Disarankan mengambil sekurang-kurangnya 2 hidangan buah-buahan setiap hari.

Buah yang perlu dielakkan:

  1. Nenas
  2. Tembikai susu/merah.
  3. Epal hijau
  4. Pisang
  5. Cempedak
  6. Nangka
  7. Manggis
  8. Langsat
  9. Betik
  10. Ciku

Ada sesetengah buah-buah ini bersifat sejuk dan tidak sesuai diambil oleh ibu berpantang.

6. Apa Yang Boleh Makan Semasa Berpantang:Sayur-Sayuran Tinggi Antioksidan

boleh makan semasa berpantang

Jangan culas dengan sayuran hijau dalam tempoh berpantang.  Sayur hijau seperti sawi hijau, bayam, kucai, serta ulam-ulaman seperti pegaga, daun cekur dan ulam raja juga patut ditambahkan ke dalam menu harian anda.

Ia bukan sahaja tinggi antioksidan, vitamin, serta mineral, bahkan ia turut memiliki sumber kalsium yang penting untuk tubuh. Kalorinya pun rendah.

Sayur yang perlu dielakkan:

  1. Timun
  2. Brokoli
  3. Kubis
  4. Terung
  5. Sayur keladi
  6. Petola
  7. Kangkung
  8. Bayam
  9. Pucuk Ubi
  10. Pucuk Paku

Mengambil sayuran sejuk boleh menyebabkan ibu dan baby kembung serta sakit-sakit badan.

7. Apa Yang Boleh Makan Semasa Berpantang:Kekacang Sebagai Kudapan

boleh makan semasa berpantang

Kalau teringin nak makan snek atau ‘kudap-kudap’, pilihlah daripada sumber yang sihat seperti kacang badam, walnut, kuaci, atau pistachio.

Semua jenis kekacang sihat seperti ini dapat membantu menstabilkan paras glukosa dalam darah, menyeimbangkan tindak balas elektrolit dalam tubuh di samping meningkatkan kadar metabolisme serta fungsi tubuh dan otak.

8. Apa Yang Boleh Makan Semasa Berpantang:Buah Kering

boleh makan semasa berpantang

Banyakkan makan buah-buah kering. Kurma adalah antara pilihan buah-buahan kering yang amat baik untuk ibu selepas bersalin.

Khasiatnya yang begitu banyak tidak perlu diperkenalkan lagi. Selain memberi tenaga, ia juga membantu merangsang penghasilan susu badan.

Anda juga boleh memakan kismis, aprikot kering atau buah tin (figs).

Kesimpulannya Apa Yang Boleh Makan Semasa Berpantang

Disebalik pantang larang sewaktu berpantang yang diturunkan oleh orang dahulu, ada juga baiknya diikuti.

Makanan-makanan berpantang ini sangat bagus untuk mempercepatkan proses sembuh luka bersalin di samping memberikan tenaga kepada ibu berpantang.

Vitamin Yang Boleh Makan Semasa Berpantang Untuk Bantu Bekalkan Nutrisi lengkap Pada Ibu & baby

1. ESP – Energizing Soy Protein

Protein soya mempunyai Indeks Glisemik rendah, membantu menggalakkan tahap glukosa darah yang stabil, mengekalkan tenaga, memberikan kesan kenyang yang lebih lama dan memberi manfaat penurunan berat badan.

  • Memperbaharui dan membaiki sel-sel tubuh
  • Memberi tenaga berpanjangan kepada ibu
  • Bertindak sebagai milk-booster
  • Membantu pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu

2. VitaLea – Multivitamin

Ketika bersalin, tidak dinafikan yang ibu banyak kehilangan darah.
Vitalea yang merupakan multivitamin yang mengandungi 28 jenis vitamin penting dan mineral kritikal termasuk Zat Besi untuk membentuk semula sel darah merah.
VitaLea Diformulasikan dengan sistem pengangkutan mikrosalutan berpaten untuk memastikan penyerapan yang asid folik.
Membekalkan tubuh ibu dengan nutrien yang diperlukan agar ibu sentiasa sihat, cergas dan bertenaga.

3. Vitamin C

Seperti semua dah tahu, Vitamin C dapat membantu menguatkan sistem imuniti badan dan pembentukan kolagen supaya kulit ibu lebih cantik dan sihat.
Selain itu, Vitamin C juga bertindak memperbaiki tisu yang rosak akibat bersalin dan secara langsung luka dalaman dan luaran ibu cepat sembut.

4. B Complex + Folic Acid

Setiap ibu memerlukan vitamin B untuk metabolisme, menukarkan makanan kepada tenaga dan meningkatkan sistem pertahanan badan.
B Complex juga membantu mengawal stress akibat kepenatan dan bertindak sebagai penenang untuk emosi yang lebih stabil.

5. OmegaGuard 

Secara asasnya minyak ikan membekalkan asid lemak Omega-3 yang terdiri daripada 7 komponen utama, termasuk EPA untuk kesihatan keseluruhan dan DHA untuk fungsi dan perkembangan minda yang sihat

6. Ostematrix

Kalsium penting untuk membina darah, tulang, gigi dan saraf dalam tubuh manusia. Penambilan Ostematrix yang diperlukan mengelakkan kelesuan kerana berjaga malam, dapat mengatasi masalah sembelit Ibu dalam pantang.

Ostematrix juga dapat mengurangkan sakit pinggang dan sakit belakang. Ia dformulasikan khas dengan campuran 7 nutrient penting termasuklah kalsium, Vitamin D, Zink, Magnesium, Boron, Mangan dan Kuprum.

7. Alfalfa

Tumbuhan bernama Alfalfa adalah antara sumber alam yang sangat berkhasiat terhadap kesihatan manusia secara menyeluruh. Alfalfa yang juga dikenali sebagai “Raja Segala Makanan” merupakan tumbuhan semula jadi terbaik dan berkhasiat dengan menyediakan lebih daripada 300 nutrien dan mineral termasuk kalsium, fosforus, zat besi, magnesium, klorofil, bioflavonoid, mineral dan vitamin.

Dengan pengambilan Alfalfa, dapat membantu mengecutkan peranakan seperti ‘kacip fatimah moden, dapat membantu mengatasi keputihan di samping bertindak sebagai agen detox – keluarkan angin dalam badan, singkirkan toksin, kempiskan perut.

Testimonial Vitamin Yang boleh makan semasa berpantang

boleh makan semasa berpantang
boleh makan semasa berpantang
boleh makan semasa berpantang

Nak Order Vitamin boleh makan semasa berpantang

Boleh hubungi kami di

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
www.wasap.my/60133612717

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *