Tips Melancong Pesakit Kronik

Tips Melancong Pesakit Kronik

Tips Melancong Pesakit Kronik ? Hari perayaan merupakan perkara yang dinanti-nantikan oleh semua dan sudah pasti ramai antara kita yang akan pulang ke kampung atau bercuti untuk melancong ke luar negara.

Namun, terdapat beberapa perkara yang perlu dirancang rapi sebelum perjalanan jauh terutamanya kepada pesakit yang perlu mengambil ubat-ubatan untuk rawatan penyakit kronik. Perancangan yang rapi bukan sahaja dapat memastikan rawatan ubat-ubatan pesakit tidak terjejas bahkan juga dapat mengelakkan masalah-masalah yang tidak diingini.

Sebelum Bertolak

Pesakit perlu memastikan kuantiti ubat yang dibawa adalah mencukupi sepanjang tempoh perjalanan. Pesakit juga dinasihati untuk membawa bekalan ubat yang berlebihan sedikit untuk mengelakkan masalah bekalan ubat tidak mencukupi.

Ini adalah penting kerana pemanjangan tempoh perjalanan mungkin berlaku disebabkan oleh penukaran tarikh bertolak pulang, cuaca yang buruk, banjir, hal kecemasan dan sebagainya. Selain itu, pastikan tarikh luput setiap ubat disemak sebelum bertolak ke destinasi bagi memastikan kualiti dan keselamatan ubat tersebut tidak terjejas.

Dalam keadaan tertentu, pesakit mungkin perlu mendapatkan rawatan perubatan semasa berada di luar negeri. Justeru, pesakit disarankan sentiasa membawa bersama-sama surat ubat atau preskripsi ubat semasa perjalanan jauh. Langkah ini adalah penting kerana preskripsi ubat boleh menjadi sumber rujukan kepada doktor atau pasukan perubatan sekiranya berlaku kecemasan.

Preskripsi ubat juga boleh membekalkan maklumat berkaitan ubat-ubatan yang diambil oleh pesakit kepada doktor yang merawat sekiranya pesakit ingin mendapatkan rawatan lanjut atau bekalan ubat di fasiliti kesihatan yang lain. Tips Melancong Pesakit Kronik

Simpan Ubat Bersama Label

Selain itu, pesakit juga dinasihati untuk menyimpan ubat-ubatan dalam bekas asal bersama-sama label ubat untuk memudahkan rujukan dan juga untuk mengelakkan kekeliruan. Informasi seperti nama ubat, dos ubat, cara pengambilan dan masa pengambilan ubat boleh didapati pada label ubat. Penukaran bekas asal ubat kepada bekas lain mungkin meningkatkan risiko kesilapan pengambilan ubat.

Sekiranya melancong ke luar negara, pesakit dinasihati untuk mendapatkan informasi berkaitan endemik setempat (penyakit yang kerap berlaku di daerah tertentu) di kawasan atau negara yang akan dilawati sebelum bertolak. Informasi ini perlu diketahui supaya langkah-langkah pencegahan seperti keperluan pengambilan ubat-ubatan pencegahan dan vaksin perlu dititikberatkan sebelum bertolak ke negara tersebut.

Selain itu, pesakit juga dinasihati untuk mendapatkan maklumat berkaitan peraturan dan undang-undang pengawalan ubat setempat sebelum melancong ke negara lain. Maklumat ini penting kerana negara yang berlainan mungkin mempunyai akta atau undang-undang yang berbeza dalam pengawalan jenis ubat dan kuantiti ubat yang dibenarkan untuk dibawa masuk ke dalam negara tersebut. Oleh itu, pesakit perlu mendapatkan informasi tersebut sebelum bertolak bagi memastikan ubat boleh dibawa masuk ke negara yang akan dilawati.

Semasa Perjalanan

Ubat-ubatan perlu disimpan di tempat yang kering dan jauh daripada haba atau cahaya matahari semasa perjalanan jauh. Pesakit perlu diingatkan agar tidak menyimpan ubat-ubatan mereka di dalam kereta sekiranya berhenti untuk rehat di kawasan rehat & rawat kerana peningkatan suhu dalam kereta boleh merosakkan ubat.

Untuk pesakit yang menggunakan ubat yang memerlukan penyimpanan pada suhu sejuk, pesakit dinasihatkan untuk menyimpan ubat-ubatan tersebut dalam beg sejuk (cooler bag) bersama-sama pek ais. Sebaik sahaja tiba di destinasi atau kampung halaman, pindahkan ubat-ubatan tersebut ke dalam peti sejuk.

Selain itu, pesakit dinasihati untuk membawa bekalan ubat bersama-sama dalam bagasi tangan sekiranya menaiki kapal terbang. Ubat-ubatan kurang sesuai disimpan dalam bagasi daftar masuk kerana suhu pada tempat yang mana bagasi tersebut disimpan mungkin tidak sesuai atau boleh merosakkan ubat. Selain itu, membawa ubat bersama-sama dalam bagasi tangan boleh memudahkan pesakit untuk mengambil ubat-ubatan tersebut pada waktu pengambilan ubat walaupun semasa berada dalam penerbangan.

ramuan utama vivix shaklee

Vivix Ramuan Ajaib ?

Alhamdulillah, kalau nak cerita pasal vivix nih, memang hebat dan dasyat. Kalau  kita cerita pasal bahan bahan dia, memang best. Sebab semuanya dari sumber alam semulajadi ciptaan Allah swt. Oklah, kalau nak tengok apa yang ada dalam VIVIX nih, kita tengok bahan bahan dia kat bawah nih. Ada 4 kandungan utama.

MUSCADINE GRAPE

Anggur hebat ini adalah satu satunya anggur semulajadi yang mempunyai lebih satu kromosom,iaitu 20 kromosom dan kerana inilah ianya mempunyai lebih banyak faedah kesihatan, fungsi imun yang lebih tinggi dan sifat antioksidan yang lebih kukuh.Ia mempunyai ciri ciri menghentikan kimia penyebab kanser, anti virus dan anti bakteria.Anggur muscadine dan bijinya adalah satu daripada sumber terbaik antioksidan dan mempunyai ciri anti radang.

ELDERBERRY @ SAMBUCUS NIGRA

Elderberry juga dikenal sebagai Sambucus Nigra. Buahnya bulat kecil berwarna ungu gelap bergerombol seperti anggur. Buah ini banyak tumbuh di Eropa, Amerika Utara, Asia, dan Inggris. Elderberry merupakan jamu popular dan telah lama digunakan dalam pengobatan tradisional. 

PURPLE CARROT

Ia adalah sumber terbaik vitamin A dn mengandungi phytokimial termasuk carotenoids ,phenolics,polyacetylenes,isocoumarins dan sesquiterpenes. Ia juga mengandungi anthocyanins, antioksidan yg mustajab. Anthocyanins adalah btanggungjawab pd warna merah menyala, biru dn ungu pd buah dn sayur. Asid klorogenik adalah antioksidan paling byk dlm semua karot dn ia bertanggungjawab mengurang diabetes.Kebelakangan ini kajian menunjukkan anthocyanins, bertindak sebagai anti radang,anti mikrobial dn anti carcinogen. Ia mengurangkan risiko penyakit jantung.

POLYGONUM CUSPIDATUM

Polygonum cuspidatum ( knotweed jepun) adalah tumbuhan perenial yg besar berasal dari asia, yg juga byk ditemui d amerika utara dan eropah. Knotweed jepun adalah sumber komersial Resveratrol Polygonum Cuspidatum banyak menafaat kesihatan dan digunakan utk merumuskan supplemen anti penuaan . Kesimpulan dari ujian demi ujian menunjukkan resveratrol membantu melambatkan proses penuaan,merendahkan kolesterol, merendahkan tekanan darah, meninggikan prestasi atlet, dn megurangkan berat badan.

Tips Melancong Pesakit Kronik

Wajib Bawa Vivix Semasa Bercuti

OKTOBER 2016 (SPECIAL EDITION VIVIX) TESTIMONI 13: SITI SARAH MOHAMAD NOOR [VIVIX SUPLEMEN WAJIB BAWA UNTUK BERCUTI] . Assalamualaikum..baru-baru ni saya dan keluarga bercuti ke Perth, Australia. Kami pergi pada musim bunga. Suhu memang sejuk di sana sekitar 10 darjah celcius.

TAK TAHAN SEJUK

Saya memang jenis tak tahan sejuk termasuklah anak kedua saya yg baru berusia 1 tahun 4 bulan. Saya pula memang ada masalah paru-paru dari kecil. Bila sejuk sangat saya akan terkena batuk gatal tu sampai berbulan-bulan. 

Setiap kali musim hujan saya akan cepat-cepat ambil Vitamin C dan Nutriferon supaya saya tak terkene batuk atau selsema. Macam anak saya yang kecil, bila musim hujan memang senang berair hidung dan berlarutan berhari-hari. Biasanya saya akan suapkannya Omega Guard atau Nutriferon supaya antibodi jadi kuat.

Jadi, sebelum ke sana saya memang dah prepare siap-siap Vitamin C, Nutriferon dan Omega Guard. Saya tambah lagi satu suplemen iaitu Vivix. Vivix nie memang bagus untuk tingkatkan sistem imunisasi kita.

Sesampai je di sana, malam tu saya terus minum vivix. Sambil-sambil tu saya suap kan pada anak-anak saya, suami dan saya bagi abang ipar minum juga. Memang setiap malam dan pagi sebelum keluar kat sana kami minum Vivix dulu.

SIHAT DENGAN VIVIX

Alhamdulillah 4 hari kami di sana. Kami semua pulang ke Malaysia dalam keadaan yang sihat. Anak-anak pun sihat. Anak saya yang kecil tu adalah selsema sikit. Tu pun sekejap sangat tak sampai sehari dah baik. Anak saya yang sulong pulak relax je tak pakai baju sejuk. Sampai kene paksa pakai. Punyalah power lepas minum Vivix. Sampaikan saya terlupa nak suapkan anak Omega Guard dan Nutriferon.

Kawan-kawan yang bercadang nak bercuti ke tempat sejuk, jangan lupa bawa suplemen atleast Vivix ye. Sangat-sangat berguna. Tak seronoklah kan kalau sakit semasa bercuti. Tips Melancong Pesakit Kronik

JOM DAPATKAN VIVIX SHAKLEE

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda. Tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar.

Ainul Mustafa
Certified Product Trainer
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips Melancong Pesakit Kronik

Tips Melancong Pesakit Kronik

Tips Melancong Pesakit Kronik ? Hari perayaan merupakan perkara yang dinanti-nantikan oleh semua dan sudah pasti ramai antara kita yang akan pulang ke kampung atau bercuti untuk melancong ke luar negara.

Namun, terdapat beberapa perkara yang perlu dirancang rapi sebelum perjalanan jauh terutamanya kepada pesakit yang perlu mengambil ubat-ubatan untuk rawatan penyakit kronik. Perancangan yang rapi bukan sahaja dapat memastikan rawatan ubat-ubatan pesakit tidak terjejas bahkan juga dapat mengelakkan masalah-masalah yang tidak diingini.

Sebelum Bertolak

Pesakit perlu memastikan kuantiti ubat yang dibawa adalah mencukupi sepanjang tempoh perjalanan. Pesakit juga dinasihati untuk membawa bekalan ubat yang berlebihan sedikit untuk mengelakkan masalah bekalan ubat tidak mencukupi.

Ini adalah penting kerana pemanjangan tempoh perjalanan mungkin berlaku disebabkan oleh penukaran tarikh bertolak pulang, cuaca yang buruk, banjir, hal kecemasan dan sebagainya. Selain itu, pastikan tarikh luput setiap ubat disemak sebelum bertolak ke destinasi bagi memastikan kualiti dan keselamatan ubat tersebut tidak terjejas.

Dalam keadaan tertentu, pesakit mungkin perlu mendapatkan rawatan perubatan semasa berada di luar negeri. Justeru, pesakit disarankan sentiasa membawa bersama-sama surat ubat atau preskripsi ubat semasa perjalanan jauh. Langkah ini adalah penting kerana preskripsi ubat boleh menjadi sumber rujukan kepada doktor atau pasukan perubatan sekiranya berlaku kecemasan.

Preskripsi ubat juga boleh membekalkan maklumat berkaitan ubat-ubatan yang diambil oleh pesakit kepada doktor yang merawat sekiranya pesakit ingin mendapatkan rawatan lanjut atau bekalan ubat di fasiliti kesihatan yang lain. Tips Melancong Pesakit Kronik

Simpan Ubat Bersama Label

Selain itu, pesakit juga dinasihati untuk menyimpan ubat-ubatan dalam bekas asal bersama-sama label ubat untuk memudahkan rujukan dan juga untuk mengelakkan kekeliruan. Informasi seperti nama ubat, dos ubat, cara pengambilan dan masa pengambilan ubat boleh didapati pada label ubat. Penukaran bekas asal ubat kepada bekas lain mungkin meningkatkan risiko kesilapan pengambilan ubat.

Sekiranya melancong ke luar negara, pesakit dinasihati untuk mendapatkan informasi berkaitan endemik setempat (penyakit yang kerap berlaku di daerah tertentu) di kawasan atau negara yang akan dilawati sebelum bertolak. Informasi ini perlu diketahui supaya langkah-langkah pencegahan seperti keperluan pengambilan ubat-ubatan pencegahan dan vaksin perlu dititikberatkan sebelum bertolak ke negara tersebut.

Selain itu, pesakit juga dinasihati untuk mendapatkan maklumat berkaitan peraturan dan undang-undang pengawalan ubat setempat sebelum melancong ke negara lain. Maklumat ini penting kerana negara yang berlainan mungkin mempunyai akta atau undang-undang yang berbeza dalam pengawalan jenis ubat dan kuantiti ubat yang dibenarkan untuk dibawa masuk ke dalam negara tersebut. Oleh itu, pesakit perlu mendapatkan informasi tersebut sebelum bertolak bagi memastikan ubat boleh dibawa masuk ke negara yang akan dilawati.

Semasa Perjalanan

Ubat-ubatan perlu disimpan di tempat yang kering dan jauh daripada haba atau cahaya matahari semasa perjalanan jauh. Pesakit perlu diingatkan agar tidak menyimpan ubat-ubatan mereka di dalam kereta sekiranya berhenti untuk rehat di kawasan rehat & rawat kerana peningkatan suhu dalam kereta boleh merosakkan ubat.

Untuk pesakit yang menggunakan ubat yang memerlukan penyimpanan pada suhu sejuk, pesakit dinasihatkan untuk menyimpan ubat-ubatan tersebut dalam beg sejuk (cooler bag) bersama-sama pek ais. Sebaik sahaja tiba di destinasi atau kampung halaman, pindahkan ubat-ubatan tersebut ke dalam peti sejuk.

Selain itu, pesakit dinasihati untuk membawa bekalan ubat bersama-sama dalam bagasi tangan sekiranya menaiki kapal terbang. Ubat-ubatan kurang sesuai disimpan dalam bagasi daftar masuk kerana suhu pada tempat yang mana bagasi tersebut disimpan mungkin tidak sesuai atau boleh merosakkan ubat. Selain itu, membawa ubat bersama-sama dalam bagasi tangan boleh memudahkan pesakit untuk mengambil ubat-ubatan tersebut pada waktu pengambilan ubat walaupun semasa berada dalam penerbangan.

ramuan utama vivix shaklee

Vivix Ramuan Ajaib ?

Alhamdulillah, kalau nak cerita pasal vivix nih, memang hebat dan dasyat. Kalau  kita cerita pasal bahan bahan dia, memang best. Sebab semuanya dari sumber alam semulajadi ciptaan Allah swt. Oklah, kalau nak tengok apa yang ada dalam VIVIX nih, kita tengok bahan bahan dia kat bawah nih. Ada 4 kandungan utama.

MUSCADINE GRAPE

Anggur hebat ini adalah satu satunya anggur semulajadi yang mempunyai lebih satu kromosom,iaitu 20 kromosom dan kerana inilah ianya mempunyai lebih banyak faedah kesihatan, fungsi imun yang lebih tinggi dan sifat antioksidan yang lebih kukuh.Ia mempunyai ciri ciri menghentikan kimia penyebab kanser, anti virus dan anti bakteria.Anggur muscadine dan bijinya adalah satu daripada sumber terbaik antioksidan dan mempunyai ciri anti radang.

ELDERBERRY @ SAMBUCUS NIGRA

Elderberry juga dikenal sebagai Sambucus Nigra. Buahnya bulat kecil berwarna ungu gelap bergerombol seperti anggur. Buah ini banyak tumbuh di Eropa, Amerika Utara, Asia, dan Inggris. Elderberry merupakan jamu popular dan telah lama digunakan dalam pengobatan tradisional. 

PURPLE CARROT

Ia adalah sumber terbaik vitamin A dn mengandungi phytokimial termasuk carotenoids ,phenolics,polyacetylenes,isocoumarins dan sesquiterpenes. Ia juga mengandungi anthocyanins, antioksidan yg mustajab. Anthocyanins adalah btanggungjawab pd warna merah menyala, biru dn ungu pd buah dn sayur. Asid klorogenik adalah antioksidan paling byk dlm semua karot dn ia bertanggungjawab mengurang diabetes.Kebelakangan ini kajian menunjukkan anthocyanins, bertindak sebagai anti radang,anti mikrobial dn anti carcinogen. Ia mengurangkan risiko penyakit jantung.

POLYGONUM CUSPIDATUM

Polygonum cuspidatum ( knotweed jepun) adalah tumbuhan perenial yg besar berasal dari asia, yg juga byk ditemui d amerika utara dan eropah. Knotweed jepun adalah sumber komersial Resveratrol Polygonum Cuspidatum banyak menafaat kesihatan dan digunakan utk merumuskan supplemen anti penuaan . Kesimpulan dari ujian demi ujian menunjukkan resveratrol membantu melambatkan proses penuaan,merendahkan kolesterol, merendahkan tekanan darah, meninggikan prestasi atlet, dn megurangkan berat badan.

Tips Melancong Pesakit Kronik

Wajib Bawa Vivix Semasa Bercuti

OKTOBER 2016 (SPECIAL EDITION VIVIX) TESTIMONI 13: SITI SARAH MOHAMAD NOOR [VIVIX SUPLEMEN WAJIB BAWA UNTUK BERCUTI] . Assalamualaikum..baru-baru ni saya dan keluarga bercuti ke Perth, Australia. Kami pergi pada musim bunga. Suhu memang sejuk di sana sekitar 10 darjah celcius.

TAK TAHAN SEJUK

Saya memang jenis tak tahan sejuk termasuklah anak kedua saya yg baru berusia 1 tahun 4 bulan. Saya pula memang ada masalah paru-paru dari kecil. Bila sejuk sangat saya akan terkena batuk gatal tu sampai berbulan-bulan. 

Setiap kali musim hujan saya akan cepat-cepat ambil Vitamin C dan Nutriferon supaya saya tak terkene batuk atau selsema. Macam anak saya yang kecil, bila musim hujan memang senang berair hidung dan berlarutan berhari-hari. Biasanya saya akan suapkannya Omega Guard atau Nutriferon supaya antibodi jadi kuat.

Jadi, sebelum ke sana saya memang dah prepare siap-siap Vitamin C, Nutriferon dan Omega Guard. Saya tambah lagi satu suplemen iaitu Vivix. Vivix nie memang bagus untuk tingkatkan sistem imunisasi kita.

Sesampai je di sana, malam tu saya terus minum vivix. Sambil-sambil tu saya suap kan pada anak-anak saya, suami dan saya bagi abang ipar minum juga. Memang setiap malam dan pagi sebelum keluar kat sana kami minum Vivix dulu.

SIHAT DENGAN VIVIX

Alhamdulillah 4 hari kami di sana. Kami semua pulang ke Malaysia dalam keadaan yang sihat. Anak-anak pun sihat. Anak saya yang kecil tu adalah selsema sikit. Tu pun sekejap sangat tak sampai sehari dah baik. Anak saya yang sulong pulak relax je tak pakai baju sejuk. Sampai kene paksa pakai. Punyalah power lepas minum Vivix. Sampaikan saya terlupa nak suapkan anak Omega Guard dan Nutriferon.

Kawan-kawan yang bercadang nak bercuti ke tempat sejuk, jangan lupa bawa suplemen atleast Vivix ye. Sangat-sangat berguna. Tak seronoklah kan kalau sakit semasa bercuti. Tips Melancong Pesakit Kronik

JOM DAPATKAN VIVIX SHAKLEE

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda. Tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar.

Ainul Mustafa
Certified Product Trainer
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *