Tanda Tak Cukup Vitamin

Tanda Tak Cukup Vitamin

Tanda tak cukup vitamin ?

Tanda Anda Tidak Mendapat Nutrien yang Mencukupi

1. Rambut Gugur

Ia adalah perkara biasa untuk kehilangan kira-kira 100 helai rambut sehari. Tetapi jika anda melihat gumpalan besar rambut pada bantal anda atau semasa mandi, anda mungkin kekurangan zat besi. Kamu tidak keseorangan. Ia adalah kekurangan nutrien yang paling biasa di dunia. Doktor anda boleh melakukan ujian darah cepat untuk melihat sama ada paras anda tidak mencukupi. Makan lebih banyak makanan kaya zat besi

2. Apabila tiga S — tidur, tekanan, dan sakit

— jangan jelaskan mengapa anda berasa letih, sudah tiba masanya untuk memeriksa vitamin D anda. Vitamin ini unik. Badan anda membuatnya apabila kulit anda terdedah kepada matahari, tetapi ia tidak muncul secara semula jadi dalam banyak makanan. Jika anda tidak kerap melihat matahari, letakkan huruf besar D dalam diet anda dengan:

3. Sindrom Mulut Terbakar

Nama mengatakan semuanya. Keadaan ini boleh membuatkan gusi, bibir, bahagian dalam pipi dan bumbung mulut anda terasa seperti terbakar. Atau mulut anda mungkin kering atau kebas. Salah satu perkara yang menyebabkannya ialah kekurangan vitamin B seperti folat, thiamin, dan B6. Untuk meningkatkan B6 dalam diet anda, makan lebih banyak:

4. Kulit Kering

Salah satu daripada banyak tugas vitamin A adalah untuk membesar dan mengekalkan tisu yang meliputi setiap permukaan badan anda, di dalam dan di luar. Apabila anda kekurangan vitamin A, anda mungkin mempunyai kulit kering dan bersisik, termasuk bibir anda. Untuk mendapatkan lebih banyak nutrien ini, makan:

5. Sudu Kuku

Apabila badan anda memerlukan lebih banyak besi, kuku anda mungkin menjadi lembut dan bengkok menjauhi jari anda di tepi, menghasilkan bentuk seperti sudu. Ini juga boleh menjadi tanda hemochromatosis, keadaan yang menyebabkan badan anda menyerap terlalu banyak zat besi. Kuku bayi mungkin senduk pada mulanya, tetapi ia akan hilang apabila mereka semakin tua. Jika ini berlaku kepada anda, berjumpa doktor anda untuk ujian darah bagi mengetahui puncanya.

6. Keretakan di Sudut Mulut Anda

Ini bermula sebagai kulit kering atau teriritasi pada satu atau kedua-dua sudut mulut anda dan boleh bertukar menjadi luka berdarah yang menyakitkan. Banyak perkara boleh menyebabkan keadaan ini, yang juga dipanggil chelitis sudut. Jika ia tidak hilang apabila anda menggunakan lip balm, ia boleh menjadi tanda bahawa anda kekurangan zat besi atau vitamin B seperti riboflavin. Makanan yang kaya dengan riboflavin termasuk:

7. Lidah Bengkak

Lidah anda boleh memberitahu anda apabila sesuatu berlaku. Keadaan ini juga dipanggil glossitis, kerana lidah anda kelihatan licin dan berkilat apabila ia bengkak. Ia boleh menjadi tanda anda kekurangan zat besi atau vitamin B seperti asid folik, niasin, riboflavin, dan B12. Jika itu berlaku, lidah anda juga mungkin sakit. Untuk mendapatkan lebih banyak B12, pilih:

8. Sikap tidak peduli

Kekurangan nutrien boleh menjejaskan minda anda serta badan anda. Vitamin B folat, juga dipanggil asid folik, membantu badan anda membuat sel darah merah dan mencipta bahan kimia yang mengawal corak tidur dan mood. Apabila anda tidak cukup, anda mungkin berasa pelupa, lemah, dan tidak peduli (yang bermaksud anda kekurangan tenaga dan semangat). Tingkatkan nombor folat anda dengan:

9. Lebam

Badan anda mempunyai lebih banyak kolagen daripada mana-mana protein lain. Ia memegang segala-galanya bersama-sama, termasuk sel-sel kulit anda. Jika anda mendapati lebih banyak lebam daripada biasa, anda mungkin kekurangan vitamin C — unsur utama dalam kolagen. Anda berisiko jika anda:

Mempunyai gangguan makan
Makan sedikit kerana sakit
Mempunyai keadaan pencernaan yang teruk

Vitamin : adalah penting untuk mengekalkan metabolisme dan fungsi normal

Tubuh manusia sendiri tidak boleh menghasilkan vitamin tetapi memerlukan daripada makanan. Vitamin yang diperlukan oleh badan setiap hari adalah minimum tetapi kekurangannya boleh menyebabkan perubahan fisiologi dan patologi dalam sel manusia, pergolakan metabolisme, mengakibatkan dalam avitaminosis.

Tablet Multi-Vitamin (untuk anak-anak)
Ibu tahu betapa sukarnya untuk memaksa anak makan makanan sihat yang merupakan sumber utama vitamin dan mineral.

Kanak-kanak memerlukan nutrien yang diperlukan ini untuk sistem imun yang sihat dan untuk perkembangan fizikal dan mental mereka. Malangnya, tidak ramai kanak-kanak yang mendapat semua yang diperlukan vitamin melalui diet mereka.Kekurangan vitamin tersebut boleh menyebabkan pertumbuhan dan perkembangan terencat dan juga penyakit serius pada kanak-kanak.

Vitamin A-vitamin mata. Jika kanak-kanak kerap menonton TV untuk masa yang lama, atau sangat kerap duduk di hadapan komputer, matanya mengambil banyak Vitamin A. Kekurangan boleh menyebabkan penglihatan yang lemah, pertumbuhan yang lemah dan sistem imun yang lemah.

B vitamin-Kanak-kanak yang makan banyak gula-gula mungkin mengalami kekurangan vitamin B, kerana vitamin ini sangat mudah dimusnahkan oleh gula. Vitamin B penting untuk berfungsi dengan baik sistem saraf dan penting untuk metabolisme karbohidrat.B6,B12 ,folat & esp.Vitamin B1 sangat penting untuk otak anak anda.Kekurangan menyebabkan kepekatan berkurangan & daya ingatan yang lemah.

Vitamin C-Buah-buahan & sayur-sayuran adalah sumber Vitamin C yang paling kaya dan ramai kanak-kanak tidak mendapat cukup vitamin ini kerana mereka tidak cukup makan hasil segar. Keinginan untuk makanan ringan menyebabkan ramai kanak-kanak berisiko tinggi untuk mengalami kekurangan vitamin C. Mereka Kanak-kanak yang kerap selsema atau jangkitan berkemungkinan besar kekurangan vitamin C. Juga Vitamin C diperlukan untuk pertumbuhan normal, penyembuhan luka dan gusi yang sihat.

Vitamin E-Dua pertiga kanak-kanak tidak mendapat cukup vitamin ini.Vitamin E adalah anti-oksida yang penting dalam pencegahan kanser dan penyakit keras.Kekurangan boleh membantutkan tumbesaran & menyebabkan anemia.

Kajian-kajian telah menunjukkan bahawa vitamin C mungkin berkesan untuk

• Selesema. Vitamin C adalah suplemen kesihatan yang popular untuk selesema. Namun, semakan pelbagai kajian berkaitan vitamin C mendapati tiada bukti bahawa vitamin C adalah berkesan untuk mencegah selesema. Walau bagaimanapun, pengambilan vitamin C secara tetap boleh mengurangkan tempoh dan keterukan selesema. Malangnya, penggunaan vitamin C selepas jangkitan selesema tidak mempunyai kesan yang sama.

• Kanser. Kajian menunjukkan bahawa pengambilan vitamin C yang tinggi daripada buah-buahan dan sayur-sayuran boleh mengurangkan risiko mendapat kanser tetapi vitamin C daripada suplemen kesihatan tidak membawa manfaat ini.

• Masalah penglihatan golongan tua (Age – related macular degeneration; AMD). Satu kajian besar yang melibatkan golongan tua dengan AMD mendapati kumpulan yang mengambil vitamin C dengan zink, vitamin E, beta karotena dan copper lebih lambat kehilangan penglihatan (advanced AMD) berbanding mereka yang tidak mengambil suplemen kesihatan tersebut di atas.

Komentar sy,

– sebagai alumni cvd19 & influenza A, ya sy akui mmg takleh lindung pun, tp simptom yg dialami Alhamdulillah lebih ringan & cepat hilang.
– that’s why kena pilih supplement yg diperbuat drp bahan2 semulajadi, yg ada ciri2 semulajadi yg memudahkan tubuh kita nak serap mcm kita makan buah2 juga.
– keperluan vitamin berbeza utk setiap golongan. Bila dah makin berusia, makin tinggi keperluan utk supplement.

kredit : master lyna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *