SHAKLEE MLM

Shaklee MLM – Suami Bagi Join?

Ramai yg saya kenal share pengalaman awal buat Shaklee ni – suami tak support sebab ia business MLM. Tapi tidak dengan saya yang dapat sokongan untuk buat.. Dah le diketahui pendiam dan tak peramah, tapi suami sokong teruskan buat ๐Ÿ˜˜

Ceritanya, awal2 tu saya ni haghaaam tahu Shaklee ni MLM (itu antara skill terbaik insan yang bawa saya masuk business ni.. Thank you akak!); saya buat bebetul sebab malas nak susah2 kena gi keje ofis je..nYelah.. saya kan tak suka orang lain uruskan anak saya? Power uruskan anak2 ni kat MAK dia k ๐Ÿ˜š –> ini prinsip saya. Belum masuk gaji tak cukup lak nnt..

Tapi, slowly saya belajar la juga pasal business ni.. mentor2 kami pulak bila tgk grup kecik kami masa tu mula membiak.. Dah mula tekankan bab upline sbg focal points, markerting plan dsb selain drpd basic kami drpd awal – ilmu produk dan niat tolong orang lain selesaikan masalah.

Masatu laaa baru saya tau SHAKLEE NI MLM. Kihkihkih..

So, saya tanya encik hubby, “Abang, Shaklee ni MLM ye rupanya?”

“Haah.. Kan ada upline downline semua tu..”

Huhu.. Naifnya saya. Haghaaam la tauu.. Lampi pun ye hahahah ๐Ÿ˜…

“Ok ke sayang buat MLM ni bang? Abang rasa business ni boleh berkembang tak?”

Well.. selepas 6 tahun.. Here WE are.. dari nama sorang dalam sistem Shaklee, nama encik hubby pun ada dah lalala..

“Mana ada business tak berkembang kecuali kita tak buat apa2.. Dan satu kita kena pegang – business start from small”

Small ok.. Small tapi istiqomah lah.

Tu la antara jawapan encik hubby masatu, dia jawab je tapi yang uruskan basic business ni semua masatu saya tau.. yelah, dia kerja pun masatu.. Mana ada masa nak fikir lebih2 hal saya buat bisnes jual vitamin ni.. sampai tahap nak minta pos barang pun dia punya arahan,”Abang tau nanti abang sampai rumah aje syg dah ready nak ke poslaju” ๐Ÿ˜ฌ Jangan heranlah nape saya begitu tahan lasak, suami garang tau.. garang sbb penat melayan mcm2 hal kat opis masatu lalala.. skrg dia paling penyabooor ๐Ÿ˜˜

Eh panjang lak cerita. Antara sebab kenapa Mohd Kamarul Baharin okey je saya buat MLM ni sebab dalam pada saya rasa dia tak ambik tau tu; dia tengok2 gak markerting plan Shaklee tu.. Which memang takde menindas orang pun. That’s why la dia sangat encourage saya supaya buat betul2 sampai berjaya.. Dia ni keje bahagian sales pun plus family mmg ramai kaki business.

Sekian.. Tak tau nak ending cemaner post ni ๐Ÿ˜Œ

“Tiada Alasan Untuk Berjaya”

KEMBALI PADA ASAS

Kembali pada ASAS

Tengok cermin, amacam penampilan kita nih layak jadi DUTA SHAKLEE ?

Nak buat mlm, macam macam tips boleh apply.

Tapi kalau mlm SHAKLEE, jangan sesekali buang topik KESIHATAN

Tengok cermin, alamak perut memboyot, kulit teruk, badan lembik, selalu pening kepala ?

Lepas diri sendiri, tengok pasangan anda,

agak agak bagai merpati dua sejoli, atau bagai pinang dibelah kapak ?

lepas tuh anak anak, keluarga, saudara mara ,kawan kawan,jiran jiran, dan masyarakat !!!

SHAKLEE PATUH SYARIAH

KONTROVERSI MLM SHAKLEE??? PATUH SYARIAH?? ATAU TAK??

Menanti abg gdex hantar brg Shaklee. Basic H I insyaAllah sampai esok. Customers menanti ni.

Harini dah post 3 botol Vivix. Masuk lagi 3 botol Vivix utk diposkan esok.
1 tong Mealshake.
3 botol Basic H.

Nak tahu bisnes tu patuh syariah ke tak??

Kalau org atas duk bergelut berniaga.

Siapa org atas??

Sayalah org paling atas dlm RYG yg beribu2 downlines ni?

Pernah tgk saya duk relax? Bercuti dan makan hasil org??

Tak pernah.

Sb dlm bisnes Shaklee ni, siapa relax mmg tak dpt apa. Wpun saya ada beribu2 downlines, saya tetap perlu hit requirement sale yg saya sendiri kena buat, sama mcm downlines yg lain. Walaupun saya master.

Dan semua downlines saya itu, saya train. Maka rezeki saya berkat. Setiap kejayaan mereka itu, ada ilmu yg saya berikan secara langsung atau tidak langsung.

Samada berdepan atau melalui video kelas saya ataupun di fb group punya nota ataupun di group wasap/telegram.

Bila org judge MLM ni makan hasil org. Awak kena tgk dlu fakta bang.

Bukan smua MLM sama. Jgn pukul taram.

Kalau awak pandai baca, awak kata awak pandai baca sejak lahir ke atau cikgu awak ajar?

So cikgu awak dapat gaji tak??

Begitu juga dlm Shaklee.

Byk atau sikit sale seorang ahli itu, kami yg ajar. Kalau kami tak ajar, carilah ilmu sorang2. Boleh ke pandai membaca sendiri?? Mungkin boleh tapi susahlah dan bkb semua org bleh buat mcm tu.

Dan dalam sistem Shaklee ini, seseorang hanya bleh berjaya bila dia spend masa dan tenaga nak curahkan ilmu pada org lain.

Dgr segala masalah. Segala alasan. Segala tangisan.

Tegur segala kesilapan. Betulkan balik yg tak betul. Semak kerja mereka. Ajar semula. Dah lemau? Tibai drg balik bagi laju.

Sampai drg naik pentas jd penerima anugerah dan capai bonus yg besar, yg boleh ubah kehidupan mereka dan ibu ayah mereka. Saya tahu kisah mereka. Susah mereka, senang mereka. Kenapa mereka susah payah bina income lagi.

Masa itu sayalah cikgu mereka dibawah stage yg berdiri dan mengalir air-mata.

Sesungguhnya usaha dan masa saya itu, penat saya itu, BERBALOI.

Kerana saya dapat lihat usaha saya ini mengubah hidup org lain. Memberi bahagia dan kegembiraan.

Saya enjoy membantu org lain. Saya ada sedikit ilmu dan kelebihan yg saya bleh tunjuk ajar org lain. Saya ada semangat dan passion utk bantu melonjakkan insan lain berjaya.

Saya enjoy tugas saya.

Ini MLM Shaklee.

Yg utama adalah niat awak berniaga.

Kalau awak berniaga tak MLM pun tp tak amanah, tipu duit customers, sama teruk!!

Semuanya pada niat.

Niat kerana Allah Taala, dgn sistem patuh syariah, insyaAllah keberkatan dunia dan akhirat.

Ini perjuangan saya.

MLM AMBIL DUIT ORANG BAWAH

โ€œMLM tu dia, ambil duit orang bawah sajaโ€

Kalau ada mindset macam ini, sampai bila-bila susah grow. Umi tidak pernah ada fikiran begini, tapi ramai orang Umi kenal macam ini.

โ€œDulu saya pun fikir orang atas ambil duit orang bawah. Lepas jadi leader baru faham sistemโ€

Dalam Shaklee tiada istilah upline ambil bonus orang bawah kalau upline itu sendiri tidak buat sale.

Ada saja downline yang dapat bonus lebih besar kalau upline tidak all out!

Dalam haraki bisnes

Kita susah berjaya tanpa upline dan kita susah berjaya tanpa downline!

Jadi siapa mau berjaya, start dari saat ini. Terus buang perasaan bersangka buruk.

Berlapang dada dengan upline atau downline!

Ada sebab bonus upline lebih besar dan ada juga sebab bonus downline lebih besar!

Banar nda??

Credit to original posting owner,
MEM Elly Matin

Leave a Reply