Set Shaklee Untuk GDM/Kencing manis Ketika Hamil

 

Kencing manis berlaku apabila badan tidak boleh menghasilkan hormon insulin secukupnya. Insulin ini dihasilkan oleh pankreas dan pankreas ada 2 tugas utama iaitu ;
  • mengawal jumlah glukosa(gula) dalam darah yang digunakan untuk tenaga.
  • membolehkan gula yang tidak diperlukan segera disimpan.

Kekurangan insulin atau rintangan insulin menyebabkan glukosa tidak dapat memasuki sel badan untuk digunakan sebagai sumber tenaga, sebaliknya ibu akan mempunyai glukosa/gula dalam darah yang banyak dan berlebihan. Ini menyebabkan kencing manis semasa hamil.

 

 

Risiko kencing manis ketika hamil(GDM) akan memberi kesan terhadap kesihatan ibu dan bayi jika dibiarkan. Antaranya saiz bayi yang terlalu besar sehingga sukar untuk bersalin secara normal, bayi pramatang, ibu mengalami pre eclampsia, jangkitan faraj dan lain-lain

 

Set Shaklee Untuk GDM/Kencing manis Ketika Hamil

 

1. Vitalea

Vitalea mengandungi kromium dan lain-lain vitamin penting. Kromium adalah mineral yang penting untuk membantu insulin bekerja dengan lebih efektif.
Ia membantu sel badan bertindak balas dengan insulin dengan lebih baik. Justeru kromium dapat membantu mengekalkan tahap gula yang sihat.

2. B-Complex

Bcomplex adalah makanan tambahan yang diperlukan oleh kebanyakan pesakit diabetes. Ia mengandungi kesemua 8 jenis vitamin B yang diperlukan oleh tubuh.
Selain itu ia ditambah dengan sistem penyerapan bioaktif berpatent yang mana ia sangat mudah larut dalam badan. Vitamin B dapat membantu menukarkan makanan kepada tenaga dengan lebih cekap.
Terdapat kajian yang dilakukan ke atas ibu hamil dengan GDM. Ibu hamil ini diberikan dengan vitamin B dan hasil ujian diambil selepas beberapa minggu. Hasilnya memang menunjukkan penurunan paras gula dalam darah selepas pengambilan vitamin B.

3. Vitamin C

Vitamin C dapat mengurangkan paras sorbitol dalam tubuh. Sorbitol adalah sejenis gula yang tidak dapat ditukarkan kepada tenaga. Jika sorbitol terkumpul dalam sel, ia akan menjejaskan sel anda.
Sebab itu pesakit diabetes kebanyakannya akan mengalami kegagalan buah pinggang atau mata kabur. Ini disebabkan oleh sel mata atau sel buah pinggang gagal berfungsi lagi disebabkan paras sorbitol yang tinggi.
Pengambilan vitamin C dapat mencegah gula dalam darah daripada ditukarkan kepada sorbitol. Sebaliknya vitamin C dapat membantu supaya gula dapat ditukarkan kepada tenaga.

4. Ostematrix

Ostematrix adalah kalsium. Kalsium penting untuk menjaga pintu sel dalam badan. Kebiasaannya bagi ibu hamil / menyusu amat mudah berlaku kekurangan kalsium. Ini disebabkan bayi akan mengambil kalsium daripada tubuh ibu untuk tumbesarannya.
Apabila kalsium ibu tidak mencukupi, ia akan mengganggu kecekapan insulin yang mana menyebabkannya gagal berfungsi dengan baik serta menyebabkan gula tidak dapat masuk ke dalam sel darah.

5. ESP / Protein

ESP adalah protein yang rendah GI. Bagi makanan yang tinggi GI akan menyebabkan gula dalam darah meningkat secara mendadak. Selepas 30 minit atau sejam, anda akan mula rasa mengantuk. Contoh makanan rendah GI adalah sayuran, roti gandum penuh, oren, kacang soya dan banyak lagi.
ESP dapat membantu memberikan tenaga tanpa meningkatkan gula dalam darah. Ia dapat membantu mengawal paras gula dalam badan dan membekalkan tenaga berpanjangan.

6. Omega Guard

Omega guard ada leptin yang bantu menstabilkan gula dalam darah & kawal selara makan. Omega membantu mengelakkan pembekuan darah, Elak risiko Ibu Dari terkena sakit jantung, darah tinggi, Dan GDM ketika hamil.

 

 

 

 

 

 

 

NAK ORDER SET GDM /KENCING MANIS SHAKLEE KETIKA HAMIL

Ainul Mustafa

whatsapp : www.wasap.my/60133612717/sethamil

Email: ainulfadzilah@gmail.com

Instagram : Ainul Mustafa 

Penghantaran Percuma di kawasan : Shah Alam, Klang, Puchong, Damansara, Petaling Jaya, Subang Jaya, Putrajaya, Cyberjaya, Universiti Malaya, Menara TM

Leave a Reply

Open chat