Protein Penting Melawan Jangkitan Virus Bakteria

Protein Penting Melawan Jangkitan Virus Bakteria

Protein Penting Melawan Jangkitan Virus Bakteria. Apabila anda memikirkan protein, anda mungkin bimbang untuk mendapatkan cukup untuk memperbaiki tisu otot setelah melakukan senaman yang sukar, untuk membantu badan anda membina otot yang ramping, kuat dan menurunkan berat badan sambil meningkatkan pembakaran kalori semula jadi anda.

Semua itu benar tetapi protein juga berfungsi satu lagi fungsi penting dalam tubuh: Ia membantu menguatkan sistem imun anda, membakar sel-sel yang anda perlukan untuk melawan jangkitan, bakteria dan virus, dan menjaga keselamatan anda dari segala jenis penyakit.

Protein yang anda makan membantu memperbaiki tisu dan melawan jangkitan virus atau bakteria

Protein membentuk kerangka sel anda, termasuk sel-sel sistem imun dan hampir setiap yang lain. Tetapi anda tidak perlu risau jika anda makan makanan nabati, kerana sumber protein kurang penting daripada mendapatkan pelbagai asid amino penting, khususnya 9 yang tidak dapat dihasilkan oleh badan anda. tersendiri.

Dalam kes kekurangan protein yang jarang berlaku (jarang sekali terdapat penduduk AS yang sihat selain pesakit yang dirawat dengan kemoterapi), sistem imun anda boleh berhenti, tetapi senario makan protein yang lebih kerap juga dapat melemahkan sistem imun anda dengan berlebihan buah pinggang, yang tidak dapat membuangnya dengan cukup cepat.

Orang Amerika, walaupun terobsesi dengan makan cukup protein, cenderung makan terlalu banyak, menurut pakar. Rata-rata kita memakan protein sehingga dua kali lebih banyak daripada yang mereka perlukan, kira-kira 100 gram sehari ketika 60 lebih dekat dengan purata yang harus diperoleh kebanyakan orang. Kajian terbaru menunjukkan bahawa jumlah protein yang betul sangat penting agar sistem imun anda sihat.

Di hospital di mana pesakit kurang selera makan dan rawatan dapat mengurangkan kekebalan tubuh mereka, terutama ketika seseorang sedang menjalani kemoterapi untuk barah, mereka sering diberi arginin, asam amino yang mengandung nitrogen paling banyak, dan terbukti dapat membantu meningkatkan imuniti dan mempercepat penyembuhan, menurut penyelidikan terbaru.

Asid amino lain, glutamin, bergerak ke dalam sel darah anda untuk memberikan kesan kuratif sel usus anda, yang dapat mencegah pencemaran mikroba dari makanan yang anda makan. Tetapi bagi kebanyakan kita, makanan tambahan bukanlah jawapannya, diet yang sihat dengan pelbagai sayur-sayuran, biji-bijian, kekacang, buah-buahan, kacang-kacangan, dan biji-bijian akan melakukannya.

Bagaimana Protein Melindungi Kita

Semasa mempertimbangkan untuk menjaga sistem kekebalan tubuh kita, kita cenderung memberi tumpuan terutamanya pada mikronutrien dan ramuan seperti Vitamin C, Zinc, Andrographis dan Echinacea untuk memastikan sistem kekebalan tubuh kita sentiasa sihat dan melawan. Walaupun ini sangat penting untuk kesihatan imun kita, kita cenderung melupakan pentingnya nutrien makro kita, terutama protein.

Untuk melindungi tubuh anda dari berbilion bakteria, virus dan kuman, protein sangat penting! Sebab utama untuk ini adalah kenyataan bahawa semua antibodi kita yang membantu melawan jangkitan dan penyakit terbuat dari protein. Oleh itu, tanpa pengambilan protein berkualiti yang mencukupi untuk usia, jantina dan berat badan anda, anda tidak akan dapat mengekalkan sistem imun yang sihat.

Protein sering disebut sebagai blok bangunan yang diperlukan untuk memperbaiki sel dan tisu. Sel-sel sistem imun bergantung pada protein. Ini menunjukkan bahawa menyokong sistem imun adalah salah satu fungsi protein yang paling penting.

PROTEIN MENYOKONG SEL SEL MENGIKUTI

Limfosit: Ini adalah sel darah yang kaya dengan protein yang memainkan peranan utama dalam menjaga kesihatan kita. Mereka dikenali sebagai sel darah putih dan merupakan salah satu jenis sel imun utama badan.

Sitokin: Mereka berfungsi sebagai utusan tindak balas imun. Protein ini berperanan mematikan dan menghidupkan sel-sel imun. Mereka merangsang sel-sel imun dan memastikan fungsi sistem imun berfungsi dengan baik.

Fagosit: Protein ini berperanan merosakkan bakteria dan virus, menjadikan kita lebih sihat dan bebas penyakit.

Semua sel ini memerlukan protein untuk kelangsungan hidup, dan inilah cara protein dikaitkan dengan imuniti yang lebih kuat. Protein sangat penting untuk membina dan memperbaiki tisu badan dan melawan jangkitan virus dan bakteria. Kuasa sistem imun seperti antibodi dan sel sistem imun bergantung pada protein.

Makan protein yang berkualiti tinggi juga melindungi sistem imun kita dengan:

Menjaga kesihatan jantung
Menjaga kesihatan pernafasan
Mempercepat pemulihan selepas bersenam
Meningkatkan mood dan meningkatkan daya tahan terhadap kegelisahan dan kemurungan yang sering dapat meningkat pada bulan-bulan yang lebih sejuk.

BAGAIMANA BANYAK PROTEIN HARUS ANDA DAPAT SETIAP HARI?

Ini adalah cadangan rasmi kerajaan:

Wanita 19-64yrs 45g / hari atau 0.8g / kg berat badan *

Wanita> 64 tahun 46.5g / hari atau 1g / kg berat badan *

Kehamilan 51g / hari atau 1g / kg berat badan *

Penyusuan 56g / hari atau 1.2g / kg berat badan *

Lelaki 19-64yrs 55.5g / hari atau 0.8g / kg berat badan *

Lelaki> 64 tahun 53.3g / hari atau 1g / kg berat badan *

* Harap maklum bahawa ini adalah syarat minimum yang disyorkan untuk individu yang sihat dengan gaya hidup yang tidak aktif. Sekiranya anda mempunyai gaya hidup aktif atau masalah kesihatan (mis. Penyakit buah pinggang, diabetes), anda mungkin mempunyai keperluan protein yang berbeza. Sekiranya anda memerlukan bimbingan lebih lanjut mengenai hal ini, sila hubungi profesional kesihatan pilihan anda atau Pakar Pemakanan / Pemakanan yang berkelayakan.

fungsi esp shaklee

Sejarah Energizing Soy Protein (ESP) SHAKLEE

Shaklee telah menghasilkan minuman yang bersumberkan protin soya sejak 1961 lagi dan yang pertama di dunia. Kajian & penambahbaikan ke atas ESP dibuat dari semasa ke semasa.Pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1960-an. Selang beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi menjamin kesihatan dalam jangka panjang.

20% daripada struktur tubuh manusia terdiri daripada protein yang memainkan peranan penting dalam hampir kesemua proses biologi tubuh kita. Sebahagian besar sel-sel, otot dan tisu kita terdiri daripada asid amino yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dan hanya boleh diperolehi daripada pemakanan seharian. Jom kita tengok fakta mengenai ESP pula..

FAKTA ESP 1: ORGANIK DAN “NON GMO”

Fakta mengenai ESP yang lain ialah ia diperbuat dari sumber kacang soya yang bukan GMO (Genetically Modified Organisme). Sebenarnya kacang soya sekarang banyak diubah genetik supaya dapat hasil dengan lebih cepat, kurangkan rosak, kurangkan risiko terkena serangan serangga perosak dan penyakit. Dalam kata lain, supaya dapat meminimumkan modal dan memaksimakan keuntungan.

Tetapi,kacang soya yang digunakan Shaklee disahkan melalui program IPP (Identity Preservation Program). Kacang soya dipantau dengan ketat sekali sejak ditanam, dituai sehinggalah diproses.

FAKTA ESP 2: SATU-SATUNYA PRODUK YANG MENGANDUNGI KESEMUA 9 ASID AMINO PENTING

Protein terdiri dari 21 asid amino. 12 daripadanya dihasilkan oleh badan (non essential amino acid). 9 lagi adalah essential amino acid yang hanya diperoleh dari makanan. Fakta mengenai ESP adalah ia mengandungi kesemua kesembilan asid amino tersebut. Soya adalah satu-satunya protein tumbuhan yang menyerupai protein dari haiwan.

Protein ni diibaratkan seperti batu bata yang membina rumah. Seperti itulah perlunya protein terhadap badan kita. Sebab itu kalau anda baca testimoni ESP, ada bermacam jenis testimoni (kuku, rambut, kulit, tenaga, rahim etc). Nak buat macam mana, ESP ni memang membantu badan untuk sihat dari hujung kaki ke hujung kepala.

FAKTA ESP 3: KACANG SOYA DICUCI MENGGUNAKAN AIR SEJUK

“Dr Shaklee knew that by using a cold water extraction technique, you get the very best of the soy and all of the positive things like the phytoestrogens which inhibit breast cancer and prostate cancer in men. There are over 1500 studies showing the positives benefits of soy and only 12 to 20 negatives studies showing that when you alter and de-nature soy you end up with junk.”

FAKTA ESP 4: DIPROSES PADA SUHU RENDAH AGAR PROTEIN TIDAK ROSAK

Fakta protein adalah rosak pada suhu yang tinggi. Fakta ESP pula adalah diproses pada suhu rendah. Sebab tu kalau bancuh susu untuk baby, kena bancuh dengan air suam. Bukan air panas. Protein yang kita biasa makan seperti ayam, ikan dan daging lebih susah diserap badan kerana protein yang dimasak akan berubah strukturnya kepada bentuk gumpalan.

FAKTA ESP 5: KANDUNGAN GLICEMIC INDEX (GI) RENDAH

GI adalah kadar pertukaran sesuatu makanan kepada glukos atau tenaga. Perasan tak, bila makan nasi putih, kita akan cepat lapar? Ini kerana nasi mempunyai GI yang tinggi iaitu 78. Glukos yang tinggi itulah yang menyebabkan kita rasa malas dan melepek sahaja selepas makan. GI bagi ESP adalah sangat rendah iaitu 39. Tenaga dibebaskan perlahan-lahan dan sebab itu ESP adalah alternatif terbaik untuk sarapan, diet,pesakit diabetis dan mereka yang mempunyai gastrik.

FAKTA ESP 6: TIADA KOLESTROL DAN ASID URIK

ESP tiada kolestrol kerana ia diperbuat dari tumbuh-tumbuhan. Ada juga kajian yang dibuat menunjukkan ESP mampu membantu menurunkan kadar kolestrol badan seseorang. ESP juga tidak mempunyai asid urik kerana ia tidak diproses oleh badan. Jadi, tiada masalah jika pesakit gout mahu mengambilnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *