Maksud Sebenar Doktor Oncall ?

Maksud Sebenar Doktor Oncall ?

Maksud Sebenar Doktor Oncall ? Sekiranya anda pernah ada pengalaman masuk ke hospital, anda akan perasan ada doktor yang mukanya kelihatan dari awal pagi sehingga ke tengah malam.

Apabila ada kes kritikal di wad pada 3 pagi, doktor yang sama juga muncul dengan rupanya yang sudah kusut masai!

Itulah doktor oncall.

Doktor oncall bertanggungjawab untuk melihat dan merawat semua pesakit selepas 5 petang. Lebih mencabar, pada hujung minggu, doktor oncall ini perlu untuk menguruskan kes untuk 24 jam tanpa henti.

Sebagai imbuhan, doktor oncall boleh membuat tuntutan kerja lebih masa sebanyak RM200 untuk tugasan selama 15 jam. Ia bersamaan RM13.30 untuk setiap jam.

Bagi pelajar perubatan dan doktor doktor muda yang baru dilantik, cabaran yang lebih besar menanti mereka.

Mereka tidak lagi mendapat jaminan untuk dilantik sebagai Pegawai Perubatan tetap selepas tamat latihan Housemanship. Banyak manfaat sebagai penjawat awam tidak diterima dan laluan untuk melanjutkan pelajaran untuk menjadi pakar juga semakin sukar.

Terkini, kerajaan mengumumkan elaun kritikal bagi pegawai perubatan baru juga dimansuhkan.

Walaupun doktor senior TIDAK TERKESAN akan polisi baru ini, namun ramai doktor doktor senior bangkit menyuarakan hak bagi doktor muda.

Persatuan Perubatan Malaysia telah melancarkan petisyen dan telah mendapat lebih 72 ribu tandatangan dalam tempoh 24 jam!

Di media sosial, doktor doktor telah menambah “frame” #JusticeForJuniorDoctors, Overworked, Underpaid sebagai solidariti kepada doktor doktor muda.

Rata rata komen dan pendapat doktor perubatan di Malaysia TIDAK meminta dan mendesak agar gaji dan elaun dinaikkan ,tetapi mereka benar benar berharap agar manfaat, jaminan dan imbuhan yang sedia ada dikekalkan.

maksud sebenar doktor oncall

ADAKAH SALAH TIDUR DALAM KERJA?

Terdapat gambar seorang jururawat yang sedang tidur di tempat kerja yang tular, dan sesetengah orang mengambil kesempatan daripadanya. Salahkah tidur semasa bertugas?

Bekerja syif malam untuk beberapa malam berturut-turut boleh memenatkan dan menyebabkan rasa mengantuk, terutamanya apabila ia bertentangan dengan jam biologi kita. Sebagai doktor, kami bekerja 33 jam berturut-turut semasa syif atas panggilan (dari 8 pagi hingga 5 petang pada hari berikutnya). Saya tidak perlu berbohong atau berlagak seperti hero. Saya juga pernah tertidur semasa bertugas. Malah, saya pernah tertidur semasa memandu pulang selepas syif malam selepas panggilan, yang merupakan bahaya pekerjaan yang diketahui.

Sebagai manusia, kita ada hadnya.

Kami menjadi letih dan mengantuk. Walau bagaimanapun, orang sakit datang pada setiap masa sepanjang hari, sama ada pada waktu siang atau malam. Perlu ada doktor dan jururawat yang bertugas sepanjang masa.

Saya masih ingat semasa saya menjadi houseman pada tahun 2002 di HTAA Kuantan, dan saya ditempatkan di Obstetrics and Gynaecology (OBGYN), saya tidur di atas katil pesakit di dalam labour room dalam tempoh 4 jam antara pemeriksaan faraj wanita bersalin. Saya pun minta nurse kejutkan saya kalau-kalau saya terlebih tidur (terima kasih kepada jururawat ).

Orang yang bijak ialah orang yang tahu mencari masa untuk tidur siang pada masa lapang, walaupun hanya 5-10 minit. Orang memanggilnya tidur siang (sudah tentu, jika anda tidur seperti kayu balak dan mengabaikan tugas anda, itu salah). Selepas tidur, kita berasa segar. Walau bagaimanapun, jika TIADA peluang untuk tidur sebentar, kami akan terus bekerja.

Tidak salah mencari masa untuk melelapkan mata

lebih-lebih lagi jika TIADA pesakit yang perlu dirawat pada waktu tersebut. Apa yang penting ialah kami menyelesaikan SEMUA kerja, amanah dan tanggungjawab kami. Malah, jika anda tidak tidur apabila anda boleh, itu yang TIDAK bijak. Kerana keesokan harinya, anda masih perlu bekerja seperti biasa, dan keletihan boleh menjejaskan tumpuan dan prestasi anda.

Bagi mereka di luar persekitaran hospital, yang tidak mempunyai anak atau adik beradik bekerja sebagai doktor, jururawat, pembantu perubatan, pembantu penjagaan kesihatan, pemandu ambulans, kakitangan sokongan, tukang cuci, dan sebagainya, lebih baik diam atau sekurang-kurangnya bertanya. kita sebelum membuat kesimpulan. Kerana apabila anda bersuara dan mengulas semua yang anda lihat di hospital, ia hanya menunjukkan betapa pahit dan sempitnya anda. Apa yang anda akan dapat ialah dosa percuma.

Pengalaman Housemanship Doktor Muda

Sepanjang hidup saya, latihan paling intensif yang pernah saya lalui adalah semasa housemanship saya. Dua tahun itu mencabar saya dari segi mental dan fizikal. Saya terpaksa bertahan bekerja selama 20-32 jam terus apabila dipanggil, kadang-kadang juga menahan pundi kencing semasa prosedur pembedahan yang panjang. Saya juga berjaya menahan lapar pada bulan puasa sehingga lewat malam, sambil berlari-lari di hospital dari pagi hingga malam. Semasa tempoh penandaan saya, saya bekerja terus selama dua minggu dari 6 pagi hingga 10/11 malam. Ia huru-hara, dan saya hampir tidak mempunyai masa untuk mencuci pakaian saya, tidur, atau makan dengan betul. Walaupun semua cabaran ini, saya menikmatinya.

Menjadi sebahagian daripada pasukan housemanship membawa kami semua bersama, dan saya menghargai sokongan bos, rakan sepasukan dan jururawat saya. Ia menyedarkan saya bahawa manusia mempunyai keupayaan luar biasa untuk beraksi di bawah tekanan dan melebihi apa yang kita percaya boleh kita capai. Kepada mereka yang ingin menjadi pakar, saya amat menghormati anda.

Housemanship mungkin merupakan masa yang paling melelahkan dan mencabar dalam kerjaya saya sebagai seorang doktor, tetapi ia juga yang terbaik. Malangnya, jarang sekali saya merakamkan detik-detik ini melalui gambar kerana terlalu sibuk dengan tugasan saya. Walau bagaimanapun, saya belajar bahawa cabaran adalah baik kerana ia membentuk kita untuk menjadi berlian. Lebih penting cabaran, lebih baik pengalaman. Jadi, nikmati perjalanan roller coaster dan persembahan. Selepas itu, lihat ke belakang, dan bersyukur kerana berjaya mengatasinya. Maksud Sebenar Doktor Oncall

Pengalaman Suami Isteri Kerja KK

Sebelumnya, suami saya bekerja dengan waktu pejabat ditambah dengan shift di hospital. Kehadirannya di rumah menjadi terhad dan kami kesulitan dalam menguruskan anak kami terutama ketika saya bekerja pada waktu malam. Oleh itu, kami membuat keputusan untuk mengubah jadual kerja suami saya dan bekerja di klinik kesihatan agar dia dapat mengambil berat tentang anak kami pada waktu malam.

Namun, selepas suami saya bekerja di klinik kesihatan, kami menghadapi masalah dalam mendapatkan cuti. Dia hanya diberikan cuti pada hari Sabtu dan Ahad sahaja, manakala jadual kerja bagi jururawat shift menjadi tidak menentu. Kami tidak dapat merancang aktiviti keluarga kami secara lebih teratur dan kerap terpaksa menolak undangan berkumpul dengan keluarga dan rakan.

Saya bersyukur kerana suami saya masih bersama saya dan membantu saya dalam menguruskan anak kami. Kehadirannya dan sokongan beliau amatlah penting bagi saya terutama pada waktu malam dan ketika saya memerlukan bantuan. Namun, bagi kawan-kawan yang terpaksa menguruskan anak mereka sendirian, situasi mereka jauh lebih mencabar dan memerlukan lebih banyak sokongan. Saya berharap kita semua dapat memberikan sokongan dan membantu mereka dalam menghadapi cabaran ini. Maksud Sebenar Doktor Oncall

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *