Makanan Sunnah Dalam Shaklee ?

Makanan Sunnah Dalam Shaklee ?

Selalu dapat jawapan takpelah saya makan makanan Sunnah, betul tak? Nak tau dalam Shaklee pun banyak produk daripadanya adalah daripada makanan sunnah, kita je tak tau sebab ingredients nya nama saintifik. makanan sunnah dalam shaklee

Arabic Gum Especially Vitamin C

Terbaik daripada Shaklee..
Sapa lagi yang belum mengambilnya vitamin c shaklee ini?

Seperti yang kita sedia maklum seperti dalam kajian juga pengamal perubatan, vitamin c terbaik adalah vitamin c asid ascobic. Ambillah vitamin c mana pun selain daripada Asid Ascobic ini sia- sia sahaja anda amalkan tanpa hasilnya..

ok ini bidang sains.. Jom ada satu lagi kandungan yang saya pun baru tahu, daripada perubatan Islam

Acacia Gum ni getah dari pokok Acacia.

Tapi paling membuat saya nangis adalah bila mengetahui yang:

Acacia gum = Arabic Gum = AlManna

AlManna ni disebut Allah dlm AlQuran 3 kali.

Makanan dari syurga yang Allah turunkan kepada Bani Israel.

وَظَلَّلْنَا عَلَيْكُمُ الْغَمَامَ وَأَنزَلْنَا عَلَيْكُمُ الْمَنَّ وَالسَّلْوَىٰ كُلُوا مِن طَيِّبَاتِ مَا رَزَقْنَاكُمْ وَمَا ظَلَمُونَا وَلَٰكِن كَانُوا أَنفُسَهُمْ يَظْلِمُونَ

Dan Kami telah menaungi kamu dengan awan (dari panas matahari di padang pasir) dan Kami turunkan kepada kamu “Mann” dan “Salwa”, (serta Kami berfirman): “Makanlah dari makanan-makanan yang baik yang Kami telah kurniakan kepada kamu”. Dan tidaklah mereka menganiaya Kami (sebab mereka kufurkan nikmat itu), tetapi sebenarnya mereka adalah menganiaya diri sendiri. – AlBaqarah Ayat 57

Surah AlBaqarah selalu dipasang dalam keluarga kami, dan dah lama saya bertanya suami, Almanna wassalwa tu apa? Dia cuma jawap sejenis makanan.

Semalam apa lagi google pasal AlManna sebab Allah kata Allah beri makanan yang baik-baik. Dan mesti ada 1001 kebaikan bila Allah sebut dalam AlQuran.

Ini hasil pencarian saya:

Kebaikan AlManna sangat banyak, antaranya:

– demulcent : relieve imflammation dlm salur gastro (sistem pencernaan), salur pernafasan,
– fiber yang paling senang diserap tubuh
– tinggi prebiotik semulajadi : bakteria baik yang usus perlukan. Alah yg ada dlm Vitagen, Yakult & seangkatan dgnnya. Senang lawas senang hadam. Tak do sembelit.
– rendahkan kolestrol: boleh cegah sakit jantung
– tingkatkan sistem imuniti tubuh
– melegakan sesak nafas dan batuk
– kaya kalsium
– bantu penyerapan mineral

No wonder Allah sebut AlManna 3 kali dalam AlQuran, Surah AlBaqarah, Surah AlA’raf & Surah Toha.

Arabic Gum ini ada terkandung dalam Mealshakes dan Vitamin c ini.

So nak imun kuat amalkan vitaminC.
Untuk anak- anak boleh bagi mealshakes

Master Coordinator Shaklee Ibarat Petani Berjaya

Master Coordinator Shaklee Ibarat Petani Berjaya

Pokok yg besar rendang berasal dari sebiji benih yg kecil.

Benih perlu di siram setiap hari di lindungi dari panas yg terik atau serangga yg mjadi musuh tanaman.

Pendek kata seorang petani amat yakin satu hari benih pokok ni akn mbesar dan mngeluarkan hasil..ini yg di katakan undang2 alam atau nature..atau sunnah alam yg di tetapkn oleh penciptaNye.

Bg petani yg rajin ia akn mdpt hasil lumayan..dia rajin membaja.menyiram dan mbelai pokok2 tanaman.

Bila di buat kajian pokok yg di bri perhatian dan di belai mbesar dgn sihat.

Bygkan manusia yg tak di belai dan di bri perhatian terutama anak2 ia akn mbesar tanpa zat kasih syg..anak buah biz yg di biarkn hidup sendiri meraba2 cari jln utk rank up jga perlu di bri perhatian utk mbesar biak organisasinye.

Ayahanda nampak masters yg minat menanam jga pandai mbelai dan melayan anak cucu dlm biz.Tak hairan biz mereka bkembang.Ia sudah mjadi sifat semulajadi iaitu sifat ‘caring’.

Klu anda seorang biz kaunselor atau mentor anda wajib memiliki sifat ni.

Ia satu sifat semulajadi spt sifat keibuan dan kebapaan yg mendasari kepimpinan sesebuah family.

Kite jga mesti memiliki sifat empathy yg mdalam..yg mampu memahami kehendak serta kemampuan setiap anak didik kite.

Bila anda tanya nape ada org biz bkembang pesat dgn pendaptan 5 dan 6 angka sbln..dan ada yg dah lme dlm biz masih tak tahu arah dan masih tercari2 formula nk GROW.

Tak sume yg akn bjya mcm kite wpun kite bri tunjuk ajar yg sama sbb penerimaan dan kefahaman serta komitmen tak sama.

Biz ni bkn sekadar buat sharing dan jual brg..ia adalah social marketing yg melibatkan manusia yg hatinya perlu di sentuh.

Misi kite adalah utk melahirkan pemimpin yg berkualiti agar tahan uji..sbb satu je ayahanda nk pesan:

Dlm biz ni hanya leaders yg ikhlas je yg akn bertahan bila di uji..byk yg hepy waktu shaklee hot tp tak ramai yg sanggup btahan setia bila bonus mguncup dan biz menurun.

Kite doakan agar kite tak di uji dgn kekayaan hingga lupa diri lupa Tuhan.Kite jga bdoa agar tak di uji dgn fitnah serta di kuatkn hati utk melalui ujian mehnah(cabaran) dgn hati yg tenang.

Kelas Basic Shaklee Rumah Mesra Ceria

Kelas Basic Shaklee Rumah Mesra Ceria

Pada tarikh 14/1/2014, geng Rumah Mesra Ceria telah menganjurkan kelas Basic Shaklee yang dihadiri oleh beberapa geng RMC yang macho lagi bergaya. Nampaknya, tuan tanah kita, En Ziq dan Nur sudi untuk menyewakan Pusat Tuisyen Hakim sebagai tempat untuk kelas basic Shaklee . Sementara ramai yang sedang berarak untuk memuji Rasulullah, kami pula cuba menghidupkan sunnah Rasulullah yang galakan orang islam berniaga. Jadi mengambil langkah keluar dari comfort zone, kami pun buat kelas business, memang penat , tetapi berbaloi baloi !!!

Mulakan kelas hari ini ialah dengan ucapan motivasi dari tuan Hakim yang sudi menyewakan tempat tuisyen untuk kami. Bak kata Tauke besar ni, kalau nak berjaya, mesti buat extra dari orang biasa. Nampaknya suasana terus hangat dan lebih bersemangat untuk menjadikan kelas lebih produktif dan lebih mesra ceria. yehaaa !!!!Motivasi Tuan Hakim

Sesi Brain Storming

Sesi brain storming untuk para para hadirin yang menyertai kelas basic Shaklee. Tugasan diberikan kepada 4 tajuk , dan 4 kumpulan telah ditubuhkan bagi menjayakan aktiviti ini, semua orang diberi tajuk, tajuk pertama cara menjual, lepastu cadangan vitamin, follow up, dan last sekali mengira target. hoo, nasib baik kedai buka, sempatlah membeli kertas mahjong yang bernilai 70 sen, lebih mahal sedikit dari kangkung rasanya !!!

Presentation

Lepas dah siap tuh, tibalah masanya yang ditunggu, iaitu masa untuk presentation. Best, masa sesi ni, kita bebas nak cakap apa, lepas tuh, setiap tajuk yang dibincangkan, ada banyak input dari setiap peserta kelas, jadi, macam-macam idea dan pengalaman yang dikongsi bersama-sama. Kat sini, semuanya ambil bahagian dan seronok sebab semua aktif walaupun adakalahnya tuh sibu melayan anak anak. Masa tajuk kedua, tiba tiba jeng jong jeng, Lyna Noh dan Zainul Anuar datang , lepas tu habis askar three musketeers menyerang babah, pun habis kena buli, adui !!!

Upacara Pemberian Hadiah
Sempena bulan khas dan bulan sejarah babah, nampaknya penerima dirham dua keping datang juga, iaitu Datin Seri Aishah dengan bangganya menerima darjah kebesaran dari Lyna Noh sendiri yang sanggup mencemar duli bagi menyampaikan pingat 2 keping kepada leader yang efektif bulan lepas. Nampaknya lepas ni ramai lagi akan menerima darjah darjah kebesaran dari Sultan Babah !!!

Ucapan 4 Master Coordinator

Acara paling ditunggu -tunggu ialah ucapan khas dan perkongsian oleh 4 master coordinator, Lyna Noh, Zainul Anuar, MKB dan Mommy Hadhatina. Hoo, mommy hadha dan mkb, pun gerak dari johor, terus singgah kelas basic RMC, hoo, sungguh berbaloi baloi warga RMC menyerap aura mereka, dan bukan senang nak kumpulkan anak beranak master ni dalam satu sesi, diorang ni dah ada group besor, dan aktiviti sendiri. Jadi warga RMC memang bertuah dapat berjumpa 4 master dalam satu sesi kelas kecil begini. Hooo. YES !!!!  Tak lupa juga 3 point penting pasal group RMC oleh Mommy Hadhatina , hoo, sebenarnya babah terlepas dari ucapan tu sebab melayan Askar Askar, tapi nasib baik Nor dapat rekod ucapan khas mommy tuh, huhuhu

Kelas Seterusnya
Insyaallah kami akan ke BRUNEI , melawat cucu cicit RMC di sana, wah sungguh seronok nak berjumpa dan berkongsi idea dan tips untuk anak anak RMC. lepas ni kita leboh ROCK MESRA dan CERIA hoooo YES !!! harap ramai yang akan dapat pingat kebesaran lepas ni !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *