Long Covid Boleh Berlarutan Berbulan-bulan

Long Covid Boleh Berlarutan Berbulan-bulan

Long covid Walaupun kebanyakan orang pulih sepenuhnya daripada COVID-19, terdapat sebilangan yang terus mengalami gejala selama berbulan-bulan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh ‘pengangkut jarak jauh’ COVID ini untuk membantu meningkatkan kesihatan mereka, kata Dr Sarah Brewer. Setelah pulih daripada jangkitan coronavirus .5 gram joint, sesetengah orang terus mengalami gejala dalam apa yang dikenali sebagai ‘COVID panjang’.

Menurut beberapa anggaran, terdapat berjuta-juta orang di seluruh dunia terjejas oleh gejala yang boleh melemahkan seperti keletihan, sakit kepala, kabus otak, sakit otot, sesak nafas yang berterusan dan, dalam beberapa kes, cirit-birit atau kehilangan bau dan rasa. Walaupun COVID yang lama lebih kerap berlaku pada mereka yang mengalami penyakit coronavirus yang teruk, ia juga boleh berlaku pada orang yang simptom awalnya agak ringan.

Kajian Itali

Kajian Itali yang melibatkan 143 orang yang dimasukkan ke hospital dengan COVID-19 mendapati 87 peratus masih menghadapi masalah apabila disusuli kira-kira 60 hari selepas itu. Satu pertiga melaporkan satu atau dua simptom yang berterusan, manakala 55 peratus mempunyai tiga atau lebih, di mana yang paling biasa adalah keletihan (53 peratus), sesak nafas (43 peratus), sakit sendi (27 peratus) dan sakit dada (22). peratus).

Hanya 18 orang (12.6 peratus) berkata mereka telah pulih sepenuhnya. Walaupun punca masalah berterusan ini tidak difahami sepenuhnya, dan mungkin mewakili gabungan beberapa sindrom yang berbeza, beberapa perubahan gaya hidup dan suplemen mungkin membantu.

Gejala 1: keletihan

Ikuti corak tidur biasa dengan menyasarkan untuk bangun dan tidur pada masa yang sama setiap hari untuk membantu mengurangkan keletihan. Pemakanan yang sihat juga penting. Makan sedikit dan kerap untuk membantu mengekalkan paras glukosa darah, tetapi elakkan makanan yang terlalu berkanji atau manis seperti karbohidrat, yang boleh menyebabkan kemerosotan tenaga beberapa jam selepas makan.

Pilih sumber karbohidrat yang mempunyai indeks glisemik (GI) yang rendah, kerana ini dihadam secara agak perlahan dan membantu mengelakkan perubahan gula. Pilihan yang baik termasuk kekacang, lentil, bijirin penuh seperti oat, pasta tepung penuh dan beras perang, serta buah-buahan dan sayur-sayuran.

Ia juga penting untuk tidak melangkau makanan seperti sarapan pagi, walaupun anda tidak berasa lapar. Pukulan udara buah-buahan berwarna-warni dan bijirin penuhPilih makanan dengan indeks glisemik rendah, yang dihadam secara perlahan, seperti bijirin penuh, buah-buahan dan sayur-sayuran.

Tambahan pula, suplemen multivitamin dan mineral akan membantu membetulkan sebarang kekurangan nutrisi. Banyak mikronutrien diperlukan untuk metabolisme normal menghasilkan tenaga, termasuk:

tiamin (B1)
riboflavin (B2)
niasin (B3)
asid pantotenat (B5)
vitamin B6
vitamin B12
biotin
vitamin C
kalsium
tembaga
iodin
besi
magnesium
mangan
fosforus

Sesetengah mikronutrien, seperti vitamin B2, B3, B5, B6, B12, folat, vitamin C, zat besi dan magnesium juga menyumbang kepada pengurangan keletihan dan keletihan. Selain itu, kekurangan vitamin dan mineral boleh memberi kesan yang mendalam terhadap imuniti dan sejauh mana anda pulih daripada jangkitan. Sebagai contoh, kajian dari Oregon State University mendapati bahawa orang dewasa berumur 55 tahun ke atas yang mengambil multivitamin dan suplemen mineral setiap hari selama 12 minggu melawan jangkitan dengan ketara lebih baik daripada mereka yang mengambil plasebo.

Walaupun mereka yang mengambil suplemen itu berkemungkinan sakit seperti mereka yang mengambil plasebo, simptom mereka adalah kurang teruk dan hilang dengan lebih cepat. Adalah dipercayai bahawa, apabila kita semakin tua, kita mengalami lebih banyak kekurangan vitamin dan mineral yang menyumbang kepada pengurangan imuniti dan tahap keradangan yang lebih tinggi, yang boleh memburukkan lagi jangkitan.

Pilih multivitamin berdasarkan umur anda; penyerapan berkurangan selepas umur sekitar 50 tahun, jadi pengambilan yang lebih tinggi diperlukan.

Gejala 2: sakit kepala

Sakit kepala adalah ciri awal jangkitan coronavirus dan boleh berterusan. Dalam satu kes, seorang wanita yang sebelum ini telah didiagnosis dengan migrain terus mengalami sakit kepala yang berterusan, keamatannya bertambah teruk apabila gejala lain berkurangan.

Dalam dua bulan selepas penyakit COVID-19 awalnya, sakit kepalanya berlaku dalam enam daripada tujuh hari (berkurang secara perlahan kepada tiga daripada tujuh hari), sederhana hingga teruk dan berlarutan selama enam jam.

Pastikan anda minum cecair yang mencukupi, kerana walaupun dehidrasi ringan boleh menyumbang kepada sakit kepala. Feverfew adalah ubat herba tradisional yang digunakan untuk merawat migrain. Kajian semula terhadap enam ujian mendapati bahawa feverfew adalah lebih berkesan daripada plasebo, dan bahawa tiada kebimbangan keselamatan utama atau kesan buruk.

Gejala 3: kabus otak

Bertujuan untuk makan sekurang-kurangnya dua bahagian ikan setiap minggu, satu daripadanya berminyak. Ini menyediakan lemak omega 3, yang penting untuk kesihatan otak, namun tinjauan nasional menunjukkan bahawa dua daripada tiga orang dewasa tidak makan ikan langsung.

Sesetengah makanan ruji seperti marjerin, roti dan susu diperkaya untuk mengandungi minyak omega 3, walaupun ini biasanya ditambah dalam bentuk omega 3 ALA rantaian pendek. Walaupun ini membantu meningkatkan pengambilan omega-3 bagi mereka yang tidak makan banyak ikan, hanya sedikit sahaja yang ditukar kepada rantaian panjang omega 3s (EPA dan DHA) yang memberikan manfaat kesihatan yang terbukti.

Bagi mereka yang tidak makan banyak ikan, suplemen omega 3 boleh didapati – termasuk daripada sumber vegan seperti alga. Sardin dan tomato di atas papan kayu Ikan berminyak merupakan sumber asid lemak omega 3 yang penting, dan orang ramai harus menyasarkan sekurang-kurangnya satu bahagian ikan tersebut seminggu.

Pastikan anda mendapat tidur yang cukup. Beberapa jenis memori spatial hanya ditetapkan jika pembelajaran diikuti dengan tempoh tidur.5 Senaman yang kerap juga penting untuk meningkatkan peredaran ke otak dan membantu ingatan melekat.6

Apabila bercakap tentang vitamin, kumpulan B adalah penting untuk proses pemikiran yang sihat, terutamanya B1, B3, B6, B12 dan asid folik.7, 8, 9 Magnesium juga menyumbang kepada fungsi psikologi yang normal.

Gejala 4: Sakit otot

Adalah penting untuk kekal bergerak walaupun anda keletihan dan mengalami sakit otot dan sakit. Rehat aktif, seperti berjalan perlahan, kardio tahap rendah atau berenang lembut, juga boleh membantu pemulihan.

Pergerakan terapeutik dengan tumpuan pada pernafasan atau meditasi, seperti yoga dan Pilates, juga boleh membantu anda berasa lebih bertenaga dan kurang tidak selesa. Variasikan jenis aktiviti yang anda lakukan supaya kumpulan otot yang sama tidak bekerja lebih daripada tiga kali seminggu untuk memberi masa untuk otot anda pulih.

Dan walaupun anda rasa tidak mampu untuk bangun dari kerusi anda, cuba muatkan dalam beberapa latihan duduk seperti yang dicadangkan oleh NHS.

Mikronutrien yang diperlukan untuk fungsi otot normal termasuk kalsium, magnesium, kalium dan vitamin D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *