Kolagen

Kolagen

KOLAGEN : BUKAN SEKADAR CANTIK
Kalau nak cerita pasal kolagen ni, macam biasa semua wanita sukakan kecantikan, kulit cantik moist toing toing idaman perempuan, termasuk jugaklah lelaki. Tapi kalau nak dikaitkan dengan abang joe, abg joe suka nak diskas pasal satu kecederaan yang memang menghantui ramai orang, terutama atlet, iaitu ACL.

ACL
Kalau nak diceritakan pasal ACL nih, memang teruk, lagi lagi yang boleh kena ni tentunya atlet, kalau baca cerita pasal bola sepak, siapa yang cedera ACL, jawabnya tahun depanlah dia boleh main bola balik. Hooo, memang parah, kesian pun ada.

LUTUT
Kalau kita tengok balik dengan kolagen, sebenarnya ligamen lutut kita ni ada kolagen yang dari sambungan tisu tisu . Biasanya diet untuk ligamen dan lutut yang sihat ialah dengan mengambil vitamin C, komponen utama untuk sintesis kolagen. Selain, pengambila protein sangat perlu. Kalau yang sakit sangat tuh, digalakkan lagi mengambil glucosamin, omega guard, zinc dan vitamin A.

SUMBER IKAN
Nak lebih advanced, boleh cuba kolagen dari sumber ikan yang terbaik. Kolagen ni bukan sekadar cantik. Sebelum muka kita nampak cantik, kolagen banyak digunakan dalam struktur badan kita. Kalau ambil secara oral, jawabnya tubuh yang mengalami kekurangan kolagen akan menggunakan sumber kolagen dulu, sebab itu kadang-kadang, sukar nak nampak kesan pada muka. Tapi memang terbaik ambil kolagen, untuk metabolisme badan.

One thought on “Kolagen

Leave a Reply

Open chat