Kanser Payudara Peringkat 3

Kanser Payudara Peringkat 3

Kanser payudara peringkat 3 telah merebak di luar payudara. Rawatan dan pandangan boleh bergantung pada banyak faktor, termasuk sejauh mana ia telah merebak.

Mendengar anda atau orang tersayang menghidap kanser payudara peringkat 3 boleh membawa kepada banyak soalan — tentang diagnosis, kelangsungan hidup, rawatan dan banyak lagi.

Perkara pertama yang perlu diketahui ialah kanser payudara peringkat 3 bermakna kanser telah merebak melebihi tumor. Ia mungkin telah pergi ke nodus limfa dan otot tetapi tidak merebak ke organ berdekatan.

Doktor sebelum ini membahagikan peringkat 3 kepada kategori yang lebih khusus (3A, 3B, dan 3C) dan subjenis kanser, yang bermaksud jenis kanser payudara yang anda ada. Jenis kanser payudara menerangkan cara kanser berkembang dan rawatan yang mungkin paling berkesan.

Pada tahun 2018, Jawatankuasa Bersama Kanser Amerika (AJCC) mengeluarkan definisi pementasan yang dikemas kini untuk jenis kanser payudara ini yang merangkumi faktor biologi seperti gred tumor untuk menjelaskan keadaan dengan lebih baik.

Kanser payudara peringkat 3 dianggap sebagai kanser tempatan yang maju tetapi boleh disembuhkan. Pilihan rawatan dan pandangan anda akan bergantung pada pelbagai faktor.

Apakah kadar kelangsungan hidup untuk kanser payudara peringkat 3 mengikut peringkat?

Kadar kelangsungan hidup boleh mengelirukan. Ingat bahawa mereka tidak menggambarkan keadaan individu anda.

Kadar survival 5 tahun relatif untuk kanser payudara peringkat 3 ialah 86 peratus, menurut American Cancer Society. Ini bermakna daripada 100 orang penghidap kanser payudara tahap 3, 86 orang akan bertahan selama 5 tahun.

Tetapi angka ini tidak menganggap ciri kanser payudara, seperti gred atau subjenis. Ia juga tidak membezakan antara orang yang mempunyai tahap 3A, 3B dan 3C.

Sebagai perbandingan, kadar survival relatif 5 tahun untuk kanser payudara peringkat 0 ialah 100 peratus. Untuk peringkat 1 dan 2, ia adalah 99 peratus. Bagi peringkat 4, kadar survival menurun kepada 27 peratus.

Apakah jangka hayat untuk kanser payudara peringkat 3?

Jangka hayat bagi penghidap kanser payudara bertambah baik, menurut American Cancer Society. Ia menunjukkan bahawa kadar kelangsungan hidup semasa adalah berdasarkan orang yang didiagnosis dan dirawat sekurang-kurangnya 5 tahun yang lalu – dan rawatan telah berkembang pada masa itu.

Jangka hayat anda dengan kanser payudara peringkat 3 bergantung kepada beberapa faktor, seperti:

  • umur awak
  • kesihatan anda secara keseluruhan
  • tindak balas terhadap rawatan
  • saiz tumor
  • Anda harus berbincang dengan doktor anda tentang bagaimana faktor-faktor ini mungkin berlaku kepada anda.

Apakah maksud tahap 3?

Oleh kerana kanser payudara peringkat 3 telah merebak di luar payudara, ia boleh menjadi lebih sukar untuk dirawat berbanding kanser payudara peringkat awal, walaupun itu bergantung kepada beberapa faktor.

Dengan rawatan yang agresif, kanser payudara peringkat 3 boleh disembuhkan; namun, risiko kanser akan tumbuh semula selepas rawatan adalah tinggi.

Doktor membahagikan lagi kanser peringkat 3 kepada peringkat berikut:

Peringkat 3A

Dalam kanser payudara peringkat 3A, salah satu daripada yang berikut terpakai:

Tiada tumor dalam payudara atau tumor payudara adalah sebarang saiz. Kanser ditemui dalam empat hingga sembilan nodus limfa berdekatan.
Tumor lebih besar daripada 5 sentimeter. Kelompok kecil sel kanser juga terdapat di nodus limfa yang berdekatan.
Tumor lebih besar daripada 5 sentimeter. Kanser juga terdapat dalam sehingga tiga nodus limfa berdekatan di bawah lengan anda atau berhampiran tulang dada anda.

Peringkat 3B

Dalam kanser payudara peringkat 3B, tumor dalam sebarang saiz ditemui. Sel-sel kanser terdapat pada dinding dada atau kulit payudara. Kawasan ini mungkin kelihatan meradang atau mempunyai ulser. Di samping itu, salah satu daripada yang berikut terpakai:

Sehingga sembilan nodus limfa berdekatan terlibat.
Kanser telah merebak ke nodus limfa berhampiran tulang dada.

Peringkat 3C

Mungkin terdapat tumor dalam sebarang saiz atau tiada tumor sama sekali. Selain itu, kanser telah menyerang dinding dada atau kulit payudara. Terdapat keradangan atau ulser pada kulit. Salah satu daripada yang berikut juga terpakai:

  • Kanser ditemui pada 10 atau lebih nodus limfa ketiak.
  • Kanser ditemui pada nodus limfa yang mencecah hingga ke tulang selangka.
  • Kanser ditemui di nodus limfa di bawah lengan dan berhampiran tulang dada.

Apakah pilihan rawatan untuk kanser payudara peringkat 3?

Satu lagi cara doktor boleh menerangkan kanser payudara peringkat 3 adalah jika ia boleh dikendalikan atau tidak boleh dikendalikan. Ini akan menentukan rawatan selanjutnya.

Jika kanser boleh dibedah, ini bermakna doktor percaya kebanyakan atau semua kanser boleh dibuang dengan pembedahan.

Kanser yang tidak boleh dibedah masih boleh dirawat dengan terapi sistemik, tetapi pembedahan bukanlah pilihan yang tepat kerana doktor merasakan mereka tidak dapat membuang sel kanser yang mencukupi.

Pilihan rawatan untuk kanser payudara peringkat 3 mungkin termasuk:

Pembedahan: dikenali sebagai mastektomi, untuk membuang tisu kanser dan juga untuk membuang nodus limfa
Terapi hormon: untuk melambatkan atau menghentikan pertumbuhan sel kanser, jika hormon memacu pertumbuhannya
Kemoterapi: melibatkan pengambilan ubat untuk membunuh sel kanser yang berkembang pesat
Terapi disasarkan: menggunakan gen anda untuk menyerang sel kanser tanpa merosakkan sel yang sihat
Doktor anda juga mungkin mengesyorkan gabungan dua atau lebih rawatan.

Adakah kanser payudara yang tidak boleh dibedah masih boleh dirawat?

Walaupun kanser payudara peringkat 3C ditakrifkan sebagai sama ada boleh dikendalikan atau tidak boleh dikendalikan, diagnosis tidak boleh dikendalikan tidak semestinya bermakna ia tidak boleh dirawat.

Istilah “tidak boleh beroperasi” mungkin bermaksud bahawa semua kanser dalam payudara dan tisu sekeliling tidak boleh dikeluarkan melalui pembedahan mudah. Apabila kanser payudara dikeluarkan, rim tisu sihat di sekeliling tumor, dipanggil margin, juga dikeluarkan.

Untuk kanser payudara berjaya dikeluarkan, perlu ada tisu yang sihat di semua pinggir payudara, dari klavikula anda ke beberapa inci di bawah timbunan payudara.

Kanser payudara yang tidak boleh dibedah boleh beroperasi berikutan rawatan untuk mengecutkan kanser.

Tinjauan untuk penghidap kanser payudara peringkat 3
Adalah wajar untuk mengetahui pandangan anda, tetapi statistik tidak menceritakan keseluruhannya. Jenis kanser payudara anda, kesihatan keseluruhan dan banyak lagi faktor di luar kawalan anda boleh menjejaskan hasil rawatan.

Mewujudkan komunikasi terbuka dengan pasukan rawatan anda boleh membantu anda menilai dengan terbaik di mana anda berada dalam perjalanan kanser anda.

Kumpulan sokongan boleh menjadi sumber keselesaan yang hebat semasa anda menavigasi diagnosis anda melalui rawatan anda dan seterusnya. Pejabat doktor atau hospital anda boleh menawarkan beberapa cadangan dan sumber di kawasan anda.

kanser payudara peringkat 3 vivix shaklee

Sihat Dari Kanser Payudara Stage 3

Assalamualaikum…pagi ni Marsha nak share satu sharing dari akak ni (dalam gambar pakai tudung hitam) yang menderita Breast Cancer stage 3.

Beliau bagi sharing masa di branch KL beberapa hari lepas. Dia cerita pengalaman dia kena breast cancer.

Subhanallah dia pernah menderita cancer sampai dia give up nak hidup. Satu hari dia meracau menangis. Nurse ambik anak dia tunjuk..

Puan kena kuat demi Anak puan ni. Sejak situ la dia kuat untuk terus berjuang untuk terus bersemangat melawan sakit dia ni.

Dia buat kimo. Effect kimo tangan dia habis naik biji-biji dan memang buruk. Pernah dia habis sebulan 6k beli macam-macam jenis produk untuk hilangkan. Tapi makin teruk. Kemudian dia tergerak hati nak try vivix atas suggestion.

Jadi dia cuba. Amazingly, Sebulan dia amik vivix tangan dia yang biji tu hilang bersih dia cakap. Kemudian suami dia rasa macam kagum sangat dengan produk shaklee dan terus beli supplemen lain-lain macam garlic, vitamin c dan lain-lain.

Dan dia cerita lagi,.ni masuk bulan ke 4 dia amik shaklee dan bila dia pergi cek masa appointment dengan doktor, kanser dia hilang.

Doktor X dapat detect dah. Bila dengar sharing beliau masa tu rasa Ya Allah dengan izin MU semua tak mustahil. Dengan izin Allah, vivix membantu beliau melawan balik sel-sel kanser tu. Pesanan sebelum beliau habis sharing dia suggest amik vivix untuk cegah sebab dia dah rasa sakitnya alami breast cancer ni. Alhamdulillah syukur happy for her. Lepas ni memang vivix tak skip dah…insyaAllah.

kredit : vitaminorganik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *